16.4.2012

Kevättä!


Oli jo aikakin, perkele!

Pääsiäisen flunssakoomailun jälkeen karvanaamakin maastokelpoistuu ja Viikissä lintumailla ravaaminen nousee sesonkisfääreihin.

Retkeilyputki alkoi 10.4. (ti) iltapäiväretkellä pelloille; Hepen kanssa ulkoilutettiin optiikkaa ja tuuletettiin pääkoppia. Soundtrackia tapahtuneelle tarjosi peltojen päällä huudellut kuovi. Staimaajisesta ilman putkea ei tullut kuin pahalle tuulelle (sentäs koiras-ruskosuohaukka, 1 sääksi, 1 buteo sp, pari varpushaukkaa ja kanahaukkaa), joten jatkoin Hakalan metsään rämpimään sopivien kuvauskohteiden perään. Ei löytynyt. Koukkasin Hakalan lavan kautta ja vuodariksi lässähti myös metsäviklo.

Purolahden tornissa staijasin pari tuntia Christer Casagranden kanssa. CC oli aikaisemmin päivällä kuullut torniin liejukanan ääntä - ei vaan suvainnut syrinxiään venytellä karvanaaman läsnäolon aikana. Leppoisan jutustelun ohella staijattiin mm. 5 hiirihaukkaa, 6 varpushaukkaa, 2 sääkseä, 3 taivaanvuohea ja sokerina aina yhtä magee koiras-sinisuohaukka. Ekoja västäräkkejä ja niittykirvisiäkin siellä täällä.

Seuraavana päivänä (ke 11.4.) odotti kärsmiysherätys, suunnitelmissa kevään ensimmäinen staiji Hakalan tornissa. Ja perkele vieköön kun olikin KYLMÄ sessio. 7 m/s etelätuulta suoraa lahdelta päin näköä, sitä viisi tuntia putkeen niin vapisin vielä illalla Kasviksen saunassa. Palelu kannatti, kun aamupäivän aikana tornin ohitti yhteensä 8 piekanaa! Suhteellisen hyvä määrä ottaen huomioon seuraavat seikat: Vanhankaupunginlahdella ei yleensä petomäärillä mässäillä, staijasin vain aamupäivän, ja välillä oli tosiaan niin kylmä ettei Swarovskien kuvasta meinannut saada selvää. Päivän runsaslukuisin petolintu, varpushaukkojakin meni vain joku neljä yksilöä. Ilmeisesti sama eilinen sinisuohaukka pamautti gomian ohilennon ja kevään eka (joskin ei vuodaritasoa) tuulihaukka näky myös.



Lahdelta alkaa hiljalleen löytymään sulapaikkoja, sinisorsa- ja tavimassan sekaan oli eksynyt ensimmäiset jouhi- ja lapasorsat. Töyhtöhyyppiä rapiat sata p, tylli ja metsäviklo huutelivat tornin edustalla vähän väliä. Kuoveja näkyi aamun mittaa 10 yksilöä ja västäräkkejäkin jos useita kymmeniä. Arboretumista raikasi laulurastaan ja punarinnan laulu, pari punakylki- ja kulorastastakin ylitti tornin. Hengaajapuolelta ilahduttavin havis oli Kivinokan edustalla viihtynyt 10 uivelon parvi, yhteensä lahdella 5/7 uiveloa.

Torstai (12.4.) meni taas iltapäivästaijiksi, kelit onneksi edellisiä lämpimämmät. joskin mitään "8 piekaanaan verrattavaa" ei näkynyt. Pamahdin Hakalan torniin vähän yhden jälkeen ja paikalla odotti jalohaikara kuin tarjottimella - tää rari on jo nyt niiiiiiin nähty! :) Tornissa vaihtui väki aika tiuhaan, kiva ulkoilukeli nääs. Olli & Mikko piipahtivat myös tornissa, taivaalta staijattiin mm. 15 varpushaukkaa, 5 hiirihaukkaa, 3 tuulihaukkaa ja merikotka. Lahdella pyöri 1 sääksi ja 2 ruskosuohaukkaa, nyt naaraskin messissä. Vessuja on tippunut lahdelle lisää, massasta parhaimpina 10 jouhisorsaa, pari lapasorsaa ja neljä uiveloa. Räyskä pyöri myös lahdella, josta päivän ainoa vuodenpinna. Heinätavista ja pikkujoutsenesta kuului myös havisilmoituksia, mutta ei osunut näihin silmiin.

Alkuillasta kiersin vielä Etu-Viikin pellot läpi. Eiliseen nähden lintua on tullut huikeasti lisää! Paikalla ainakin tonnin verran kala- ja naurulokkeja, räksiä vajaa viisisataa, saman verran kottaraisia ja hyyppiäkin ihan kivasti. Pikkutylliä tai kivitaskua ei enää löytynyt (vai liekö silmäni nähneet jo liikoja), mutta ehtiihän noita.

Raakatason dokumenttikuva vuoden toisesta jallusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti