23.9.2012

Suisto ja sadepäiviä











22.9.
Day 10
Chorokhi delta

Ensimmäinen vapaapäivä minulle ja Kallelle oli myös Kallen viimeinen päivä projektin parissa, huomenna aisaparia odotti lento Istanbuliin ja sieltä Batumiin. Viimeisen päivän kunniaksi lähdimme Chorokhi-joen suistolle seikkailemaan. Suisto sijaitsee Batumin eteläpuolella ja paikka on kerrassaan mielenkiintoinen; alueelta löytyy puoliavoimia pensasmaita, kivikkoista suistoa ja vanhoja tekoaltaita. Suiston suulta löytyi jokunen lieteranta sekä kivikkoisia riuttoja, myös merelle kannatti tapittaa, vaikka monet lokit ja tiirat seurasivatkin rantaviivaa tehokkaasti.

Välipäivälle osui ensimmäinen "epävakainen" päivä. Aamu oli melko tyyni, mutta päivän mittaan tuuli tyyntyi ja etelästä saapui muutama rajuhko ukkoskuuro, jotka onneksemme blokkasivat petomuuton, mutta puoliavoimessa maastossa sopivien sadesuojien etsiminen oli melko hankalaa. Sateiden aikana tuuli yltyi, joka luonnollisesti vaikeutti varpuslintujen etsimistä. Kolmelta iltäpäivällä tuuli tyyntyi, jolloin taskuja sekä lepinkäisiä tupsahteli eteen tuon tuostakin. Tiäs mitä olisimme saaneet kaivettua esille, jos koko päivän olisi ollut tyyntä…

Aloitimme aamun komppaamalla joenvartta, suuntana suiston suu. Ennakkonuottiemme mukaan kala-altaille kannatti suunnata heti aamusta, mutta joki toimi parhaimpana maastomerkkinä. Pikkulintuja tuli vastaan siellä täällä, joen varrelta ja suiston suulta löytyi jokusia kahlaajia, eikä petolinnuiltakaan voinut välttyä. Erityisesti aamusta päivälle uusia lajeja ropisi koko ajan. Suiston suulla ja rantakivikossa roikkumisen jälkeen läksimme etsimään vanhoja kala-altaita – turhaan. Ennakkoon kehutut altaat olivat aivan tyhjillään linnuista!

Shokin jälkeen haimme lohtua komppaamalla joenuomaa sekä ihmettelemällä kaatopaikan aroharmaalokkihelvettiä. Kaikennäköistä vaihtelua ja muuntelua löytyi, vaan ei parempia lajeja. Toisaalta en ihmettele jos joku 2kv mustapäälokki olisi jäänyt huomaamatta. Kake-yltäkylläisyys iski melko nopeasti, ja totesimme meri- ja lietestaijin jatkamisen mielekkäämmäksi vaihtoehdoksi. Aika ei kuitenkaan ollut puolellamme, paluumatkaa varten piti varata jonkin verran aikaa ja Batumi Bird Festival –tapahtuman loppubileet odottivat.

Kokonaisuudessaan suistoexcu oli hyvin lajirikas ja mielenkiintoinen kokemus. Vai mitä muuta alla olevasta listasta voisi sanoa, aika hyvin seitsemän tunnin retkeltä?

Kyhmyjoutsen 4
Tavi 9
Heinätavi 1
Haapana 2
Jouhisorsa 3
Punasotka 1
Pikku-uikku 3
Silkkiuikku 3
Härkälintu 1
Mustakaulauikku 1
Idänpikkuliitäjä 1
Merimetso 14
Ruskohaikara 3 (1 ammuttu)
Harmaahaikara 18
Silkkihaikara 11
Rääkkähaikara 1
Mehiläishaukka 2
Ruskosuohaukka 6
Arosuohaukka 2
Niittysuohaukka 1
Varpushaukka 3
Sääksi 1
Tuulihaukka 2
Punajalkahaukka 2
Ampuhaukka 1
Muuttohaukka 1
Tylli 26
Kapustarinta 1
Tundrakurmitsa 3
Pulmussirri 1
Pikkusirri 2
Kuovisirri 1
Liro 2
Metsäviklo 1
Merikihu 1
Aro- ja etelänharmaalokki 800
Kalatiira 30
Riuttatiira 24
Hietatiira 1
Valkosiipitiira 2
Valkoposkitiira 1
Kuningaskalastaja 5
Turturikyyhky 2
Nummikirvinen 4
Lapinkirvinen 3
Västäräkki 80
Keltavästäräkki 42
Sitruunavästäräkki 3
Kivitasku 12
Pensastasku 5
Sepeltasku 1
Pikkulepinkäinen 4
Riuttatiiroja...




.. ja valkoposkitiira! Kuva: Kalle Meller
Kastautumispinnoja; Mustameri kuitattu! Kuva: Kalle Meller

Pienenä mainoksena voisin todeta, että kirjoitin suistoexcustamme myös raportin BRC:n nettisivuille.

Hotellin ja paikallisen matkajärjestäjän kustantamat bileet olivat… noh, mitä muuta sitä voi odottaa Pink Floydia, Led Zeppelinia ja Deep Purplea sekä georgialaista tanssimusiikkia soittavalta bändiltä. Viini maittoi myös. Alla todistusaineistoa.

Hölökyn kölökyn! Kuva: Toni Laaksonen

23.9.
Day 11
Sakhalvasho

Krapulapäivä. Onneksi a) nakki napsahti Sakhalvashon laskenta-asemalle, joten aamuseitsemältä ei tarvinnut kiivetä henkihieverissä "sille vaativammalle" kukkulalle… b) koko aamupäivän satoi vettä, joten krapulan sai kärsiä pois sängynpohjalla, eikä esim. vieraassa talossa keskellä Shuamtaa. Brunssin jälkeen kapusin staijikukkulalle kahdentoista tienoilla, keskelle matalalla roikkuvia pilviä, harmautta, tihkusadetta ja – petomassoja! Tai ei ihan massoja, mutta jumankekka, haara- ja hiirihaukkaa paineli aseman ohi tasaisella tahdilla. Linnuilla on todella kova muuttopaine! Samanaikaisesti näkyi joitakin kymmeniä petoja, aivan mahdotonta petomeininkiä suomalaiseen sadesäähän verrattuna. Lintuja pääsi tietty näkemään läheltä – ja sai sitä hetken aikaa pyöritellä silmiään, kun Berlebachia pystyttäessä ohi paineli ad-muuttohaukka. Hah! Siihen ne lajianekdootit oikeastaan jäivät, mutta kokemuksena ja osana laskentajaksoa todella uniikki kokemus. Batumissa jokainen päivä on lintupäivä!

Kuva: Filiep T'jollyn

Kuva: Filiep T'jollyn

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti