16.8.2021

Halias 1.8.-16.8.2021 - luhtahuitti, sitruunavästäräkkejä ja talkoohommia isoon malliin

 
 
1.8.
Su
 
Siitä jatketaan mihin heinäkuussa jäätiin, WWF:n luonnonhoitotalkoot pyörivät tänään täysillä höyryillä ja Pyryn kanssa vuorotellaan havainnointirutiineja aamun puolella, tänään Pyry staijas vakion ja kantis läks särkälle, totesin sitruunavästäräkin edelleen paikalliseksi ja kahlaajia kohtalaisen monipuolisesti: suosirri 105p, kuovisirri 2"p, isosirri 8"p, punakuiri 4p 2m, tundrakurmitsa 1p 1m. Suurin osa päivästä vierähti niittohommissa, raivaussahalla sai ottaa Gåun männikön eteläpuolelta niittyä kumoon niin paljon kuin jaksoi. Päivän päätteeksi sauna ja tuoreeltaan asemalle saapunut Markku Mikkola-Roos havaitsi vakioverkkoja virittäessään pari riuttatiiraa (1" 1') niemen yli pohjoiseen. Hyvä meininki.
 
Niittohommat on palkitsevia hommia!

 
2.8.
Ma
 
Vuoronvaihto, Pyry lähti tänään Gåulle toteamaan päivän kahlaajamäärät: suosirri 90p, kuovisirri 3p, lapinsirri 1p 2m, isosirri 6p, tundrakurmitsa 3p 1m ja tylli 14p 2m. Markun kanssa kepitettiin kärjestä virtavästäräkki sekä nuori ja vanha riuttatiira, ensin paikallisina kärjen edustalla tiira- ja lokkiparven mukana mut lähtivät lopulta itään. Ilmeisesti samat linnut olivat huudelleet Gåbin tienoilla aamuhämärissä, eiliset linnut lienevät yöpyneet särkällä ja jatkaneet aamusta touhuilujaan. Lajeja 89!


3.8.
Ti

"Jaahas." Aikaisin aamusta sateita ja pitkin päivää navakkaa pohjois/luoteistuulta. Oiva kahlaajakeli kuitenkin! Tein aikaisen aamun retken Gåulle, laitoin katiskaa pyyntiin, Markku seuras perässä ja päivän aikana saatiin renkaisiin parisenkymmentä suosirriä, muutama liro ja västäräkki, sekä yksi nuori meriharakka. Särkältä summina siis isosirri 6p, kuovisirri 1p, suosirri 65p, punakuiri 1p ja tundrakurmitsa 1p. Pyynnin alkuvaiheessa uloimmat ruusupuskat ohitti västäräkkilintu, jolta Markku kuuli sirahtavan äänen, lintu etsittiin näytille ja nyt paikalta löytyikin sit koiras-sitruunavästäräkki! WWF:n talkoot etenevät hyvää tahtia, häröilin siinä mukana kun paikalla kävi Yle Västnylandin porukkaa sekä järjestön omaa tiedotustiimiä. Täyden päivän tästäkin sai.
 

4.8.
Ke

Talkooporukka lähti tänään virkistysreissulle Bengtskärille - oisin varmaan lähteny itekin mukaan ellei olis tarvinnu poistua pienelle Helsingin visiitille ennen Haliaksen omia talkoita. Kesäisempiä kelejä siis, lounaistuulta 5m/s ja aurinkoa, vakiolla kirjattiin haviksia yksi kokonainen muuttolomake täyteen! Gåulta löytyi yhdeksän lapasorsan poikue, mitä ilmeisimmin sama kuin viikon takainen vaikka yhtä vajaana. Päivästaijit antoivat kaksi varpushaukkaa, naaras-ruskiksen ja mehiläishaukan, eli havainnointia voisi jo venyttää enempi iltapäivän puolelle. Päivän muita havaintoja käki 1p, sitruunavästäräkki 1p sekä niemessä että särkällä, luhtakerttunen 1p, metsäkirvinen 22m, sirittäjä 1p. Lajeja 90! Markku kuskas pitkäaikaisen rautatieasemalle ja saavuin torstaina takaisin Anitan kyydillä.
 
 
Parin kahlaajapyyntipäivän saldoa, meriharakka ja kuovisirri (c) Markku:





6.-8.8.
Pe-Su

Talkooviikonloppu! Raportaasissa saa todeta, että paljon saatiin jälleen aikaan ja paljon kaikkea kulutettiinkin. Työlistalla oli mm.
- verkkolinjojen ympäryskasvuston raivaaminen, erityisesti vakioverkkojen ympäriltä lähti pyyntiä vaikeuttavaa kasvillisuutta veks ja petoverkkojen luo kulkevia lentolinjoja avattiin
- staijausnäkyvyyttä parannettiin, latvat sekä korkeat puut saivat kyytiä niin kosteikon, linjan, väliverkon, Accilinjan sekä Kalskärin edustan suunnalla, samoin eteläkaltsin näkyvyyttä parannettiin nakkaamalla muutamia taimia ja latvoja veks
- kosteikon pitkokset uusittiin kokonaan
- perjantaina niitettiin takapihan niitto ja loput plusan rajan niitystä ja haravoitiin niittojätteet veks
- puusavottaa tehtiin niin maan perkeleesti, pihalle nousi hieno kuhilas ja hakattavaa kulkeutui niemen raivaustöistä ja Kalskäriltä Tahvosen kipparoimalla puhkulla
- kaikenlaista muuta pientä laittoa oli kans, asemalle saatiin uudet maitokärryt ja sapuskapuoli toimi jälleen erinomaisesti

WWF:n talkoiden ansiosta Gåu ei vaatinut meiltä nyt mitään, saivat niittyä ja ruovikkoakin upeasti matalaksi viikon aikana. 

Havislistauksestakin saatiin varsin monipuolinen, parhaasta vastasi Pyry spottaamalla Gåun ruovikosta LUHTAHUITIN, mokomaa käytiin lauantaiaamun aikana urakalla bongaamassa ja moni kuittasi kaivatun Haliaspinnan. Riuttiksia putosi pari vanhaa lintua särkälle ihmeteltäväksi perjantaina, sitruunavästäräkki näyttäytyi lauantaina ja sunnuntaina, lauantain puolella havaittiin myös mm. 260 mustalintua m, merikihuja 11p 4m ja pensastaskuja 14p, sunnuntaina pihasta käsin muuttava jänkäsirriäinen.

Ahkeroimassa olivat Jari Laitasalo, Aksu Lehikoinen, Aleksi Mikola, Anita Bognomini, allekirjoittanut, Johannes Silvonen, Juho Tirkkonen, Kim Söderling, Ossi Tahvonen, Pyry Laurikka, Sebastian Andrejeff, Vilppu Välimäki ja Anna Haukka, suuret kiitokset kaikille! Asemalle jäivät viikonlopun jäljiltä kantis, Anita ja Pyry, Jarmo Ruoho saapui perinteiselle parin viikon jaksolleen.
 
 
Talkooviikonlopun kuvitusta (c) Aksu, Jari, Aleksi, Ossi, Johannes & Kim:












9.8.
Ma

Yöllä alkaneet sateet jatkuivat lähes vakion alkuun asti, onneksi seuraava satsi vettä saapui vasta alkuillasta, siihen väliin mahtui aurinkoa ja utuista horisonttia. Päivän tärkeimpänä anekdoottina neljä lajia västäräkkejä, virtaväiski lensi kärjen yli kohti Kistskäriä ja sittisväiski länsikärjen yli Gåulle, molemmat vakion aikana. Muita haviksia koiras-punasotka m, jouhisorsa 2p, varpushaukka 3p (tuttua kerjuuääntä kuuluu taas niemestä, ja ne ovat varsin syksyisiä ääniä ne), isosirri 1" 1'p, kuovisirri 1" p, pikkukuovi a14m, merikihu 5p 3m, törmäpääsky 4p 3m, haarapääsky 120p, pensastasku 10p, kottarainen 365p. Pyry ja Anita poistuivat, tilalle Vilma Niskanen Jyväskylästä.


10.8.
Ti

Kesä jatkuu, vaikka havispuoli käy syksyisemmäksi. Jakella verkoilta kertyi muutamia kymmeniä käsittelyjä, mm. syksyn eka rengastettu varpushaukka, staijivakiolla ei tavallista kummempaa mutta mainitaan nyt lapinsirri 2m, mustaviklo 1m, syksyn eka harakka 1m, keltavästäräkkejä ja metsäkirvisiä vielä vain muutamia kymmeniä. Gåulla viisi isosirriä p ja muutaman äänihavainnon varaan jäänyt sitruunavästäräkki. Vilman kanssa viriteltiin iltapäivästaijia ja keskisuomalainen sai kunnian löytää syksyn ensimmäisen arosuohaukan, nuori lintu saapui hienosti länsikärjen päältä kohti kärkeä ja kääntyi länteen.


11.8.
Ke

Syysmuutto ottaa uusia askeleita eteenpäin. Edelleen aurinkoisena ja edellisiä päiviä tyynemmässä aamussa metsäkirvisiä sirahteli 647 muuttavaa, keltavästäräkkien kokonaismäärissäkin päästiin yli sadan (20p 88m) ja kaikenlaista muutakin tässä kertyi: merimetso 700p 429m, jalohaikara 2m SE kaukaa lounaispuolelta (Late nuotitti Stenskäriltä), ruskosuohaukka 1'm, varpushaukka 3p 3m, vulpinus-hiirihaukka 1m, tuulihaukka 1p 2m, tundrakurmitsa a26m, isosirri 1" 2'p, isokuovi 1p 19m, törmäpääsky 10p 4m, haarapääsky 140p 18m, räystäspääsky 60p 4m, pensastasku 8p 2m, harmaasieppo 4p 22m, punavarpunen 6m. Aatu lähetti Pitkäkadun parvekkeeltaan mustahaikaran, mut kämmättiin kun oli opastus päällä. Sviddu.




12.8.
To

Jos eilisestä nuijauksesta ois toipunu niin tästä päivästä ois osannu nauttiakin. Elokuuhan on mukava kuukausi siitä, et aamut ei oo enää niin aikaisia kuin heinäkuussa ja kesäisissäkin keleissä voi nähdä paljon lintuja. Nyt vakiolla pääsi yllättämään muuttava pulmussirri eteläpuolelta W ja näkyvyyttä riitti hienon kyhmärien paikalliskerääntymän laskemiseen (432p). Petolintuja nähtiin 32 varpushaukkaa, 7 tuulihaukkaa, 3 ruskosuohaukkaa, varpushaukkojen irroittaminen verkosta käy Vilmalta just niin kuin rengastajalta kuuluukin. Pikkulintumuuttoa seuraavasti: haarapääsky 80p 59m, metsäkirvinen 356m, keltavästäräkki 166m, västäräkki 10p 49m, pensastasku 14p 1m ja pikkuvarpunen 49m.


13.8.
Pe

Haliassumu! Siitä huolimatta saatiin muuttoaineistoa ajankohtaisista lajeista (metsäkirvinen 437m, keltavästäräkki 193m, haarapääsky 110p 83m, räystäspääsky 40p 48m) ja vaille yhdeksän sumun keskeltä alkoi kuulumaan riuttiksen ääntä. Näkyvyyden parantuessa äänet paikallistuivat eteläpuolelle ja Granskärin edustan pieniltä kareilta nousikin viiden vanhan riuttatiiran parvi länteen! Jake ehti sopivasti Accilinjan tienoille kuittaamaan äänihaviksen. Heittämällä suurin parvi mitä Haliakselta on nähty ja Vilma kuittas eliksen! Keski-Suomen vahvistus poistui onnistuneen retken jälkeen ja tilalle saatiin Pyry Laurikka ja Ahti Ihonen.


14.8.
La

Aamulla tuhnukeliä, noin puoli seitsemään mennessä suurin osa sateista oli jo väistynyt ja saunan terassilta sai siirtyä bunkkerille. Ahti ja Pyry lähtivät Gåulle ja löysivät särkältä nuoren karikukon, 9 tylliä, 5 suosirriä, 4 tundrakurmitsaa ja 8 punakuiria. Muuttoakin nähtiin, mm. kapustarinta 2m, tundrakurmitsa 15m, lapinsirri 1m, suosirri 115m. Ahti ja Pyry näkivät iltapäivällä siniriritariyökkösen, ei mikään rari mut heino ja mainitsemisen arvoinen kuitenkin. Päivän yleisökierrokselle osallistui kolme henkilöä, Eija-Leena Laiho kävi puolisonsa kanssa päiväretkellä ja Anita saapui jälleen asemalle lyhyelle retkelle, saatiin me puutöitäkin tehtyä.


15.8.
Su

... ja elokuu on jo puolivälissä. Pitkin päivää kovaa lounaistuulta, yöllä kovia kuuroja joten särkkä kutsui kahlaajapyytäjiä heti aamusta. Pyry suoritti sankarillisesti vakion bunksulla ja Jake tuuletti verkkoja sen mitä pystyi. Aamupäivän kestänyt kahlaajapyynti antoi kaksi nuorta suokukkoa, neljä nuorta suosirriä ja tyllejä 1"/1", melkein saatiin vanha meriharakkakin mut... no, mut mut. Sviddu =D eilisen jäljiltä ei tosin enempää puutöitä jaksettu. Asemalomakkeelle kirjattiin tylli 8p 13m, tundrakurmitsa 2p 4m, suosirri 14p, punakuiri 11m, mustaviklo 1p, punajalkaviklo 1p, merikihu 6p 2m, räyskä 2" 2'p. Varpushaukkaa ei tänään edes havaittu, josko huomenna sit taas. Mut todettiin kesän kolmas lapasorsapoikue, a9 siirtyi kotilahdelle ja Gåulla oli a6 pull! Viikonloppuretkeläiset poistuivat.
 





16.8.
Ma

No ei se ihan. Epävakaisessa, onneksi ajoittain aurinkoisessa säässä näkyvää muuttoa lähinnä metsäkirvisillä 523m ja keltavästäräkeillä 30p 516m, kirjoihin myös hitunen pääskyjä: törmä 2p 12m, haara 40p 66m ja räystäs 10p 8m. Kahlaajalajistoa monipuolisesti, mut massaa ei juurikaan: meriharakka 2p, tundrakurmitsa 3p1m, tylli 10p10m, isosirri 1"1'p, suosirri 6p, punakuiri 2p, punajalkaviklo 1p 1m, valkoviklo 5p 7m, metsäviklo 2p, lajeja yhteensä 78. Asemalle myöhäisiltapäivästä Tomas Lilley, Ville Vasko, Miina Suutari ja Melissa Meierhofer (Luonnontieteellisen keskusmuseon lepakkotutkijoita) lepakkoseurantaa virittelemään, Miina ja Melissa jäävät muutamaksi vuorokaudeksi yöpyyntiä tekemään.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti