30.9.2022

Halias, 15.9.-30.9.2022 - kaikkien aikojen kurkiryntäys!

 

15.9.
To 

Syyskuun jälkipuoliskon ekana päivänä päästiin bunkkerille vasta aamuysiltä, sitä ennen piti pitää sadetta saunan terassilla. Mitään ultimaattisen kovaa muuttoa ei tietenkään loppupäivän aikana, mutta mieltä piristi huimasti syksyn ensimmäinen Peregrinus! Ad naaras ohitti pohjoispuolelta kohtalaisen läheltä ja pudotti niemen päätyttyä pintaan jatkaen määrätietoisesti WSW. Iltapäivällä Antti kävi kaupoilla ja kokkas alkuillasta kunnon moskovanpadan! Tai laitto Moskovaa pataan, kuten päiväkirjaan kirjoitettiin. Pitkäaikainen kiittää!

(c) Miettunen

16.9.
Pe

No olihan tämäkin taas päivä. Aamuyöstä kovia sateita ja vakion eka tunti piti kyttäillä pihassa et mitäs tästä oikein tulee. No staijipäivä tästi siti tulikin, bunkkerilta seurattiin merellä kulkevia valtavia sadepilviä mut kuivina säästyttiin. Kvaliteettien putki jatkuu, Miettunen hiffas ruovikkoverkon vierestä taigauunilinnun, sama kaveri huuteli myöhemmin uudestaan jossain huussilehdon suunnalla. Muut havikset: haapana 180p, tylli 28p, suokukko 34p9m, punakuiri 2m, västäräkki 40p 269m, lehtokerttu 4reng, kuusitiainen 79m, nokkavarpunen 1m. Asemalle illansuussa Ahti Ihonen, Ilja Haapala, Tobias Tiebout ja Juho "Juhispoika" Tirkkonen.


17.9.
La

Vettä luvattiin ja vettä saatiin, nuoriso Antin johdolla painui sankarillisesti bunkkerille vakiota suorittamaan ja allekirjoittanut valmistautui fillaroimaan luontopolun parkkiselle Tringan retkiporukkaa vastaan. Sade oli ilmeisesti sen verran heikkoa, että lintujen muuttohalu ei kokonaan laantunut ja aamun aikana bunkkerilta staijattiin syksyn hienoin peipposumma! Lähtiessäni ryhmää vastaan niemen päällä näkyikin helkkarin hienoja "frinkkutorneja". Saapuessani luontopolun parkkikselle lintua oli vielä mukavasti liikkeellä, ja asemalle haikatessa piti välillä pysähdellä ihmettelemään menoa. Pyry Laurikka lähti mukaan apuoppaaksi ja päivän eka kvaliteetti napsahti aseman parkkiksen vieressä, kun taigauunilintu äänteli polun viereisissä puissa. Pyrylle Haliaspinna! Kärjessä esiteltiin aseman toimintaympäristöä, staijattiin ja seurattiin rengastusta, paluumatkalla "inornatus" huuteli Gåbin kaltsin vieressä mutta molemmat tilanteet olivat vähän liian nopeita että koko porukka ois ehtiny lajin havaitsemaan.

Havislistaa: varpushaukka 2p99m, sinisuohaukka 1p5m, ampuhaukka 1p2m, tylli 28p, isosirri 1p, pikkusirri 1p, kangaskiuru 15m, luotokirvinen 7m, rautiainen 9p44m, pähkinänakkeli 1m, pähkinähakki 1m, peippo 19 883m, järripeippo 410m, vihervarpunen 50p 1 691m ja isokäpylintu 21m. Sauna maistui päivän päätteeksi!


18.9.
Su

Melkoinen kohme ja kolotus oli eilisen opastuksen jäljiltä, mutta niin vaan se aamuhämärissä aseman pihaan kuulunut varpuspöllön skaalavislaus piristi! Asemavuodari tietenkin ja ties vaikka ois vuoden ainoa. Muuten olivat havikset vähemmässä osassa kuin eilen, mutta Kanta-Hämeen lintuyhdistyken 26 hengen retkiporukalle kelpasivat kyllä kangaskiurut (20m), mehiläishaukat (4m) sekä Miettusen verkoilta kuskaamat pikkulinnut. Kurkia saatiin syksyn ekan siirtymä, 726m, pientä iltayritystä oli mutta päivän ainoat parvet menivät noin klo 11-13. Nuorimmat näkivät myös vakion ekalla jaksolla Peregrinuksen. Muita haviksia mm. valkoviklo 2p2m, kuusitiainen 69m, pähkinähakki 7m, peippo 2 535m, isokäpylintu 24m ja nokkavarpunen 1m. Miettunen ja viikonloppujengi veks, tilalle Aleksi Mikola ja Pekka Hänninen.


19.9.
Ma

Aamu valkeni pohjoistuulisena, aamulla 5m/s ja illalla vähän navakampaa, aika synkeän harmaatakin oli. Iltapäivälle povattiin kurkimuuttoa, joten pitkäaikainen uskaltautui aamuretkelle Gåulle. Sillä välin Mikola ja Hänninen kävivät vaihtokauppaa Haliaspinnoista, ensin Aleksi näytti Pekalle kolmen jalohaikaran parven, jonka jälkeen Pekka kuulemma totesi että pitää taas lähteä verkkorundille. Väliverkosta napsahtikin sit rari, Pekka käveli lintu kädessään takas bunkkerille ja huikkas Aleksille "oliko sulla tällänen?" Kädestä paistoi sinipyrstö! Pekalla ja meikäläisellä sellainen jo pinnoissa oli, mutta en raaskinut katsoa sitä särkältä kaukoputkella kun tyypit ois bunkkerilta kädessä sen näyttäny, nehän ois voinu näyttää vaikka punarintaa... ja vasta aseman neljäs havainto!

Muuten melko rauhallinen aamu: pikkulintumuuton puolelta nelinumeroisiin lukuihin ylsi vain vihervarpunen, 1 630m, mutta pusikossa oli hieman vilinää ja lapulle kirjattiin punarinta 65p, laulurastas 30m 50p ja hippiäinen 30p kärjestä. Kurkia saatiin pieni pulssi iltapäivästä, 2 425m, mutta loppuivat äkkiä vaikka staijia jatkettiinkin iltaan asti. Iltapäivästä oli kuitenkin hyvää petomomenttia: varpushaukka 100m, sinsuohaukka 1p19m, hiirihaukka 55m, sääksi 4m, mehiläishaukka 2m, Peregrinus 2ad m sekä vielä arosuohaukka 1'm W 12.25 (yksi sirosuo meni kans mut sitä ei osattu). Aleksi kävi iltapäivästä Hangossa hakemassa Olli Keskikallion sekä TET-harjoitteluun saapuvan Tiitus Hanfin mestoille. Lajeja 80.

(c) Aleksi



20.9.
Ti
 
Pohjoistuulet puhaltavat ja tänään saatiin sitä mistä eilen haaveiltiin! Petomuutto lähti jo vakion alussa hyvällä mallilla liikenteeseen, ekoja kurkiparviakin löydettiin taivaalta ennen puoltapäivää ja kurkien muutto räjähti kunnolla käyntiin yhdeltä iltapäivällä, kun isoja parvia saapui suoraan niemen yli. Muutaman tunnin ajan parvia lipui niemen molemmin puolin, kunnes alkuiltaan mennessä linja siirtyi kauemmas itäpuolelle. Aleksi ynnäili sankarillisesti välisummia pitkin alkuiltaa ja uuden Haliasenkan muodostumista seurattiin intensiivisesti! Vikat parvet nähtiin sataman valojen syttyessä ja kolmetoistatuntisen staijin tallentamisen jälkeen summa napsahti 19 107 KURKEEN! Lähellä oli se maaginen 20 donaa, iltapäivällä meni muutama parvi pilvien lomassa yli, joita ei onnistuttu näkemään. Herra Forsman kävi aamupäivällä päiväretkellä ja hänen kanssaan nähtiin nuori arosuohaukka, korkealla SW, petomuuttoa lisäksi sinisuohaukka 18m, varpushaukka 5p171m, hiirihaukka 45m, piekana 3m, vanha muuttohaukka (sopivasti samalla, kun Metsähallituksen delegaatio pistäytyi päiväkahvilla =D ), syksynpinnoiksi taas metsähanhi 24m ja tilhi 8m, lisäksi pikkusirri 1p, kangaskiuru 23p, lapinkirvinen 2m, aro-/niittysuohaukka 1m, isokäpylintu 18m ja pikkukäpylintu 12m. Lintupäivä!
 



(c) Aleksi

 
21.9.
Ke

Leppoisaa retkeilykeliä edelleen, staijia 10h15min, alkuillasta puutöitä ja sauna, pitkäaikaisen piti pitää vapaata mut migreenin takia menikin sairaslomapäiväksi. Päivän ehdoton kohokohta oli kärkeen saapunut koiras-pohjantikka, jonka tyypit onnistuivat huijaamaan verkkoon ja renkaisiin. Lisäksi ahkerat staijarit näkivät varpushaukkoja 3p108m, hiirihaukkoja 64m, vanhan muuttohaukan, 217 kurkea, 20 kangaskiurua, lapinkirvisen, pikkusiepon, 28 pikkukäpylintua ja 17 isokäpylintua. Illalla verkoista napsahti suopöllö!
 


22.9.
To

Back from the edge. Aamusta leppoisaa pohjoistuulta, puoliltapäivin tyyntä ja iltapäivästä lievää merituulta. Päivälle kirjattiin hulppeat 97 lajia! Vaelluslintupuoli oli antoisaa seurattavaa: pähkinänakkeli 2m, kuusitiainen 473m ja närhi 36m. Verkoista saatiin kehrääjä ja syksyn eka sinirinta, pikkulintupuolta edustivat myös lapinkirvinen 3p, kangaskiuru 33m, isolepinkäinen 2m ja isokäpylintu 33m, petomuuttoa varpushaukka 97m, sinisuohaukka 3m, ampuhaukka 1m ja klo 15 jaksolla muuttanut arosuohaukka (1kv NW itäpuolelta). Aleksi ja Olli poistuivat, asemalle saapui Jari Laitasalo pienen delegaation kanssa aseman infran parannusta suunnittelemaan. Ja jäähän Jari tästä tänne parin viikon jaksollekin.


(c) Jari

23.9.
Pe

Lintupäivä saatiin tästäkin! Ei mitään tajutonta massaa saati superraria, mut kaikenlaista pikkukivaa ropisi pitkin päivää. Kirjosiipikäpylintu lensi peippoparvessa yli just kun nousin bunkkerille vartti ennen vakiota, virtavästäräkki pörräs eteläkärjen päällä klo 7.30-jaksolla Jari tykitti Granskärin oikeanpuoleiselta luodolta pulmussirrin (vuodari!), itäpuolelta naaras-arosuohaukan ja länsikärjen päältä isokirvisen matkalla kohti etelää! Kymmenen minuuttia myöhemmin sama lintu paineli bunksun päältä kaupungin suuntaan. Sit vielä iltapäivästä Hänninen spottas etelästä saapuneen tumman hanhen, joka onnistuttiin kuin onnistuttiin määrittämään lyhytnokkahanheksi, lintu paineli itäpuolelta pohjoiseen ja Pekka kuittas reissunsa kolmannen Haliaspinnan! Ja olihan tässä kaikenlaista muutakin, merimetso 1 600p, vanha mehiläishaukka m, aro-/niittysuohaukka 1m, varpushaukka 44m, kangaskiuru 6m, sinirinta 1p, kulorastas 59m, kuusitiainen 69m, sinitiainen 442m, isokäpylintu 55m ja nokkavarpunen 1m. Tiitus poistui TET-harjoittelunsa päätteeksi kohti Espoota, viikonlopuksi mestoille saapuivat Petri Saarinen ja Ahti Ihonen, parin viikon jaksolle myös Juho Tirkkonen. Lajeja 86.
 

Isokirvinen!

24.9.
La

Tyyni ja lämmin retkipäivä, Haliaksen opastuskausi on tiiviimmillään ja keikkoja tuntuu olevan vähintään kaksi per viikonloppu. Aamupäivän ajan vedin tilattua opastusta pienelle ryhmälle, nähtiin ihan mukavaa muuttoa, nuori arosuohaukka (syksyn 13 yksilö!) sekä verkkoon eksyneet syksyn ekat pyrstötiaiset. Iltapäivästä pidin rengastusdemoja Niko Björkellin vetämälle Svenska Naturvetarklubbenin ryhmälle ja jäin hetkeksi heidän kanssaan staijaamaankin. Petri, Ahti ja Juho ahkeroivat bunkkerilla, Pekka ja Jari verkoilla, tiaisilla riitti asiallista menoa iltapäivän puolelle ja merelläkin oli liikettä, mainittujen lisäksi nähtiin alli 3 530m + vl 1 515m, syksyn eka tundrahanhi, lapinsirkku 1m, kulorastas 86m, hömötiainen 3m, kuusitiainen 120m ja sinitiainen 502m, peippolinnuista menoa lähinnä järrillä 528m. Lajistoa nähtiin varsin monipuolisesti ja iltahuudossa kokonaismääräksi paljastui 109 lajia! Puutteina mm. taivaanvuohi, kurki ja sepelkyyhky =D mut mikäs siinä.

(c) Juho

25.9.
Su

Kauniit syyspäivät jatkuvat ja lajidiversiteetti oli taas kohdallaan, päivälle kirjattiin 106 lajia. Pikkulintujen maasamuuttoa ei taaskaan (tietenkään nähty), merellä taas muutto oli aktiivisempaa: sepelhanhi 42m, valkoposki 755m, hanhilaji 2791m, haapana 363m, haahka 767m 4 000p, alli 3 553m ja määrittämätön vesilintu 9 012m! Aamuyhdekstästä eteenpäin eteläkaltsilla pyöri taas aamupäiväopastus ja porukkaa ilahduttivat mm. vanha Peregrinus kaltsin yli SW, mereltä saapunut kahdeksan jalohaikaran parvi, verkosta saatu taigauunilintu sekä niemen äännellen korkealla ylittänyt virtavästäräkki. Mainittavia myös kulorastas 207m, pyrstötiainen 35m, lapinsirkku 2m sekä Juhon Lilla Munkhamnin metsästä löytämä syksyn eka (ja vika?) pohjansirkku, joka ei valitettavasti muille näyttäytynyt. Pekka poistui varsin onnistuneen viikon päätteeksi, samoin Ahti lähti takaisin arkeen, asemalle saapui illalla Antti Ruhanen.
 

(c) Pekka Hänninen

26.9.
Ma

Sääennuste näytti taas varsin sateista aamua, joten pitkäaikainen päätti jäädä aamupäivästä sisätoimistoon ja muut kiipesivät bunkkerille säätä uhmaamaan. Virhe! Vaikka Petrin ja Jarin piti tulla kesken staijin vaihtamaan kuivaa ylle, niin sateiden lomissa muutti taas peippolintuja, tällä kertaa järrejä, muutti yli 11 600 linnun edestä! Sateiden väistyttyä Jari jatkoi staijia ja näki kaksi ad-Peregrinusta ja nuoren kihun, mitä ilmeisen tunturikihun, pitkäaikainen iltareippaili Gåulla ja löysi kolme suopöllöä. Lajeja 82, Petri poistui asemalta.


27.9.
Ti

Olosuhteiden puolesta toisinto eilisestä, mutta vähemmän vettä ja vähemmän lintuja x) silti vakiosta puolet piti kyykkiä saunan terassilla, eilisen jälkeen tais sisätoimistohommatkin laiskottaa.... Bunkkerille onneksi päästiin vakion jälkeen ja staijia kertyi vajaat seitsemän tuntia. Havislistaa: metsähanhi 99m, lapasotka 1 ad n p, telkkä 350p, jalohaikara 2m, ampuhaukka 2m, nuolihaukka 1m, muuttohaukka 1"m (ei ne kaikki sentään mee ohariksi!) ja Juhon Gåun retkellä löytämä punajalkahaukka 1' E (lähellä oli etten nähny viittä lajia jalohaukkoja samana päivänä), pikkusirri 1m, kangaskiuru 24m, niittykirvinen 16p338m, mustapääkerttu 2p, isolepinkäinen 1p2m, peippo 4280m, järripeippo 2313m, vihervarpunen 70p 3075m, isokäpylintu 11m. Ruhanen poistui kahden varsin vaisun rengastusaamun jälkeen ja Jari ansiokkaati jynssäsi tupaa siistimään kuntoon, joiti jätehuoltoa ja teki vielä juomavesikeikan. Iso kiitos!


28.9.
Ke

Nyt on syksyn tinttikausi avattu ja Jarikin pääsi rengastamaan sitä haluamaansa massaa! Itätuuli tosin puski tintit vähän jännemmälle linjalle, silti rengastuksia kertyi parisensataa ja vakioverkkoja piti väliaikaisesti sulkea. Aurinkoisen päivän aikana staijattiin taas urakalla ja lomakkeelle lyötiin mm. sinisuohaukka 8m, sepelkyyhky 4 901m, käpytikka 11m1p, kangaskiuru 39m, niittykirvinen 290m, västäräkki 60m2p, kulorastas 126m, sinitiainen 2704m, talitiainen 989m ja pikkuvarpunen 82m. Bunkkerin päällä pyörähti jälleen virtavästäräkki ja Jari poimi L1-verkosta tinttien seasta nuoren isokäpylinnun. Siis hetkinen... joo. Staijin loputtua tehtiin pihahommia ja lämmitettiin sauna. Kyl kelpaa!


29.9.
To

... ja taas epävakaisempaan suuntaan, eli sisätoimistoon mars ja lyhytaikaisemmat hoitivat havainnointihommat. Jari löysi aamuhämärissä huussin viereisestä kelosta hiiripöllön, onneksi se näyttäytyi aamulla uudestaan ja pääsin sitä kans ihastelemaan. Luulin että oli vuodari, mut miehän näin semmosen Jyväskylässä tammikuussa! =D Jari takoi kans Gåun reissulta jalohaikarat 1p1m, mutta muuta mainittavaa ei juuri nähty.


30.9.
Pe

Juho kirjoitti eiliselle päiväkirjalle, että oisin ottanu lepiä, mutta totuus on ihan jotain muuta. Tänään taas oli koko kööri aktiivisesti ulkonan, muutoin ei massaa nähty, mutta kurjet ohittivat Hankoniemen melko näyttävin parvin , iltapäivän ja alkuillan aikana ynnäiltiin 6 666 grusia, jebu! Syyskuun vikan päivän valopilkkuja olivat myös kaksi virtavästäräkkiä (1 SE 7.28 ja 1E 9.45), ihana nuori muuttohaukka, suopöllö 2p (joista yksi aamulla renkaisiin), harmaapäätikka 1m, pähkinähakki 1m ja lapinsirkku 1m, sekä tietenkän kuusitoista Hankolaista kolmosluokkalaista käsittänyt vierailu, tiaiset ja merimaiset ihastuttivat, Juho puolestaan tais olla kauhuissaan. Alkuillasta asemalle Pyry Laurikka ja Ahti Ihonen, lajeja 82.
 
(c) Jari

(c) Juho

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti