24.3.2014

Optiikkatesti: Zeiss 8x42 T* FL Victory HT

Blogin aihepiirit laajenevat. Melko monet kollegat kyselevät vinkkejä optiikan ostamiseen ja tuotteista bloggaaminen on kuulemma nykyään muodikasta. Lisäksi allekirjoittanut on tätä nykyä jossain määrin velvollinenkin optiikkatesteihin. Tässä avautuu taas uusia ovia ja oppimismahdollisuuksia karvanaamallekin, joten kaiken maailman itätimot voivat lopettaa huutelun jo alkuunsa =)

Kirjoitettu ja testattu 1.-2.3.2014. Lisää tekstejä Optiikkatesti-tunnisteen alla.

Vertailussa Zeiss 8x42 Victory HT
- Tekniset tiedot täällä
- Arvio Linnut-lehden numerossa 3/2013 (Absetz, K: Kolme huippukiikaria testissä)





ja Swarovski 8,5x42 EL Swarovision
-Tekniset tiedot täällä
-Arvio: Lintuvarusteen optiikka-arviot (Absetz, K: Swarovski 8,5x ja 10x42 EL Swarovision)


 

Swarovskin ja Zeissin mallit lienevät 8-kertaa suurentavien kiikareiden kärjessä. Kun taso on kova, laatuerot ovat melko pieniä ja kiikaria hankkiva keskittyy lähinnä siihen, miten kiikarit istuvat omille silmille ja näpeille, millaisissa olosuhteissa optiikkaa käyttää ja siitä johdettuna mitä ominaisuuksia kiikareiltaan haluaa. Mulle 8x-kokoluokka on istunut parhaiten perusretkeilyssä ja staijatessa; kun kaukoputki kulkee usein mukana, kiikareilta odottaa laajaa näkökenttää, skarppia kuvaa ja valovoimaisuutta.

Testasin Zeissin mallia Swarojen roikkuessa mukana aurinkoisena alkukevään päivänä, myötä- ja vastavalossa sekä kaukaa että läheltä lentäviin lintuihin. Koska optiikkamieltymyksiin vaikuttaa myös tottumus, Zeissin kiikaria piti "sisäänajaa" tovi, ennen kuin Swaron kanssa pystyi tekemään suorempaa vertailua.

Zeissin uutuusmallia on hieman parjattu siitä, että niiden kuva ei ole aivan yhtä skarppi kuin kilpailijansa (Absetz 2013). Mikäli silmät ovat tottuneet Swarojen reunapiirtoon (eli täysin terävään kuvaan näkökentän reunoille asti), niin Zeissin kuva tuntuu ensialkuun hieman levottomalta. Toisin sanoen, Swaroilla on hieman miellyttävämpi katsella ja kuva tuntuu rauhallisemmalta, jos terävä reunapiirto ylipäätään istuu silmiin.

Sisäänajon jälkeen en kuitenkaan huomannut muita merkittäviä eroja kuvan terävyydessä. Zeiss ei muilla osa-alueilla jäänyt altavastaajaksi, vaan reunoihin asti terävällä kuvalla Swaron malli menettää muilla osa-alueilla. Zeiss on todistetusti valovoimaisempi (Absetz 3/2013), jolloin tässäkin testissä kuva tuntui kirkkaammalta hyvälläkin säällä. Lisäksi Zeissin mallissa on laajempi näkökenttä, mikä on plussaa meikäläisen kaltaiselle perusstaijarille.

Loppujen lopuksi huippukiikareiden eri ominaisuuksissa on eroja, jolloin "mikä on markkinoiden paras kiikari" -kysymykseen ei saa yksiselitteistä vastausta, vaan "parhaat" ovat usein ne, jotka täyttävät yksittäisen harrastajan vaatimukset käyttöolosuhteisiin. Kaikkea ei voi saada, ainakaan tässä kiikareiden kokoluokassa. Swarovskin reunapiirto on hemmetin hieno ominaisuus, jonka ansiosta kiikareilla on levollisempi kuva. 8,5x-suurennos tuntuu pienenä erona kiikareiden erotuskyvyssä, Swaron hyväksi. Zeissin mallissa vastaavasti on kirkkaampi kuva ja laajempi näkökenttä, ja kuva tuntuu yhtä terävältä, mikä tosin vaati allekirjoittaneelta pientä totuttelua. Kyllä nuo uudet Victoryt kelpaavat siinä missä Swarovisionitkin.

Testit vaativat tietysti haviksia; vertailun varjolla steppailin 1.3. Kyläsaareen etsimään Cardueliksia. >40 urpiaisen lössistä löytyi kaivatut 4 tundraurpiaista sekä yksi ruskourpiainen (cabaret-tyypin urpo). Yhden otoksen perusteella Zeissilla löytää myös petolintuja, kun staijastin Vallilan päältä variksen kanssa kisailevan varpushaukan. Tikli sai kunnian olla päivän kolmas vuodari (a8 Vanhakaupunki ja a2 Kyläsaari).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti