14.11.2011

Talvilintulaskenta Laajasalossa

Karvanaamaa ei näköjään sunnuntairetkeily hirveästi motivoi. Liikkeelle lähtöön vaaditaan joko lintuasemakeikka, jonkin sortin laskenta, ralli tai itse järjestetty (ja siten kahleilla sitouduttu) retki. Viikon takaisella Symbioosin joutsenretkellä ei sinisuohaukkaa kummempaa nähty, mieluummin sitä olisi notkunut Haliaksella ja rariteettien keskellä! Ehkä karvanaama oppii ja parantaa tapansa...

Otso potki jälleen mukaan Laajasalon talvilintulaskentaan. Hassua, että viivyttelijöiden tihruilu ja raripuskien tonkiminen Vanhankaupunginlahdella ei ole inspiroinut, mutta kummasti riittää energiaa lähteä ynnäilemään sinitiaisia ja variksia johonkin harvinaisuustyhjiöön. Hyvä siinä on elätellä toiveita hysyistä ja pikku-uikuista, niin vissiin.

Aikuisten oikeasti lämmin syksy on antanut todella mielenkiintoiset lähtokohdat tämän talven talvilintulaskennoille. Ja jos nyt kuriositeetinomaisesti vertaa viime helmikuun laskentaan (teksti: Lost in Laajasalo), niin nyt vesialueillakin riitti laskettavaa, siitä osoituksena ainakin 95 sinisorsaa, 85 isokoskeloa, muutama telkkä ja melko yllättävät 19 merilokkia. Siinä missä viimeksi lintutyhjiössä sai talsia kilometrikaupalla ja pahempien keskittymien selvittämiseen meni tovi jos toinenkin, nyt linnut olivat tasaisesti maastossa - sinne ne viivyttelijätkin hukkuvat, eikä mainittavia rastas- tai tiaislössejä löytynyt.

Jotain "highlighteja" laskennalle osui silti - tai sitten rimaa piti laskea sen verran, että jotain voisi tuloksista edes eritellä. Selkeästi parhaimpana ja yllättävinpänä oli kesken kaiken taivaalta löytynyt piekana, joka jatkoi muuttoaan kohti itää. Ihan kolmea pikkutikkaa ei myös osannut odottaa, ja onhan palokärkeäkin kiva fiilistellä, kun sattui vielä ääntelemään hassusti. Tilhi oli myös yllättävän runsas, 240:stä lasketusta linnusta innostuimme ihailemaan n. 70 linnun parvea lähietäisyydeltä, sattuivat vielä ruokailemaan matalalla. Myös 8 tikleä piristivät. Hienoja lajejahan nuo!

Laskennan tulokset:

kyhmyjoutsen 13
sinisorsa 95
isokoskelo 85
merimetso 2
tukkasotka 7
telkkä 4
piekana 1
merilokki 19
harmaalokki 14
kalalokki 12
kesykyyhky 3
käpytikka 4
pikkutikka 3
palokärki 2
mustarastas 30
tilhi 240
hippiäinen 8
talitiainen 151
sinitiainen 163
kuusitiainen1
hömötiainen 2
puukiipijä 4
varis 229
naakka 76
harakka 16
närhi 3
varpunen 46
pikkuvarpunen 10
viherpeippo16
vihervarpunen 16
urpiainen 2
tikli 8
punatulkku 42

Melko mielenkiintoisia puutteita olivat kanahaukka, merikotka, töyhtötiainen ja peippo. Miten ihmeessä voi talsia 14 km helsinkiläistä lähiöseutua näkemättä ainoatakaan kanahaukkaa? Vähissä olivat myös vihervarpuset, urpiaiset ja viherpeipot. Tiaiset edelliskertaa tasavahvempia, eikä esimerkiksi mustarastaiden lukumäärä hirveästi eroa edellisestä laskennasta. Varikset ja tilhet yllättivät runsaudellaan. Lajimäärä kertoo ehkä jo enemmän; viime talvena samalta reitiltä löydettiin 24 lajia, nyt päästiin sigmaan 33.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti