7.7.2014

Optiikkatesti: Zeiss Conquest 10x32 HDTällaset sain Lapin reissulle mukaan. Mulla on ollut aikaisemmin täsmäkäytössä olleet Nikonin Monarchit "varakiikareina" laskennoissa ja niissä pahemmissa ryteiköissä, missä on hyvä saada pienemmän kaliiberin kiikareita käyttöön. Kun putki ei kulje mukana, 10-kertaiset kiikarit antavat hyvin etumatkaa pienempien suurennosten erotuskyvylle. Aluksi kinusin testiin kokoluokkaa isompia (10x42 Conquest) kiikareita paremman valovoiman takia, mutta parin päivän käytön jälkeen totesin, että hitot tässä mitään neljäkakkosia tarvitaan.

Tekniset tiedot:

-ulostulopupillin halkaisija 3,2 mm
-näkökenttä 118 m/1000 m päässä
-lähin tarkennusetäisyys 1,5 m
-diopterin säätövara +-4
-katseluväli (silmän ja okulaarin välinen etäisyys) 16mm
-silmäväli  54-74mm
-okulaariaukon koko 3,2 mm
-valoisuusluku 17,9
-prisma: Schmidt-Pecan
-täysin vesitiivis 4 metriin asti, typpitäyte
-toimintalämpötila -23 / +63 astetta
-koko (ko x le) 132 x 118 mm
-paino 630 g


Lyhyesti sanottuna näissä on pirun skarppi ja kontrastikas kuva, käytössä niin kevyet ettei niitä edes huomaa, ja kuva on paljon kirkkaampi Lapin pilvisissä öissä kuin aiemmin käytössä olleissa 42-kokoluokan Monarcheissa. Muita huomionarvoisia seikkoja ovat sopivan jämäkkä tarkennuspyörä (itse tarkentaminen sujuu nopeasti ja helposti) ja tähän mennessä parhaimmat vastaan tulleet silmäkupit, jotka eivät kertaakaan vahingossa irronneet, kuten on kaikkien aikaisempien pitempiaikaisessa käytössä olleiden kiikareiden kanssa käynyt.


Zeissin Conquestit ovat todettu laadukkaimmiksi kiikareiksi alle 1000€ hintaluokassa pyörivissä huippukiikareissa (Absetz, K. 2012: Laatukiikari pienemmällä rahalla. - Linnut vol. 47. n.4, testissä lisäksi Kite Ibis 8x42, Hawke 8x43 Saphire ja Nikon Monarch 7 8x42). Kun tätä Conquestia vertaa paperilla muiden valmistajien samankokoisiin (10x32-luokka) kiikareihin, niin Conquest pyörii omassa hintaluokassaan (929€). Nikonin ja Hawken vastaavat ovat huomattavasti halvempia, siinä missä Swarovski ja Leica ovat lähenpänä kahta tuhatta euroa. Hintaero näkyy ainakin siinä, että Zeiss on 50 ja 70g painavampi kuin Swaro ja Leica, näkökenttä on 2m ja 17m kapeampi 1000m skaalalla. Valmistajien ilmoittajien valoisuuslukujen perusteella valovoimaisuudessa ei ole mitään eroa (skaala 17,9-18) ja Conquestissa lyhyin lähitarkennusetäisyys (1,5m) puolen metrin erolla muihin malleihin. Jos ei rahkeet riitä parin tonnin huippukiikareihin eikä kaukoputki kulje mukana, niin Conquest on hyvä ykkösvaihtoehto kevyemmän laidan katselukiikariksi.


Lisää tekstejä (Zeissin PhotoScope ja Victory 8x42 HT) Optiikkatestit-tunnisteen takana!

1 kommentti: