23.4.2023

Halias 5.4.-23.4.2023 - kurkia ja kuoveja!

 

5.4.
Ke
 
Muutonvastainen virtaus alkaa hieman hellittämään, mutta tällä itätuulella ei vielä mitään suurempaa ryntäystä nähty. Staijia kertyi klo 6.55-13.15, lajeja 58: ristisorsa 1/1 p, harmaasorsa 4/2p, haahka 1700p 1980m, alli 1600p, meriharakka 16p 11m, pikkutikka 1p, tilhi 1p, peukaloinen 7p, kiuru 78p, mustarastas 44p ja hippiäinen 75p. Juho kävi Gåulla jo aamusta ja Jonne läks kotimatkalle Helsinkiin.
 
 
6.4.
To
 
Nyt alkaa tapahtua! Tuhnupilvinen aamu vihjasi, että aamuretki Gåulle vois taas olla paikallaan ja tällä kertaa oli kantiksen vuoro. Tämä osoittautui pieneksi vihreeksi, koska haahkamuutto käynnistyi toden teolla ja itätuulta vasten puski vakion ajan tasaisesti lintua. Juho ja Miika onneksi pärjäsivät, vaikka Juhon pelonsekaisista kommenteista päätellen ilmassa oli vaaran tuntua =) saldona 7 595m ja 2 500p haahkaa! Lisäksi jouhisorsa 2/2p ja meriharakka 111m 12p. Illalla asemalle saapui pääsiäsjengi Aleksi Mikola, Joonatan Toivanen, Pyry Laurikka ja Ahti Ihonen, Miika lähti kotimatkalle onnistuneen retken päätteeksi.
 

 
7.4.
Pe
 
Aurinkoa, itätuulta ja kevättä! Reipas blosis piti mielen ja kropan virkeänä ja lintui liikkui mukavaan tahtiin. Haahkat saatiin stressivapaammin laskettua ja kantis viihtyi oikein hyvin Granskärin takaa liikkuvien lintujen sektorilla, ei tullu tylsää, ei toisaalta liian kova kiirekään. Haahkoja kirjattiin 7 576m ja 3 000p, joten mukavalla ryntäyksellä ne tänä vuonna saapuivat! Hanhia havaittiin oin 3 500 muuttavaa, määritetyistä linnuista valtaosa oli tundrahanhia, 128m riitti lajin uuteen kevätennätykseen asemalla. Pikkulintuosastolta mainittavissa ainakin kiuru 82m, keltasirkku 51m ja pajusirkku 15m, keväälle uusia saapujia olivat lapasorsa 2/2p, sinisuohaukka 1"k m, piekana 5m ja kala-/lapintiira 1 m. Kurjet aloittivat kauden 428 yksilöllä, lisälajikin saatiin löytämällä yhdestä hanhiparvesta muuttava lyhytnokkahanhi. Piinaviikon perjantain yleisökierros lintuasemalla keräsi mukavasti osallistujia, lintulajeja havaittiin leikkimielisen pääsiäisskaban ekana päivänä 81 ja staijia kertyi hienot 12 tuntia!
 



 
8.4.
La
 
Nätti ja tyyni kevätpäivä. Kylmän kuunvaihteen jälkeen jengillä on todellista retkeilyintoa ja aseman alueella riittää porukkaa muutenkin, kun Tringan päällystöstä suojelusihteeri  & Team Leppänen, varapuheenjohtaja ja toiminnanjohtaja kävivät päiväretkellä. Lintupuolella ei eilisen kaltaisiin massoihin päästy, valtalajeina tällä kertaa anserit, yhdestä parvesta spotattiin sopivasti lyhytnokkahanhi Johannekselle Haliaspinnaksi! Kevään uusia saapujia olivat kuovi (2m) ja merikihu (3m), muita kivoja sinisuohaukka 3m, varpushaukka 1p 24m, piekana 4m, pikkutikka 2p ja tiltaltti 1p.





9.4.
Su

Tyynet ja leppoisat retkeilykelit jatkuvat. Kurjet aloittivat tänään tosissaan 8 079 linnun muutolla ja sekös tiesi pitkää päivää! Petopuolellakin riitti nähtävää, piekana 22m ja varpushaukka 35m päälimmäisinä. Lisälajejakin löytyi kolme, Ahti skarppasi aamun karmanteella länsipuolelta kolmen etelänkiislan parven paikallisina, lähtivät vetämään ja hieno uusi kevätkauden muuttoenkka siitäkin saatiin! Seuraavaksi löytyi jalohaikara matkalla itään ja kello kahdentoista jälkeen Aleksi skarppas Granskärin päältä neljän avosetin parven matkaamassa kohti itää! Niistä pääsivät päivän opastetulle linturetkelle osallistuneet, sekä pihalta bunkkerille juosseet Ahti ja Joonatan nauttimaan. Kuittasivat Haliaspinnan, mokomat! Maininnan arvoisia haviksia olivat myös haahka 4 000p 202m,  tukkakoskelo 25p 14m, merikihu 2m ja luotokirvinen 6m 1p. Lintupäivä!





 
10.4.
Ma

Ja taas tehdään pitkää päivää. Pääsiäisskaban osalta revitetään viimeisä lajeja, Juho kertoi päiväkirjaan olleensa tänään 12h retkellä, joista kuusi kului Gåulla ja luontopolun varrella - ilman töyhtötiaista =) keväälle uusina löydettiin sääksi (4m), ruskosuohaukka (3m), punakuiri (1p) ja kirjosiipikäpylintu (1p Gåun männikössä). Muita mukavia haviksia olivat telkkä 140p, varpushaukka 29m, piekana 28m, meriharakka 92m 16p, naurulokki 242m 80p, selkälokki 7m2p, suopöllö 2m, tiltaltti 1Ä1p ja punarinta 65p. Iltapäivästä pitkäaikainen teki sisätoimistotöitä, pääsiäisjengi pakkaili ja siivoili ennen kotimatkaa, Juho puolestaan otti staijausvuoron. 
 
Puolenpäivän jälkeen kurkia lähti liikkeelle varsin mallikaaseen tahtiin, mutta taas opittiin se, että muutoista ei kannata tiedottaa jotta meno ei tyssää kuin seinään. 6 200 linnun välisummaan se näytti tyssävään, kun meno taukosi kolmeksi tunniksi =D Juho sentään viimeisteli pääsiäisskaban saldon mustavariksella ja kaakkoispuolelle laskeutuneella kyhmyhaahkakoiraalla. Puoli seiskan jälkeen kurkimuutto käynnistyi uudelleen ja eteläpuoleiselle taivaalle ilmeisty lisää parvia. Sisätoimistosta piti siirtyä itsekin mäelle menoa fiilistelemään ja näyttävää muuttoahan me päästiin seuraamaan! Klo 21.10 "jouduttiin" lopettamaan valon loppuessa kokonaan. Pari parvea ois vielä pitänyt löytää, koska kymppitonni oli lähellä! 9 926 kurkea sinetöitiin "uudeksi toiseksi parhaaksi kevätsummaksi" ja eilisestä petrattiin lähes tonnilla! Suomesta ei oo kai kuin yks yli kymppidonan kevätmuutto, Haliakselta kymmenen vuoden takaa. Oikein hieno lintupäivä, taas! Lajeja tasan 90 ja staijia 14h35min.

(c) Juho

11.4.
Ti

Pääsiäisen rymyjengi poistui ja jäätin Juhon kanssa kahdestaan edistämään Haliaksen valtavaa seuranta-aineistoa. Tuuli yltyi eilisestä, suunta edelleen itäkaakko, ja lämpimien staijikelien jälkeen oli vilpoinen olo pitkin päivää. Tuuli pisti vessuihin liikettä eikä vakion aikana tarvinnut peukaloita pyöritellä: haapana 9p 41m, harmaasorsa 4p4m, jouhisorsa 6m, haahka 3 500p 2 326m, alli 1 600p 618m, mustalintu 281m, pilkkasiipi 15m, tukkakoskelo 10p 123m. Juho kävi taas aamuGåulla ja jatkoi staijia vakion jälkeen, kun kantis istui suurimman osan iltapäivästä taas sisätoimistossa Linnut viestintuojina -hnakkeen parissa. Ja kurkia riittää edelleen, iltapäivävuorolainen tykitti muutaman tonnin sigmaa ja eka aalto loppui just, kun vaihdettiin vuoroja. Virtaa ritti silti staijata auringonlaskun tuolle puolen ja kimpassa viimeisteltiin päivän sigmaksi 9 386 kurkea. Huikeeta! Tässä kerätään kyllä kovaa kokonaissumaa tälle keväälle, tuuliolosuhteet ovat olleet kohdallaan useita päiviä ja ennusteita tulkitsemalla lintuja saattaa riittää huomisellekin. Keväälle uusina lajeina havaittiin räyskä 2m ja härkälintu 3m, lisäksi nähtiin punakuiri 1p, luotokirvinen 2p5m ja jalohaikara 2m lask p. Lajeja 93!


12.4.
Ke

Vaihtelun vuoksi lähdin tänään aamuGåulle ja Juho hoiti vakion. Entuudestaan yltynyt itätuuli ei eilisen tapaan kannustanut lintuja muutolle ja puoli viiden maissa alkanut sade stoppasi iltapäivän kurkimuuton. 700 linnun kohdalla meni tälle keväälle 30 000 kurkiyksilöä rikki ja ehti nitä tänään muutenkin muuttaa yli 5 300 lintua! Muita poimintoja haviksista: valkoviklo 1p, merikihu 2m, räyskä 1m, kalatiira 1m, västäräkki 45m 7p, punarinta 47p, laulurastas 1m 28p, tiltaltti 3p ja jalohaikara 1m. Juho kävi illalla Gåbilla ja allekirjoittanut lähti yhden yön lomalle.




13.4.
To

Takaisin asemalle alkuillasta, paikalla Juhon lisäksi aikaisemmin saapunut Alexey Trofimov. Vakio oli suoritettu etelämetsän länsilaidalta, lintupuolella vaatimatonta kevään ekaa kivitaskua lukuunottamatta.


14.4.
Pe

Kovaa itätuulta taas, tosin nyt päästiin suorittamaan vakio bunkkerilta käsin, vaikka yks tuulisuoja oli kaiteilta mystisesti kadonnutkin, lienee tässä vaiheessa kellumassa jossain Dödörenin edustalla. Hieman siinä tuli puhurissa ihmeteltyä, että mitähän hittoa tästä tulee, mutta jotain tuli kuitenkin! Vessuliikenne oli varsin vaisua, mutta kova itätuuli painoi rastaita niemeen! Varsinkin vakion jälkipuoliskolla isoja parvia punakylkirastaita läks niemen kautta merelle. Totta kai Gåulle piti lähteä pian staijin jälkeen ja monin paikoin metsänpohja kuhisi lintuja. Hieno päivä tästäkin saatiin!

Havislistaa:
Haahka 25 00p 843m, mustalintu 172m, kalatiira 2m, kangaskiuru 2m, luotokirvinen 3p, räkättirastas 42p 504m, laulurastas 13p 3m ja punakylkirastas 380p 825m! 
 
Alkuillasta piti lähteä kaupungissa käymään, Hangon ympäristöyhdistys buukkasi Haliaksen edustusta kevätkokoukseen esitelmöimään aseman toiminnasta ja linnustossa tapahtuneista muutoksista. Lintuaseman tupa sai lisää täydennystä illan aikana, mestoille hammaslekurissa käyneen Juhon lisksi Pyry Laurikka, Risto Viheriälä ja Nestori Susiluoma.


15.4.
La

Jossain se itäinen rarituuli näkyy, Saarijärveltä löytyi tänään kaksi arokyyhkyä! Mitä helvettiä, onnittelut Keski-Suomeen =D no entäs Haliaksella? Ei saatu edes lisälajia! "Mielenkiintoisimmat" havikset olivat haahka 3 000p 949m, alli 1 500p 158m, valkoviklo 1m, kalatiira 1m ja punakylirastas 40p 461m.


16.4.
Su

Näkyvä muutto on entistä vaisumpaa ja säätila pysyy samanlaisena. Nuoriso valtasi bunkkerin ja pitkäaikainen opasti kevään kolmannen retkiopastuksen. Tänään nähtiin taas lintujakin, aina yhtä hieno koiras-arosuohaukka muutti eteläpuolelta länteen klo 8.05, sen lisäksi uutiskynnysen ylittivät haahka 3500p 1200m, tukkakoskelo 2p 42m, kuikka 23m, sääksi 4m, valkoviklo 1p, merikihu 7m, kalatiira 1p5m, suopöllö 1m ja tiltaltti 6p. Lajeja yhteensä 85, iltapäivästä jäätiin Juhon kanssa kahdestaan asemalle. Taas =D


17.4.
Ma

Ah ahtaita aikoja. Tyyni meri, aurinkoa, idyllistä retkeilykeliä ja vaisua muuttoa, suurimmat summat laskettiin haahkalla 4 200p 918m ja kurjella 271m - kevään sigmana nyt yli 35 000 lintua! Pikkukivoja napsittiin pitkin päivää, Snappopslandetin edustalle laskeutui koiras-kyhmyhaahka, vuosipisteiksi löydettiin jänkäkurppa sekä kaksi metsäkirvistä.


18.4.
Ti

Joko mä eilen mainitsin, että näkyvä muutto hiipuu? Juho skarppas aikaisin aamusta kolmen vuorihempon parven, niiden lisäksi mielenkiintoisiksi haviksiksi (Tiira-kriteerien mukaan) kategorisoitiin haahka 3 500p 336m, alli 1 100p ja luotokirvinen 10p, lomakkeelta vois mainita myös uivelon 2/5p 1m, räyskä 1m, ja... ja... ei oikeastaan muuta =D petostaijiyritystä ja Gåulla käynti puolenpäivän jälkeen, loppuiltapäivästä mestoille saapui toimittaja Hanna Koivisto ja valokuvaaja Tommi Tuomi tekemään Haliaksesta juttua Seura-lehteen. Suoritettiin kunnollista iltafiilistelyä ja saapui se Ossi Tahvonenkin asemalle hoitamaan parin seuraavan aamun rengastukset. Lajeja 82.


19.4.
Ke

Haliaksen elämystehdas pyörii, vaikka näkyvä muutto on edelleen jumissa. Toimittajat viihtyvät, matskua tulee ja Ossi sai muutaman linnun rengastettuakin. Vakion alkupuoliskolla virtavästäräkki yritti sniikata yli etelään, just ja just saatiin Juhon kanssa se skarpattua. Ristisorsia on nyt alueella kaksi paria ja pienempiäkin puolisukeltajia on viime yön aikana saapunut: haapana 85p 63m, jouhisorsa 1/1p, lapasorsa 4/4p. Silkkiuikkuja nähtiin ainakin 2p 4m, hieno ruskiskoiras saapui länsikärkeen, kymmenen kapustarinnan parvi sekä suopöllö muuttivat pohjoisiin, kivitasku pyörähti päällä ja palokärki sekä pikkutikka huutavat kärjessä kuin syötävät. Toimittajat kävivät pitkäaikaisen mukana Gåulla ennen kotimatkaa, iltapäivästä tuli lepäiltyä ja tehtyä kauppareissu, päivän päätteeksi saunottiin. Lajeja 74.




20.4.
To

Mitä ihmettä nyt taas, aamusta oli ilmankosteus tapissaan ja yöllä tais hieman pakastaakin. Merellä oli jo vakion alusta törkeä väreily, joten aamun ensi valoissa tuli melkonen kiire laskea vesilinnut. Ossi oli kuulevinaan jotain lintuja verkkokierroksilla, mutta Juho suhtautui näihin havaintoihin varsin kriittisesti. Vakiolla "oli kuulemma ollut niin tylsää, että meinattiin repiä Akilta päätä irti, jolloin jäljelle jäisi vain v ja o, get it", kirjoitti Juho päiväkirjaan. Valkoselkätikka saapui mantereelta ja suuntasi verkkaisesti eteläkärkeä kohti, rummuttikin hieman (kuten keväällä liikkuvat linnut tekevät), mut silti pitkäaikaisen kirjaama muuttohavainto teilattiin joukkopsykoosissa paikalliseksi.

Iltapäivän aikana asemalle saapui taas porukkaa, havainnointiavuksi Petja Pelli, rengastajaksi Antti Miettunen-Nordström sekä YLEn Kukka Ström ja Erik Vierkens jatkamaan matskun keräämistä tulevan tv-lähetyksen inserttejä varten. Loppupäivä kuluikin pr-hommien kanssa touhuillessa, Gåun iltaretki antoi kevään ensimmäisen pikkutyllin, mut Juho ei uskonut sitäkään havista.


21.4.
Pe

Pienillä muutoksilla eteenpäin, merellä on edelleen hirveä väreily eikä taivaalla juuri pilviä näy, mutta tyyni yö toi niemelle ehkä pikkusen lisää rastaita ja punarintoja. Bunkkerilla saa tosissaan tehdä töitä muuttohavaintojen eteen, mutta lisälajiputki jatkuu: valkoselkätikka rummutteli aamulla kärjessä ja klo 7.45 kantiksen Zeiss löysi lounaispuolelta nuoren pikkukajavan matkaamassa luoteeseen! Petjalle elis! Muutenin outo ilmestys näin tyynellä kelillä. Kukka ja Erik keräsivät pitkin päivää mediamatskua sekä aamu-unisista havainnoijista että rengastuksesta, Juho ja Petja kävivät Gåulla jo aamupäivästä ja pientä petostaijia yritettiin iltapäivästä, saldo vaan jäi paljon eilistä laihemmaksi. Päivän mittaan Kukka, Erik, Antti ja Petja poistuivat, tilalle kevään toinen Tringan nuorisoretki, osallistujina Susanna Viukari, Sonja Alasaukko-oja, Aino Lamminpää ja Daniela Ussher, retken vetäjänä Pinja Kettunen. Lajeja 89!


22.4.
La
 
Hyvät retkeilykelit jatkuivat nuorisoretken ekana päivänä ja lintua löytyi monipuolisesti. Tuuli edelleen idästä, mutta lähtöpaineita lienee niin sorsalinnuilla kuin kahlaajillakin. Pinjan sankarillisesti luotsaamalle nuorisolle ropisi eliksiä, keväälle uusina saapujina havaittiin pikkukuovi sekä lapintiira, muutto- ja paikallisummista mielekkäimpiä olivat ristisorsa 2p, haahka 3 000p 356m, alli 1 500p, kuovi 264m, luotokirvinen 6p, västäräkki 16p 78m ja tiltaltti 6p. Juho opasti Stadin ammattiopiston pienelle opettajaporukalle retken ja päivän lajimäärä nostettiin tän kevätkauden toistaiseksi korkeimmalle sijalle, 93 lajia!

 
23.4.
Su

Eilisen sääennusteen mukaan tuulen piti kääntyä yöllä suoraan etelään ja muutolle suotuisten virtausten pitäisi jatkua koko päivän. Ja eeppisen hieno lintupäivä tästä saatiin kasaan! Painelin bunkkerille 20min ennen vakion alkua ja jo pihalta käsin näkyi eka kuovi parvi niemen päällä. Siitä se sit lähti! Useampi kuoviparvi ohitti bunkkerin jo aamuhämärissä ja muuton hienoin vaihe kesti staijin pari ekaa tuntia, ennen kuin kuovien linjat siirtyivät kauemmas etelä- ja luoteispuolelle. Kiirettä piti ja dopamiinipiikki oli saletti, klo 7.00 mennessä välisummana oli tonni kuoveja! Arktiset meriharakatkin aloittivat kevätkautensa, samoin sorsalintuja liikkui ja porukka pääsi syynäämään hienoja Anas-sekaparvia. Nuorisoretken osallistujat olivat vakion aikana suureksi avuksi, jokainen osallistuja ilmoitti kirjurille haviksia samalla kun Pinjan kanssa seurattiin kuovilinjoja. 

Aamupäivän ohjelmaan kuului myös opastetun linturetken vetäminen eteläkallioilta käsin. Juhon kanssa vaihdettiin kirjausvastuuta ja bunkkerilta annettujen nuottien avulla päästiin ihailemaan useampaa kuoviparvea, sorsaparvia ja kihuja. Petoa ei vaan tuntunut liikkuvan, eikä niitä liikkunut sit iltapäivästäkään. Klo 9.18 eteläpuolen taivaalta löytyi pienen tsägän avulla korkealla kaakon suuntaan lentänyt avosetti, mut lintu varmaan laskeutui pintaan ja katosi, samalla kun siirryin lähinnä olevan henkilön viereen nuotittamaan linnun suuntaa. Vain pari tyyppiä kärjestä käsin ehti näkemään linnun ja bunkkerikin nuijas. Onneksi retken aikana näkyi monipuolisesti lintuja ja opastus venähti reippaasti puolenpäivän tuolle puolen. Käytiin vielä Gåsösrbergetin kalliolla fiilistelemässä särkällä olevia lintuja, sit tällä kertaa ne "etitään sit uus" -fraasit tepsivät, olin puolenpäivän aikaan ryhmän kanssa Gåsörsbergetin kaltsilla ja just ennen retken paketoimista tein vielä toisen skannauskierroksen särkälle, kun spuden kuvaan sit osui kuin osuikin paikallinen avosetti! Sain pidettyä äänekkäimmät intoilut ensin mahassani ja paniikkia lietsomatta ilmoitin ryhmälle rauhallisesti, että tuossa on muuten avosetti =D eihän tässä ikinä näin käy, mut ei haittaa, retkeltä lähti kotimatkalle varsin tyytyväistä jengiä! Ja tämän avosetin pääsivät aseman viikonloppuretkeläisetkin näkemään. Lisälajeja saaatiin pari lisää, kun Juho kepitti itäpuolelta haarahaukan pohjoisiin ja iltapäivän staijivuorolla keltahemppo muutti Kistskärin suuntaan iloisesti tiristen.

Muut havikset olisivat sit tässä: haapana 2p 132m, tavi 70p 53m, jouhisorsa 82m, lapasorsa 11p 23m, tukkasotka 40p 89m, lapasotka 2p 8m, haahka 4 500p 1 138m, mustalintu 2p 241m, pilkkasiipi 108m, meriharakka 85p 412m, kuovi 4p 1 715m (uusi muuttoenkka!), ik 1 188m, lapintiira 4m, keväälle uusina liro 1m, punasotka 1 n m, mustapääkerttu 2 k p ja nokkavarpunen 1m. Lajeja havaittiin tasan 90, tilalle TET-harjoitteluun saapunut Eino Missi. Ensi viikolla tykitetään lisää! Ja hienon lintupäivän päätteeksi fiilisteltiin aseman pihan yllä leijuneita revontulia!


(c) Juho



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti