12.10.2016

Batumi 2016, osa V – Pikkukotkia & haarahaukkojen ensimmäinen rynnistys











10.9. Shuamta, D 24

Kaikkien mehiläishaukkojen laskeminen Sakhalvashon asemalta loppui juuri oikeana päivänä, yli kolmannes tämän päivän massoista oli haarahaukkoja! Ja kuten aikaisemmin aavistelin, mehiläishaukka-haarahaukka-hiirihaukka –runsaussuhteiden tasaistuminen tarkoittaa sitä, että me lasketaan entistä enemmän määrittämättömiä isoja petolintuja (Batumislangina MediumRaptor tai MUID), koska kaikkia parvia ei pysty seulomaan läpi riittävällä tarkkuudella. Pääasia että määrissä pysytään kärryillä. Fenologian eteneminen tarkoittaa myös sitä, että asemien välistä ilmatilaa pitää seuloa entistä tarkemmin ja kommunikoinnin pitäisi olla priimatavaraa.

Tässä vielä mitään katastrofeja koettu, vaan päivä oli oikeastaan aika miellyttävä. Porukka oli todella oma-aloitteista ja koordinaattori (joskin vähän väsähtänyt sellainen) työskenteli lähinnä taka-alalla varmistaen, että homma pyörii. Massojen lisäksi dokumentoitiin 2 pikkukorppikotkaa, 12 käärmekotkaa, 135 ruskosuohaukkaa, 30 niittysuohaukkaa, 184 sirovarpushaukkaa, 38 pikkukiljukotkaa, arokotka ja 110 pikkukotkaa. Varpuslintumuutto on ihan kelvollisella tasolla, törmäpääskyjä, keltavästäräkkejä ja peltosirkkuja menee hyviä määriä ja tasaista tahtia. Ja ne mehiläissyöjät, aivan käsittämätöntä, näin useita yli kahdensadan linnun parvia ja hyrinää kuuluu koko ajan. Paljonko niitä menee, tuhansia, kymmeniä tuhansia?

Lisäksi edellisestä taivaanjumalasta tuntui olevan pitkä tovi. ”How long does it take to see a Peregrine?”, mumisi koordinaattori, ja oikeasti, aika nopsaan länsipuolen sektorille ilmestyi tuttu ankkurisiluetti (ei HITTO tossa on PEREGRINUS) ja sit kyseltiin, että kauanko siinä oikeasti kesti? 20 sekuntia? Ei perkele!

Koordinointikiireidenkin pitäisi kohtapuolin helpottaa, kun oman osansa perunutta Rafaa saapui paikkaamaan ranskalainen Adrien Brun. Uutta kaveria pitää tietysti sisäänajaa ensin muutama päivä, ennen kuin mies uskaltaa ottaa täyttä koordinointivastuuta, mutta lupaavalta näyttää =)

Nyt on perhanan kova pikkukotkasesonki käynnissä:





Käärmekotkatkin kelpaa.


11.9. Sakhalvasho, D 25

Hyvät lukijat! Tämä oli tärkeä päivä Batumissa, sillä pitkän kalastelun jälkeen Annika Forstén ja Antero Lindholm saapuivat viimein Batumiin! Merkkipäivän kunniaksi Georgian lounaiskulma pisti parastaan ja löi päälle oikein mukavaa muuttomyllyä. Suohaukkojen meno oli virkeää jo auringonnoususta asti, ensimmäisen puolitoistatuntisen aikana ynnättiin yli 200 suohaukkaa ja pienen tauon jälkeen meno jatkui hyvänä iltaan asti.

Suohaukkojen lisäksi haarahaukat pistivät parastaan. Muutto oli ”sopivan” haastavaa, piti kiireisenä useamman tunnin mutta silti homma oli hyvin hallittavissa. Adrenaliini tekee suomalaiselle ihmeitä ja massat toivat mukanaan kaikenlaista kivaa. Anteron ja Annikan kanssa ehti välillä vaihtamaan kuulumisia, huutelemaan hyviä lajeja ja ”kalibroimaan” suohaukkamäärityksiä ;) päivän päätteksi olo olikin aika naatti, mutta niinhän se hyvän päivän jälkeen kuuluu ollakin.

Sakhalvashon laskenta-aseman sigmoja ja herkkuja:

Haarahaukka 10054
Mehiläishaukka 667
Pikkukorppikotka 3
- Metka yhteensattuma: osa paikalla olleista turisteista nuotitti "neophronin" laskentalinjan takaa, John kuittasi että näkyy. Mä kysyin, että minkä ikäinen, vastasi että vanha, mutta mää sanosin että tuolla on myös nuori!

Käärmekotka 28
Ruskosuohaukka 290
Arosuohaukka 1
Niittysuohaukka 214 (määrittämättömät sirosuohaukat 83)
Pikkukotka 349
Sääksi 8
Punajalkahaukka 3
Muuttohaukka 3 (jebu ja jee)
- 1 parin kilsan päästä itäpuolella, 1”k ”eksyi kuvaan” seuloessani itäpuolelta mennyt parvea, 1 sähläsi niin’ikään itäpuolen milvusmyllyssä

Kyl kelpaa, illalla taivaalta kuului yöhaikaraparvi ja sakaalien ulvontaa kuuluu melkein joka yö!


- - - -

Blogissa on vuosien saatossa ollut yhden sun toista viittausta paronin musiikillisiin mieltymyksiin. Muutoin täydellisen päivän päätteeksi Suomesta kuului sydäntä särkeviä uutisia. Yksi suurista on jälleen poissa. Rock in Peace, Pecu Kinnari.

 - - -


12.9. Shuamta, D 26

Oikein nautinnollinen syyskyinen päivä, joskin muutto kulki pääsääntöisesti korkealla aseman yläpuolella. Antero ja Annika liittyivät Shuamtan kokoonpanoon, samoin Paul Frenchin ryhmä saapui menoa ihmettelemään. Koordinointi oli suht helppoa, samoin Sakhalvashon pääty sai omat virtansa laskettavaksi.

Havisten seulomisen vois aloittaa pikkukotkista; ekat linnut nähtiin jo aamukahdeksalta ja näitä karismaattisia lintuja lappasi pitkin päivää, lopulta 187 pikkukotkaa oli parempi päiväsumma mitä Sakhalvasho onnistui laskemaan. Melko poikkeuksellista, sillä pennatukset yleensä suosivat rantalinjaa. 2370 mehiläishaukan ja 4139 haarahaukan peesissä paineli 10 mustahaikaraa, 25 käärmekotkaa, 93 ruskosuohaukkaa, 132 sirovarpushaukkaa, 2kv-arohiirihaukka ja 61 pikkukiljukotkaa. Laskentapaikan liepeillä elämöi 2 kaukasianuunilintua.

Päivän paras anekdootti saatiin tällä kertaa nisäkäspuolelta: istuttiin Johnin kanssa tuijottamassa itäistä ilmatilaa, kun huomasin reunapuskassa liikettä – ja pian tasanteella häröili pieni harmaa hiiri! Rupesin änkyttämään, että kato tota, kato tota (mies ei tiennyt meinaanko mä lintua, hyönteistä vai mitä), hetki siinä meni mutta pian puolet tiimistä oli tuijottamassa ilmeisesti pikkumetsähiirtä (tai jotain sen kaltaista nisäkästä). Samalla Paul nuotitti aseman takana lentänyttä nuorta arokotkaa, vastaus oli jotain tyyliin ”nyt ei pysty, meillä on täällä jyrsijä!” Epeli rappeutti laskentaa pahemmin kuin ohilentävä ptilo! =D

Sitä luulis että tässä on hyvä päivä kasassa. Olikin. Mitä nyt Batumissa fiilikset voivat kääntyä päälaelleen sekunneissa, ja tänään karusta todellisuudesta muistutti kotoa löytynyt ja loukkaantunut nuori niittysuohaukka. Aslan, Sabukon metsästysseurantaa pyörittävä natiivi, oli löytänyt linnun, ja tuonut sen residenssiin. Siipi oli ammuttu täysin paskaksi, joten kuskasin linnun Ruslanin naapuriin, lainasin naapurin puukkoa ja päästin linnun pahasta. Muistutti kolmen vuoden takaisesta nuoresta arosuo-koiraasta, pistää edelleen miettimään kuinka monen petolinnun muuttomatka katkeaa laittoman metsästyksen takia – ja kuinka moni taivaalta alas ammuttu lintu jää maastoon kitumaan…

Hahmoja paikalla.





Tämän nuoren kaunottaren matka katkesi metsästäjän luoteihin. Kuva: Jani Vastamäki

13.9. Sakhalvasho, D 27

Se tosiaan on syyskuu nyt. Kapusin asemalle vähän myöhemmin pitempien yöunien jälkeen, ja siinä kesti pari tuntia ennen kuin – tähän mennessä – sesongin pahin sekamelska käynnistyi. Lintuja ei loppujen lopuksi ollut kovin paljoa, mutta asemien välinen ilmatila oli yhtä kaaosta; ne patalaiskat ja sinne tänne rönsyilevät hiirihaukat näyttivät muille linnuille huonoa esimerkkiä, kun petojen liikehdintä oli kaikkea muuta kuin järjestäytynyttä ja laskeminen, saati koordinointi, on yhtä helvettiä. Vaikea sitä on paremmin sanoin kuvailla, mutta totta se on, silloin kun yhden – yhden! – sektorin työstämiseen tarvitaan 5 laskijaa (yksi laskee kokonaissumman, yksi määrittää haarahaukkoja, yksi mehiläishaukkoja, yksi hiirihaukkoja, yksi kotkia ja suohaukkoja) ja silti suurin osa tietokantaan kirjatuista linnuista on määrittämättömiä lintuja, perkele.

Vaan hitot siitä, paperilta katsottuna muutto ja lajikirjo on silmiä hivelevää: 7194 haarahaukan, 1501 mehiläishaukan, 1437 hiirihaukan ja 3215 ”iipeen” messissä meni mm. sama alueella sekkaileva kiharapelikaani, matalalla ohittanut naaras-idänmehiläishaukka, 2 pikkukorppikotkaa, 27 käärmekotkaa, 6 arosuohaukka (2 n ja 4 juv), 49 niittysuohaukkaa, 41 pikkukiljukotkaa, 2 vanhaa ja 1 esiaikuinen arokotka. Lyödään tähän päälle 509 pikkukotkaa, 2kv-sääksi (!!!) ja VANHA PEREGRINUS, niin upeasti kuin vanha Peregrinus nyt voi suinkin mennä, heitti länsipuolella parit rundit vain pienillä käsisiiven näpäytyksillä, että kattokaa nyt saatana. Siinä riitti ihmeteltävää, ja tämä kaikki vain Sakhalvashon puolelta!


Lajikirjo on ihan toista kuin pari viikkoa sitten, silti kuvausetäisyydelle eksyy lähinnä mehiläishaukkoja:









14.9. Shuamta, D 28

Ei perkele, päiväkirja huutaa tuskaa ja epätoivoa. Tänään eivät taivaalla vellonut kaaos, resurssit ja ongelmienratkaisukyky oikein kohdanneet. Onneksi edes osa ihmisistä on melko oma-aloitteisia eikä ihan kaikkien kanssa tarvitse tapella joka päivä samoista asioista. Saatiin me sentään vähän massaa kirjoille, ja edellisten päivien kaltaisen lajikirjon joukossa meni mm. vanha pikkukorppikotka, 2 idänmehiläishaukkaa (k ja n), se yksinäinen arohiirihaukka ja 13 alppikiitäjän parvi!

Nyt luulis kiireiden hellittävän, kun belgialaiset ja pitkän tähtäimen Batumi-jyrät Filiep ja Johannes saapuivat Sakhalvashoon. Johannes jeesaa ainakin raha-asioiden kanssa ja Filiep… noh, parempaa olkapäätä ei koordinaattori voisi kuvitella =D

Kaiken tämän sählingin päätteeksi illalla iski yksi pahimmista rajuilmoista mitä olen Batumissa koskaan nähnyt: kaatosadetta, taivaan valaisevia salamia ja kuulosoluja tappavia räjähdyksiä aivan kylän päällä. Istuttiin Ruslanin talon terassilla ja fiilisteltiin välähdyksiä, jyrinä jatkui pitkälle yöhön ja sähköt oli tietenkin poikki seuraavaan aamuun asti.

Koiras-idänmehiläishaukka


Beasts in the east



Sesongin puolivälin ryhmäpotretti I

Sesongin puolivälin ryhmäpotretti II Kuva: Nick Gardner


15.9. Shuamta, D 29

Eilisen myrskyn jäljiltä kohtasimme epävakaan aamupäivän: odoteltiin ensin Elzan taloln terassilla pari tuntia ja kiivettiin sitten ylös. Ensin fiilisteltiin matalia pilviä, sitten näkyvyys putosi nolliin ja aivan vieressä jyrisi ukkonen – helvetin äkkiä takaisin alas! Uusi yritys yhdeltätoista, tällä kertaa pysyttiin ihan loppuun asti vaikka alapilvet ja pohjoisen puolella mellastaneet ukkoset jarruttivatkin muuttoa. Mitään huikeita massoja saati petorareja ei nähty, mutta nuori sveitsiläinen Valentin skarppasi mereltä (kuuden kilometrin päästä) 35 idänpikkuliitäjän parven!
 







Niin tyly keli että haarahaukatkin pitää taukoa.

Kun ei muutto kulje...

... aikaa voi tuhlata myös hyönteisten kuvaamiseen.


16.9. Sakhalvasho, D 30

Vapaapäivä I. Sitä yrittäis nukkua, sitä yrittäis työstää blogia ja rentoutua, sadepäivän puitteissa siinä saattais onnistuakin, mutta sitä joutuu väkisinkin työstämään laskijoiden majoitusjärjestelyjä, muuta taustajärjestelyä ja… ja… no sanotaanko sitten niin, että tällaisessa projektissa tarvitaan välillä suomalaisia diplomatiataitoja. Toivottavasti pääsin parin tunnin kehityskeskustelulla oikeaan lopputulokseen, mutta kuluttavaa se ainakin on. Ei ihme, että päivän päätteeksi oli todella kuumeinen olo ja oli pakko ottaa putkeen toinen päivä lepoa.

Päivän havikset: 55 mustahaikaraa, 270 ruskosuohaukkaa, 8 arosuohaukkaa, pikkukorppikotka, 5 sääkseä ja kolme tonnia haarahaukkoja.


17.9. Sakhalvasho, D 30

Vapaapäivä II
… ja pitihän se arvata. T-paitamyyntiä & projektin promoamista, Facebook-palaveria kotona olevien koordinaattoreiden kanssa, spondesti paikalle saapuneen uuden laskijan kouluttamista (”freak out, freak in”) ja loppusesongin majoitussuunnittelua, ei tämä oikein tahdo istua vapaapäivän ohjelmaksi. Vaan pakkohan näitä hommia on tehdä, jotta laskenta pyörii. Ja niinhän se konkreettisesti pyörii, kun Batumissa laskettiin tänään yhteensä 30000 (kolmekymmentätuhatta!) haarahaukkaa, 127 käärmekotkaa, 276 pikkukiljukotkaa + 259 määrittämätöntä kotkaa, 889 pikkukotkaa, 324 ruskosuohaukkaa, 12 arosuohaukkaa, 117 niittysuohaukkaa ja 17142 hiirihaukkaa ja 15 sääkseä. Lintupäivän sinetöi Sakhalvashon länsipuolelta ohittanut nuori aavikkohaukka. Jumalaare millaisiin paikkoihin orni voikaan eksyä…


Nyt fiilistellään näitä: hiirihaukka (vulpinus), käärmekotka, pikkukotka & nuori mehiläishaukka:














Ei kommentteja:

Lähetä kommentti