21.4.2020

Halias 7.4.-20.4.2020 - Raririkas pääsiäinen ja pohjoisvirtauksia


"... ei ne koskaan tuu tähän kärkeen vaan kääntyy AINA viimeistään Täktomin kohdalla pois", minä manasin, ja sit Väisäsen Roni linkitti mun ottamat Haliaksen ekan isomilvuksen kuvat vuodelta 2015. Kiitos Roni, sillä muutama päivä myöhemmin manaukseni osoittautuivat aiheettomiksi!



7.4.
Ti

Kirkas aamu ja voimakasta etelätuulta. Rastaat ja punarinnat vähentyneet eilisestä. mut merellä oli nähtävää: valkoposkihanhi 146m, haapana 86m, jouhisorsa 30m ja lapasorsa 20m. Idenpää oli mennyt melkosen upeita sorsamuuttoja, mutta kelpashan nääkin. Haahkoa laskettiin 2878m 2000p ja nähtiin myös kevään ekat muuttolapasotkat. Läpikulkijointa myös pari piekanaa, 7 luotokirvistä, 465 peippoa ja taas hienot 59 pikkukäpylintua. Gåulla nähtiin 7 harmaasorsaa ja hienot 160 tavia, Tomaksen sanoin "naaras-amerikantaveja saatto olla vaikka kuinka monta mut ei tunnettu" =D keväälle uutena kalatiira, mukavan aikainen tapaus. Nico raportoi niemeltä ahkerasti sekä kyitä että sisiliskoja. Rengastuksia 34 ja lajimäärä toistaiseksi kevään paras 84.


8.4.
Ke

Aamulla kevyttä lounaistuulta, kääntyen ja voimistuen iltapäivällä länsiluoteeseen. Aurinkoa piisaa. Staijia aika katkonaisesti välillä 6.40-18.00, kurjet menevät näillä tuulilla itäpuolelta ohi. Päivää piristivät aamuvakion vuorihemppo ja särkällä pistäytynyt räyskä. Astetta kovemmat tupajyskyt ei sit kauheesti innostaneetkaan. Lajeja kuitenkin 83, mukana mm. teeri 1k p, kalatiira 2p, palokärki 1m, tiltaltti 2p reng, töyhtitiainen 1m reng ja nokkavarpunen 1m. Sauna oli lämmin.

Töti!

9.4.
To

Länsituulia ja aurinkoa tänäänkin. Edellisiin päiviin nähden muutama melkosen pirteä havis, parhaimpana Tomaksen havaitsema pihan kautta Länsikärkeen painellut mustaleppälintu, ja sinne katos. Me torspot lähdettiin bunkkerilta pihaan, vaan olis pitänyt mennä eteläkärjen kautta vastaan =D ohariks olis saattanu mennä muutenkin. Ossi spottaili bunkkerilta käsin sekä mukavan aikaisen suosirrin länsipuolelta että naaras-sinisuohaukan lounaisista kärjen kautta luoteeseen. Tomas läksi iltapäivällä pääsiäislomille Espooseen ja haki Karjaalta Markus Lampisen kevään neljänneksi pitkäaikaishavainnoijaksi - Magekin on kevään asemalla aina sinne 7.6. asti, "jos luoja suo".


10.4.
Pe

Lampinen pääsi skriivailemaan päivyriin pitkäaikaisrengastajan ja etätyöläisen mahdollisuuksista, mut "eipä se syke päässyt vielä nousemaan, kiitos luoteesta puhaltaneen ja havainnoijia piinanneen puhurin". Verkoista tuli 7 käsittelyä, eikä mitään juhlajuomiakaan poskauteltu. Kevään toinen räyskä ja kolmen kalatiiran parvi hellittivät vähän muutaminen havainnoijien vuosipistepaineita. Peippomuutto osoitti orastavia piristymisen merkkejä (1098m), mutta kahlaajapuolella ei muutto edisty sitten millään - ainoastaan kuovi 2m, metsäviklo 1m, ja tylli 2p1m. Huomenna tuulen pitäisi heiketä, mitä nyt suunta pysyy valitettavasti samana.

Pääsiäsvalot





Taas töyhtötiainen!


11.4.
La

Otetaan suosiolla Magen kirjoittama päiväkirjateksti tähän:

"Tänään olisikin sitten ollut nitroille tarvetta. Aurinko porotti havainnoijien parstavärkkejä aivan uuteen uskoon ja lenseä luoteistuulonen viilensi sopivasti puhaltaen palaneen nahkan kärtsän avomerelle. Kevätmuuttorintamalla edelleen rauhallista, joskin itäisiin flakutellut suopöllö, kolme merikihua, 2 ampuhaukkaa ja 3 piekanaa ansaitsevat suppean tilansa tämänpäiväisestä selonteosta. Harmaasorsakoiras hengaili sinisorsan kanssa Gåulla ja teerinaaras pyrähteli pitkin niemeä siihen malliin, että ripustin muutaman petoverkon aikana kuluksi iltapäivällä odottamaan tarmokkan rengastajan eittämättä menestyksekkäitä pyyntiyrityksiä.

Iltapäivällä vähän yhden jälkeen olin pistämässä linjaverkkoja rullalle, kun radiopuhelin alkoi molottamaan jostain Mika Kilven isomilkkarista, joka olisi valumassa Kalasataman suunnilta kohti niemeä. Muutama juoksuaskel tyhjälle bunkkerille ja välittömästi kiikareiden näkökenttään osui petolintu, joka kaukoputkella selvisi himoituksi ISOHAARAHAUKAKSI! Lintu tuli sataman suunnasta kohti, korjasi sitten suuntaa etelään ja alkoi kretsata noin latvaverkon keskikohdan päällä. Muutkin saapuivat tässä vaiheessa paikalle, mutta valitettavisti punainen leija päätti aloittaa pitkän ja tasaisen liu'un Turun suuntaan, eivätkä katsekontaktit tämän jälkeen olleet enää yhtä vaikuttavia, kuin havaintotilanteen alkuvaiheessa. Kaikki linnut kuitenkin näkivät ja tämän vuoksi perinteinen III-karhu  maistuukin näin illan karmanteella taas pelottavan hyvältä (mä join jotain parempaa, toim. huom.) Hurjan isohaarahaukkakevään ties kuinka mones, mutta vasta Haliaksen toinen lajinsa edustaja oli tosiasia, mikäli havainto tunnetusti tiukan ja voisiko sanoa joa v*tt+maisen ARKn seulan läpäisee. Kohta bastu - kiitos, Mika Kilpi, ja kiitos Halias!"


12.4.
Su

Jukopliut mikä päivä! Kovaa etelätuulta, sumua, ajoittain sadetta. Oli vähän kohmeinen olo eilisen jäljiltä ja nalituntinen saunanlipalta kuulosti yhdelle hengelle melko brutaalilta, joten splitattiin suoritus ja puolivälissä vaihto Nicon kanssa. Noin klo 8.27 raahustin pihan poikki saunalle ja Nico poistui sisätiloihin klo 8.30. Ehdin kirjaamaan ensimmäiset haahkat länteen ja otin ehkä neljättä skannauskierrosta merelle, kunnes tajusin katsovani luoteeseen vauhdilla leijuvaa vanhaa pikkukajavaa! Hävis samantien "valasluodon" taakse eikä siinä olis enää lärppykään auttanut. Mut sen avulla jaksoi sinnitellä vakion loppuun, samalla kun Mage ja Ossi kiersivät niemeä.

Aamutouhuilun jälkeen lähdimme Gåulle, eikä pikkulintujen runsaus maastossa ainakaan odotuksia nostattanut, punarinnat tuntuivat olevan vähissä aseman puuportista eteenpäin. Kalskärin kallio tuntui rutiinitsekkaukselta, Ossi aloitti kyhmyjoutsenten laskemisen ja pian totesi kylmän viileästi, että "Aki, oliko se 12. päivä kun sä veikkasit ensimmäisiä avosetteja saapuvaksi?". Ossi sai vastaukseksi jotain epämääräistä muminaa, ja kyllä siinä Magella ja minulla pieni epäilys heräsi, ja jatkoin sanomalla "tos ne nyt on." Olin ensin että täh, katoin putkella särkän kärkeen ja hihkuin heti jotain möykkää Lampiselle (epäilykset heräsivät myös siinä päässä) ja äkkiäkös asemalle jäänyt Nicokin saapui nauttiman särkällä notkuneesta kahdesta avosetista! Lauri ja Minna Mäenpää sekä Kari Engelbarthin retkiporukka bongasivat linnut onnistuneesti, vähän tosin jännitettiin kun linnut nousivat pariin otteeseen lentelemään särkälle, joko kalalokin ahdistelusta tai merikotkan säikäyttelystä.

Särkän tsekkaamisen lisäksi Gåsörsbukten tsekattiin täsmällisesti ja päivän päätteeksi viriteltiin vielä staijejakin. Rissan ja settien lisäksi keväälle uusina havaittiin härkälintu 2p ja pikkutylli 1m. Sopivasti Gåun reissun aikana todistettiin, kuinka lapasotkat muuttivat keväälle uuden muuttoenkan, 230m, nähtiin mm. hieno 160 ja 45 yksilön parvet, mainitaan vielä sääksi 2m, kuovi 1m, kalatiira 4m, mustavaris 1m niin päivä on aika hyvin dokumentoitu. Pääsiäisen kärsimysnäytelmä kruunattiin juhla-aterialla: uunilohta, uuniperunoita, parsaa, tuorejuustolla täytettyjä herkkusieniä ja suppilovahverokastiketta. Hyvin lähti!

Tältä sektorilta on nyt tänä keväänä nakutettu pari hyvää lajia!

Spedet takseeraamassa särkkää

Setit! (c) Markus Lampinen

Oi kyllä!

13.4.
Ma

Tuuli kääntyi luoteeseen ja päivän muuttosummat jäivät vaisuiksi: haahkoja vajaa 700, kuoveja 17, tiiroja kolme kalatiiraa ja yksi määrittämätön. Paikallisosastollakin hiljaista, lähinnä haapana 110p. Ahkera merelle tapittaminen palkittiin eteläpuolelta länteen suunnanneella nuorella jääkuikalla, Ossi oli valmiiksi bunkkerilla, Mage ja Nico ehtivät hyvin mukaan kun lintu ilmestyi uudestaan näkyviin Granskärin takaa. Illalla tuuli yltyi entisestään ja jotain rännän tapaistakin saatiin, Ossi poistui ja Tomas palasi ilmeisen virkistäviltä pääsiäislomilta. Lajeja 68.


14.4.
Ti

Luoteistuulta taas ihan riittävästi, aamulla lumikuuroja eli staijit suosiolla etelämetsän suojista ja rengastusvakio skipattiin. Vakio oli kuitenkin ihan palkitseva, mukavimpina räyskä, 6 merikihua, ristisorsa, 6 lapasorsaa, 54 pilkkasiipeä ja 29 tukkakoskeloa, kaakkuri ja kaksi kuikkaa. Naurulokkeja (104p 11m) ja kalalokkeja (170p 17m) toistaiseksi kauden parhaat määrät. Puoliltapäivin kunnon levot, Mage ja Tomas hoitivat Gåun retken alkuillasta. Lajeja kuitenkin vain 52.

WtF...

15.4.
Ke

Tuulen suunta ja voimakkuus ei ota muuttuakseen, eli kevät etenee tällä hetkellä vähän tahmeasti. Muutolla harmaasorsa 2, tukkakoskelo 46, peippo 733m, vihervarpunen 171 ja vakion jälkeen Magen pihaan kuulema ja näkemä vuorihemppo. Paikallismäärät edelleen vaisuja, kuitenkin punarinta 24p, rautiainen 3p ja laulurastas 5p. Nähtiin myös saukko! Illaksi tuuli heikkeni ja saunan terassilla oli aika ajoin jopa miellyttävää.


16.4.
To

Luoteistuulet jatkuvat työmoraalia rappeuttaen, Tomaksen sanoin "skidisti svituttaa mut ei auta kuin yrittää". Etelämetsähommiksi meni taas aamustaijit ja päivän pirteinpänä ehdottomasti kaksi haarapääskyä, mitä nyt molemmat lensivät kovaa vauhtia Viron suntaan =D lisäksi 220 pilkkasiipeä, hieno vaalea merikihu ja pari nokkavarpusta nähtiin. Yöllä oli ollut hetkittäin tyyntä, joten mm. punarintoja (99p) ja laulurastaita (42p) maastossa pirteästi. Rengastuksia päivälle rapiat 40, lajeja 66.

Luoteistuuli puhaltaa työmoraalin pois.


17.4.
Pe

Yhä luoteistuli puhaltaa ja bunkkerilla pystyi juuri ja juuri olemaan. Varsinkin vakion parilla ekalla tunnilla muutti pikkulintua ihan kivasti, mutta muutto tyrehtyi ennen vakion loppua. Peippoja kuitenkin 701m, vihervarpusia 293 ja pikkukäpylintuja 75. Siihen päälle mustavariksia 4, kalatiiroja 8, kuoveja 22, kapustarinta 1, pilkkasiipi 231 ja keväänpinnaksi kivitasku, joka muuttomatkallaan törmäsi linjaverkkoon jäämättä kuitenkaan kiinni. Gåun reissulla ei kummempaa, hyönteissyöjien määrät maastossa vähentyneet. Lajeja 77.


18.4.
La

Peruspäivä toimistossa, luoteistuulta edelleen ja aurinkoa, staijia 6.10-13.00 ja lajeja 75. Mainittavimmat massat jälleen haahkalla (2900p 640m), tukkakoskelolla (7p 77m), sepelkyyhkyllä (140m) ja peipolla (478m). Diversiteettiä nostivat piekana 1m ja ampuhaukka 2m, kapustarinta 1m, merikihu 3m, ruokki/kiisla 2m, mustavaris 1m (näitä riittää!). Sauna lämpeni ja kovasti toivotaan että joskos se tuuli huomenna tyyntyis.


19.4.
Su

Tyyntyi se ehkä vähän. Massarintamalla taas vaihteeksi vaisua, mutta keväälle uusia nähtiin jokunen: lapintiira muutteli menemään, valkoviklo tjytjytteli kotilahdella, ruskosuohaukka ohitti itäpuolelta ja metsäkirvinen sirahteli aamun ensin valoissa (ehkä, tai sit se oli puoliltapäivin). Klo 13 jaksolla oltiin Magen kanssa kahdestaan bunkkerilla ja mä yritin kiskoa yhdestä pienestä urpoparvesta turpoa Magelle vuodariksi, kun samalla bunkkeriääliöt yllätti Etelä-Euroopan pieni ja keltainen tirisijä, kevään eka keltahemppo meinas mennä salakavalasti ohariksi! Turun suuntaan se tietenkin paineli.

Tyvenemmän sään turvin ynnäiltiin taas tavaraa horisontista: haahka 3700p 1460m, alli 900p, kyhmyjoutsen 98p, haapana 50p, meriharakka 12p. Kurkia tyrkkäs 929 muuttavaa ja petolintuja havaittiin kahdeksaa eri lajia, mukavimpina sinisuohaukka 3m, sääksi 4m, tuulihaukka 8. Lisäksi riskilä 2p ja mustavaris 2m, jälkimmäisiä tuntuu näkyvän lähes päivittäin. Lajeja jopa 84, sivuaa tämän kevään enkkaa.


20.4.
Ma

Nyt se pohjoisvirtaus hellittää! 420-juhlapäivän kunniaksi revitettiin pari pikkuraria ja komeaa lajimäärää, ja lintupäivän merkkejä oli ilmassa heti aamusta. Pelin avasi klo 6.54 muuttanut keltahemppo, ja eilisen nuijanneet saivat paikattua lajin. Pienet falcot vapautuivat luoteistuulen kahleista ja muuttivat Haliaksen tasolla komeita lukuja, tuulihaukkoja 16m (kevätenkka!) ja ampuhaukka 4m. Petolintuja jälleen yhteensä 8 lajia ja muita haviksia vois oikeastaan vain luetella: tukkakoskelo 129m, punakuiri 3p, lapinsirkku 1m ja jalohaikara 1m. Keväänpinnoja ei havaittu, mutta kaikenlaista peruskauraa oli niin hyvin hallussa, että rikottiin vihdoin parin viikon takainen lajimääräenkka ja lyötiin taululle 98 lajia! Verkoilta parisenkymmentä käsittelyä, joista korostui Tanskassa rengastettu punarinta.

Ehkä se vielä siitä, ehkä se siitä....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti