5.5.2020

Halias 21.4.-4.5.2020 - vuoden parasta aikaa

 


"No nyt se otti siihen lähtevään!"


21.4.
Ti

Toinen kirkas ja tyyni päivä pitkään jauhanneen pohjoisvirtauksen jälkeen. Eilisen lajitykityksen jälkeen silti vähän vaisumpaa, mainittavina ainoastaan muutolla 8 nokkavarpusta ja kevään toinen kanahaukka. Jollain se päiväkirja täytyy kuitenkin täyttää: haahka 4500p 690m, kurki 562m, kuovi 46m, niittykirvisiä 63m, laulurastaita 39p ja punarintoja 57p. Nisäkäspuolelta havaittiin kärjessä pyörähtänyt hieno kettu. Lajeja 83.


22.4.
Ke

No nyt se otti siihen lähtevään! Tuuli pitkin päivää koillisen tai idän puolelta, hyvin siedettävissä määrin ja bunkkerilla tarkeni. Lajeja hienot 95, joista lomakkeelle lisälajeja jopa neljä! Nico herätteli ja lämmitteli muita kepittämällä länsikärjen taa kadonneen naaras-sepelrastaan! Siitä innostuneena läksin aamuretkelle Gåulle, lisälajeja se keikka ei antanut, parhaimpana niityltä lähtenyt 43 niittykirvisen kerääntymä, ja bunkkeri rankaisi kun Mage löysi merellä lounaaseen matkanneen riuttatiiran. No, se tulee vielä. Yksinäinen vuorihemppo muutteli myös jossain vaiheessa päivää.

Päivän laji oli arosuohaukka. Puolenpäivän jälkeen toisen kalenterivuoden lintu ilahdutti bunkkerilla olleita saapumalla sinisuohaukan kanssa aivan vierestä, ja ehdin minäkin sen pihasta koppaamaan kun linnut olivat jo puolentoista kilometrin päässä =D vaan eipä siinä, vartti myöhemmin oltiin kaikki bunkkerilla ja sopivasti rytisi ja riemunhuudot raikasi, kun itäpuolelta löytyi satamaan saapuva vaalea ja ketterästi lentävä petolintu. Kysyin Nicolta että katsooko se tuota petolintua, ja vastas joo ja lisämuminoiden jälkeen "siinä menee varmaan arosuokoiras". Kaukoputkella katsoessa meni sopivasti mässäilyn puolelle, oli kuinka runsastunut tahansa niin ainahan nää sykähdyttää! Puolitoista tuntia myöhemmin samaa linjaa saapui +2kv-naaras, ja tämän kauniin petolinnun uusi muuttoennätys Haliaksella oli sillä sinetöity, petotutka toimi ja muista Tomas ehti tähän hyvin kiinni.

Eikä siinä vielä kaikki. Kurkia saapui Hankoniemen ilmatilaan puoliltapäivin ja ensimmäisen arosuohaukan ohittaessa näkyvissä oli samaan aikaan helposti yli kaksi tuhatta lintua. Päivän summaksi saatiin hienot 5200 kurkea, me pelättiin et ne olis luoteisvirtausten takia menny idempää mut riittihän niitä vielä! Ja vieläpä Suomesta tämän kevään paras päivämuutto.

Keväälle uusina siis sepelrastas, riuttatiira ja arosuo. Petomuuttoa seurattiin kurkistaijin ohella, nähtiin ainakin 7 sinisuohaukkaa, 30 varpushaukkaa, 10 piekanaa, kaksi sääkseä, 9 tuulihaukkaa ja hienot 4 ampuhaukkaa. Lisäksi kuovi 68m, valkoviklo 1p, suopöllö 1p Gåulla, niittykirvinen 43p 61m, laulurastas 44p 5m, tiltaltti 4p, mustavaris 1m ja nokkavarpunen 1m. Sauna maistui taas lintupäivän päätteeksi, kiitos Halias!




23.4.
To

Jos torstai ei ole toivoa täynnä, ainakin tänä torstaina eilisen jäljiltä todistettiin kun poikamaista intoa puhkuvat havainnoijat tekivät eilisen jäljiltä energisesti töitä. Kuovimuuttoa ennakoitiin, kun päiväksi ennustettiin heikohkoa läntisiin kääntyvää tuulta eikä missään ole vielä niitä massojakaan mennyt. Ei niitä mennyt lopulta täältäkään, joskin kevään toistaiseksi paras summa saatiin kasaan, yhteensä 297 muuttavaa. Päivän jänskin heti koitti vakiolla, kun löysin putkella huitsinhelvetinkaukaa länsilounaasta yhdeksän valkoisen linnun parven. Joutsenia? Ei. Lokkeja? Ei. Aikansa mä niitä seurasin ennen kuin pystyin itselleni toteamaan, että jalohaikaroitahan noiden on pakko olla. Kaikki näki, vaikka kauhean lähemmäksi eivät tulleet. Ja taas sai yksi aseman vanha muuttoennätys kyytiä.

Muitakin pikkukivoja ja uusia saapujia ripsi: nuolihaukka muuti aamuvarhaisella, parit pikkukuovit matkasivat suurempiensa mukana ja Mage&Nico löysivät iltaisella Gåun retkellä heinätaviparin! Onnistuttiin Tomaksen kanssa näkemään ne terassiverkkojen luota. Lisäksi pikkulokin keväistä käkätystä kuului kertaalleen niemen päältä. Verkoilla massat vähissä, mutta pari kivitaskua piristivät, eka päivän ekalla rundilla ja toinen iltahämärissä. Hienoja ne on nämäkin!
 
 
24.4.
Pe
 
Massat uupuu mutta jostain tulee, keväänpinnoiksi rantasipi, räystäspääsky ja mukavan aikainen keltavästäräkki. Eipä täs muuta.
 



25.4.
La

Aamulla oli ulkoilman lämpötilat just ja just hikisesti plussan puolella, ja aika viileää taitaa olla siellä varpuslintujen muuttokorkeuksissakin. Pohjoistuuli nostattaa pintaan aikaisemman kylmänvirtauksen aiheuttamat traumat, ja Nico julistikin päiväkirjassa että tämä taisi olla koko huhtikuun hiljaisin muuttopäivä. Ei ehkä kuitenkaan, petolintuja nähtiin seitsemää eri lajia ja tiiroilla oli jotain menohaluja: kalatiira 33m 40p, lapintiira 4m 2p ja h/a:t 10m5p. Lisäksi Nico spottas eteläpuoden luodoilta kuuden merisirrin parven! Etäisyyttä 3,5km, hyvä näkyvyys ja taas yksi arvokas ekopinna haltuun. Iltapäivällä siivottiin kämppää kattoa myöten.


26.4.
Su

Olipa haastava päivä. Aamulla helvetillisen rarinen keli, lähes tyyntä, upea näkyvyys, mut lisälajipuolella oli tyytyminen "vain" seitsemän jalohaikaran parveen. Tää laji näyttää edelleen runsastuvan ja ekspotentiaalisesti, tänä keväänä on varmaan havaittu jo enemmän kuin aikaisempana parhaana syksynä... Keväälle osattiin kolme uutta lajia, pajulintu 3p, suokukko 10m ja varpunen 1m. Muuttopuolella jalohaikaraoiden lisäksi mainittavimpina tukkakoskelo 134m 30 p (on tää ollu hieno kevät näillekin!) ja mustalintu 871m 30p. Paikallisista maininnan saavat alli 3500p 146m, haahka 6120p 345m, kyhmyjoutsen 122p ja tänään toden teolla saapuneet tiirat: räyskä 1m, kalatiira 65p 15m, lapintiira 14p 2m ja kala-/lapintiirat 110p 2m. Niin ja olihan niitä kuikkalintujakin yhteensä 69 muuttavaa (joista lajilleen määritetyt kuikat 43m ja kaakkurit 10m). Lajeja ihan hienot 96, kirjoa koristamassa myös ristisorsa 1/1p, harmaasorsa 1/1 m, ampuhaukka 2m, nuolihaukka 1m, pikkutylli 1p, valkoviklo 6p, ruokki 1m, tiltaltti 7p ja nokkavarpumen 1m.

Staijin yritystä klo 14.15 asti, kunnes viimeiset tiesivät ettei niitä kuoveja enää tule. Puoliltapäivin kuskasin Tomaksen rengastaman punarinnan luontopolulla seikkailleelle lapsiperheelle, innostuivat ja toivottavasti tulevat uudestaan! Iltapäivällä lepoa, huomenna tuulen pitäisi puhaltaa muutolle vielä suotuisammin eteläiseltä Itämereltä, mutta katotaan kuten käy.


 

27.4.
Ma

Rento, lenseä ja heikkotuulinen aamu jälleen, mutta muutto hiljaista. "Koettelee, ei ymmärrä antaa" ja mitämuitanäitänytoli. Tiiroja lisää, kalatiira 20p 35m, lapintiira 65p 103m ja kala-/lapintiira 20p 74m. Mustaleppälintu hiittaili hetken aikaa bunkkerin vieressä, mutta tais liueta niemeä pitkin pohjoisen suuntaan. Kangaskiuru laskeutui paikalliseksi niemeen ja kävi vinoilemassa linjaverkon vieressä, mutta eihän se sinne verkkoon osannut mennä. Nico sentään osasi ja potkaisi jänkäkurpan ilmaan Gåsörsuddenin ekspeditiollaan. Mustaviklo keväänpinnaksi. Kuoveja muutti tällä kertaa 270 yksilöä, iltapäivällä noin tunnin mittainen pulssi pääsi melkein yllättämään, menivät kaikki aikalailla kaukaa NW-puolelta ja osa parvista kirjattiin iso kahlaaja -nimikkeen alle. Tomas ja Mage vastasivat päivän hyvästä työstä virittelemällä "plusan" rajalle ruovikkoon verkkolinjan. Huomiseksi tiedossa kaakkoistuulta, aijjaijjaijjai....



Tiirat ovat saapuneet!

 
28.4.
Ti
 
Jäivät nämäkin, eilen eläneet toiveet lunastuivat vain osittain. Raristahan se ois taas ollu, mitä nyt tuuli oli aika kalsea ja tihkusateita tuli välillä räntänä... jostain on kuitenkin tullu, keväälle uusina havaittiin käenpiika 2p (toinen renkaisiin!), leppälintu 1k p, mustapääkerttu 1k p ja ja kirjosieppo 2k p. Muutolla mustalintuja 2359 ja lapintiiroja 141. Verkoista noin 25 lintua, joista erottui edukseen Markus Pihan Laajalahdella 2017 rengastama tiltaltti. Asemalle alkuillasta Kari "Soiska" Soilevaara, huoltokäynnille ja todistamaan kuinka sisäsiittoista tästä pitkäaikaisjengistä on tullut jo parin viikon aikana =D
 
 
Ekat kirjosiepot saapuivat

 

 

Samoin kivitaskut... (c) Mage

... ja leppälinnut! (c) Mage

 

29.4.
Ke
 
Pohjoistuulta. Taas. Tällaista tää kai keväisin sit oikeesti on. Ainoana pirteyden merkkinä kapustarinnat, joita muutolla 39 yksilöä plus 70 määrittämätöntä kapustarinnan kokoista kahlaajaa. Välipäivä osui ainakin hyvään saumaan, sillä Soiskan avustuksella asemalta vietiin roskat, käytiin kaupoilla ja täydennettiin Mika Kilvellä vesivarastot. Illalla sauna ja Sebastian Andrejeff asemalle kevään kuudenneksi pitkäaikaishavainnoijaksi.
 
 
30.4.
To
 
Nyt! Nyt! Punarinnat saapuivat! Niemellä kävi kova kuhina jo aamuhämäristä alkaen ja aamuvakiota ei olis malttanut staijata loppuun asti (staijattiin kuitenkin). Fiksuna miehenä Nico irtaantui ensimmäisenä komppauskierrokselle ja löysi länsikärjestä koiras-sepelrastaan! Kaikki havaitsi, paronin tosin tyytyminen Uddgrundetilta kantautuneeseen säksätykseen. Vakion alussa muutti myös koiras-punasotka, tätä kovaa vauhtia uhanalaistuvaa sukeltajasorsaa ei löydy sit vieläkään tältä vuodarilistalta.... anyway, löysästä lähdöstä tälle päivälle oli ainakin turha puhua! Staijivakioiden jälkeen Tomas kiersi verkkoja ja Mage puursi etätöitä, joten Gåun reissu jäi tällä kertaa kolmen hengen hommiksi. Punarinnat ja muut ynnäiltiin, enimmillään alle sadan metrin matkalta potkittiin eteenpäin 75 punarintaa! Särkällä mukavasti suosirri, 28 meriharakkaa, 7 punakuiria ja ruusupuskissa kevään eka pensastasku.
 
Lyhyiden siestojen ja Tomaksen verkkokierroksella näkemän ensimmäisen kvaliteettipedon jälkeen ainakin paroni sai uutta virtaa ja iltapäivän petostaijeissa onnistuttiin, kun Hankoniemen ohittivat kaksi vanhaa muuttohaukkaa sääksen ja nuolihaukan ohella. Kolmatta ei perkele saatu, ja näistä kahdesta tosin näin vaan sen yhden ja senkin vähän huonosti =D mut oli miten oli, tälle päivälle lyötiin lintupäivän leima, kun punarintoja laskettiin yhteensä 520p aseman alueelta ja reippaasti kerääntymäenkan edestä! Muut maininnat: tukkakoskelo 4p 72m, kuikka 57m, ruskosuohaukka 2m, räyskä 1m, kangaskiuru 1p2m, niittykirvinen 91m, luotokirvinen 2p, tiltaltti 21p, pajulintu 9p, ja mustavaris 2m. Rengastuksia yhteensä 208 (kevään rengastusten kokonaissumma on nyt noin 750 pulttausta) ja lajeja 96! Vappuaaton päätteeksi grilli kuumeni ja kone sai hyvän annoksen marjamehua.
 


 
 

Tylyn näköistä vappujengiä =D

 
 
1.5.
Pe
 
Vapunvietosta selvittiin suurin piirtein ehjin nahoin ja kaakkois-/itätuulen innoittamina aloitettiin armoton komppaus, rengastus ja meritapitus. Pohjoistuulisena päivänä olis saattanu vähän väsyttääkin =D maastossa oli eilisen jäljiltä mukavasti tavaraa: paikallisista ynnäiltiin punarintoja 210, tiltaltteja 33, mustapääkerttuja 5, leppälintua 5 ja laulurastaita 45. Päivän uusina saapujina hyönteissyöjäpuolelta hernekerttu 2 (molemmat renkaisiin) ja sirittäjä. Muuttopuolelta maininnan ansaitsevat pikkulokki 82m4p ja mustalintu 4091m. Iltasella tuuli yltyi entisestään jopa 16m/s itäisiin ja jotain vettäkin sieltä vähän ripsi, pudottaen iltastaijien näkyvyyttä merkittävästi. Kahlaajameno monipuolistuu, tänään mm. punakuiri 15p, pikkukuovi 7p 41m, mustaviklo 5p, meriharakka 43p ja niin'ikään keväälle uutena liro.
 
Päivän kohokohtaa ei tarvitse paljoa arpoa. Toiveissa oli, että kaakkoistuuli työntäisi merellä liikkuvaa muuttoa lähemmäs niemenkärkeä, mut aika kaukoputkeen tuijottelua se lähempääkin menevä merimuutto on. Mustalintuja piti laskea sen minkä kerkesi, onneksi jäi aikaa katsella muutakin ja toiveissa ollut etelänkiisla löytyi kolmen ruokkihavainnon jälkeen! Nico puolestaan löysi Kalskärin tyveltä kevään ties kuinka monennen jalohaikaran.
 
Tää oli siis vasta lämmittelyä, ja sit kun koko jengi oli joten kuten eilisen jäljiltä bunkkerilla, niin Zeissin kuvaan osui eteläpuolelta aallokossa tiivissä parvessa kelluva vesilintuja. "Oijjuma, oisko noi", mietin itsekseni, ajatukseni harhaillessa samalle paikalle viiden vuoden taakse Väisäsen Ronin melkein samalta suunnalta nuotittamaan vesilintuparveen, ja odotin vielä pari tsekkauskertaa kun linnut ponnahtivat aaltojen harjalle. Sit vasta uskalsin sanoa, et tuolla on varmaan iso parvi allihaahkoja! Luodot, ilmansuunnat, vasen ja oikea menivät nuotituksessa sekaisin kuin olis kovemmastakin rarista ollut kyse, ja tietty just sillä hetkellä tuuli nostaa kyyneleet silmiin - mutta kaikki näki ja oltiin niin maan perkeleen onnellisia! Parvea seurattiin hetki tiiviisti ja yhättiin ne lyhyeltä lennoltakin, jolloin lukumääräksi saatiin tasan 40 ja sukupuolijakaumaksi 18 koirasta & 22 naarasta.
 
Oikein kelpo vapunpäivä! Lajeja ynnäiltiin yhteensä 105 ja rengastuksiakin noin 90. Eikä tää kuunvaihde tähän lopu!
 
 
2.5
La
 
Eikä hitto vie loppunutkaan! Aamulla saatiin taas rivakkaa kaakkoistuulta, tyyntyen kuitenkin iltaa kohti, kelin ollessa koko päivän melkosen tuhnuinen tulevaa sumua ennakoiden. Sadettakin saatiin vaihtelevasti aamuseiskasta alkaen. Mä unohdin meristaijihommat tältä päivältä ja läksin komppaamaan - hyvä niin, sillä muu jengi kuittas Nicon löytämät kaksi avosettia itään klo 8.16! Vessumuutto ehkä eilistä monipuolisempaa, mustalintuja 2415m, lapasorsa 18p 24m, tavi 69m. Allihaahkat todettiin edelleen paikallisiksi! Inre Kalsäriltä löysin naaras-mustaleppälinnun, joka näyttäytyi myöhemmin Nicolle ekopinnaksi. Gåun niityltä nuotitettiin myös 2kv-sirosuohaukkaa, jota ei kuitenkaan saatu määritettyä ja ehti kai sit livahtamaan eteenpäin ennen kuin me sinne särkälle päästiin.
 
Mut oli sielläkin lintuja! Punarintoja maastossa sen verran että mielenkiinto pysyy yllä, ja hyönteissyöjien muutto monipuolistuu: ensimmäiset pensaskertut ovat saapuneet (3p), lisäksi hernekerttuja eilistä enemmän, sirittäjäkin hoitui vuodariksi helposti, ja ihan siistiä oli seurata pajulintujen, tiltalttien ja leppälintujen menoa, kuunnella sateen laskeutuvan tyynen rantaveden päälle... niin, oli siellä sellainen outo västäräkki, varmaan jokin yarrelii-välimalli. Lintupäivä tämäkin!
 



 
3.5.
Su
 
Ei Haliaksen kevättä voi kokea kokonaisvaltaisesti ilman nollanäkyvyyksiä. Vanhan liiton Haliassumu, sano, piti niemeä koko päivän otteessaan kuin "#¤&"/#!"  &¤=&  ^*?+2#(  %@3#9£, niin, tiedätte kyllä. Lampinen totesi verkkoja avatessaan kevään ensimmäisen satakielen saapuneeksi. Vakiota suoritettiin vuorotellen, omalle komppauskierrokselle osui jälleen mustaleppälintu, tällä kertaa koiraslintu itärannalta. Niemessä myös suopöllö, yarrelii x alba -västäräkki todettiin edelleen paikalliseksi, pajulintujen ja tiltalttien suhde puolestaan kääntyi tänään pajarien eduksi (21-16). Lajeja yhteensä 84 ja vappuviikonlopun (pe-su) lajimäärä yhteensä 127. Otin pieneksi puuhasteluksi viime vuoden havainnointitilastojen päivittämisen ja siinä sivussa todettiin, että tämä päivä oli herra Tomas Swahnhin 500. vuorokausi Haliaksella! Onnittelut moisesta suorituksesta, ei se ihan turha jätkä oo kun on jotain lintuja joskus löytänytkin ;)
 
 
4.5.
Ma
 
Sumupäivä II. Välillä näkyvyys parani, mutta aika äkkiä sama tuttu seinämä palasi siihen naaman eteen. Tomas rengasti ja staijivakiot suoritettiin neljässä vuorossa. Keväänpinnoja kaksi, sumun läpi muuttanut tervapääsky ja Magen hämärärundilla näkemä sarvipöllö. Maininnan arvioisia myös vuoden toinen satakieli ja kaksi pensaskerttua. Lajeja kuitenkin 95, mukana myös suopöllö 1p, jänkäkurppa 1p ja nisäkäspuolen bonarina Magen Munkhamnin puissa näkemä näätä.


"Kun sumu kallioina ympärillä näyttäytyy

enkä muuta näe

ja ikävä päiväni syö"

- Vorna: Aalloista


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti