10.3.2011

Klassinen pöllöyö I

Kevään kynnys. Yöt lauhtuvat. Pöllöretkisesonki alkaa! "Klassinen pöllöyö" eletään jokaisella retkellä uudelleen aina hieman eri tavalla. Puhtaimmillaan "klassinen pöllöyö" tarkoittaa lämmintä, täydellisen tyyntä ja kirkasta maaliskuun yötä, jolloin pöllön metastavat pitkin pitäjiä niin että lintuharrastajien päät helisevät. Lintuasemilla klassinen pöllöyö täyttää muutoin samat tunnusmerkit, mutta aseman pyyntiverkot notkuvat väärällään pöllöjä.

"Klassinen pöllöyö" voi myös olla seuraavanlainen: tuuli piiskaa puidenlatvoja ja ilmojen mukana kulkeutuva räntä ornien kasvoja niin, että kuuntelu ja huhuilun erottaminen muusta äänimaisemasta on helvetillisen vaikeaa, ellei jopa mahdotonta. "Klassinen pöllöyö" voi olla mitä tahansa tältä väliltä, oli niitä lintuja äänessä eli ei, oli kuunteluun hyvät olosuhteet eli ei, ja niin edelleen. Toisinaan pöllöjen huuteluaktiivisuuteen näyttää vaikuttavan tähtien asento, kun optimaalisista olosuhteista huolimatta metsissä on silti hiljaista. Klassinen pöllöyö siinäkin.

Pöllöretkeily kannattaa silti. Tai kannatti ainakin 8.3, jolloin yksi hämäläinen harrastajakollega havaitsi 2 lehtopöllöä, viirupöllön, helmipöllön ja varpuspöllön 5 kilometrin säteellä lapsuudenkodistani! Nyt, kaksi päivää myöhemmin, tuulee ja tuiskuaa niin että sähköt katkeilevat taloudessa. Alkuillasta olosuhteet näyttivät vielä jotenkin siedettäviltä, joten kaksi nohevaa hämäläistä ornia (Jaakko Kanerva & allekirjoittanut) päätti lähteä uhmaamaan säätä. Tuuli kuitenkin yltyi koko ajan, samalla retken alussa alkanut lumisade. Tämä "klassisen pöllöyön" retki kesti puolisen tuntia, haviksina mm. 2 koiraa, kissa ja yksi epämääräisen kuuloinen naukaisu, joka on ehkä tulkittavissa pöllöksi. Lajimääritys täysin auki.

Että sellasta. Kunnon pöllökeväästä on merkkejä ilmoilla, mutta "ei auta takoa kun päivän ennuste on näin huono". Mulla on tässä muutaman päivän pituinen aukko lomailla täällä Hämeen sydänmailla, eikä viikonloppua pitempää jaksoa taida tänä keväänä tulla. Kovat on paineet päästä metsään. Eikä viikon päivät päällä jyllännyt flunssa helpota asiaa yhtään. Ehkä kunnon pöllöyö osuisi tulevalle viikonlopulle... Kuten kaksi vuotta sitten, kun myyräkannat olivat ennätyksellisen runsaita ja pesiviä pöllöjä riitti, esim. yhden yön saldona oli 3 viirupöllöä, 2 huuhkajaa, 2 helmipöllöä, lehtopöllö ja sarvipöllö...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti