4.4.2023

Halias 20.3.-4.4.2023 - Kevään ekat pikkurarit, ennätyksellistä pakomuuttoa ja pari kovaa rengastuslajia!



20.3.
Ma

Kevätpäivän tasaus, sen kunniaksi koko päivän ajan hernerokkasumua! Vakiolla ei seinämän seasta juuri ääniä kuulunt eikä etelämetsään asti ulottunut näkyvyys kannustanut lisästaijille. Toista aamiaista popsiessani puhelimeen pamahti niemessä operoivalta pienpetometsästäjä Henri Koskivirralta: Kalskärsbergetin viereisessä supikoiraloukussa on KORPPI! Pikainen yhteydenotto Rengastustoimistoon näytti vihreää valoa ("Olis suuri virhe jos tuo pääsis vapaaksi ilman rengasta") ja lähdin haavin kanssa kohti loukka. Ja minä torspo sain kuin sainkin sen sieltä ulos ja käsiini! Upea +2kv-lintu, kädet tärisivät vielä päiväkirjaa kirjoittaessa. DT meni nätisti kiinni, painoa linnulla oli 1kg 380g ja oli mukavan rauhallinen kädessä, mitä nyt pari kertaa nappas nokalla villapaidan läpi.

Hetki pitä haukata happea ennen kuin Gåun retki kutsui. Iltapäivällä oli edelleen sumuista, mutta keväänpinnoja ropisi! Metsä- ja tundrahanhien sekamelska paineli kohti Eestiä, niityltä löytyi niittykirvinen sekä pajusirkku, ja Gåsörsbuktenin puolelta nokikana! Henk. koht. vuodariksi löytyi myös peukaloinen.






21.3.
Ti

Näkyvyys selkeni, mutta länsiluoteinen tuuli ei ollut massoille mitenkään otollista. Jotain kuitenkin, keväälle uusia tylli 2m, hemppo 1p särkällä ja mustavaris 1" m W palloiltuaan hetken kärjen päällä. Pikkulokki saatiin taas framille, tällä kertaa 2"1' p luotsiaseman edustalla. Muita mainittavia olivat myös peukaloinen 2p kärjessä ja kulorastas 2p 19m. Lajeja 47!


22.3.
Ke

Takaisin sumuun, joka vakion jälkeen vaihtui tihkusateeksi. Aamustaijin aikana ei siis mitään ihmeempiä tapahtunut, mutta Gåun retki oli jälleen tuottoisa: rantaniityltä läks lentoon jänkäkurppa, tervaleppämetsiköstä löytyi sekä laulu- että punakylkirastas ja männikön yli lensi kevään eka västäräkki Gåsörsbuktenin suuntaan. Paluumatkalla kapun penkin vierestä lähti kangaskiuru, kivoja olivat myös harmaasorsa 1/1 p, uivelo 2/3p, peukaloinen 3p ja hemppo 1p.

Myöhäisiltapäivästä piti asettua sisätoimistoon, mutta orientoituminen keskeytyi pienpetometsästäjä Koskivirran puheluun. Tavallaan mä pelkäsin että mitä tässä on tiedossa, mutta en sit kuitenkaan osannut odottaa sitä. Panikoinnin jälkeen sain itseni kasattua, sit juoksujalkaa supiloukulle ja siellä loukun sisällä todellakin räpiköi renkaaton vanha merikotka! 

Joo. Hetki siinä ihmeteltiin, että mites tämä hoidetaan. Loukku piti avata toisesta reunasta ylös nostamalla se pystyasentoon, mitään luukkua ei katossa ollut. Pienen lämmittelyn ja pähkäilyn jälkeen todettiin, että Henri vois avata loukkua sen verran, että kotka pysyy omassa nurkassaan, ja mä änkeän itseni sinne loukun sisään. Kotkan kanssa puoliavoimessa supiloukussa, ookoo. Melkein meinas jalat pettää alta, kun kotka otti pari hyppyä kohti ja siipisulat osuivat kasvoille, mutta epeli palasi sit omalle puolelleen vatsapuoli loukun seinää vasten. Sit lähestyin lintua varovasti, vanhan pyyhkeen kanssa, painoin kotkan häkin nurkkaa vasten, otin selän puolelta siiventaipeiden alta jaloista kiinni ja sanoin Henrille, että kiinni on! Kuskasin linnun sylissä pihaan ja rengastustoimiston luvalla laitettiin Henrin kanssa E-rengas popniiteillä jalkaan. Fiilisteltiin, kuvattiin, fiilisteltiin lisää, ja vapautettiin saunan ja länsikärjen viereiseltä kaltsilta lentoon. Meinasin kyllä täristä välillä niin pahasti, että pelkäsin päästäväni linnun karkuun, mut nyt on "kaks rumaa ykköstä vyöllä" niin kuin joku oikea rengastaja sanois =D ei mulla muuta! Pekka Hänninen saapui illalla asemalle kuuntelemaan maanisia fiilistelyjä.


Utuisena päivänä tapahtuu taas yllätyksiä






Hurjaa! Valokuvista kiitos Henri Koskivirralle!

 
23.3.
To

Aamulla saatiin taas reippaamman puoleista länsi-lounaistuulta, mutta tänään taivas oli pilvetön ja lämpöäkin oli jokunen aste. Eli muuttoa kulki ja bunkkerilla viihdyttiin hyvin! Muutolla laulujoutsenia 108m, hanhia yht. 440m, haahka 846m, tylli, töyhtöhyyppä 98m, kulorastas 11m jne. Lisälajeja osattiin kaksi: kiipesin lounastauon jälkeen takaisin bunkkerille ja aloin syynäämään luotsiaseman edustaa, mistä pari päivää sitten löytyi kolme pikkulokkia, mutta nyt Zeissin linsseille piirtyi 2kv-pikkukajava! Lintu jatkoi Tullholmenin kohdilta merelle. Pekan nauttiessani toista aamiaista tärppäs taas, kun hanhiparvesta löytyi kevään eka lyhytnokkahanhi! Gåun retkellä löytyi kolme lehtokurppaa, taivaanvuohi, luotokirvinen ynnä muuta keväistä sälää. Ristisorsia kirjattiin 2p 1m ja päivän lajisaldo sinetöitiin lukuun 67, joista 26 oli Pekalle vuodenpinnoja! =D lintupäivä todellakin!



24.3. 
Pe

Jebu ja jee! Tuuli hellitti ja näkyvyys vaihteli aamun mittaan, mut kevät etenee! Tykiteltiin päivälle muikeat 71 lajia, keväänpinnaputken aloitti bunkkerin vieressä häröillyt tiltaltti ja äkkiökös ne kevään ekat meriharakatkin osattiin staijata. Muuttoa meni seuraavasti: laulujoutsen 33, metsähanhi 81, tundrahanhi 103, merihanhi 50, anser sp 352, haahka 200p 1728m, töyhtöhyyppä 137m ja kiuru 40m, harvalukuisempia kaakkuri 2m, kangaskiuru 4m ja luotokirvinen 1p 10m. Klo 8.20 jälkeen Zeiss löysi kaukaa Granskärin takaa itää kohti lepattaneen mustavalkoisen linnun, joka muutaman sekunnin pähkäilyn jälkeen taitettiin avosetiksi! Eeppistä. Vähän kuitenkin vihjailin, että seuraavaks voitas nähdä joku siisti lintu läheltä (eiliseen rissaan myös viitaten), niin äkkiös linjaverkon päällä oli suopöllö lentämässä suoraan kohti! Ylitti päitä hipoen ja syöksyi metsänreunan petoverkkoa kohti.

Päivän laji oli kuitenkin mustarastas. Bunksun eteläpuolella alkoi liikkua merulaa kohti mannerta, samalla kun pihapuissa näkyi lisää lintuja. Vakion alussa nähtiin yli 20 ja 40 linnun parvet! Kantiksen piti lähteä iltapäivästä kaupoille ja ennakkoäänestämään, ja sit siinä kapun penkin pohjoispuoleisessa tervalepikössä oli 35 mustarastasta! Pekka suoritti taas täsmäkomppauksen Gåulle, Kalskäriltä Gåun metsään oli 120 paikallista mustarastasta! Lapulle saatiin lopulta 71 + 155 mustarastasta!

Oli tässä vielä muutakin mainittavaa: haapana 24p 4m, harmaasorsa 2k m, tylli 2p 4m, jänkäkurppa 1p, taivaanvuohi 1p, lehtokurppa 1p, peukaloinen 4p, rautiainen 1p, punarinta 2p, isolepinkäinen 1p, hemppo 2m pulmunen 2m ja isokäpylintu 2m. Lintupäivä taas! Asemalle illasta Juho Tirkkonen, Pyry Laurikka, Janne Korkeamäki ja Aapo Rämö.


25.3.
La

Viikonloppu ja asema intopiukaa nuorisoa täynnä. Pitkäaikainen jatkoi sisätoimistohommia Linnut ympäristönmuutosten viestintuojina -hankkeen parissa, joten annetaan puheenvuoro Pyrylle:

"Aamulla napakka länsituuli. Vakio hoidettiin etelämetsän suojista Juhon eriävästä mielipiteestä huolimatta. Muutolla mm. 2 mustavarista ja riskilöitä 1m 2p. Päivän rariteetit hoidettiin silti aivan muualta kuin etelämetsästä. Särkällä junioriporukkaa odotti avosetti, Juho löysi sankarillisesti. Muuta hauskaa Gåulla olivat mm. 3/1 harmaasorsaa ja muuttava selkälokki. Rarinälkäämme ei kuitenkaan yhdellä hikisellä avosetilla tyydytetty, otettii nimittäin iltapäivästä koppi alunperin Kobbenilla SW ilmoitetusta ISOHAARAHAUKASTA! Pitäähän sitä vähintään yksi elis saada kun on Haliakselle asti raahautunut. Lintu näkyi komeasti bunkkerille, matalalla ja lähimmillään kilometrin päässä autokenttien päällä. Toki kaiken maailman hihhuleille, jotka ovat nähneet samanlaisen linnun bunkkerin päällä, kokemus ei ollut ehkä yhtä säväyttävä. Hänninen oli valitettavasti poistunut asemalta tilannetta ennen."

Pyrylle, Jannelle ja Aapolle onnittelut eliksestä ja Haliaspinnasta! Enkä mä nyt niin apaattinen tän linnun suhteen ollut, mietin vaan, että mikäköhän se yks iso peto Täktömin suunnalla oli just ennen sitä, kun tämä isomilvus pamahti autokenttien päälle...


(c) Juho Tirkkonen

Isomilkkarituuletukset!

26.3.
Su

Kova meininki jatkuu edelleen! Vaikka mantereelle iskee takatalvi ja tuuli kääntyi luoteeseen. Eiku koilliseen, mitänäitänytoli. Eilisen sääennuste näytti tiivistä lumisadetta Hankoon asti, ja paniikkinappulaa painettuani menin perumaan kevään ekan opastuksen. Lumisateet saapuivat tänne vasta iltapäivästä, joten ota tästä nyt sit selvää. Vakion alussa alkoi kuitenkin pelko kalvamaan, että pakomuuttoa vois olla luvassa. Aikaisin aamusta liikkui jo jonkin verran lintuja "nyt äkkiä Viroon" -meiningillä, särkällä oli paikallisena 130 töyhtöhyyppää ja taivaalta putosi niemeen pari parvea punakylkirastaita. Mereltä löytyi kevään eka silkkiuikku. Junnut lähtivät heti parituntisen vakion jälkeen bunkkerilta Gåulle ja kantis jäi mäelle päivystämään. Vakion jälkeen alkoikin sit tapahtua ja hyyppien pakomuutto voimistui, isoja parvia liikkui tasaisesti niemen molemmin puolin kaakkoon. Välillä meno taukosi ja muutto eteni hyppäyksittäin, mutta parvikoot olivat edelleen suuria. Gåun retkikunta puolestaan raportoi männikön kuhisevan punakylkirastaita! Puolenpäivän jälkeen niemeen saapuneet lumisateet vähän hellittivät menoa, mutta iltapäivän täsmästaijilla Pyryn kanssa viimeisteltiin töyhtöhyyppien uusi muuttoenkka seuraavalle tuhatluvulle.

Havislistaa:
Harmaasorsa 4m, uivelo 3p 5m, kurki 27m, meriharakka 5p 2m, töyhtöhyyppä 3024m 80p, taivaanvuohi 2p, lehtokurppa 3p, uuttukyyhky 33m, sepelkyyhky 294m, pikkutikka 1p, kiuru 189m, niittykirvinen 7m, luotokirvinen 2p 2m, peukaloinen 4p, rautiainen 3p, punarinta 20p, mustarastas 45p 5m, laulurastas 24p, punakylkirastas 120p 207m, kulorastas 8p 13m, kottarainen 3p 101m ja pulmunen 8p 8m. Juho, Pyry, Janne ja Aapo poistuivat, tilalle Markus Keskitalo!



27.3.
Ma

Auta, Lucifer! Takatalvi on vasta alkanut ja tänään on tullut jo ihan liikaa lunta ja räntää taivaalta. Päivän teema oli tietenkin pakomuutto, jota havainnoitiin lumikuurojen keskellä vuorotellen. Vakion jälkeen jatkettiin staijia ja lumisateen hellittäessä rastaita alkoi liikkumaan entistä enemmän! Ja seassa kaikenlaista muutankin, pääosin etelään ja kaakkoon suuntasi 1346 punakylkirastasta, 387 mustarastasta (+ 55p), 1162 kiurua (muuttoenkka!), 17 kangaskiurua, kottaraisia 489 ja peppoja 972. Ahti ja Markus löysivät Gåun retkeltä mukavan määrän lehtokurppia (lomakkeelle 20p) sekä taivaanvuohia (5p). Kolme kurkea viihtyi Gåun lahdella mut ehdoton kohokohta oli keskeltä männikköä lentoon ponnahtanut kaulushaikara! Ahdille napsahti Haliaspinna ja en lähtenyt vuodarin perään, sillä linnulla on varmaan muutenkin riittävän rankkaa. Melkonen päivä, lintuja oli ehtinyt saapumaan Suomeen melkoisia määriä ja nyt niitä lähti kertalaakista isoja määriä takaisin päin.



28.3.
Ti

Lumisade hellitti ja retkeily oli eilisen jälkeen huomattavasti nautinnollisempaa. Poutaisessa säässä staijattiin pakomuuton toista aaltoa, selvästi erilaista lajistoa liikkeelle kuin eilen, ja staijia kertyi jopa 8h 30min. Pakomuutto kinnosti myös mediaa, Ilta-Sanomien Tuomas Manninen otti yhteyttä ja pyysi kommentteja ja lisätietoja ajankohtaisesta lintutilanteesta. Halias mainittu!

Pääosassa olivat hanhet, Varsinais-Suomen suunnalta siirtyi useita parvia kohti kaakkoa päivän aikana, metsä- ja tundrahanhia laskettiin yhteensä reipas tonni ja Anser-hanhien yhteissummaksi kertyi 2413 lintua, niiden seasta osattiin kahdessa erässä kolme lyhytnokkahanhea! A2 ja a1 muiden harmaiden hanhien mukana. Haliaksella moinen summa ansereita on keväällä merkittävä, toisin kuin itärannikolla, tästä Keskitalon kanssa juteltiinkin =) haahkoja muutti 1651 muuttavaa yksilöä, alleja 1850p. Pakomuuttoa havaittiin taas varpuslinnuillakin, jostain kumman syystä mustarastaita löydettiin taivaalta lähes sama määrä kuin eilen, 371 muuttavaa! Kangaskiurut sen sijaan laittoivat eilisestä paremmaksi 19 yksilöllä! Keskitalo kiroili myös sitä, että vanhaan hyvään aikaan ei maaliskuussa juuri meriharakoita tai selkälokkeja näkynyt, pakkaskeleillä etenkään, tänään nähtiin 4 "hemaria" ja yksi selkälokki, eivätkä ne olleet läheskään keväänpinnoja. Mainitaan vielä, että Joose Lassila saapui Haliaksella ihan ensimmäiselle jaksollaan havainnoijana, ehkä uuden tulijan karma antaa meille jonkun pikkukivan!



Tarkensi taustalle mut kyllä ne tuosta määrittää!

29.3.
Ke

Näkyvä pakomuutto hiipuu, mutta niemessä liikkuu lintuja rajallisten sulapaikkojen äärellä. Tuuli pohjoisesta, merellä ja mereltä alli 1700p, ristisorsa 2p, haahka 600p 311m,  kurki 54m, västäräkki 1m, niemessä peukaloinen 10p, punarinta 31p, mustarastas 40p, pulmunen 19p 17m. Ahti löysi lumiselta särkältä kahden vuorihempon parven, hyvä tapa katkaista 200 Haliaspinnaa! 


30.3.
To

Koillistuuli puree, pakomuutto on jo totaalisen nollissa ja niemestäkin alkavat linnut katoamaan. Aamustaijiakaan ei saatu juuri kolmea tuntia enempää kasaan ja porukka kävi Gåulla vuorotellen iltapäivän aikana. Alueellisesti mielenkiintoisiksi revitettiin valkoposkihanhi 3m, alli 1100p, peukaloinen 7p, punarinta 24p, mustarastas 45p, ja vuorihempot, eiliseen kahden linnun porukkaan oli liittynyt kolmas potilas. Kevään eka lapinsirkku äänteli myös Gåulla, vois kai mainita tuulihaukan 1p, ampuhaukan 1p, pulmusia 22p2m. Joose poistui talvisen, mutta linturikkaan retken päätteeksi, lintulajeja 67.



31.3.
Pe

Lintupuoli on entistä vaisumpaa, mut hetken aikaa päivästä oli rauhallisen tyyntä. BirdLifen hallituksen pj Mika Asikainen kävi puolisonsa kanssa päiväretkellä, iltapäivästä Ahti ja Markus poistuivat. Gåun retkellä totesin vuorihempot poissaoleviksi ja illalla tupa täyttyi Juho Tirkkosen sekä Nico Niemenmaan vetämästä Tringan nuorisojaoston retkiporukasta.


1.4.
La

No niin, tänään saatin parasta mitä orni voi alkukeväästä toivoa: tuuli kääntyi yön aikana lounaaseen ja aamuyöstä mereltä saapui pientä sumua, joten aamulla niemessä oli oikein mukavasti lintuja! 

Aprillia! Oikeasti tuuli pysyi visusti pohjoisessa, aamusta keskinopeus 7 ja puuska 10, lämpötila neljä astetta pakkasen puolella. Iltapäivästä aurinko lämmitti suojaisia paikkoja plussan puolelle, mutta merialueiden lisäksi lintuja oli lähinnä piharuokinnalla. Tosin se riitti nuorisolle, Juho ja Nico laittoivat pihaverkot aikaisin aamusta pyyntiin ja saivat nopsaan mm. punarinnan ja rautiaisen käsiteltäväksi! Päivän paras havis saatiin silti bunkkerin viereisestä metsästä, kun vakion alussa havahduin peippojen ja tinttien varoitteluun, pyysin Juhoa tsekkaamaan ja keskikallion petoverkon takaa löytyi päivehtivä helmipöllö! Oli hienosti näytillä koko aamun, sen verran paimennettiin nuorisoa, että kuvaamiset hoidettiin riittävän etäältä. Tais olla aseman kolmas keväinen helmari!

Nuorisoretkeä piristivät myös ristisorsa 1/1p, harmaasorsat 1/1p, uivelot 1/1p, tyllit 2p, meriharakat 5p, yksi taivaanvuohi ja viisi lehtokurppaa. Gåun lahden rannoilta löytyy yhteensä 50 paikallista kiurua, mainittavia haviksia myös harmaahaikara 13m 10p, rautiainen 9p, punarinta 20p ja mustarastas 40p. Illalla retkiporukka antoi säälle periksi ja hoitivat grillihommat lieden uunissa. Sauna tietenkin lämpeni. Pari junnua löysi länsikärjestä nukkuvan kuutin ja saivat ihmeestä hyviä kuvia.


2.4.
Su

Sää eikä lintutilanne paljoa eilisestä muuttunut. Pitkäaikainen pääsii opastamaan kevään ekaa linturetkeä, Gåsörsbuktenin rannalta alkanut kierros antoi monipuolisesti särkän läheisyydessä olleita sorsalintuja (ristisorsa, harmaasorsa, ym.), pari lajia kahlaajia ja asemarakennuksen eteläseinustaa vasteen päivystäneen helmipöllön! Otettiin nälkiintyneen oloinen lintu hoivaan, kovin monella retkiopastuksella ei tätä lajia oo päässy kädestä pitäen näyttämään.

Mut siinäpä se. Junnuporukka kiersi Gåun alueen ja isoa metsää urakalla, mut uusia mainittavia haviksia ei kertynyt. Nico lähti vetämään retkeläisiä kohti pääkaupunkiseutua ja Juho jäi asemalle kahdestaan, aloittamaan pitkää kevätjaksoa.


3.4.
Ma

Jaahas. Eilistä vaali-iltaa tuli seurattua lähemmäs puoltayötä ja oikeistoretoriikan voitto pisti vituttamaan niin ankarasti, että tänä aamuna ei pystynyt keskittymään yhtään mihinkään. Ahdistavaa, helvetillistä sivistysvaltion kurjistus- ja rappeuttamispolitiikka tiedossa taas seuraava hallituskausi.Vakion puolivälissä vaihdoin päikseen Juhon kanssa ja otin tunnin staijia siihen päälle, pohjoistuuli puhaltaa mut haahkoja ripsi yli 1400m ja allejakin on kertynyt entistä parempia määriä (2400p). Viittä vaille kaksitoista bunkkerin ylitti vuorihemppo, Gåun niityllä saalisteli hiirihaukka, palokärki soidinsi kärjessä ja hoidossa oleva helmipöllö nauttii pirteästi lihansuikaleista. Asemalle aamupäivällä Miika Heinonen ja iltapäivällä Jonne von Hertzen, lajeja 57.


4.4.
Ti

Sama säätila jatkuu eikä bunkkerilla ole kiirettä eikä stressiä lintumassojen laskemisesta. Haahkoja tänään 550p 637 ja tänään pienestä haahkajengistä löytyi viimein se kyhmyhaahka, koiras itään kaukaa Granskärin taka, nähtiin Miikan kanssa kun Juho teki täsmäiskun huussiin. Saatto sille Vattulaisellekin joskus näin käydä. Ja saattaa ollaa hyvä haahkaryntäys tiedossa, sit kun keli viimein hellittää! Muuten ei havislista kauhean mielenkiintoinen ollut: kyhmyjoutsen 210p, alli 1800p, kiuru 45p 39m, västäräkki 1m, Gåulla hienosti saukko 1p. Lajeja 61.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti