28.10.2015

Batumi 2015, osa IX – Sateet saapuivatShuamta, 6.10.

Hiirihaukkojen muutto hiipui eilisen rynnistyksen jälkeen, ja juuri tällaisia päiviä jengi kaipaa laskennan viimeisessä vaiheessa; helposti laskettavissa ja seurattavissa olevaa muuttoa, aurinkoisten päivien mukanaan tuomia kotkia, joita ehtii rauhassa katselemaan. Koordinoinninkin pitäisi helpottua, ja laskennan pyöriä kuin itsestään, kuten tänään. ”Sit back and enjoy.”

Tämän päivän tapahtumista suurin osa osui aamupäivän puolelle. Nähtiin pari vanhaa arokotkaa (1 hienosti läheltä itäpuolelta), muutama komea nuori kiljukotka ja kauempaa itäpuolelta kopattu nuori keisarikotka, joka lopulta saapui lähes aseman viereen kaartelemaan. Vastavalossa tosin. Kokonaisuudessaan tänään ynnäiltiin 111 pikkukiljukotkaa, 14 kiljukotkaa ja 10 arokotkaa (+53 määrittämätöntä kotkaa). Hiirihaukkoja 2400, arohiirihaukkoja 3, haarahaukkoja 320, käärmekotkia 51, mustahaikaroita 32, siinäpä ne.

Eikä täällä vähään aikaan olla helteistäkään kärsitty. Päivät ovat auringonvalossa ihanteellisen lämpimiä (suomijunttikin tarkenee vielä ilman paitaa), mutta aamut ja yöt voivat olla yllättävän viileitä, alle kymmenen asteen, mikä on melkoinen kontrasti vielä viikon takaisiin ilmoihin. Syksyn etenemisen huomaa, mutta kasvavasta koti-ikävästä huolimatta tämä sesonki on vielä kaukana valmiista…


Ihanaa nuorta arokotkaa...Risteymän makua ilmassa: väritys, jykevä pää ja silhuetti puoltavat kiljukotkaa, "tuplapuolikuut" ja siipisulkien kärkeen asti kulkeva juovitus puoltavat pikkukiljukotkaa.

Nuori arohiirihaukka on onneksi vähän helpompi määrittää.Aurinkoisen sään lajistoa tämäkin.

Sakhalvasho, 7.10.

Tänään ei paljoa tapahtunut. Aamulla kärvisteltiin tunti jatkuvassa sateessa ja keskipäivästä keli kääntyi kohdilleen, mutta peto ei juuri lentänyt. Väylät Kaukasuksella ummessa tai jottain. Painelin yhdeltä alas toimistohommiin, sitä ennen ehdin näkemään 18 ruostesorsaa, sinisuohaukan, nummikirvisen, pari lapinkirvistä ja 3 nokkavarpusta.


Makhindjauri & Batumi, 8.10.

Yöllä pauhasi aivan tajuttoman kova syysmyrsky, sade hakkasi ikkunoita ja tuuli tärisytti taloa, seurauksena todella huonosti nukuttu yö ja alkanutta päivää dominoinut päänsärky. Myräkkä jatkui aamusta niin kovalla vimmalla, että päätimme jättää petostaijit tänään väliin ja suunnata – ainakin aamupäiväksi – Batumin kasvitieteellisen puutarhan rantaan meristaijille!

Jasper tiesi sopivan suojan, josta käsin seulottiin Mustanmeren aallokkoa pari tuntia kestäneen session ajan, saldona 95 pohjoiseen matkannutta harmaahaikaraa, vaalea merikihu, n.15 riuttatiiraa, 2kv-mustanmerenlokki ja jokunen pikkulokki. Merellä pyöri myös muutama nuolihaukka aamupalan perässä. Sopivasti satuin seuraamaan yhtä subaria, kun se selkeästi spottasi jotain ja lähti jäntevään saalistuslentoon kohti rantaviivaa. Pian Zeissin kuva löysi matalalla ja mereltä suoraan kohti lentävän pikkukahlaajan, perässä tuo mainittu subari ja etelänargari! PeeKoo osoittautui jänkäkurpaksi, joka pamahti rantaan ja staijarien ohi lopulta 15 metrin päästä.

Staijin jälkeen kiskottiin turkkilaiset kahvit viereisessä juottolassa, nautimme lounaan ja torkut majapaikassa ja huonon sään jatkuessa jatkoimme välipäivän viettämistä Batumissa. Päänsärky eliminoitiin tehotorkuilla. Aloitimme Chorokhin jokisuiston pohjoispuolelta, ja hyvinhän siinä seuraava puolitoistatuntinen kului. Merellä pörräsi paljon enemmän pikkulokkeja ja riuttatiiroja kuin edellisellä sessiolla, muuta kevyempää antia tarjosivat 4 kaitanokkalokkia ja heuglini-selkälokki.

Raskaamasta osastosta vastasivat vajaassa tunnissa etelään painelleet 36 merikihua! Se kaikista täräyttävin parvi aloitti show’n: ympärillä kuhistaan tiiraparvesta, valuvat horisontissa etelään. Rupean skannaamaan ja spottaan 20 solakan merilinnun parven, muuutta… ”nuo on kaikki kihuja!” Taisi olla eri parvi, kun tiiroja nuotittaneet rupesivat näitä etsimään. 20 merikihun posse on jotain sellaista, jota odottaisi näkevän toukokuisessa Slettnesissä, täällä siihen suhtautui hieman epäuskoisesti. Seuraava, kymmenen yksilön parvi, oli jo helpompi niellä ja nuotittaa, näiden lisäksi nähtiin kuusi yksittäistä lintua.

Meristaijin jälkeen läksimme Batumin rantapuistoon (”Batumi Park”) etsimään hollantilaisrengastajien löytämää punapyrstölepinkäistä. Myös paikalla viihtynyt suopöllö lukeutui monen retkeläisen intresseihin. Hollantilaiset olivat jo valmiiksi paikalla ja tervetuliaiksi nuotittivat petostaijareille paikallisen brookei-alalajin Peregrinuksen! Kaunokainen päivysti todellisen arkkitehtuurin riemuvoiton seinustalla, ainakin sillä oli hyvät näkymät merelle ja loistavat optiot napsia sieltä saapuvia uupuneita muuttolintuja.

Batumi Park itsessään oli valitettavasti raiskattu. Viime vuonna mesta niitti melkoista kulttimainetta, parhaimpina pudotuskelipäivinä retkeilijät napsivat täältä tolkuttomia hysymääriä (http://blogbirder.blogspot.fi/2014/10/migrant-passerines-batumi-harbour-1st.html). Sen mitä mahtilinnun ihailulta malttoi, komppasimme myös hysyjä, saldona 4 sepeltaskua, joista yksi hieno variegatus-alalajin koiras-sepeltasku. Etsimme lepinkäistä joutomaa-alueen viereisen hotellin puistosta ja rantabulevardin männiköistä, paikalta kaivettiin parisenkymmentä tiltalttia, kolme pikkusieppoa, pari leppälintua ja muutama juovaton kerttunen.

Lepinkäistä ei kuitenkaan löytynyt, bongarituuria. Kun valo kävi vähiin, tuumattiin Johin kanssa että ”screw this, let’s get out of here and give another look for the Peregrine”. Tutulla rikospaikalla John spottasi matalalla tornia kohti ja taakse lentäneen linnun, leidi räpiköi melkoisella vimmalla ja nousi ylös. Aivan kuin se olisi kantanut saalista mukanaan! Ja niinhän se teki, kiersimme tornin ympäri ja spottasin linnun aterioimassa tornin keskivaiheilla. Saalis nyt oli rakenteiden piilossa, mutta ilmeisesti variksen kaltaisen roskalinnun lento katkesi ylemmän tahon tahtoon. Jumankauta mikä lintu, siellä se napsi iltapalaa meidän maan matosten vilkuillessa, kelpasi siinä 75-kertaisella fiilistellä silmärenkaan tarkkuudella, vaikka kuvan tärinä ei ihan tainnut johtua huonosta jalustasta…Pereilyn jälkeen painuimme puiston toiselle laidalle pussikaljalle ja lopulta kaupungin puolelle perinteiselle ravintolaillalliselle. Hyvää makeaa punaviiniä, loistavat salaatit, ”Adjarian khachapuria” ja muita klassisia herkkuja. Samassa nosteessa nostimme maljat kahdelle Batumissa toisensa tavanneelle, Maélille ja Clairelle sekä heidän tulevalle jälkikasvulleen, saavutetulle miljoonan petolinnun yhteissummalle sekä kaikille ihmisille tämän tuloksen takana. Ja mikä tärkeintä, pidimme koko illan aivan helvetinmoista metakkaa.Shuamta, 9.10.

Nakittivat vapaapäivän, jonka vietin hyvän sään ennusteella oikein mielelläni Shuamtan laskenta-asemalla. Ennuste nyt ei täysin pitänyt kutinsa, kun aamupäivä oli totaalisen hiljainen ja tihkusateinen (eikö nää aamut lokakuun puolella aina tahdo olla, vähintäänkin hiljaisia). Hetken näytti siltä, että eikö tästä tule yhtään mitään ja pitääkö täältä jaloin lampsia takaisin Sakhalvashoon (mahdollista!), jotta päivän saisi jotenkin järkevästi kulumaan.

Kannatti olla kärsivällinen hämäläinen, sillä kahdelta iltapäivällä keli lämpeni ja taivaalle ilmestyivät ensimmäiset pienet hiirihaukkatolpat. Ensimmäiset kotkat löytyivät pienen odottelun jälkeen ja iltapäivästä kehittyi melkoinen ”clangafestivaali”, kun läheltä ja kaukaa poimittiin eri-ikäisiä kiljukotkia yhteensä 23 linnun edestä. 7 arokotkan joukosta löydettiin jälleen pari vanhaa lintua. Pikkukiljukotkien ja määrittämättömien lintujen osuus jäi kuutenkymmeneen lintuun, mutta mitäs tuosta, kiljukotkilla mässäily teki tästäkin päivästä elämisen arvoisen.

Kiljukotka...

Seuraava kiljukotka...

... ja pikkukiljukotka, varmaan määritettiin maastossakin ihan oikein.

Käärmekotkia näkee edelleen hyvällä tahdilla aurinkoisina päivinä.Sakhalvasho, 10.10.

Taas myrskyinen ja totaalisen kylmä aamu, oli hemmetin hienoa herätä hiljaiseen taloon ja tyhjään aamupalapöytään. Visiitti toisessa talossa antoi saman tuloksen, mä taidan olla koordinaattoreistakin se ainoa joka ei osaa rentoutua edes tällaisina hetkinä =)

Seuraava sadepäivä siis, suurin osa porukasta läksi iltapäivällä Batumiin tai jäi sisätiloihin katsomaan elokuvia. Yhdeltä kiipesin Willemin ja parin muun staijarin kanssa laskentapaikkaa miehittämään; petoa paineli itäsektorilla yllättävän hyvällä tahdilla, lähinnä 360 hiirihaukan edestä, saivat näillä tuulilla varmaan hyviä nosteita harjanteista. Pari tuntia kestäneen staijisession kohokohtina olivat 2 kiljukotkaa, nuori ja vanha ikäluokka edustettuina. Staijin alussa 76 kurkea paineli pohjoista kohti; väärään suuntaan muuttavat linnut ovat aina huono merkki epäedullisista muuttokeleistä…

Laskentaa on vielä kuusi päivää jäljellä. Ja jos sateet väistyvät, tässä ehtii tapahtumaan vielä vaikka mitä...Ei kommentteja:

Lähetä kommentti