28.8.2013

Halias 24.-27.8. – syysmuutto käyntiin







Jurmon rehkimisen ja sekoilun jälkeen oli hyvä lähteä Haliakselle hetkeksi rentoutumaan. Alun perin piti saapua asemalle jo to 23.8., mutta palaverit loppuvuoden ulkomaanreissuista pitivät karvanaaman Helsingissä. Miehittäjät rokottivat poissaolijaa kivoilla muuttosummilla (käpytikat, hakit, pedot jne), mutta rareja eivät onneksi iskeneet pöytään. Saapuminen asemalle pe 23.8. klo 21, paikalla Aatu, Aleksi Mikola, Ossi Tahvonen ja Jarmo Ruoho.


LA 24.8.

Jumankekka kun osui viikonloppuretken ajoitus kohdalleen. Ulkotakkia ei olisi missään vaiheessa tarvinnut, meri enimmäkseen tyyni, aurinkoa saatiin taivaan täydeltä koko päivän, ylätorsolle vähän pohjarusketusta Batumia varten ja lintujakin näkyi aika kivasti.

Pojat enteilivät kovaa lintupäivää perjantaille, joten bunkkerille kannatti kavuta puoli tuntia ennen vakion alkua. Päivän päätähti selvisi jo ennen aamukuutta, kun bunkkerin oli ohittanut parisenkymmentä varpushaukkaa. ”Tänäänkö on SE päivä”, bunkkerilla tuumailtiin syystäkin, mutta eihän se syksyn eka nisaripiikki mennyt ihan ennusteiden mukaan. Vakion parin ekan tunnin jälkeen pikkupetojen muutto hiipui, mutta puolenpäivän jälkeen saatiin uusi pulssi, kun klo 13-14 kirjasimme 215 muuttanutta varpushaukkaa. Aamun jälkeen muutto kulki jossain hemmetin korkealla zeniitissä, jopa useiden kymmenien lintujen parvissa, mutta pahaa sinitaivaan tihrustamista se silti oli. Ja näiden kavereiden pitäisi muuttaa niemen suuntaisesti puidenlatvoja hipoen… Varpushaukkojen välisumma laskettiin pariinkin otteeseen, mutta kahdentoista tunnin staijin jälkeen homman sai lopettaa hyvillä mielin. Ja sen kaksitoistatuntisen aikana laskimme yhteensä 833 muuttavaa varpushaukkaa, ehdottomasti lajin top5-muuttoja Haliaksella. Jake kertoi pultanneensa 31 varpushaukkaa päivän aikana, henk.kohta päiväenkka asemakonkarilta, kovaa kamaa =)

Nisarien myötä myös tuulihaukkojen (30m 4p) ja ruskosuohaukkojen (21m) muutto oli reipasta, meni siinä sivussa myös sinisuohaukka, pari ampuhaukkaa, 7 nuolihaukkaa, 4 sääkseä ja 13 hiirihaukkaa. Öömapin osasto rikastui taas, kun paria aamuvarhaisella muuttanutta isoa petolintua ei saatu naulattua loppuun asti, ja keskipäivällä Aleksi spottasi plusmiikasta länteen painelleen ilmeisen naaras-punajalkahaukan. Mustaa siiven takareunaa ja vaaleaa päätä ei vaan näkynyt.

Petojen lisäksi bunkkerilla ynnäiltiin käpytikkoja ja merimetsoja. Sensaatiomainen tikkavaellus on näkynyt erityisesti Pohjanmaan ja sisämaan hurjissa muuttosummissa, mutta vaelluslinnuista tuttu Halias on jäänyt tästä ilmiöstä pahasti paitsioon. Käpytikkoja ”vain” 124m, niistäkin suurin osa idän puolelta Russarön linjaa seuraten. Merimetsot ovat myös yksi Haliaksen ”bravuureista”, muutolle ynnäiltiin 1957 mustaa viikinkiä niemen ympärille pörränneen 700 merimetson lisäksi.

Pikkulintupuolellakin riittää nähtävää, kun metsäkirvisten ja keltavästäräkkien päämuutto on ollut hyvässä käynnissä. Molempien lajien lentoääniä kuului jatkuvalla syötöllä niemen päältä ja pikkulintumuuton seuraaminen meni karvanaamalta taas vähän kertaamiseksi. Lomakkeelle kirjattiin 352 metsäkirvistä ja 342 keltavästäräkkiä. Päivää piristivät myös 4 käkeä, 2 lapinkirvistä, 14 pähkinähakkia (vuodari#245), 3 kirjosiipikäpylintua ja bunkkerin vieressä rätissyt pikkusieppo. Aika pirun upea elokuinen lintupäivä!

Jakella on riittänyt kiirettä varpushaukkojen kanssa:







SU 25.8.

Vielä lämpimämpi ja tyynempi päivä kuin eilen. Päivän ennuste selvisi jälleen aamun ensi tunteina, kun vakiolla ei meinannut tulla kiire missään vaiheessa. Liekö ensimmäinen muuttopajatso tyhjentynyt parin edellisen päivän aikana, vai tarvittaisko lintujen liikkumiseen vähän huonompia säitä.

Ei tämä huono päivä kuitenkaan ollut. Varpushaukat petrasivat iltapäivästä, lomakkeelle 275m nisaria. Vielä karumpaa laskettavaa kuin eilen, pilvetön taivas ei auttanut lintujen löytämistä saati nuotittamista. Iltapäivästä tuuli kääntyi vähän mereisemmäksi ja varpushaukkoja lappasi mereltä takaisin niemeen ja niemeltä koilliseen.

Melkosena pommina pamahti myös vakion ekalla jaksolla länteen painellut 15 silkkiuikun parvi – ja parven keskellä painellut kaakkuri! Tehokas aamuherätys, tuollaisia parvia ja parvikokoonpanoja harvemmin näkee. Parasta havainnossa lienee se, että siinä meni silkkiuikun syysmuuttoennätys Haliaksella kerralla poikki! =)

Aamusta meri oli rasvatyyni ulapalle asti ja Hangon haahkat helposti laskettavissa; Aleksi hikoili kolme varttia ja ynnäili merialueilta 6800 paikallista haahkaa. Olihan niitä etelä- ja länsipuolen massoja hauska katsella itsekin pikkulintumuuton ynnäilyn ohella, suurin osa haahkoista katosi näkyvistä heti, kun pienikin tuulenvire toi eloa meren pintaan.

Muutoin muutto oli hieman vaisumpaa; merimetsoja 684m 500p, ruskiksia 4m, tinnuja 9m 3p, subareita 4m 3p ja hakkeja 3m. Mukavasti metsäkirvisiä 533m, lähinnä sen takia eilistä parempi luku kun pl-muuttoa seurattiin vähän systemaattisemmin.


MA 26.8.


Sitä samaa, sitä samaa. Aamun kohokohtia oli yhteensä 1400 merimetson aamulento niemenkärjen ohi. Siinä olis kalastajat kauhuissaan kuin tuollaisien teurastajien menoa seuraisivat =) petolintumuutto oli lajistollisesti eilistä pirteämpää, vaikka varpushaukkoja kirjattiin enää 188 m ja iltapäivästä nisareiden muutto oli helvetin sekavaa. Dick Forsmania löyhästi lainatakseni; ”Kun katto tonne Hangon päälle, niin sinne tuli nisareita mereltä ja niemeltä. Sieltä meni lintua koilliseen, ja sitten sieltä Bromarvin suunnalta tuli lintuja tänne niemeen.” Kehää kiertäviä varpushaukkoja!

Isompia petoja oli kuitenkin enemmän liikenteessä; sääksiä kirjattiin 6m, hiirihaukkoja 10m ja ruskosuohaukkoja 8m. Tuulihaukkojakin nähtiin 12m. Hauskaahan siellä bunkkerilla oli tapittaa ja jauhaa schaibaa muiden miehittäjien ja vierailevan päiväretkeläisen kanssa, kun siitä muusta mukavasta vastasivat 20 pähkinähakkia, 2 lapinkirvistä sekä nokkavarpunen. Batumin petohuumaa varten alkaa olemaan hyvä pohjarusketuskin kasassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti