12.12.2013

Madagaskar, osa VI - sairastelua ja lisää välipäiviä







Pe 6.12.

Anjan visiitin jälkeen oli meikäläisen vuoro ravata vessassa kera melko rajujen vatsanväänteiden. Aamupäivän ja Berembyn kenttätyösuunnittelun ajan pysyin vielä tolpillani, mutta iltapäivä, artikkelikeskustelu sekä Berembyn sosiaalisiin töihin liittyvät ryhmätapaamiset menivät aivan ohariksi. Syyksi diagnosoitiin klassinen tropiikkiloinen, giardia. Voinpahan sanoa sairastaneeni tämän ammattitaudin, enkä ole tämän vuoden kurssilla ensimmäinen. Sairausindeksit ovat välillä olleet melko korkeita, kun yli puolet kurssilaisista on valitellut vastavaivoja. Siitä syystä illan 6/12–bileet jäivät melko vaisuiksi, vaikka Jani & Hanna sekoilivat mallikkaasti pressaparista. Vastaanottoon kuului myös valokuvien näyttäminen Suomesta sekä muualta pohjolasta, salmiakki– ja lakritsitarjoilua, sekä suomalaista musiikkia.


La 7.12.

Toipilaspäivä! Koko muu kurssi lähti Berembyn kylään maastohommiin: kurssin toisen maastojakson tarkoituksena oli tehdä maastotöitä saman kaavan mukaan kuin viikon takaisella sademetsäosuudella ja selvittää, miten eri taksonien lajiyhteisöt eroavat yhtenäisen sademetsän ja pirstoutuneen, lähinnä pienten metsäfragmenttien välillä. Karvanaama uhkasi tulla pari päivän kuluttua perässä ja jäi ValBiolle lepäämään, lukemaan matkaopasta ja kirjoittelemaan blogia, silloin kuin suinkin jaksoi. Vatsakrampit olivat sen verran voimia vieviä, että suurin osa päivästä kului makuuasennossa, pystyssä ei kestänyt olla puolta tuntia pidempään. Ei. Ollu. Kivaa.


Su 8.12. – Ke 11.12.

… enkä perkele sitten lähtenytkään jälkijunassa, vaan giardia laski otteestaan vasta kuuden sisäpäivän ja kahden eri tehoantibioottikuurin jälkeen. Yhdessä vaiheessa olin jo oikeasti lähdössä, mutta pienen toipumisen jälkeen vatsa päätti heittää taas kuperkeikkaa ja pakotti takaisin makuuasentoon. Ikävä kurssikavereita!

Keskiviikkona giardia antoi kuitenkin periksi ja sitä pystyi liikkumaan vähän paremmin pystyasennossa. Uskaltauduin jopa ValBion katolle lukemaan ja nauttimaan olostani, paahtavasta helteestä ja asemaa ympäröivien sademetsäkukkuloiden syleilystä. Ah. Muistiinpanoja kirjatessani odotin muita saapuvaksi Berembyn kylästä; mitä lajeja mä missasin? Olivatko paikallisten ihmisten ja yhteisöjen haastattelut antoisia? Kuka voitti Suomi–Madagaskar –futismaaottelun? Eniten jäi harmittamaan kurssin autenttisimman osuuden missaaminen…


To 12.12.

Leiriläisille palautumispäivä, karvanaaman toipuminen johti toivottavasti tervetulleeseen apuun telttoja putsatessa ja datan digitoinnissa. Kyläyhteisöhaastatteluissa eri aiheisiin keskittyneiden ryhmien tulokset vedettiin yhteen, ja tässä vaiheessa konkretisoitui yhden kurssin tärkeimpien osuuksien missaaminen. Kyllä luonnonsuojelusta kiinnostuneen biologin pitäisi saada hands on –tuntumaa siihen, miten luonnonsuojelualueiden perustamine kehitysmaissa vaikuttaa paikallisten ihmisten elämään; metsien käyttömahdollisuuksiin ja –tarpeisiin, sekä muihin elinkeinoihin. Oikeesti harmitti, vaan minkäs teet.



Outbreak of ants! Syystäkin kehotetaan pitämään ovia kiinni... Kuva: Juho Lappalainen
Ricardo löysi majoitusrakennuksen ulkopuolelta yhteistyökykyisen käärmeen...

... jota itse kukin vuorollaan helli. Nämäkin kuvat kuvasi Juho Lappalainen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti