24.10.2013

BATUMI2013 – YHTEENVETO

Taaempaa löytyy pari uutta tekstiä Batumin komennuksen viimeisiltä päiviltä. Tässä fiilistelypainotteinen yhteenveto.

Kuukausi Batumissa oli todella erilainen kokemus vuoden takaiseen nähden. Jakson kokonaissummia en tällä kertaa blogiin laita, jos sitä koittaisi vähän kokonaisvaltaisempaa synteesiä.

– Syksy 2013 oli projektin historian sateisin, joka on vaikuttanut myös laskettujen lintujen määriin. Mehiläishaukkoja havaittiin 200.000 yksilöä ja niittysuohaukkoja 2.000 yksilöä vähemmän kuin viime vuonna. Sade sotkee myös laskennan rytmiä; linnut eivät muuta tasaisesti, vaan tunnelma on joinain päivinä todella turhauttavaa, kun muuttoa ei kulje mutta sää sallii laskenta-asemalla notkumisen. Tälle syksylle osui useampi päivä, jolloin laskenta-asemalle ei kiivetty ollenkaan ja vielä pari liutaa hyvin epävakaista päivää, jolloin sää vaikutti pahasti muuton laskentaan. Viime vuoden jaksolla vastaavia päiviä oli vain kaksi!

– Kasvuvaiheessa oleva projekti on kohdannut tänä syksynä monia ongelmia, jotka ovat vaikuttaneet laskijoiden mielialaan ja yhteisön tunnelmaan. Laskijoita oli tänä vuonna liian vähän; tällä kokoonpanolla laskijoita toki löytyy aineiston keräämiseen, mutta uusien laskijoiden kokonaisvaltaiseen ja pidemmän jänteen kouluttamiseen ei ole resursseja. Nyt tulokkaiden oletettiin oppivan mahdollisimman paljon yhdessä päivässä ja kokeneillekin laskijoille asetettiin paineita ”täsmäsuorittamisesta”. Osalla vapaaehtoisista ei ole ollut motivaatiota laskea tai työskennellä ryhmässä (yksittäisiä laskijoita on myös lähtenyt ennen aikaisesti, pari jopa heti saapumisen jälkeen, ilman ennakkovaroitusta!), joka heikentää tilannetta entisestään. Lisäksi isäntäperheen kanssa on ollut pieniä ongelmia ja laskentamenetelmät ovat muutamien lajien osalta muuttuneet kesken sesongin. Näistä ongelmista on onneksi puhuttu ja toivottavasti ne saadaan selvitettyä ennen ensi vuoden laskentaa.

– Henkilökohtaisella tasolla jakso oli vahvasti ”paskan säkän” leimaama. Lähtöfiilikset olivat todella heikot ja turhan monesti tuntui siltä, että karvanaama staijaa ”väärällä” asemalla ja vainoharha huonosta karmasta sen kun nostattaa tappiomielialaa. Tapaus aavikkohaukka löi viimeiset naulat arkkuun. Toisaalta viime vuosi oli viime vuosi, huonoa tuuria on sattunut yhdelle sun toiselle laskijalle aikaisemminkin.

_____________________________________________________________________________


Toisaalta:

Tajuntaa köyriviä lintupäiviä ja upeita hetkiä osui tällekin syksylle:

31.8. ja 2.9. – Mehiläishaukkojen ja suohaukkojen massoja
10.9. – Varpuslintupäivä… ja paljon, paljon muuta.


Vuosi sitten opittua tietoa oli mahdollista syventää; suurin osa lajistosta alkaa olemaan jotenkin hanskassa ja jakson loppua kohden ne hankalatkin määrityspähkinät (kotkat, nuoret ja naaraspukuiset sirosuohaukat) taittuivat jo vähän paremmin. Lisäksi yksityiskohtiin, kuten pukuvaihteluun sekä sulkasatoon, tulee kiinnitettyä aikaisempaa enemmän huomiota. Ei minusta uutta Andrea Corsoa tule, mutta se on todella hienoa ja palkitsevaa havaita oma kehitys sekä määrittämisessä että ryhmätyöskentelyssä. Toivoivat minusta koordinaattoria tulevaisuudessa, toivottavasti se olisi mahdollista!

Sitten bne intohimoiset lintuihmiset, jotka viihtyvät Batumissa siinä missä minäkin. Kalle ja Laura, Johannes, Heikki sekä ”Team Tohma”, Batumissa kävi tänä syksynä yhteensä 11 suomalaista lintuharrastajaa! Projektin lautakunta (Brecht, Jasper, Vouter, Johannes), viime vuodelta tutut naamat (Filiep, Rien) sekä melkoinen litanja uusia ystäviä, joita toivoo tapaavansa vielä uudelleen. Gaumadjos!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti