9.4.2011

Helsyn retki Kallvikiin

Pyydettiin oppaaksi Helsyn (Helsingin luonnonsuojeluyhdistys) järjestämälle linturetkelle Kallviikiin. Mikäs siinä, samalla pääsisi haukkaamaan ilmaan, näkemään ehkä jonkun kivan linnun ja tienaamaan vähän taskurahaa. Ahvenanmaan reissun jälkeen maastoilu on jäänyt säälittävän vähälle (kiitos epätoivoisen opiskeluräpellyksen) ja ainoa täsmähavainnointi on keskittynyt Tiiran etusivulle. Viimesen parin viikon aikana mm. vesilintuja, rastaita ja joitakin rariteetteja (avosetteja, mustapäätaskuja) on saapunut ihan kivasti, edellisvuoden tapaan myös mustaleppälinnut jatkavat rynnistystään - Helsyn retkeä edeltävänä päivänä yksi "muleli" oli löytynyt myös Kallvikista! Nähtäväksi jäi löytyykö lauantaina...

Retkipäiväksi ei mitään kummoisempaa muuttosäätä luvattu, suht kivaa retkeilysäätä kuitenkin. Aurinkoista ja muuten keväistä meininkiä, mutta tuulen suunta reippaasti pohjoisen puolella. Retki kesti aamuyhdeksästä puolen päivän tienoille ja osallistujia oli reilusti toistakymmentä. Lintutilanne ei ollut paras mahdollinen, kunnon sulia löytyi vasta Kallvikin kärjestä, eikä sulapaikoistakaan mitään erityisempää löytynyt. Onneksi osallistujat innostuivat mm. muutamasta haahkasta ja lähipuissa keinuneista vihervarpusista. Omaa sielua lämmittivät pari pikkulintua, ensin uimarannan tienoilla iloisesti helisten yli lentänyt lapinsirkku ; myöhemmin niemen kärjessä sulapaikkoja selatessani hoksasin määrätietoisesti itään lentäneen, rotevan oloisen kirvisen, joka paineli sen verran läheltä että värituntomerkeistä sai kaukoputkella jotain tolkkua: luotokirvinen! Taisivat vaan molemmat mennä suurelta yleisöltä ohi. Myös yht. 7 meriharakkaa ja vuodenpinnat västäräkistä, punakylkirastaasta ja niittykirvisestä piristivät. Mulelia ei löytynyt, mutta ei kai se niin justiinsa ole.

Vesilintupuolella oli kuitenkin hiljaista: muutama haahka, joitakin tukkasotkia, telkkiä ja isokoskeloita, pari merimetsoa. Osa vessuista jäi määrittämättä pahan vastavalon takia. Kaukaa meren puolelta paineli 4 hanhea, määrittämättä jäivät nekin. Kallvik on kuitenkin todella idyllinen paikka ja mikäs siinä linnuista selittäessä, kun muutoin navakahko tuuli ei kärkeen tuntunut, aurinko porotti ja meno oli muutenkin kivan keväistä. Paluumatkalla ihmeteltiin vielä tien varrella terhakkaasti äännelleitä töyhtötiaisia.

Kiitokset Markus Seppälälle & muille osallistujille!

1 kommentti:

  1. Moi
    Olen menossa n. 20 Kontulalaisen yläasteoppilaan kanssa aamuyön linturetkelle Vanhankaupunginlahdelle. Yritämme myös äänittää yön ääniä. Olisi mahtavaa saada lintuopas mukaan reissulle. Mitään rahaa kouluilla ei ole maksaa, mutta elämystä kerrakseen. Tavoiteaamu on 6.4. Olen itse 60-v bilsanmaikka, enkä juuri tunne lintuja. Haluaisin niin näyttää nuorille, että lintu- ja luontoharrastus ovat ihan mahtavia juttuja, joista nuorikin ihminen voi innostua. Mukana on nuoria, jotka ovat innostuneita eläimistä, koska meillä on koulussa yli 40 eläimen pieni eläintarha. OLisin tosi kiitollinen tiedoista oppaan löytämiseksi.
    T Kirsi Arino 050-5428906

    VastaaPoista