31.7.2020

Halias 16.7.-31.7.2020 - "Enemmän tää on huonoa meditointia kuin staijaamista..."


16.7.
La
 
Tuuli kääntyi koilliseen, meno silti melkoisen kesäistä. Vakiolla etelänkiisla ja 19 ruokkia, ja päivälle peräti neljä syksynpinnaa, kun Kotilahdelta löytyi harmaasorsa, tuulihaukka ja käki muuttivat ja Kalskärin tyvellä lauloi tiltaltti. Kesäisen lintuaseman perusarjessa ei oikeastaan oo valittamista, kunhan vaan osais mennä tarpeeksi aikaisin nukkumaan =D
 
 
17.7.
Pe

Tänään aamuvakion suorittaminen tuntui enemmän huonolta meditoinnilta kuin staijaamiselta. Merellä olis ollu tosi hiljasta ilman ruokkeja (37m), tosin aamutaivas oli äänimaisemaltaan hyvin syksyisempi: peippo 301m, hemppo 13m, metsäkirvinen 12m. Eilen vastaavaa lajistoa mutta vähäisempiä määriä. Syksynpinnaksi taivaanvuohi.


18.7.
La

Vakio ja muut rutiinit... noh, rutiinilla talteen =D päivän opastuskierrokseen tuntui menevän aikaa, kun pari osallistujaa saapui myöhässä, mut nyt kehtaa omasta puolesta sanoa että tää meni hyvin tää kierros. Päiväretkellä myös Kim Söderling ja Hilkka Lampen. Siestan jälkeen Gåu, talsiminen kaupoille ja takas sekä sauna, joten päivän päätteeksi tahtoi vähän väsyttää. Haviksina ruokki 28m, u/a 1m (varmaan taas kiisla mut nyt ei kehdannut määrittää), mustaviklo 3p ym heinäkuista sälää.

Kohta tuonne zeniittiin saa taas staijata kyllästymiseen asti

Takapihan niitty saa kyytiä!



19.7.
Su

Korkkasin tänään Tringan raivaussahan ja ajoin takapihan niittyä kumoon. Huomenna Gåulle urakoimaan, ja ehkä "plusan rajaa" ja Länsikärjen tyveäkin ehtis niittämään ennen viikonlopun talkoita jos bensaa vaan riittää. Katotaan... lintupuolelta mainittavina kaksi syksynpinnaa, lapasotka 1 n m ja sarvipöllö 1p. joka paljastui takapihan itäpuolen metsiköstä rastaiden ja peippojen varoittelulla.


20.7.
Ma

Heinäkuun hiljaisin vakio so far, piristäjänä vaalea merikihu länteen (ikää en saanut naulattua). Havaintorutiinien ja siestan jälkeen sit niittohommiin Gåulle (pitihän se mennä kun eilen tuli uhottua), raivasin ruovikkopolun ja niityn kaakkoisosaa. Lisää syksynpinnoja, Gåun lahdella neljä jalohaikaraa ja ruovikossa ruokokerttunen 1Ä. Lajeja 70.
 







21.7.
Ti

Aamusta kovia sateita ja ukkoskuuroja, seurasin aamuneljältä sadetutkaa ja totesin että saa mennä suosiolla takaisin nukkumaan. Takseerasin Gåun ennen puoltapäivää ja iltapäivästä jatkoin niittohommia, nyt on Gåun kaakkoiskulmassa hyvä kurppaniitty ja talkoissa kumotaan lisää ruovikkoa!


22.7.
Ke

Navakkaa luoteistuulta pitkin päivää. Vakiolla ei ihmeempiä, särkän mainittavimpina paikallinen tundrakurmitsa, päiväkohtaiset lajimäärät tuntuvat tasaisesti putoavan =D tänään kuitenkin tärkeimpänä kuun viides opastuskierros ja ryhmä jälleen täynnä, opastushanke on lunastamassa odotuksia ja sen kunniaksi tähän tarvitsis sellaisen kunnon peukutusemojin. Lisäksi illalla etäpalaveerattiin Johanneksen kanssa syksyn tulevista opastuksista ja sauna lämpeni.


23.7.
To

Aamulla kovaa länsituulta, joten vakio etelämetsän suojista. Kahlaajiahan sitä toivois näkevänsä, mutta staiji meni enemmänkin siihen arpomiseen, ovatko mitkäkin naurulokit, kalalokit ja tiirat muuttavia vai ei. Vakion jälkeen lyhyt lepo, siivoilua, "oman tilan" supistamista =D ja Gåun kautta klo 13.40 junaan. Huomiseksi takaisin, "pinnapaineisen Lehikoisen" pitäisi saapua alkuillasta pelipaikalle. Nyt olis Haliaspinnaa tarjolla kun Morgonlandetin isovesipääsky on ollut vielä pari päivää sitten hollilla!


24.-26.7.
Pe - Su

Haliaksen ällistystalkoot vuosimallia 2020 vietettiin tänä viikonloppuna, asemalla touhuamassa ja hikoilemassa Aksu Lehikoinen, Hanne Kivimäki, Jari Laitasalo, Johannes Silvonen, allekirjoittanut, Markus Lampinen, Markus Kanninen, Jaakko Koponen ja ensikertalainen juniori Ahti Ihonen, lauantaista Sebastian Andrejeff, "päiväretkillä" lauantaina Pete Saarinen ja Kim Söderling, sunnuntaina Sanna Mäkeläinen.

Aikaansaannoksia:
- Aseman makuuhuone remontoitiin ja huonetta koristavat uudet maalipinnat. 
- Jonkun urpon säpäleiksi laittama "Kapun penkki" uusittiin ja huussin viereen rakennettiin säilytyslaatikko kuiviketta varten. Testattiin, että sinne mahtuu tarvittaessa myös pitkäaikaishavainnoija.
- Gåulla urakoitiin ruovikkoa matalaksi, niityn länsilaita on kokonaan auki ja pohjoislaitakin enimmäkseen, kun särkän tyveltä sai korkeampaa ruokoa lakoon.

Talkoomuonitus toimi jälleen erinomaisesti ja jotain haviksiakin tehtiin, syksylle uusina punasotka 2m, varpushaukka, kangaskiuru 2m, kiuru 1m, harmaapäätikka 1p, sirittäjä 1p ja naakka +3p. Perjantaina muutolla mm. merikihu 6m, lauantaina merimetso 1200p 280m, sunnuntaina merikihu 8m, tiirat yht. 152m, ruokki 29m ja kiisla/ruokki 32m

Halias 2.0. on taas muutaman askeleen lähempänä, mistä suurin kiitos talkoolaisille! Uusia sänkyjä ei vielä saatu, mut eiköhän nekin kohta, niin saadaan syksyksi rumba pyörimään.

Joku urpo oli hajottanu kapun penkin!

Ornitologiaan kuuluu raivaussahan käyttö

... ja spedeily
Yksi heinäkurppa riittää siihen että tää duuni on duunaamisen arvoista


Huussi sai kuivikesäiliön kylkeensä


27.7.
Ma

Olipa jotenkin tyhjän tuntuista jäädä intensiivisen talkooviikonlopun jälkeen yksin asemalle. Rutiinit kuitenkin jatkuvat ja vakiolla kirjattiin mm. 6 törmäpääskyä, 22 haarapääskyä, pari tundrakurmitsaa, 16 meriharakkaa, 2 metsävikloa, jotain lokkeja ja tiiroja. Vakion jälkeen vähän lepoa ennen Gåulle suuntaamista, tapani mukaan skannasin plussan rajalta Kotilahtea, aloitin kalatiirojen ynnäilyn Uddgrundetin rannalta ja Zeissin kuvaan osuu isompi tiira... vanha riuttis! Toinen! Ja kolmas! Eikä siitä mennyt kauaa, kun asemanhoitaja Kivimäki soitti uusien sänkyjen saapuvan tunnin sisään! Viikonlopun talkoilta jäi pahasti kaks tärkeää asiaa paitsi =D

Ei siinä sit muu auttanu kuin mennä portille Postin kuskia vastaan, aikani aprikoitua (ja hikoiltua ja kiroiltua) sain kuskattua sängyt laatikko kerrallaan plusan rajalle ja pressujen suojiin. Loppupäivä meni sit asemaa siivotessa ja jotain säätäessä, mut mitäpä tuota, riuttikset piristi ja oli hyvä tätä sänkyoperaatiota edistää.

Uddgrundetin riuttatiirat

Öööh...


28.7.
Ti

Pitkästä aikaa tyyntä! Aamun ensi tunteina myös utuista, ja näkyvyyden parannuttua oli hyvä laskea haahkat (15 500p) ja merimetsot (1 200p). Vakiolla bunkkerille kuului riuttiksen ääntä, sen verran epämääräisestä suunnasta etten lintua löytänyt, mutta Aarni Nummila oli havainnut myöhemmin päivällä Stenskärillä vanhan ja nuoren riuttiksen. Eija-Leena Laiho saapui parin päivän retkelle, ja sopivan pitkän lounastauon jälkeen kävimme Gåulla (Eppu haravoi hyvän siivun niittojätettä sivuun), ja päivän päätteeksi roudasimme sänkymateriaalit sisätiloihin ja kasasimme itse pedeistä kaksi käyttökuntoon. Kolmas saa odottaa huomiseen, sen verran aikaa touhussa kului. Yleishyödyllisten hommien jälkeen grillattiin.


29.7.
Ke

Aamusta saatiin vettä taivaalt taas ku fan, eli vakio skipattiin. Onneksi sateet väistyivät ennen päivän opastuskierrosta, ja kuusi uutta henkilöä pääsi tutustumaan tarkemmin aseman toimintaan. Havispuolelta ei mitään mainittavia, kahlaajia edelleen vähänlaisesti. Iltapäivän puolella aseman pihalla piipahtivat Aarni Nummilan johdolla Raisa Tanner miehensä ja siskonsa kanssa, Raisa on luontomatkailuyrittäjä ja opastushankkeen kannalta todettiin tärkä kontakti - ja kotoisin Janakkalasta, karvanaaman tuttu jo lukioajoilta =D 





30.7.
To

"Makkariremontin viimeistelyä" ja kuuden tunnin päiväunet. Lintupuoli ois jääny hiljaiseksi ilman Kotilahden riuttatiiraa, löytyi myöhäisiltapäivän Gåun retkeltä palatessa. Ja se on 500 Haliasvuorokautta täynnä, kuulin jotain vinoilua että Aatun selkä näkyy jo mut aika kaukana se kuitenkin on =D


31.7.
Pe

Päiväkirjamerkinnöistä päätellen käsiala ei oo kehittymässä selvempään suuntaan, sekin taitaa olla tyypillistä pitkäaikaisen oireilua. Tänään oli Hankoniemen kärjessä monipuolisemman lintumenon fiilistä, merellä lokkien ja tiirojen lisäksi merimetso 700p 150m, meriharakka 8p 22m, ruokki 8m ja mustakurkku-uikku 1m eteläpuolelta W, asemavuodari ja henkilökohtainen vuosipiste myös. Oli jo jumalauta aikakin... Varpuslinnuista mainittavimpana törmäpääsky a14m. Vikloillakin muuttoa päällä, liro 30p64m ja valkoviklo 9p9m, iso osa muuttohaviksista pelkkiä ääniä mut onnistuin mä vanhoilla silmilläni muutaman parven löytämään. Kahlaajakirjoa myös töyhtöhyyppä 9p, taivaanvuohi 1p, karikukko 1p ja isokuovi 3m. Gåsörsuddenin niityn niittämisen teho näkyy jo!
 
 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti