16.10.2022

Halias, 1.10.-16.10.2022 - kaulushaikara vuosipisteeksi, yömuutolta...


 
Lokakuun alku on aina hienoa lintuaikaa Haliaksella! Tähänkin pätkään osui hienoja muuttoja, pikkurareja, pöllöjä ja muita vaelluslintuja. Otsikossa mainittu kaulushaikara havaittiin 4.10. = )
 
 
1.10.
La
 
Tervetuloa lokakuu! Maastossa jo tosiaan näyttää ja kuuluu siltä. Tämä yö ei pöllöjä antanut, mutta se ei päässyt tämän viikonlopun kokoonpanoa lannistamaan, kun säpinää riitti taas Hankoniemen taivaalla. Kantis lähti taas fillarilla sataman läpi luontopolun parkkikselle Tringan retkiporukkaa vastaaan ja muu porukka hikoili kärjessä. Olosuhteet olivat tosiaan otolliset klassisen Haliashässäkän näkemiseen, ääniä kuului tiuhaan tahtiin taivaalta luontopolkua pitkin talsiessa, piipahdimme nopeasti aseman pihassa ja "mäellä" porukka pääsi näkemään Jari rengastaman taigauunilinnun - ja heti perään närhen! Tintti- ja peippomuutossa riitti ihmeteltävää, lajisto oli monipuolista, bunkkerilta oli rengastetun taigauunilinnun lisäksi nähty muuttava lintu ja pitkäaikainen napsi eteläkaltsilta käsin yhteensä neljä muuttavaa pähkinänakkelia. Laatua edustivat myös paikallinen jalohaikara ja myöhemmin iltapäivästä Dicin näkemä valkoselkätikka, ja kehtaa tuota massaakin luetella: peukaloinen 21p, kuusitiainen 193m, sinitiainen 2 862m, närhi 531m (näyttävää menoa!), peippio 11 591m, järripeippo 2 789m, hemppo 164m ja isokäpylintu 46m. Muutto hiljeni iltapäiväkolmeen mennessä, sen jälkeen jengi jaksoi vielä uurastaa puutöitä ennen saunaa.

Hässäkkää! (c) Jari

Ino!

... ja närhi (c) Jari

2.10.
Su

Taas pöllötön yö, vaikka keli olikin kohdillaan. Tuuli tyyntyi eilisestä ja tällä kertaa aamupäiväopastukselle osallistuneille sai näyttää tiaismuuttoa: sinitiainen 2 140m, kuusitiainen 164m ja talitiaisiakin jonkin verran. Peippolintumäärät romahtivat eiliseltä, mainittavimpana hemppo 95m, mutta närhiä riitti vielä 158 yksilöä. Laatua edustivat kirjosiipikäpylintu ja myöhemmin iltapäivästä Pyryn särkältä löytämä nuori pulmussirri, josta koko nuorisoporukka kuittas Haliaspinnan! Muita haviksia mm. metsähanhi 106m, haahka 300p52m, telkkä 180p, merimetso 80p167m, sinisuohaukka 3m, ampuhaukka 2m, nuolihaukka 1m, tundrakurmitsa 3m2p ja kangaskiuru 18m. Ahti poistui, Pyry jatkaa vielä huomiseen.
 

(c) Pyry

3.10.
Ma
 
Pikkuhiljaa se alkaa ottamamaan siihen lähtevään! Tuuli kääntyi pohjoiseen ja pitkin yötä kierrettiin ahkerasti verkkoja, saldona kaksi helmipöllöä ja kaksi lehtopöllöä, joista yksi lehtari siis edellisen vuorokauden puolella. Hyvä meno jatkui valoisaan aikaan, eka merihanhiparvi ylitti ennen vakion alkua ja äkkiäkös se kirjosiipikäpylintu ilmestyi myös niemen päälle möykkäämään. Valoisan ekalla verkkokierroksella Jari sit irrotti kosteikosta mitä ihanimman hippiäisuunilinnun!. Sitä oli kiva verrata linjasta tulleeseen ruskeaan tiltalttiin (melkein "tristis"). Pyrylle "progelluksesta" Haliaspinna! Sen siivittämänä touhusimme niemellä taas koko valoisan ajan ja tulosta tuli jopa 95 lajin edestä, pöllöjen ja itäisten ihmeiden lisäksi näimme ainakin merihanhia 460m, harmaasorsia 7m, punasotkia 3m, alleja  1 860m, jalohaikaroita 4m, nuoren mehiläishaukan, 4 sinisuohaukkaa, piekanan, 1 230m kurkia, valkoviklon, sepelkyyhkyjä 3 179m, harmaapäätikkoja 1p 3m, kangaskiuruja 33m, leppälinnun, kulorastataita 120m, pähkinähakkeja 10m, pikkuvarpusia 4p185m ja isokäpylintuja 20m. Renkaisiin saatiin pyrstötiaisia, harmaapäätikka, palokärki, kulorastas ja sepelkyyhky! Pyry poistui, tilalle Dolf Assmann.
 



 

Koko kavalkadi (c) Juho

 
4.10.
Ti
 
Näkyvä muutto hyytyy ja pohjoistuuli jäähdytti asemaa. Aamulla nähtiin naakkoja 1 769m, kulorastaita 159m ja isokäpylintuja 2p66m, maastossa oli mukavia määriä tiltaltteja (23p) ja Dolfin kanssa nähtiin Gåun retkellä mukavan myöhäinen käenpiika, vaikka tajuttiin vasta jälkikäteen et mikä lintu oikeastaan nähtiinkään =D ja tietenkin kopattiin autokenttien reunalta bunkkerin nuotittama maakotka. Illalla tuulen hellittäessä staijattiin kurkia ja päästiin päivän summassa 2 096 grusiin! Monipuolista päivää jatkettiin yön pöllöpyynnillä, ei tullu pöllöjä mut omalle rundille kuului yömuuttava kaulushaikara! Saa sen vuodenpisteen näinkin, jos ei yölaulajaretkille ehdi...


5.10.
Ke

Tänään tais kaikkia enemmän tai vähemmän väsyttää, aamuvakio vedettiin rutiinilla eikä kelin puolesta voinut rengastuvakiota suorittaa, merellä ja lahdilla mainittavimmat havikset: haahka 400p30m, tukkasotka 26p11m, lapasotka 3p, telkkä 280p10m, muutolla myös 17 isokäpylintua. Lounastauon jälkeen kompattiin Gåun alue huolella, mut tyytyminen oli kivitaskuun ja suopöllöön. Muita haviksia ampuhaukka 1p, tundrakurmitsa 2p, suokukko 10p, jänkäkurppa 5p, taivaanvuohi 6p, tilaltti 6p ja isolepinkäinen 3p.

Ohto Oksanen saapui illalla asemalle ja pisti hämärän laskeudutta kunnolla ranttaliksi, tuo Nastolan kirous kävi ensin haavimassa jänkäkurpan ja sen jälkeen jumalaare nuoren tundrahanhen! Olihan siinä taas ihmettelemistä...


No jumaleissön!



6.10.
To

Keli ei ainakaan parane ja tänään taidettiin siirtyä välipäivän puolelle. Navakkaa tuulta, 14-16m/s, huonoa näkyvyyttä ja ajoittain sadetta, bunkkerilla kuitenkin sinniteltiin koko staijivakio ja Gåu kompattiin taas ahkerasti. Lomakkeelle haahka 300p19m, lapasotka 3p, telkkä 280p10m, tundrakurmitsa 2p, jänkäkurppa 6p, kivitasku 1p, isolepinkäinen 1p ja pähkinähakki 2m. Dolf jaksoi staijailla iltapäivästä pari ylimääräistä tuntia, kävimme Jarin kanssa samalla Hangossa kaupoilla ja muilla bisneksillä.


7.10.
Pe

Tais tulla toinen välipäivä putkeen, tuuli ainakin yltyi sen verran että etelämetsä kutsui. Rareitta jäätiin taas, merellä naurulokki 85m, kalalokki 373m, haahka 450p114m ja alli 100p290m, maalintupuolelta ampuhaukka 3m. Juho taki taas aamuretken Gåulle ja kahlaajista saatiin lomakkeelle tundrakurmitsa 4p1m ja suosirri 1p1pm. Jengi vaihtuu taas, Jari, Juho ja Dolf veks, tilalle Petri Saarinen, Jukka Vilen, Pinja Kettunen ja Pyry Laurikka. 

Vielä voi tästä viikosta raportoida, että Jari ahkeroi tekemällä pienen putkirempan huussiin (nyt ovi liikkuu kunnolla eikä sada talvella lunta sisään) ja vaihtamalla 10+3 verkkopaikalle verkot sekä fiskaamalla verkkokepit kuntoon. Ja kuulemma jäi vielä jotain tekemättä =D suuret kiitokset!


8.10.
La

Etelämetsä pt II. Vähän rapiat viisi tuntia jaksettiin seisokella tuulensuojassa ja ynnäillä lokkeja, pari kuuroakin siinä tuli yli. Melkein päästiin vakiolla lisälajiin kiinni, kun ilmeinen pikkusirkku muutti yli, mutta möhlittiin tilanne eikä löydetti sitä enää niemestäkään. Haahka 200p 455m, syksyn eka uivelo 1m, ampuhaukka 1m, tundrakurmitsa 4p, jänkäkurppa 2p, valkoviklo 1p, naurulokki 1p101m ja kalalokki 120p 652m. Se lisälaji saatiin sit pihasta, Peten kanssa havaittiin saunan tervalepän latvoihin hetkeksi jääneet kaksi vuorihemppoa, jotka sit jatkoivat länsikärjen suuntaan ja katosivat. Puutöiden tuotoksena myös pihalle nouseva toinen kuhilas ja sauna.


9.10.
Su

... ja sit saatiin sitä odotettua säpinää niin ettei päiväkirjaa kirjoittaessa meinannu pysyä kynä kädessä! Tuuli hellitti, bunkkerille noustiin puoli tuntia ennen vakion alkua ja havainnointi jatkoi auringonlaskuun asti. Nähtiin hienoja järripeippoparvia, pähkinänakkeleita, tiaisia ja oikein kelvollista kurkimuuttoa. Kelpo päivä vierailuillekin, kauden viimeiselle aamupäiväopastukselle osallistui kolme henkilöä, Aksu ja Vilppu opastivast retken Ilkka Herlinille ja Saara Kankaanrinnalle, osallistujat olivat ihlmeisen tyytyväisiä vierailuunsa. Lisäksi päiväretkellä kävivät herrat Hytönen ja Forsman, Tatu ja Marja Hokkanen saapuivat niemelle aikaisin aamusta. Pete, Jugi ja Pinja puolestaan poistuivat iltapäivän aikana.

Kiitettävä havislista saatiin taas kasaan: varpushaukka 38m, piekana 5m, sääksi 1m, ampuhaukka 4m, muuttohaukka 1 ad m, kurki 3 778m, jänkäkurppa 2p, sepelkyyhky 455m, helmipöllö 1p reng, harmaapäätikka 1p1m, pikkutikka 1m, kangaskiuru 84m, sinitiainen 328m, talitiainen 1 700m, pähkinänakkeli 4m, isolepinkäinen 1p1m, naakka 967m, pikkuvarpunen 161m, järripeippo 2 591m, pikkukäpylintu 11m, isokäpylintu 49m, punatulkku 187m ja lapinsirkku 1m. Lajeja 89, oikein hieno päivä!

Kauden viimeinen (?) grusiryntäys?

10.10.
Ma

... ja hyvä meno jatkuu, lounaistuulta 10m/s ja poutaista, eli tylsää ei ollut bunkkerilla tänäänkään. Aleksi Mikola saapui asemalle puolisen tuntia vakion alun jälkeen, samalla ovenavauksella päiväretkelle saapuivat herrat Forsman ja Kilpi. Tavaraa saapuikin niemenkärkeen puita hipoen, tästä osoituksena Ohton keskikallion petoverkosta poimina naakka, aseman kolmas rengastus tästä lajista! Naakkoja ynnäiltiinkin hienot 2 547m, seassa sepelkyyhkyjä 1 256m ja uuttukyyhkyjä 39m. Petolintupuolelta kirjattiin varpushaukkoja 106m, sinisuohaukkoja 4m (joista 2 ad koirasta), kanahaukka 2m ja piekana 2m, pikkulintupuolelta mielenkiintoisimpina tilhi 398m, sinitiainen 689m, talitiainen 625m, peippo 4 000m, järripeippo 1500m, viherpeippo 765m, tikli 65m ja hemppo 138m, laatuna jalohaikara 2+6m, harmaapäätikka 1p1m ja aamulla rengastettu varpuspöllö. Lajeja 79 ja kokoonpano vaihtui kuin sunnuntaina konsaan, Ohto, Pyry ja Merja poistuivat, alkuyöstä saapuivat Anna Avellan ja Pan Hirvonen, ja pitkäaikainen lähti myös lyhyelle lomalle. 



12.10.
Ke

Osasin valita oikean lomapäivän, eilen asemalla saatiin kovaa tuulta ja vesisadetta, tänään tinttihässäkkää! Sopiva länsituuli ja poutainen keli loihtivat hienoja talitiaisparvia niemeän päälle jo ennen vakion alkua ja intensiteettiä riitti sinne puoleenpäivään. Ennen vakion puoliväliä Tatu komensi kaikki kynnellekykenevät irrotusavuksi ja kärjen verkkoja piti väliaikaisesti sukea. Mut kvalejakin nähtiin! Anna ensikertalaisena irroti kosteikkoverkosta hippiäisuunilinnun ja tinttiparvet toivat mukanaan kaksi pähkinänakkelia. Virtaväiski kävi eteläkaltsilla kääntymäsä ysin pintaan ja puolenpäivän jälkeen kärjen päälle saapui eeppisen hieno nuori maakotka! Ennen saunaa vedetyssä iltahuudossa paperilomakkeen eka puolisko saatiin nopeasti läpi, petoja maakotkan lisäksi kanahaukka 2m, varpushaukka 77m, sinisuohaukka 1m ja ampuhaukka 1m, kahlaajia suosirri 2p, suokukko 1p, jänkäkurppa 5p ja tundrakurmitsa. Pikkulinnuilla sit hienoja muuttosummia seuraavasti: kangaskiuru 89m, pyrstötiainen 105m, kuusitiainen 94m, sinitiainen 3 834m, talitiainen 3 056m, naakka 4 058m, viherpeippo 689m ja punatulkku 476m. Pan ja Anna poistuivat onnistuneen retken päätteeksi ja me jäljelle jääneet jäimme odottamaan Patrik Lauhaa, Markus Lauhaa ja Volter Lukanderia saapuvaksi asemalle. Lajeja 79 ja rengastuksia 380!


13.10.
To

Tinttimuutto jatkuu! Tatu sai taas muutaman avustajan mukaansa, mutta ihan niin kova kiire ei ollut kuin eilen. Sendari lähetti tällekin päivälle pikkurarin, kun Tatu poimi linjaykkösestä tulipäähippiäisen! Sitä ennen ehdimme ilakoimaan kärkeen saapuneesta pohjantikasta, siitä "Helsingin turistit kuittasivat vuodarin/eliksen", eli Haliaksen elämystehdas pyörii taas hyvillä kierroksilla. Haviksina myös jalohaikara 1m, varpushauka 87m, jänkäkurppa 2p, sepelkyyhky 1 129m, harmaapäätikka 1m, sinitiainen 2 199m, talitiainen  1503m, pähkinähakki 3m, naakka 1 810m, hemppo 129m, punatulkku 334, pikkukäpylintu 32m ja isokäpylintu 15m. 
 


14.10.
Pe

Jaaahanas.... navakkaa etelätuulta jaa aamusta kuurosateita, tuuli ei kuitenkaan yltynyt niin voimakkaaksi että oltais etelämetsään kehdattu mennä. Muutto oli odotettuakin vaisumpaa, pientä ihmetystä aiheutti eteläpuolelta länteen lipunut ad-tuhkaselkälokki. Vakion päätteeksi Lauhat ja Lukander evakoituivat ja tilalle saapuivat Mikko Kormilainen & Petri Puolakka. Sateen tauottua rengastajaässät pääsivät vauhtiin ja pyydystivät eilisen tulipäähippiäisen sekä nuoren ampuhaukan! Mut sen pidemmälle ei päästy, ehkä viikonloppuvierailijat Inari Nousiainen ja Valtteri Lehto tuovat myös rarikarmaa mukanaan. Mikolla oli muuten muitakin tuomisia ja kantoi tuliaisena pari Hiisi-panimon tuotetta. Pitkäaikainen kiittää! Lajeja 55.


15.10.
La

Tämä päivä lähti hitaasti käyntiin, aamu oli pimeä eikä lintua heti liikkunut. Vuoden 2022 opastukset ovat loppusuoralla, ainakin omalta osalta, aamupäivästä lähdin luontopolulle Apus ryn:n retkiporukkaa vastaan, olin pitämässä kotilahden rannalla johdantoa aseman toimintaan, kun yläpuolelta kuului terävä tiksahdus, huusin sen ensin nokkavarpusena mutta sit yli lensikin urpiaisen muotoinen sirkku! Pikkusirkkua siinä tietenkin spekuloitiin, mutta lintua ei tänään enää löytynyt. Puolenpäivän aikaan sää kirkastui ja retkiporukallekin saatiin jotain nähtävää, mutta parin tunnin staijailun jälkeen porukka suuntasi takaisin luontopolulle. Pikkusirkkukandin lisäksi päivän mainittavimpia haviksia olivat lapasotka 12p5m, sinisuohaukka 3m, ampuhaukka 2p1m, jänkäkurppa 2p, varpuspöllö 1reng auringonlaskun jälkeen, tiaiset yhteensä 860m, pähkinähakki 1m ja vihervarpunen 1 456m. 


16.10.
Su

Sunnuntaiaamu alkoi sumuisena ja päättyi sumuisena, puolenpäivän tienoilla keli selkeni ja verkkoihin napsu taas tiaisia, niistä pääsi pari kutsuvierastakin nauttimaan, vaikka pyyntiteho aikaisen aamun jälkeen hetkeksi hiljenikin. Gåun takseeraus iltapäivästä antoi jopa 9 taivaanvuohea ja 4 jänkäkurppaa, sekä niityn länsilaidalta ponnahtaneen isokirvisen! Tosin valokuvia saati äänitettä en saanut (ei kameraa eikä lintu kertaakaan äännellyt), joten "maastoisokirviseksi" jäi. Aamusta Mikko ja Petri havaitsivat pohjan-/pikkusirkun polkuverkoilla, lieneekö eilinen kieroilija sekin.

Päivän muita haviksia kirjattiin m. varpushaukka 4p17m, tundrakurmitsa 4p, suosirri 3p, suopöllö 1 ad n reng aamuhämärissä, tiaiset yht. 1 200m, hemppo 36m ja isokäpylintu 8m. Kalle ja Vanamo Meller saapuivat illasta asemalle, Valtteri ja Inari poistuivat.
 
    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti