6.10.2013

Batumi2013, osa 6 - idänmehiläishaukkoja & Mtiralan kansallispuisto






17.9. – DAY 18, SAKHALVASHO

Ensi alkuun peruspäivän makua, aamupäivä nätti ja tyyni, iltapäivä paahteinen ja loppupäivästä etelästä pukkasi taas jotain saderintamaa Batumin ylle. Aamupäivällä laskin suohaukkoja kaukaa mereltä, ruskosoiden joukossa 1 nuori arosuo sekä 2 naaras-niittysuota piristysruiskeena. Lisäksi löysin iltapäivästä aseman päältä naaras-arosuon. Näitähän saattaa jopa oppia tuntemaan!

Aamupäivästä nautittiin myös mukavasta haarahaukkamuutosta, joukossa jonkin verran mehiläishaukkoja ja iltapäivästä tietty hiirihaukkoja. Suurin osa muutosta kulki aseman päältä tai vierestä itäpuolelta, oikein nättejä parvia ja hienossa valossa. Länsisektoria vahtiessa piti välillä vilkuilla olan yli, että näkis niitä lintujakin.

Päivän lajista ei jäänyt hirveästi epäselvyyksiä: 17.9. Batumin ilmatilan ohitti yhteensä 12 idänmehiläishaukkaa! Karvanaama saa paukutella henkseleitään huonolla tuurilla, sillä sendari soi vain neljä yksilöä rannikon puolelle. Niistäkin onnistuin nuijaamaan puolet, näin vain kaksi lintua matkalennossa, vaikka menivätkin herkullisen läheltä. Ei kuvia. Tietenkään.

Massamuutto rauhoittui kello kahden jälkeen ja siinä kohtaa oli hyvä siirtyä länsisektorille muita lajeja ihmettelemään. Useampi 4-5 pikkukotkan parvi, koiras-arosuohaukka, pari punajalkahaukkaa ym. kvaliteetteja löytyi tasaiseen tahtiin, kunnes etelästä noussut rintama keskeytti menon ja saimme hyvän tekosyyn lopettaa päivän vähän aikaisemmin.





18.9. – DAY 19, SHUAMTA


Vaihteeksi näin päin: aamu todella tuulinen, mutta todella hyvä suohaukoille! Ensi tuntien saldona yksittäisiä sirosuohaukkoja, ruskosuohaukkojen parvia sekä ad-muuttohaukka aseman päältä. Aamupäivän jälkeen setvin lännen puoleisista parvista muita lajeja: suohaukkoja, pikkukiljukotkia, pikkukotkia jne., kohokohtana nuori pikkukorppikotka.

Lounastauolla osallistuin BRC-videodokumentin tekemiseen, jonka jälkeen pitikin ottaa hyvät torkut. Havahdun siihen kun jengi laskee lintuja vähän hektisemmän oloisesti ja Crested overhead! –huudon myötä silmätkin avautuvat. Ryntään putken ääreen, mutta lintu liitää eteenpäin eikä sitä ainakaan minun silmiini enää osu. Kuulemma mennyt toinenkin jostain kaukaa idästä samalla kun torkuin. Great. Otan pari minuuttia torkuista toipumiseen ja käväsen samalla ”katajan juurella”. palatessani asemalle huomaan kun jokainen miehittäjä tuijottaa ylöspäin joko kiikareiden tai kameran kanssa. No jumankekka, siellähän on naaras-idänmehiläishaukka! Ravia kameran luokse ja dokumenttikuvat plakkariin!


Seuraavaksi alan laskemaan lintuja aina yhtä rakkaalta itäsektorilta. vielä on pientä tokkuraa ilmassa ja parvien seuraamisen totutteluun menee tovi. Pian näkösektorille osuu iso kotka, kaartaessa näkyy siiven alapinnan leveä siipijuova: arokotka! Nuotitan linnun muille ja jatkan laskemista. 5 min päästä parvesta löytyy suuri ja leveäsiipien mehiläishaukka. Kuusi harittajaa, ei karpaalilaikkua – taas idänmehiläishaukka! Nuotit eteenpäin ja hiirihaukkojen klikkailu jatkuu. Seuraavaksi samasta virrasta löytyy 2 arokotkaa lisää. Melko metkaa.


Idänmehiläishaukkoja nähtiin kokonaisuudessaan 4 eri yksilöä, hiirihaukat petrasivat jo parin tonnin paremmalle puolelle ja Lisäksi mehiläissyöjien muutto oli tänään aivan mielettömän intensiivistä. Taivaalta kuuluu jatkuvaa hyrinää ja Rien laski yli 500 mehiläissyöjää yhdeltä sektorilta minuutissa!

Illalla pystytimme jalustat residenssin parvekkeelle ja tapitimme upeaa kuutamoa. Lajidiversiteetillä ei paljoa juhlittu, mutta nähtiin me kolmessa vartissa parisenkymmentä viiriäistä.

Idänmehiläishaukkakuvien taso nousee?




 19.9. – DAY 20, SAKHALVASHO

Idänmehiläishaukkojen pulssi on taantumaan päin ja tästä tuli taas sellainen ”normipäivä toimistossa. Aamulla ihan mukava keli, mutta suohaukkoja saatiin kunnolla vasta iltapäivällä – 3 naaras-arosuon sekä yhden tumman ruskosuon edestä kannatti silti tähystää aamutaivaalle. Koiras-arosuohaukkojakin on näkynyt oikein kivasti, tänään havikseen kirjattiin vähintään 6 lintua! Aamupäivästä ehti vähän komppaamaankin, kasan parhaimpana paikallisena oli tänään harjalintu. Liekö reissun kuudes lintu, kivasti on niitäkin näkynyt!

Iltapäivästä jeesasin länsipuolen suohaukkahelvettiä, lintuja tuli mereltä mantereelle SE-suuntaisesti välillä sotkien protokollaa (eikö nää linnut tiedä miten niiden pitäisi muuttaa!!??). Siinä sai sitten setviä kuka laskee lintuja ja mistä, sekä mistä kohtaa linnut lasketaan. Samalla ympärillä pörräsi turisteja huutelemassa vääriä ja oikeita määrityksiä milloin mistäkin. Kaaos. Mutta hyvää treeniä, jos tänne joskus hakee laskentakoordinaattoriksi.

Itäpuolen parvien kimppuun siirtyminen tasasi verenpainetta. Linnuilla oli siellä paljon selkeämpi suunta ja omassa toimenkuvassa oli myös helpompi. Sen ”tavallisen tavaran” (rusko- ja sirosuohaukat) joukosta löytyi mm. melko myöhäinen koiras-niittysuo sekä reissun seuraava pikkukorppikotka.





Upupa!!


20.9. DAY 21, MTIRALA

Silmien väsymisen takia piti ottaa reissun toinen vapaapäivä. Läksin yhden puolalaisen & yhden tanskalaisen turistin sekä yhden belgialaisen laskijan kanssa Batumin koillispuolella sijaitsevaan Mtiralan kansallispuistoon. Lintuja ei kuulemma kannata liikaa odottaa, mutta paikan pitäisi olla hieno. Laakson pohjat ja joenvarret eivät vielä paljoa hetkauttaneetkaan, mutta mitä korkeammalle sitä kiivettiin, sitä upeammiksi habitaatit muuttuivat.

Mtirala tuntui Saanalle kiipeämisen ja Bialowiezassa samoamisen yhdistelmältä. Mitä nyt kipuaminen tuntui 2 kertaa rankemmalta ja valkopyökkien rungot olivat 2 kertaa paksumpia. Kaunista subtrooppista sademetsää pitkin kukkuloiden rinteitä! Valtavia valkopyökkejä ja vaahteroita, köynnösten peitossa olevia puita, aluskasvillisuudessa lähinnä lapinalppiruusuja. Seitsemän kilometrin kierroksen lintupuolelta sykähdytti 2 vuoritiltalttia, 7 tammitikkaa (puiston yleisin tikka) sekä 10 pähkinänakkelia. Oli myös mielenkiintoista löytää vierekkäin huudelleet puukiipijä ja etelänpuukiipijä kierroksen korkeimmilta paikoilta. Lisäksi suoraviivainen samoilu oli ihan hyvä irtiotto välillä hektisestä laskennasta – sitä pitää vähän huilata, että pystyy taas keskittymään laskentaan ja jälleen nauttimaan niistä tärkeistä hetkistä.







Tammitikan tappama pyökki






21.9. DAY 22, SHUAMTA

Jos lisää huilia kaipasi, niin sadepäivät helpottavat lepäämisen tarvetta. Päivän aluksi saatiin taas vettä niskaan, iltapäivästä kuurot olivat jo katkonaisempia; ohi lipuvien pilvien ja sumun keskeltä havaittiin punajalkahaukka, pari sirosuota, pari pikkukotkaa ja jokunen ruskis.

Illalla lähdimme koko laskentaporukan kanssa Batumiin viettämään iltaa georgialaiseen ravintolaan. Paikallista ruokaa, musiikkia, vodkaa, puheita, lisää vodkaa, paljon naurua ja vielä vähän lisää vodkaa. Muutama laskija viettikin seuraavan päivän toisessa ulottuvuudessa…



22.9. DAY 23, SHUAMTA

… including myself. Toinen sadepäivä putkeen eikä tänään(kään) ollut tarvetta poistua sadesuojaa pitemmälle. Ainoat Shuamtan lintuhavainnot taisivat jäädä kahteen nopeasti ohi kiitäneeseen sirosuohaukkaan. Paljon mielenkiintoisemmalta kuulosti jännästä pikkulintuparvesta (”these are juvenile Rock Buntings!”), käyty keskustelu. Kysyin että missä moisia on näkynyt ja vastauksena kuului, että kivenheiton päässä residenssistämme! Eliksen hajua ilmassa ja linnut ovat olleet paikalla jo muutaman päivän. Ihme pimityskulttuuria, ”ai eikö teillä oo näitä vuorisirkkuja Suomessa?”

Sateisen kelin takia palasimme Sakhalvashoon pari tuntia aikaisemmin ja saman tien läksimme Filiepin kanssa etsimään lintuja. Ensin kuuluu ääntä, ohutta ”tsii” ja ”tsiy” –viheltelyä. Seuraavaksi löytyy yksi vähän vaatimattomamman näköinen kaveri, josta erottuu lähinnä vahvasti juovikas selkä, pitkä pyrstö ja uloimmat valkoiset pyrstösulat. Pari seuraavaa löytyy tien viereiseltä ruderaatilta, nyt erottuu jo kastanjanruskea alapuolen väritys sekä heikohkot, mutta havaittavissa olevat päänkuviot. Eri-ikäistä tai eri sulkasatovaiheessa olevaa porukkaa? Oli miten oli, linnuista saadaan sen verran irti, että vuorisirkkua kehtaa hehkuttaa reissun elislistan jatkeena =)

Ravintolaillan kuvasatoa:













Illan aikana kohoteltiin maljona milloin millekin aiheelle. Käytin oman puheenvuoroni niiden ihmisten muistamiseen, jotka ehtivät jo poistumaan Batumista ennen tätä iltaa. Kallea ja Lauraa tuli ikävä =)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti