26.4.2015

Unkari, osa II: Budapestin puistoja & ökykahviloita
Ti 7.4.

Reissun kolmantena päivänä suuntasimme Budan puolen kukkuloille (Buda Hills). Hitaan aamun puitteissa olemme liikkeellä vasta yhdentoista aikoihin, mutta hyvään vauhtiin päästään usean kilometrin kävelyllä puistojen ja vehreiden lähiöiden halki, kohti kukkuloiden huippua ja Elisabeth Lookout -näköalapaikalle vievää hissiä.

Syystäkin naurattaa, kun huomaamme hissin olevan suljettu "teknisten ongelmien takia"! Hyvin se rullaa, mutta ihmisiä ei oteta kyytiin. Paikalle samaan aikaan saapunut saksalainen turistiryhmä on melkoisen tyrmistynyt, ja taitavat olla vielä tyrmistyneempiä kun huomaavat meidän pakkaavan ulkotakit reppuihin ja lähtevän kapuamaan rinnettä ylös! Ja onneksi lähdettiin, ylämäessä pääsimme varmasti Buda Hilssin hienoimpiin metsiin, eikä muista ulkoilijoista tarvinnut juuri piitata. Tammi- ja pyökkimetsien aluskasvillisuudesta löytyy paljon kiurunkannusta ja keltavuokkoa, spottasimme myös reissun ensimmäiset nakkelit ja etelänpuukiipijät.

LähiöfiilistelyäYlös! Onneksi reitillä oli muitakin polkuja, jolloin "teknisistä vaikeuksista", mutta vahvassa liikkeessä pysyvän hissin meluhaitoista ei tarvinnut kärsiä.

Elisabeth Lookout

Näköalapaikalta löytyy tietysti kovaa möykkää pitäviä turisteja, eikä pilvipeitteen takia silmä ja Zeiss yllä aivan Karpaattien vuoristoon asti. Ihan hulppeat maisemat silti, ainakin nähdään kuinka pitkältä ollaan paikalle tultu. Paluumatka on tasaisempi, polut käyvät kukkuloiden lakien hoidetumpien metsien läpi lähiöiden korkeimmille kohdille, mistä palaamme alas kaupunkiin Cog Railway -raideyhteyden turvin. Ihmisten ilmoilla välitankkaus italialaisessa jäätelöbaarissa, aamupalatarpeiden osto (ei siinä, fetaburgerit kyllä maistuivat brunssilla, mutta moiset saattavat olla pidemmän päälle kestämättömämpi ratkaisu), illallinen tällä kertaa Éden-vegeravintolassa. Lyhyen huilin jälkeen painuimme vielä Tonavan varteen pimeäkuvaamaan kaupungin nähtävyyksiä.

Päivän lintuhavaintoina 2 hiirihaukkaa, varpushaukka, palokärki, huutanut vihertikka, melko hienosti havaittu tammitikka, pikkutikka, 4 laulavaa etelänpuukiipijää, 12 pähkinänakkelia, jokunen europaea-alalajin pyrstötiainen, sekä jokunen nokkavarpunen.

Dokumenttikuva tammitikasta.

Nakkeli kurkkii pesäkololla.

Ke 8.4.

Epävakainen aamupäivä, onneksi ulkoilukelit kehittyivät ystävällisemmiksi iltapäivää kohden. Päivän kaupunkireitti kiersi Budan eteläpäädystä Gellert Hillin huipulle, sieltä Castle Districtin läpi Tonavan Margaret Islandille. Kävelyä kertyi n. 15 km.

Gellert Hillin kiertäminen aloitettiin kiipeämällä etelärinnettä ylös. Ihan hienoa puistomaista ympäristöä, päätäkyinä vuosina 1848-49 rakennettu Citadella-linnoitus ja v. 1947 kommunistien pystyttämä – kasvot kohti itää seisova - Liberty Monument. Kurjimmat kelit osuivat tänne, ja kulutimme puolituntisen yhden kahvilakatoksen alla odotellen pahimpien sateiden laantumista. Alueen haviksina 17 nokkavarpusta, nakkeli, ja linnoituksella pesäkololla metelöinyt tuulihaukkapari.Aurinko lämmittää saapuessamme Castle Districtin eteläpäätyyn ja olo on heti virkeämpi: nyt näkyy värejä ja lintumaailma herää paremmin eloon. Mestat kierrellään niiltä osin, mitä ei sunnuntain piipahduksella nähty. Matkan varrelle osuu myös presidentin virka-asunto, hemmetisti patsaita, näyttävä Matthias Church, seuraavan sateensuojan tarjonnut rauhallinen taidegalleria, ja kirkon liepeillä päivystänyt ”haukkametsästäjäksi” pukeutunut herra maakotkan kanssa! Sorruin keventämään kukkaroani muutamalla eurolla, mies puhui myös hieman suomea ja kehtasi väittää lajia vuoristokotkaksi – mikä tavallaan on ihan loogista, lajin asuttaessa täällä päin maailmaa niitä korkeampia seutuja. Muista haviksista voisi mainita 4 laulavaa mustaleppälintua, kaikki kuninkaallisen palatsin tuntumassa, joka tuntuu meikäläisittäin melkoiselta keskittymältä.


 


Päivän sateensuoja nro 2: pieni taidegalleria.


Välitankkaus jälleen jäätelöbaarissa, mistä intouduimme kiertämään Margaret Islandin. N. 2,5 km pitkä saari osoittautui mukavan puistomaiseksi, saarella lisäksi pari urheilukenttää ja kylpylää, luksushotelli, japanilainen puutarha – ja melkoinen minieläintarha ruoste-, mandariini- ja morsiosorsineen. Häkkien sisäpuolelta löytyi myös jokunen punapäänarsku, siperiantavi, sekä neitokurki! Melko absurdia... Vapaina puistolintuina 14 pähkinänakkelia, vihertikka, sekä aktiivisesti laulanut mustapääkerttu.

Illallinen syötiin hienossa vietnamilaisessa ravintolassa; kesärullia, misokeittoa, sekä miedossa mutta maukkaassa chili-korianterikastikkeessa tarjottua monnia. Ehdottomasti reissun parhaimpia kulinaristisia kokemuksia!


To 9.4.

Kaupunkiloman kaupunkilomapäivä; liikkeelle myöhään aamupäivästä, ensimmäisenä ohjelmassa kierros Basilika of St. Stephen -kirkossa. "Kirkko" kuulostaa kyllä liian lattealta ilmaisulta, basilika tämä on; hemmetin praamea tönö, kun näin korkeatasoisessa Herran huoneessa ei tämä pakana ole aikaisemmin vieraillut. Onko tämä nyt sitä yleissivistystä? Ainakin rahastus täällä osataan, kun reitimme kulki Unkarin tärkeimmän pyhäinjäännöksen, St. Stephenin oikean käden, säilytyspaikalle. Käsi sijaitsee hyvin eristetyn näköisessä kopissa, ja maksua vastaan vaksi lyö koppiin valot päälle, jotta turistit pääsevät pyhäinjäännöstä kuvaamaan. Lokkeilin aika tyylikkäästi saksalaisryhmän rahoilla.Matka jatkui seuraavalle nähtävyydelle, mutta hengellisyysähkyn välttämiseksi tyydyimme katselemaan Euroopan suurinta synagogaa vain ulkopuolelta. Kaupungin kuuluisin kahvila Gerbeaud Café oli odotetun överi, mutta olivat ne leivokset todella maukkaitakin. Siinä oli henkilökunnalla taas kestämistä, kun kaksi turistia arpoo sitä kolmatta maisteltavaa kakkupalaa.

Loput iltapäivästä kului shoppailukierroksella; vintage-kauppaa, markettifiilistelyä (yhdellä ruokakojulla tarjoiltiin unkarilaista herkkua, kukkojen kiveksistä tehtyä muhennosta, ei maistettu), Váci utcan ostoshelvetin ja kauppahallin ihmettelyä. Melkoinen helmi oli sivukujilta löytynyt pieni puoti, missä keski-ikäinen ja vähän hurahtanut herra kauppasi kaikenlaisia tuotteita Balaton-järven seudulta. Aurinkoisen päivän ja vähäisten asiakasmäärien takia miekkonen oli kuolemassa tylsyyteen ja kutsui meidät puotiin istumaan. Kaverilla oli vähän omanlaatuisia mielipiteitä ja turisteja viihdyttäviä tarinoita (innostui meidän molempien biologitaustasta ja kertoi kaikenlaisia tarinoita merenelävistä monstereista), mutta juttu luisti ja istuimme liikkeessä vajaan tunnin, samalla maistelimme minttusiirappia, päärynä-suklaahilloa, hunajaa sekä palinkaa. Vastineeksi ostimme pullon siirappia, laventeliöljyä ja pullon vehnäolutta. Viimeisen Budapest-päivän illallinen vietettiin intialaisessa Kashmir-ravintolassa *peukkuhymiö*. Seuraavana päivänä lähtö kohti Kecskeméti' ja Kiskunságin kansallispuistoa!

Kaupungin kuuluisin kahvila. Terassit täynnä.

Markkinatunnelmia.Kaikkea Balatonin alueelta,viinistä siirappiin ja hillosta palinkaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti