10.6.2013

Kylmenee ilma, vaikka päivä pitenee


SOUNDTRACK




"Mä oon muuten tosi kateellinen tosta sun duunipaikasta!"
- ympäristöministeri Ville Niinistö, Saanalla 4.6.2013



Yliperän kevät huipentui kuunvaihteiseen. Juhannus saapui kolme viikkoa etuajassa; lehtokerttu lauloi, hillat ja lapinorvokit kukkivat, lapinnokiperhonen lentää. Kesäkuun ensimmäisenä rohkenin Metsähallituksen myöntämän luvan voimin Saanan länsirinteelle, sepelrastaiden reviirejä etsimään. Löysin neljän laulavan koiraan lisäksi viidennen linnun. Pariinkin otteeseen kiipesin henkeni uhalla aivan pahdan juurelle, kalkkilipan ylätasolle asti. Piti tulla nelivedolla alas, mutta välillä on hyvä laittaa itseään vähän äärirajoille =)





YLÖS!!


Linssin vois puhdistaa ja retkun photoshopata pois maisemaa pilaamasta. Mutta lapinalppiruusut on nättejä. Mallakin on nätti.


Siihen se lämmin ja kuiva toukokuu sitten jäikin. 2.6. alkaen säätila on pysytellyt enemmän tai vähemmän epävakaisena. Puhaltaa pohjoisesta ja taivaalta tulee välillä vettäkin. Ja puhuri tekee jälkeä, parin päivän jälkeen järvi oli jälleen vapaana jäistä! Todella aikaisessa sekin fenologinen prosessi pääsi tapahtumaan.


Viilenevien päivien ohella olen sotkeutunut myös Saanan Luonnon Ystävät Luomus ry:n pj Ahti saapui asemalle 3.6., vielä samana päivänä lähdimme Anteron matkaan Kilpisjärven kylälle, osallistumaan Käsivarren suurtuntureille suunnitellun kansallispuiston keskustelutilaisuuteen. Paikalla mm. ympäristöministeri Ville Niinistö sekä Metsähallituksen väkeä kuuntelemassa paikallisten mielipiteitä ja vastailemassa kysymyksiin. Yksityiskohtiin menemättä oikein mielenkiintoinen tilaisuus, hyviä pointteja kuultiin kansallispuiston puolesta ja vastaan - itse tietysti toivon, että tänne puisto saataisiin, suurin osa paikallisten esiin nostamista ongelmista on kuitenkin ratkaistavissa.





Seuraavana päivänä ympäristöministeri kiipesi seurueensa kanssa Saanalle tutustumaan suurtunturien luontoon - ja mehän kiivettiin Ahdin kanssa mukaan! Lähdettiin vähän myöhässä ja treffattiin Niinistön porukan kanssa Saanan portailla. Melkoinen alkuveryttely tuon vuorikauriin perässä juokseminen, Ahdilla on jumalauta telaketjut jaloissa, menee yhtä lujaa ylä- kuin alamäkeenkin!

Nooh, Saanalta käsin Kilpiksen maisemat olivatkin umpipilvessä ja matkaa säesti hyytävä pohjoistuuli. Hikoilun ja helteiden jälkeen päästiin taas siihen todelliseen arktiseen tunnelmaan. Kapuaminen oli silti leppoisaa, ministeli kuunteli eri mielipiteitä ja kertoi omiaan, oli myös kiinnostunut kanssakapuajista, kyseli jopa spondesti meikäläisenkin taustoja, teititellen - pieni kulttuurishokki jurolle ja karvaiselle tunturikääpiölle. Reissu oli antoisa myös ministerille, miehen elislista kasvoi mm. kiirunalla, lapinvuokolla sekä lapinalppiruusulla. Paluumatkalla maisemakin onneksi aukeni, pääsi ympäristöministeri näkemään kuinka hulppealta siellä Saanan päällä maiseman kuuluukin näyttää. Ahdin kanssa piti poistua rinteiltä muita ennen, juuri irtaantumisen jälkeen ympäristöministeri huusi perään tuolla alussa mainitun sitaatin. Kiitokset, lämmitti, minä mitään virkoja ala tuon perusteella hakemaankaan =)






Julkkisten kanssa rämpimisen lisäksi viikolle on osunut hyviä pirskeitä. Kilpisjärven sulavalla jäällä seikkaillut INTERACT -tutkijaporukan väki piti reissun päätösbileensä tiistaina. Hyviä kontakteja, mainiota seuraa ja aivan hemmetin hyvää ruokaa. Kiekulassa (vanhalla Siilastuvalla) bileitä säesti pensastasku, ei ihan jokapäiväinen näky Yliperän maisemissa. Pari päivää myöhemmin juhlittiin KAIRA-hankkeen avajaisia. Väkeä Oulusta, Sodankylästä ja - tietenkin - ilmaista alkoholia. Mielenkiintoista tavata aivan eri lähtökohdista Kilpisjärvelle saapuvia ihmisiä, mielenkiintoisten projektien parissa vaikkei tällainen lintuaivo mitään niiden höpinöistä tajuakaan. Mahtavata oli silti! Pienessä nousuhumalassa oli myös hyvä huomata ensimmäisten mäkäräisten liittyneen sääskien seuraan...






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti