21.5.2012

Viikin rariyritystä

Kahden viikon linturetki ei riitä mihinkään. Palasin Kablista sunnuntain vastaisena yönä ja viiden tunnin unien jälkeen karvanaama jatkoi Vanhankaupunginlahdella viipottamista. Tornien taisto -viikonloppuna Viikin alueella oli nähty taas "vaikka mitä", ja pitäähän sitä välillä päivittää Suomen puolen vuodaritilastojakin.

Pornaistenniemen kierroksella lässähti muutama perushysy vuodenpinnoiksi, mutta jo Keinumäen edustan lepikössä pamahti päivän eka pikkurari - valkoselkätikka ilmoitteli olemassaolostaan, mutta kähmyili sen verran ettei linnun sukupuolta ehtinyt näkemään. Kiva havis silti, alkaa kutsuäänikin jämähtämään alitajuntaan. Ilmeisesti sama lintu "bykytteli" myöhemmin aamulla Hakalan tornin ympäristössä.

"Aamuvakio" Hakalassa meni kahlaajia ihmeteltäessä ja taas sai lahden jokaisen rantaviivan ja lutakon syynätä useampaan otteeseen, ennen kuin havikseen kirjatut sigmat näyttivät järkeviltä todellisiin lukemiin nähden. Suokukkoja paikalla gomiat 87 p, liroja lähemmäs kahtasataa, 11 mustavikloa ja kivasti perussälää päälle. Sorsapuolelta piristivät 10 lapa- ja 2 harmaasorsaa, muutoinhan vesilintumassoja ei enää tänä keväänä lahdella näy.

Kolmen tunnin päivystyksen jälkeen vaihdoin Purolahden tornille, kun näkyvää muuttoa ei näkynyt saati mahdollisen pikkurarin takia ei jaksanyt tyhjää taivasta tapittaa. Lahden kahlaajatkin näki Purolahdelta paremmin. Eikä sitä kauaa tarvinnut lietettä selata, kun Klobbenin edustalta löytyi paikallinen mustapyrstökuiri. Naaraspukuinen lintu hengaili hetken paikalla, kunnes otti ja lähti koillisen suuntaan. Paikan vaihto piristi muutenkin, kun samalla suunnalla notkuneiden 2 uivelon havaitsemiseen ei suurempaa yritystä tarvittu. Petopuolelta kirjattiin sääksi ja tuulihaukka.

Mainion aamun jatkeeksi läksin Koskisen Jannen kanssa iltaretkelle tois puol lahtee Lammassaaren ja Pornaistenniemen akselille. Pussitiaiskytiksellä ei itse päätähteä nähty, mutta molemmin tornissa päivystämisen molemmin puolin nähdiin yhteensä 3 sitruunavästäräkkiä, kaksi koirasta ja yksi naaras. Ihan kivasti kuvausetäisyydeltäkin, joskin parhaimpien tilanteiden aikana kamera oli turvallisesti repussa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti