10.3.2022

Zeiss Victory SFL 8/10 x 42

 


 Zeissin kiikarivalikoima laajenee nyt kevyempien retkeilykiikarien suuntaan. SFL 8x40 ja 10x40 -malleista on viilattu ylimääräiset grammat pois optisesta laadusta liikoja tinkimättä. Victory SmarFocusLight on siis uusi vaihtoehto kevyemmäksi laatukiikariksi, esimerkiksi "kakkoskiikarina" vaelluksille ja linjalaskentoihin, tai sitten huippukiikaria etsivälle hieman kevyempään hintaan niihin lippulaivamalleihin verrattuna.


Speksit pilkottuna ja avattuna:

  • Painoa laitteella on 640 grammaa. Esimerkiksi 42-kokoluokan Zeissin SF & Conquest, Leican Ultravid, Svarowskin Svarowision -malleihin verrattuna painoa on keskimäärin 30% vähemmän, samoin pituutta on huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi omassa 10x42 SF-mallissa. Uuden SFL:n etulinssit ovat halkaisijaltaan pari millimetriä kapeammat, tämä ratkaisu on mahdollistanut myös entistä kapeampien ja keveämpien linssien rakentamisen. Näin linssit myös mahtuvat pienempään tilaan, ja runkokin kevenee.
 
  • Optinen suorituskyky on huippuluokkaa, eikä kevyempi rakenne ja millien nipistäminen linsseistä juuri kuvanlaadussa näy. Näkökenttä on noin 5% kapeampi kuin vastaavissa SF-malleissa, ulostulopupilli on 8x40-mallissa vain 0,3 mm pienempi kuin SF:n 8x42-mallissa ja valonläpäisyssäkin on kahden prosenttiyksikön ero. Linsseissä on käytetty uutta UHD-tekniikkaa, jonka avulla värientoiston ja erotuskyvyn luvataan olevan samaa tasoa kuin lippulaivamallissa.

  • SmartFocus-tarkennusjärjestelmä: lähemmäs kiikarin keskiosaa sijoitettu tarkennuspyörä, ja tarkennuspyörän kääntämiseen menee alle kaksi kierrosta lähitarkennusetäisyydestä äärettömään (1,6 kierrosta x30-mallilla ja 1,8 x40-mallilla), jolloin tarkentaminen sujuu nopeammin kuin muilla vastaavilla malleilla keskimäärin.
 
Piti ottaa vertailukuva omista SF-kiikareista. Mulla on kuitenkin aika pieni käsi...

... joten kokoeron huomaa parhaiten tästä

 
SFL:n läpileikkaus

 
Testasin SFL 10x40 -mallia Haliaksella maaliskuun lopussa eri valaistusolosuhteissa, vertailussa olivat omat SF 10x42 -kiikarit sekä samana päivänä paikalla olevien havainnoijien laitteita. 
 
Omaan SF-kiikariini verrattuna painoero on helposti huomattavissa ja SFL todellakin menee pienempään tilaan. Tarkennuspyörä on jämäkämpi, mutta ei kuitenkaan tahmea, oma SF on tarkennukseltaan huomattavasti herkempi. Kintaiden kanssa tarkentaminen voi olla vaikeampaa, mutta sormikkaiden kanssa tuntuma on sopivan jämäkkä.
 
Kirkkaassa päivänvalossa SFL lunastaa lupauksensa kuvanlaadussa, värientoisto on SF-malliin verrattuna moitteetonta eikä sävyeroja juuri ole. SFL tuntuu olevan aavistuksen kontrastikkaampi sekä aavistuksen himmeämpi, kuitenkin kontrasti tekee kuvasta miellyttävän eikä eroa varmaankaan huomaisi ilman suoraa vertailua. Kapeamman näkökentän noteeraa myös, mutta näkökenttä on paperilta katsottuna leveämpi kuin esimerkiksi Leican Ultravid ja Nikonin EDG -malleissa.

Pilvisellä säällä ja hämärässä korostuvat samat erot mitä paperilta ja teknisistä tiedoista löytyy, valovoimaisuudessa jäädään piirun verran jälkeen kärkimalleista, mutta hintaluokkaa alempiin kiikareihin, esimerkiksi Hawken pioneerimalliin ja Nikonin Monarch-malliin verrattuna kuva on SFL:ssä mukavan valoisa. Vaikka linssien koosta on hieman nipistetty, lasin laadulla ja pinnotteilla (sekä hinnalla) voi valovoimaisuutta kompensoida.


Kupletin juoni on tosiaan siinä, että nämä 10x42 SFL:t ovat about yhtä kevyet kuin esimerkiksi kapeammat linssit omaavat 10x32 Conquestit, jotka ovat olleet joskus kokeiltavana vaellusreissulla. Nyt sais samoille grammoille leveämmät ja laadukkaammat lasit, jos ei aktiivisessa staijauskäytössä olevia kiikareita halua ottaa linjalaskentoihin tai tunturiin mukaan.

SFL-malli saapuu markkinoille kesällä 2022 ja Lintuvarusteestahan näitä sit saa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti