4.8.2013

... ja columbariuksia!!

SOUNDTRACK

"The sky was so brilliant blue
 and I was lost in the sunshine of you
and it's another sunny day
but you're a million miles away"




Toista teemapäivitystä, eikä jää viimeiseksi. Parempi kuin kahden edellisen kesän sillisalaattipäivitykset?


Keräkurmitsojen ohella ampuhaukat (Falco columbarius) ovat kannustaneet maastoon. 19.7. se hulluus alkoi, kun pönttökierroksella jaloista lähti ensimmäinen ampuhaukkanuorukainen ja kymmenen metrin päästä toinen mokoma. Juu, olihan se emo varoitellut aika kiivaasti viimeiset minuutit, reviirikin paikallistettu pari viikkoa sitten. Mutta enhän mä uskonut niiden junnujen olevan vielä ulkona pesästä! Ensimmäinen pesinnän varmistus hoitui siis turhankin kivuttomasti.

Toinen reviiri löytyi vain puolen kilometrin päässä edellisestä. 22.7. kuului taas linnunpönttöjen takseerauskierroksella kiikitystä karvanaaman korviin, ja päivän päätteeksi pakkasin kameran reppuuni ja päätin etsiä pesän, tai poikaset mikäli nekin ovat jo maastossa.

Ja olihan ne. Naaras vihtoi koivikon päällä riivatusti huutaen. Ei ne koskaan, ainakaan tähän mennessä, ole päälle asti tulleet, mutta pariin otteeseen pää hieman väistyi kun colu paineli vain parin metrin päästä ohitse, koivikon läpi niin että ilmassa suhisi. Otin suunnan sinne mistä naaras lähti, ja sieltäkös se ensimmäinen poikanenkin lähtee lentoon. Toista ei tarvitse kauaa etsiä, näkyy kaukaa istumassa kivenlohkareen päällä. Kaverilla on edelleen untuvaa niskassa! Ei liene kovin kauaa sitten poistunut pesästä nämäkään.



Lähestyn poikasta sivuttain ja kamera käy kädet täristen. Lopulta pääsen aivan nuorukaisen viereen, taipaleensa maailmalla aloittanut lintu katselee kameran kanssa keikkuvaa karvanaamaa uhmakkaasti, ja samalla uteliaasti. Linssini lähin tarkennusetäisyys on muistaakseni 2,5 metriä ja pariin otteeseen piti pakittaa taaksepäin =) Kuvaaminen saattoi mennä rengastuksen edelle, oli mulla renkaat mukanakin, mutta syöksyessäni kädet edellä linnun perään haukanpoika lehahtaa pakoon, tietenkin. Ja se meteli on huumaava, emo ja kaksi poikasta äänessä samaan aikaan.

Miten noin pieniin lintuihin voikaan mahtua noin paljon vimmaa!



Jatkoin Pikku-Mallalle seuraavaan reviirin pesintää paikallistamaan. Tunturissa varoitteli haukka linjalaskentojen aikaan ja kesäkuun puoleisilla rantastaijauksilla näkyi paikallisen oloinen lintu pariinkin otteeseen. Kierrän eteläpuolen koivikkoa ylös alas puurajaa myöten, eikä mitään kuulu. Joko en osu tarpeeksi lähelle pesää / poikasia tai pesintä on mennyt mönkään.

Kuudesta reviiristä kolme tarkastettu. 26.7. on seuraavan vuoro, pönttökierroksen ohella jälleen. Ensimmäisenä silmiin osuu koivun latvassa tähystävä koiras, tietysti lehahtaa perään ja varoittelee kun suuntaan olettavani pesän suuntaan. Vanha variksen pesä löytyy ja naaraskin aloittaa varoittelun, on vain pienempää puoliskoaan flegmaattisempi. Etsin pienen hetken mahdollisia maastopoikasia pesän ympäriltä, mutta pesälle kiikarointi paljastaa tilanteen: vanhasta variksen kyhäelmästä paistaa untuvaa! Nämä ovat vielä pesässä – tai tämä, koitan kiikaroida vähän eri suunnilta mutta en saa poikasten tarkkaa lukumäärää selville. Viikon / parin päästä uudestaan paikalle.
 
 
 
Läksin vielä samana päivänä pistokeikalle Pallakselle (tästä lisää seuraavassa synteesipäivityksessä), seuraavana päivänä paluumatkalla tsekkasin pari perinteistä reviiriä Ala-Kilpisjärven puolelta. Tyhjää molemmilla. Edellisen kesän pohjanoteerauksesta voi parantaa kaikilla mittareilla, mutta hieman yllättävää että kesän 2011 tasolle ampuhaukat pääse. Silloin poikueita oli paljon ja kaikissa löytyi väistämättä kolmesta neljään nuorukaista. Ei huono pesintätulos tämäkään, ja nämä takseeraukset pääsevät ehdottomasti sinne Kilpisjärven kokemusten WAU-listalle.


Näin sivuhuomautuksena, heinäkuu on vuodareiden keräämisen kannalta ollut melko hiljaista. Yhtenä iltapäivänä onnistuin vihdoin ja viimein staijaamaan sen TUNTURIHAUKAN (#231) ja 22.7. sendari potkaisi uudelleen lähettämällä lapinkirvisen (#232) aseman yli. Huusi kahdesti, suuntasi pohjoiseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti