21.5.2011

Kevään viimeinen retki Viikissä

Pöllöhommien loputtua eteen tarjoutui kevään viimeinen mahdollisuus lähteä nauttimaan Vanhankaupunginlahden aamuisesta lintukonsertossa. Ulko-ovi paukkui aamuneljän aikaan ja tarkoituksena oli kiertää koko lahti hysyjä etsien ja palailla ennen puoltapäivää Hakalan torniin staijamaan parin vaihto-opiskelijakaverin kanssa.

... ja voi elämä sentään millainen aamu! Idyllisempää kuin idyllisyys itse. Aamuneljältä lahden päällä leijui vain kevyttä usvaa ja askel oli kevyt lämpimässä ja tyynessä ilmassa. Lintujakin ropisi: satakieliä, punavarpusia, kerttuja, kerttusia... lintuja ei löytynyt tasaisesti reitin varrelta, vaan tuntuivat olevan tiiviinä ryppäinä: esimerkiksi Pornaistenniemen tervalepikössä lauloi 6 satakieltä melko lähellä toisiaan, noin puolet päivän aikana havaituista yksilöistä. Eli potentiaalia olisi ollut parempaan - tai sitten tyssäsivät laulun täysin siinä puoli kuuden aikoihin.

Poistuin reitin päätepisteestä (Kivinokasta) n. klo 9.30 ja reilun yhdeksän kilometrin lenkin aikana lintuja tuli Vanhankaupunginlahden ruovikosta ja rantametsistä ynnäiltyä seuraavasti:

nuolihaukka 1p
luhtakana 1ä
ruisrääkkä 1Ä Lammassaari
lapinsirri 1p Purolahti
pikkutikka 1Ä Kivinokka
peukaloinen 2Ä
satakieli 13Ä
pensassirkkalintu 1Ä Lammassaari
ruokokerttunen 113Ä
rytikerttunen 5Ä
rastaskerttunen 5Ä
kultarinta 1Ä Pornaistenniemi
mustapääkerttu 25Ä
lehtokerttu 10Ä
hernekerttu 4Ä
pensaskerttu 16Ä
sirittäjä 9Ä
tiltaltti 1Ä
punavarpunen 22Ä

Purolahden lapinsirri tippui sen verran lähelle, että kuvaamista pystyi ainakin yrittämään...


Kymmenen aikoihin paluumatkalla kohti Hakalan tornia pari vasta retkelle lähtenyttä ornia kommentoi, että lahdella pitelee hiljasta. Nimenomaan, linnut hiljenivät aika tehokkaasti jo yhdeksän jälkeen. Hiljaisuus on varmaan muutenkin suhteellista, kun Purolahdella havahduin pääskyjen runsauteen: erityisesti tervapääskyjä pyöri muutaman kymmenen metrin säteellä kymmeniä, korkealla taivaalla ja päitä hipoen. Räystäspääskyjä sekä haarapääskyjä pyöri lahdella joitakin kymmeniä, silmissä riitti vielä sen verran voimia, että jaksoin skarpata vuoden ekan törmäpääskyn. Aikamoinen fiilis siinä iski, juuri kun ovat sankoin joukoin Suomeen kotiutuneet, näen tervapääskyjä vastaavina massoina seuraavan kerran vuoden päästä...

Hakalasta ei kummempia nähty - jos nyt 24 muuttavaa kurkea aiheuttivat pientä ihmettelyä. Aurinkoisella säällä ja vahvalla etelätuulella sitä olisi saattanut nähdä paljon muutakin, mutta nyt ei oikein jaksanut eikä ehtinyt jäädä tapittamaan tyhjää taivasta. Parin tunnin staijin jälkeen hyvästelin madeiralaisen ystäväni Ricardon, sain siinä sivussa kutsun Portugaliin ensi kevääksi :)

Todella hieno päivä kaiken kaikkiaan, nosti mukavasti vuodarisaldoakin: tähän mennessä vuoden aikana on tullut havaittua tasan 190 lajia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti