16.7.2020

Halias 1.-15.7.2020 - Pitkä syksy edessä!

 

 
1.7.
Ke

Asemalle pitkää syyskautta avaamaan Pyry Laurikan kanssa. Oli ihan oikeasti ja vilpittömästi kiva tulla kevään jälkeen takaisin! Ja pääsi tämä paikka vähän nokittelemaan, toin kamojani asemalle kahdessa eri erässä ja jälkimmäisellä parkkiksen yltä kuului mehiläissyöjän ääntä. Morjens =D
 
Saapumisen jälkeen aika kului asemalla kaikenlaista puuhastellessa (inventoin kevään jäljiltä säilöön jääneitä tavaroita, järjestelin paikkoja tulevaa "makuuhuoneremppaa varten" ja nukkumisjärjestelyjäkin joutui vähän miettimään uusiksi), samalla kun Pyry ahkeroi Gåulla ja näki lintuja: särkällä 2 sepelhanhea, vesipääsky, kuovisirri ja 7 suosirriä. Lajeja yhteensä 48.


2.7.
To

Tänään on staijattu vakio, kompattu Gåu, jatkettu isomman luokan tupajyskyjä, valmistauduttu lauantaina alkaviin opastuskierroksiin ja kuunneltu metallia. En oo ollu täällä aikaisemmin näin kesäisenä ajankohtana, mutta lintuelo on ilahduttavan monipuolista, päivälle lajeja jopa 82. Mereltä poimittiin mm. kaakkuri 1jp m ja kuikka 1jp m, sepelhanhi 4p, merikihu 4p, ruokki 5m, mustaviklo 2m, särkällä edelleen kuovisirri, epämääräisesti kiertelevinä suokukko 6p ja metsäviklo 2p, niemeltä luotokirvinen 2p, keltavästäräkki 1p, viita-, luhta- ja rytikerttusia kutakin 1p Ä. Puoliltapäivin ja illasta sateita (onneksi kesäisiä) ja tänään pääsee vähän aikaisemmin nukkumaan kuin eilen.
 
 

3.7.
Pe
 
Lintupäivä! Vaikka voimakas länsituuli sitä ei ensin ehkä vihjaillutkaan. Bunkkerilla ei tapahtunut ekaan tuntiin mitään, kunnes ruokkien liikehdintä virkosi ja ensimmäisen tusinan mukana nähtiin myös aamun eka etelänkiisla, toinen kepitettiin klo kuuden jakson alussa. Länsituulta vasten muutti myös kolme merikihua, joista yksi hieno vaalea 2kv-lintu eteläpuolelta. Pyry spottas vesipääskyn länteen. Ruokkeja ynnäiltiin yhteensä 62m + ruokki/kiisla 6m. Vakion jälkeen vähän lepäilyä, äänityslaitteen ja lepakkodetektorin akkujen lataamista ja sit Gåulle. Aika rutiinikäynti se oli, matkalla kuultiin luhtakerttunen ja pari viitakerttusta, niemellä myös yhteensä kolme eri viitakerttusta. Särkällä kahlaajat oli kuitenkin kateissa, mutta kala- ja lapintiirojen junioreita alkaa olemaan jo ilmoilla. Tällä kertaa tärppäs paluumatkalla, kotirannan tuntumassa mereltä kantautui ääntä, joka muistutti "amalgaamin tiivistämistä hampaaseen" ja äkkiäkös kolme vanhaa riuttatiiraa ohitti nätisti vierestämme, niemen rantaa pitkin etelään. Pyry kuittas hyvät kuvat ja eliksen! Aiga magea ja nopea, mutta hyvin tehokkaasti hyödynnetty momentti =D Loppupäivään sisältyi lepäilyä, sisätoimistoa, vedenhakukeikkaa Kilvellä ja asematoimikunnan palaveri. Lajeja 73.

Riuttis! (c) Pyry

4.7.
La

Länsituuli taittui lounaiseksi ja puhalsi enimmillään 14m/s voimalla, ja heitti rankkoja sateita niemenkärkeen vakion lopulta eteenpäin. Hyvä ruokkimeno jatkuu, ruokki 37m ja ruokki/kiisla 24m, jänkäsirriäinen huuteli kotilahden päällä ja vakion lopussa vanha riuttatiira ohitti eteläpuolelta länteen. Ei niitä koskaan liikaa nää, kuten Pyry päiväkirjaan kirjoittikin ;)

Puoliltapäivin läksi sit liikenteeseen Lintumatkailu Hangon Tulliniemellä -hankkeen ensimmäinen opastettu kierros lintuasemalle. Olosuhteet olivat melkoisen haastavat, sillä tuuli ei hellittänyt yhtään ja yhtenäistä sadetta saatiin ainakin tunti ennen opastuksen alkamista. Niinsanotusti jännitti aivan saatanasti siihen alkuun mut sopivalla huumorintajulla höystettynä homma sit sujui! Noin tunnin mittaisen kierroksen tarkoituksena on kertoa yleisesti lintuaseman toimintatavoista, tavoitteista, menetelmistä, aineiston käytöstä ja tulevaisuuden tavoitteista, ja oli melkosen palkitsevaa, kun kierroksen päätteeksi aseman pihalta saattoi pois tyytyväisen oloisia ihmisiä. Hanna-Maija Kehvola jäi vielä vieraaksi viettämään sadepäivää asemalle ja tutustumaan miljööseen =)
 
(c) Pyry


(c) Hansku


(c) Hansku


5.7.
Su
 
Sadeaamu ja skipattiin vakio, kieltämättä aika raskaita nää aamukolmen herätykset ja kaikki mahdollisuudet levolle otetaan vastaan. Pitkän aamiaisen jälkeen lähdimme Gåulle touhuilemaan ja tunnelma oli mukavan hetken oikein kesäinen. Tänään säästyttiin lisälajeilta, mutta särkällä sekä Gåsörsvikenillä päivysti kuovisirri, viisi isokoskelopoikuetta ja 102 haahkamammaa. Gåbin männikössä kolme isokäpylintua p. Lajeja yht. 75, pienen iltapäivästaijin aikana länsipuolella näkyi harmaahylje. Pyry poistui alkuillasta kohti Helsinkiä hienon jakson päätteeksi, illalla taas sateita ja yltyvää tuulta. Syyskauden pinnoja nyt yht. 98. 
 
 
6.7.
Ma 
 
Atlantilta kuulemma puskee kovaa läntistä suihkuvirtausta, mutta heinäkuisella Haliaksella se on toistaiseksi näkynyt vain kovana lounaistuulena. Vakio staijattiin eteläkalliolta käsin, muutolla 2 pikkukuovia, 7 ruokkia, 4 tervapääskyä vastatuuleen, 7 tukkakoskeloa ja jotain sälää siihen päälle. Kävin särkällä hyvissä ajoin ennen iltapäivää (paikalla sepelhanhi ja 4 suosirriä) ennen loppupäivän himmailuja. Pitäs kai silti osata mennä ajoissa nukkumaan...


7.7.
Ti

Suihkuvirtauksen mukana tuli aamulla taas sateita, joten skippasin suosiolla vakion. Lintupuolelta ei ollu kauheasti muutenkaan raportoitavaa, kävin särkällä myöhemmin iltapäivällä (suosirri 9 ja kuovisirri 1p), ennen kuin talsin kaupoille Jaria ja Johannesta vastaan. Tuuli vähän tyyntyi illalla ja hetkittäin oli jopa ihan leppoisaa =D huomenna sit pientä talkoilua.


8.7.
Ke

Tänään ilmassa oli ensimmäistä kertaa syksyn tuntua. Naurulokkien meno voimistuu viimein, lapulle 186m, tukkasotkia puolestaan 92m, kahlaajista maininnat pikkukuovi 2m + Num sp 7m, mustaviklo 2m ja valkoviklo 7m. Ruokkilintuja taas reippaasti, ruokki 60m, ruokki/kiisla 23m ja riskilä 1m. Syksynpinnoja kokonaiset viisi kappaletta: jouhisorsa 1m. lehtokurppa 1p, hemppo 6m, pikkuvarpunen 42m ja kesykyyhky 39m, joka aseman uusi muuttoenkka. Staijien jälkeen lepäilyä ja sateen pitämistä, puoliltapäivin kesän toinen opastuskierros (tällä kertaa sai keskustella yhden saaristolaisen kanssa merikotkista ja merimetsoista), samalla kun Jari ja Johannes kävivät kaupoilla ja huoltotäydennyksellä Hangossa. Iltapäivän aikana alettiin sit laittaan makuuhuonetta uuteen kuosiin ehdalla Destroy-Erase-Improve -meiningillä (iso kiitos tästä herroille, yksin se olis ollu melkosen iso savotta). Talkoiden ehtoopuolella päiväretkellä nuoret biologit Pyry Puustinen,  Tomi Kiviluoma ja Roope Nykänen, ovat olleet toista viikkoa kurtturuusraivauksissa Hangossa. 

#nofilter



9.7.
To

Vaihteeksi asemalla yksin, seuraavan kerran seuraa olis tiedossa talkooviikonloppuna. Ja kyllä nää heinäkuun alun päivätkin osaa yllättää!

Vaikka väreily peitti horisonttia ja pikkulintumeno jäi vaisummaksi kuin eilen (tänään mm. pikkukäpylintu 36m ja isokäpylintu 6m, eilen vastaavat 35m ja 40m!) niin aamun aikana riitti nähtävää. Naurulokkeja matkasi länsituulta vasten 616 yksilöä ja nyt uskalsin kirjata lapintiirojakin muutolle. Horisontista löytyi silkkiuikku 1m, ruokki 15m ja yksi ilmeinen etelänkiisla, mutta väreilyn takia piti jättää määrittämättä (eilenkin meni kaksi kandia ohariksi). Kahlaajapuolelta piristivät vesipääsky eteläpuolelta länteen ja pohjoispuolelta ohittanut hieno 56 punakuirin parvi. Vakion vikalla jaksolla sitä pohti notta olihan tässä hienosti, ja sit vielä kymmentä yli kahdeksan, varmaan yhden naurulokkiparven vanavedessä, keskikallion petoverkon päälle ilmestyi matalalla KOIRAS-AROSUOHAUKKA! Oli sniikannu puiden latvojen tasolle ja se oikeasti ohitti läheltä, keskikalliolta latvan ja "meropspuun" välistä ja L1n yli lounaaseen. Onneksi katsoin sitä enkä kuvannut, toisaalta tälläset linnuthan aina säikähtää kun sitä lähtee kameran perään rynnimään =D mut silmäthän siinä kostu. Lintu oli 2kv, yksittäisiä kyynärsulkia oli vaihtumatta ja päässä ja ylävatsassa oli jotain suttua, mut kaunishan se oli kuin mikä. Eipä ollu paineita nähdä mitään rarisempaa loppupäivänä, eikä ainakaan sirrikirjo ollut vielä särkällä kasvanut (paikalla vanha kuovisirri ja 10 vanhaa suosirriä). Polulla sen sijaan saa höpistä lintuasemahommista turisteille niin paljon kuin pakanan sielu sietää. Lajeja 75.


10.7.
Pe

Ensimmäinen sateeton päivä vähään aikaan, mut huomenna taitaa tulla taas sit senkin edestä. Aamusta vielä kohtalaista lounaistuulta, illalla tyyntä ja lämmintä. Lintupuoli muistuttaa väkisinkin pientä haviskrapulaa, mutta jotain kuitenkin: suosirri 38p9m, pikkukuovi 2p9m, naurulokki 40p68m, ruokki 12m, kesykyyhky 29m, törmäpääsky 2m, luotokirvinen 2p, töyhtötiainen 1p (syksynpinna) ja kottarainen 250p63m, siihen mahtuis ruususturre mut ei vielä, ei vielä...

Aseman viereiseltä rannalta rantasipinpoika renkaisiin.
 






 
11.7.
La

Sadepäivä, vakiolle ei ollut mitään asiaa ja päivän opastuskierrokselle paikan varanneet peruivat osallistumisensa. Just puolenpäivän aikaan sato aivan helvetisti, päivän kertymän yltäessä 20mm tuolle puolen. Kävin Gåulla iltapäivällä ilman kummoisempia haviksia, päivän päätteeksi ois voinu saunoa mut talosta on stidit loppu (perkeleen karstakeuhkot!) eikä stendareitakaan täällä enää oo uuden lieden takia. Huomen sit.


12.7.
Su

Edelleen kohtalaista tuulta, tietenkin lounaasta, eikä esimerkiksi haahkoja pysty kauheen kattavasti laskemaan. Ruokkeja liikkeellä vähän pirteämmin muutamaan edelliseen aamuun nähden (51m) ja tiiroja merellä & niemellä yht 270p, nyt alkaa lapintiirajunnujakin näkymään enempi. Kotilahdella myös kesän eka tukkakoskelopoikue (5 pull), muista mainittavista myös isokäpylintuja 13m + 2p.

13.7.
Ma

Kohti kesäisempiä kelejä ja muuttolomakkeestakin sai yhden puoliskon täyteen, kun kaikenlaista heinäkuista oli liikkeellä tasaisesti vakion ajan, parhaimpana syksyn eka karikukko, ruokki 29m, suosirri 21m, naurulokki 45p 263m. Tiirojen määristä sai eilistä parempaa käsitystä, kalatiira 65p, lapintiira 90p ja "h/a" 200p. Äänimaisema tosin oli jo aika syksyistä, sillä peipoilla, metsäkirvisillä ja vihervarpusilla havaittavissa selkeää liikehdintää. Lisäksi bunkkerin ympärillä hääräsi 16 sinitiaisen parvi, tietääpähän taas mitä on tulossa. Aurinkoisella säällä kelpas torkkua pihalla pariinkin eri otteeseen, eikä tässä vaiheessa vuotta tarvii vielä rutiinien ulkopuolella suorittaa. Lajeja 75.





Hyvä tikkasyksy tulossa...


14.7.
Ti

Nukuin pommiin =D mut en pahasti, vakiokin starttas klo 4.50 kun nuoret hurjat Mikola ja Toivanen saapuivat päiväretkelle. Hyvän päivän valkkasivatkin, päivän tavoitelaji natsas vakiolla kun Aleksi spottas etelänkiislan itään kahden ruokin kanssa. Reipas länsituulikin pudotti kahlaajamuuttoa pintaan, komeina summina suosirri 628m, vesipääsky 10m, kuovisirri 1m, pikkukahlaaja 81m, lisäksi tukkasotka 154m, tukkakoskelo 22m, kaakkuri 1p2m, palokärki 1p, töyhtötiainen 3p, isokäpylintu 23. Syksynpinnoja kolme: tundrakurmitsa 1p, puolenpäivän staijilla koiras-mehiläishaukka ja illalla kotilahdella lapinsirri p. Hieno päivä, jonka kruunasi tyyni ja nätti ilta. Lajejakin 83.

P.S. AIkaisempi korkein heinä-elokuun suosirrimuutto vain noin 370m.


15.7.
Ke

Pitkästä aikaa vähän tyynempää, joten vakiollakin eilistä hiljaisempaa, mainittavimpina ruokki 6m ja isokäpylintu 31m. Puolitapäivin vedin kesän kolmannen opastuskierroksen, ekaa kertaa mukana täysi ryhmä eikä tarvinnu laittaa sadetakkiakaan päälle =D Gåulla kävin iltapäivällä, ja tietenkin sauna lämpeni keskiviikon kunniaksi. Lajeja 78.
 
Särkän kasvillisuus näyttää just nyt aika upealta



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti