![]() |
Kuten edellisessä optiikkatestissä totesin, mielestäni ne kevyimmät vaihtoehdot (monokulaarit) eivät kaikissa käyttötarpeissa korvaa kiikaria. Kahden tuhannen euron hintaisille ja vajaan kilon painaville möhkäleille löytyy silti laadukkaita vaihtoehtoja, ja Zeissin repertuaarista löytyy ratkaisut tähänkin tarpeeseen; Zeissin Terra ED -sarja painii alemmassa hintaluokassa ja ovat valmistajan kevyimmät kiikarimallit omissa kokoluokissaan. Suomen oloissa Terrat pyörivät n. 400-500 € hintaluokassa, vastaavassa kuin Nikonin Monarch -sarjat, Hawken Frontier 10x36 -malli, ja monet Kiten mallit. Saman kokoluokan vaihtoehtojen määrä tietenkin kasvaa, kun hintaluokkaa pyöritellään satasen molemmin puolin.
![]() |
Diopterisäätö ja silmäkuppien säätö tuntuvat vanhanaikaisilta ratkaisuilta. Diopterisäätöä kaipaaville löytyy oikeassa okulaarissa oleva liukuva säädin, jossa ei ole +- -kohtaa lukuunottamatta merkkiasteikkoa eikä säätöä saa lukittua. Säätimen löystyessä oikea kohta pitäisi hakea uudelleen ja uudelleen, ellei oikeaa kohtaa merkitse kiikariin esim. tussilla. Silmäkupit ovat periaatteessa säädettävissä neljään eri pituuteen, mutta lukituksia juuri ja juuri huomaa, ja näistä tulee sellainen fiilis, että lukitukset myös löystyvät ajan ja käytön kanssa.
![]() |
Näkökentissä ei näytä olevan suuria eroja muihin vastaaviin malleihin verrattuna. Lähimmässä tarkennusetäisyydessä on enemmän hajontaa, ja Terra sijoittuu 1,5m lähitarkennusetäisyydellään parempaan päätyyn. Suurin osa vastaavan kokoluokan malleista tarkentaa enimmäkseen kahteen metriin, mutta Kiten Lynx tarkentaa joa 1,35m asti. Kokoluokkaa suuremmat, Terran 8x42-mallit, ovat huomattavasti kevyemmät esim. Conquest-sarjaan ja muihin huippukiikareihin verrattuna, mutta Nikonin uudet Monarchit pysyvät silti Terraa kevyempinä vermeinä.
Kaikkea ei kuitenkaan näe pelkästään paperilta, tai edes parin eri mallin rinnakkaustestauksen jälkeen. Atlantin toiselta puolelta olevien optiikkapuotien arvioissa kehutaan mm. Terran laajaa huipputerävyysaluetta (n. 75% koko näkökentästä), näppärää, nopeaa ja jämäkkää tarkennusta, loistavaa kuvanlaatua myös hämärissä olosuhteissa ja vastavalossa, tai ylipäätään hyvästä ja keskitasoa paremmasta hinta-laatu-suhteestaan sekä kelpo ratkaisuista hintatasoon nähden.
Eräässä testissä verrattiin Terroja samankokoisiin Nikonin Monarch 5 -sarjan kiikareihin,
Terra
- parempi tarkennusmekanismi
- huomattavasti laajempi huipputerävyysalue
- lyhyempi lähitarkennusetäisyys
- kätevämpi okulaarisuoja
Monarch 5
- helpommin säädettävät silmäkupit
- pidempi silmän ja okulaarin välinen etäisyys, sopii paremmin silmälasien kanssa kiikareita käyttäville
- hieman laajempi näkökenttä (mutta kapeampi huipputerävä alue)
- kätevämmät linssisuojat
Aika lailla samoja pointteja, joita puolisokea paronikin kiikareista löysi. Värientoistossa ja valovoimaisuudessa ei tässä testissä havaittu eroja. Kaikissa arvioissa Terran kritiikki kohdistuu joihinkin heppoisen tuntuisiin käytännön ratkaisuihin, kuten liukuvasti säädettäviin silmäkuppeihin ja lukitsemattomaan diopterisäätön. Yhtä arvostelijaa lainatakseni, Terroilla katsellessa unohtuu se, että nyt pidellään tonnin kiikareiden sijaan 400-500€ kiikareita. Optinen laatu on kohdillaan, vaikka aivan huippusuorituskykyyn on vähän matkaa ja osa käytännön ratkaisuista on hoidettu vähän puolivillaisesti. Jos silmät eivät diopterisäätöä kaipaa ja silmäkuppeja on tapana pitää alhaalla, niin Terrojen optinen suorituskyky tuntuu olevan hintaluokkansa kärkipäätä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti