7.10.2013

Batumi2013, osa 7 - punajalkahaukkoja!!23.9. –  DAY 24, SAKHALVASHO


Jumalauta, FALCOPÄIVÄ!! Pari ekaa tuntia meni sisällä sadetta pitäessä, siinä samalla oli hyvä vastaanottaa herra Johannes Silvonen Sakhalvashon residenssiin! Myöhemmin päivällä Heikki Karimaa saapui vahvistamaan ekoturistikokoonpanoa, kunnon Team Finland kasassa kuunvaihteeseen asti.

Sateen laannuttua kapusimme Johanneksen kanssa laskenta-asemalle ja tilanne kehittyi salakavalasti melkoiseksi lintupäiväksi. Ensimmäisistä punajalkahaukkaparvista intoili melkoisesti, kun kymmenen minuutin aikana vespareita näki enemmän kuin vuoden takaisella jaksolla yhteensä. Myrskyvaroitusta ei ihan heti ymmärretty ja Sakhalvashon laskenta-asema todisti melkoista näytelmää, kun puhtaita ja suuria punajalkahaukkaparvia painoi rantaa pitkin kohti etelää. Lisäksi yksittäisiä yksilöitä näkyi merellä jatkuvasti. Allekirjoittanut häröili itäpuolen petovirtojen kimpussa, mutta kun kuulin ranskalaisten ekoturistien höpisevän jotain ”450 vesparia tunnissa” –tyyppistä juttua, niin pitihän sitä menoa mennä itsekin ihmettelemään! Siellä oli tietenkin koko pukukirjo näytillä, toistoja tuli jatkuvasti ja seuraavan tunnin aikana aseman ohitti useampi yli 40 linnun parvi! Loppupäivää kohti meno hyytyi, mutta varovaisempien estimaattien mukaan Batumin ohitti neljässä tunnissa YLI 1500 PUNAJALKAHAUKKAA! Eksakteja lukuja ei ole, koska pieniä petolintuja ei projektissa säännöllisesti lasketa (perusteluina muuttoreittien ailahtelevuus ja kannanvaihtelujen seurannan vaikeus), mutta oishan tämäkin tärkeää tietoa tämän pullonkaulan merkityksestä.

Sadekuurot ja pilvet pudottivat muitakin Falcoja taivaalta näytille. Tänään paukkui useampi henkilökohtainen päiväenkka, joista tietenkin tärkeimpänä 4 MUUTTOHAUKKAA. =D Ensin ad-lintu ohitti aseman lännen puolelta kupu täynnä ruokaa, seuraavaksi merta tapittaneet löysivät lännen puolelta nuoren linnun saalis kynsissään. Johannes spottasi pohjoisen puolelta läheltä, matalalla ja lujaa ohi painelleen aikuisen, neljännen linnun löysin itäpuolen hiirihaukkahelvetistä. Muita jalohaukkoja nähtiin myös runsaasti, arviolta > 60 tuulihaukkaa, > 40 nuolihaukkaa ja pari pikkutuulihaukkaa. Vaan minne jäivät colu, eleonora ja cherru?

Todellisen lintupäivän mukaisesti tänään nähtiin paljon muutakin. Tuulisen kelin takia itäpuolen petovirran seuraaminen oli melko helvetillistä, kun suoraviivaisen etenemisen sijaan parvet rönsyilivät eestaas ja ylösalas, yksittäisistä linnuista puhumattakaan. Löytyi sieltä sekamelskasta sentään 2 idänmehiläishaukkaa sekä useita kymmeniä pikkukiljukotkia.

Tähän päälle vielä liuta lisähaviksia: ensin mereltä nuotitettiin 3 RUOSTESORSAN PARVI (reissun elis # 3!!) ja tunti myöhemmin 7 KAPUSTAHAIKARAN PARVI (reissun elis # 4), ensimmäiset ehti näkemään ihan hyvin, mutta haikaroiden kohdalla piti pyytää kollegaa jatkamaan virran laskemista – pienen kommunikaatiohäiriön takia ranskalaisten tiimi ei vaihdosta oikein tykännyt, vaikka en mä kylmiltäni omaa duuniani lopettanutkaan =) Tähän päälle vielä 15 alppikiitäjää (11, 3 ja 1 linnun parvet), muuttava harjalintu ja kymmenisen nummikirvistä, niin ehdottomasti puhutaan yhdestä tämän reissun kovimmista päivistä. Ja millainen aloitus Johannekselle ja Heikille!


Kaunis toisen kalenterivuoden koiras-punajalkahaukka

24.9. – DAY 25, SHUAMTA


Aamusta eilisen meno jatkui kylmänä ja tuulisena, mutta onneksi keskipäivällä saatiin vähän lämpöä ja suomijuntti kehtasi staijata ilman paitaakin. Muuten päivä oli peruspäivän tasoa, lähinnä ynnäilin massalajeja itäsektoreilta ja opastin Johannesta laskentaprotokollaan. Ajoittain hektistä meininkiä, mutta ei tästä ihan eilisen kaltaista spektaakkelia saatu. Kovimmat havikset (aseman yli painelleet muuttohaukka ja idänmehiläishaukka) menivät aineiston tallentamisen ohella ohariksi. Mustahaikaroilla ja kotkilla on kuitenkin entistä parempaa meininkiä, aika helkkarin siisti oli myös neljän koiras-arosuohaukan parvi: kaivan ensin nuotitettua koirasta, löydän kaksi, kolmas valuu niiden perässä ja sieltä tulee peeveli vielä neljäskin lintu! Uutiskynnyksen ylittänevät myös 219 mustahaikaraa ja kiljukotka. Ihan kiva lintupäivä, loppupäivästä keli muuttui taas epävakaiseksi ja yöllä myrskysi niin, että residenssi tärisi.

25.9. – DAY 26, SAKHALVASHO

Sadetta manaavien ennustusten takia läksin Batumiin ostamaan bussilipun paluumatkaa varten. Eipähän tarvitse siitä huolehtia loppureissun aikana. Iltapäivästä kapusin laskenta-asemalle nauttimaan pilvistä, sadekuuroista ja tuulesta. Lähinnä laskenta oli hajallaan lentävien lintujen poimimista aseman molemmilta puolilta:

Päivän kohokohtia olivat sesongin eka sinisuohaukka sekä loppupäivästä havaittu fulvescens-kiljukotka – härveli löytyi matkaliidossa ja jatkoi liitoa melko pitkälle etelään, kunnes tipahti yöpymään aseman kaakkoispuolelle. Punajalkahaukkoja painelee edelleen, näillä tuulilla enimmälti mantereen puolelta. Yksi suht kaukaa ohittanut ja pitkälle rönsyillyt yli 140 linnun parvi oli upeaa katseltavaa, kuten myös aseman läheltä muuttaneet parvet. Päivän päätti auringonlaskua vasten kieppunut 86 linnun potti (punajalkahaukat ja auringonlasku, kornia?) Melko päräyttävä havis oli myös kukkulan rinteiltä poimittu nuori kivikkorastas! Edellinen tapaus taitaa olla useamman vuoden takaiselta Kreetan reissulta, nice!


Pahoittelen päivityksen kuvapulaa. Kyseisellä jaksolla en tainnut ulkoiluttaa kameraa kertaakaan, joten ne hyvät kuvat punajalkahaukoista jäi ottamatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti