31.8.2021

Halias 17.8.-31.8.2021 - "... mut sit se isomilvus meni pilaamaan hyvän päiväenkan"

 

17.8.
Ti
 
Päivän säätila kehittyi aamuyön pilvisestä aamun puolipilviseen ja lempeään etelätuuleen, siitä keskipäivän sumuun ja iltapäivän sateisiin. Metsäkirvisillä viimein parempaa menoa, muutolla yht. 1295 yksilöä, parvikoot muuten kohtuullisia mut klo 10 jaksolla bunkkerin päällä velloi yli 220 linnun parvi. Keltavästäräkeillä myös mukavasti liikehdintää, 617m ja 50p, merimetsojakin pitkästä aikaa enempi, 1400p 380m, muuten ei  suuremmista massoista nautita, varpushaukkojakin vain 1m. Lisäksi sääksi 1m, isosirri 1"1'p, tylli 8p 14m, punakuiri 4m, Gåulla taas viihtyy edelleen 8 tukkakoskelopoikasen jengi, räyskä 5m, mustaviklo 1m, mitänäitämuitanytoli. Lajeja 75.


18.8.
Ke

Kyllä se taas koettelee. Navakkaa etelätuulta pitkin päivää, puoliltapäivin kuuroja ja iltapäivästä vaihtelevasti kunnollisia sateita. Eipähän tarvii enää itkeä pesu- ja talousveden perään. Staijia vain vakion verran eikä Jake avannu ensimmäisiäkään verkkoja. Kauden viimeiselle yleisökierrokselle osallistui kolme henkilöä, kovasti ilahtuivat bunkkerin näkymistä, keltavästäräkeistä ja harmaahaikaroista. Lepakkopyyntiä suorittavat Miina ja Melissa tappavat myös aikaa ja urakalla, kun kovalla tuulellakaan ei pysty pyyntiä tekemään. Havispuolelta mainittavimmat lapinsirri 1p, selkälokki 6"1'm, merikihu 3p 5m. Merivesi on korkealla, saappaat hörppii ruovikkopolulla ja särkkä on kutistunut kapeiksi rakkolevävalleiksi. Saunottiin.


19.8.
To
 
Kova lounaistuuli, mantereella näkyvät ja mereltä saapuvat sadekuurot eivät tänäänkään kannustaneet lintuja lähtemään muutolle, merkittävimmät massat keltavästäräkillä 37p 98m. Aamukymmenen jälkeen asemalle saapunut Petri Saarinen sentään osas ja kepitti bunkkerilta riuttiksen W klo 11.28. Kalskäreillä vaihteeksi saukko, lintulajeja 73.
 
 


 
 
20.8.
Pe
 
Ei mässäilty lepakoilla eikä linnuilla tänäänkään, sen sijaan Haliasemeritus Vattulainen piipahti päiväretkellä ja siinä myös kilisteltiin Aatun syntymäpäivän kunniaksi! Länsituulta, pilvistä, iltapäivästä alkaen lähes kesäistä säätä. Linnuista mainittavimmat varpushaukka 14m, tundrakurmitsa 7m, selkälokki 5" m, keltavästäräkki 168m ja jalohaikara 1 m S. Miina ja Melissa veks, tilalle Ville Vasko ja Fernanda Ito, asemalle myös Jari Laitasalo, Pyry Laurikka ja Minna Launiainen, huomenna toivottavasti mentäis jo laatu edellä.
 
 
21.8.
La
 
Aamulla oli vaihteeksi mukavan tyyntä! Toisaalta hyttyset saapuivat staijareiden kiusaksi. Jake rengasti pensassirkkalinnun ja mukavaa muuttoa nähtiin taas metsäkirvisillä 568m ja keltavästäräkeillä 261m. Varpushaukoilla kauden avaus 111 muuttajalla, vakiota piristi myös vanha riuttatiira. Vedimme päiväretkelle saapuneen Hanne Kivimäen kanssa Haliaksen ystävät -tukiverkoston vuosittaisen retken, mukavasti jengiä paikalla ja haviksiakin irtosi, Jari ja Minna rengastivat Gåulle ja saivat mustaviklolle terästä koipeen. Illalla sauna.
 
 
Päivän käsittelysaldoa: pensassirkkalintu...

... ja mustaviklo ( (c) Jari)

Haliaksen ystävien opastusta eteläkärjessä (c) Dolf Assman

... ja pitäähän sitä "hystien" retkellä saada varpushaukka esiteltäväks! (c) Dolf Assman

 
22.8.
Su
 
Sunnuntaistaijit staijattiin vaisun oloisessa säässä, massoina keltavästäräkki 30p 680m ja metsäkirvinen 318m, laatuna Jarin pihasta näkemä ja Gåun suuntaan liikkunut nuori aro-/niittysuohaukka. Varpushaukka 3p 95m, merikihu 6p 3m, nokkavarpunen 3p ja syksyn ensimmäiset järripeipot 2m. Jake, Jari, Minna ja Pyry poistuivat, lähtöikkunan jälkeen viikonlopulle saatiin lisää draamaa kun Täktomista piipattiin klo 15.31 isohaarahaukka SW! Noin 20 minuuttia myöhemmin nähtiin bunkkerilta Ville Vaskon kanssa sopivan näköinen iso peto kaukaa itäpuolelta painamassa etelään, oli varmaan lähtenyt jo Långörenin kohdilta merelle ja kohti Russarötä. Lajeja 62 ja sit kohti seuraavaa viikkoa.
 
 
23.8.
Ma
 
Uusi viikko käyntiin navakalla pohjoistuulella, sateet näyttivät ainakin hetkeksi tauonneen. Reilun 9h kestäneen staijin aikana muutolle kirjattiin 241 varpushaukkaa, 228 metsäkirvistä ja 711 keltavästäräkkiä. Muita haviksia kyhmyjoutsen 320p, pilkkasiipi 7m, merimetso 700p 535m, ruskosuohaukka 7'm, hiirihaukka 1'm, isosirri 1'p, tundrakurmitsa 1" p, palokärki 1p 1m, luotokirvinen 8m. Gåun retki myöhäisiltapäivästä ei juuri uutta antanut. Ville ja Ito löivät läpsystä vaihdon Miinan ja Melissan kanssa.


24.8.
Ti

Pohjoinen puhallus jatkui tiistai-iltapäivään asti, ennen hetkellistä tyyntymistä ja suunnan vaihtuen taas tyypillisesti lännen puoleiseksi puhallukseksi. Anita saapui aamupäivästä lyhyelle retkelle ja Dick Forsman piipahti syksyn ensimmäiselle käynnilleen. Bunkkerilla viihdyttiin just se 11h ja havispuolelta saatiin pientä vaihtelua, kun syksylle uusia lajeja havaittiin peräti kolme: pikkusirri muutti kärjen yli länteen vakion alkupuoliskolla, myöhäisiltapäivän staiji puolestaan antoi lapinkirvisen ja pähkinähakin. Muuttoa kulki myös elokuun lopun massalajeilla: varpushaukka 4p 202m, keltavästäräkki 30p 653m, lisäksi sääksi 1m, tuulihaukka 4p 2m, nuolihaukka 2" 1'p, taivaanvuohi 4m, mustaviklo 1p, pikkukäpylintu 1m ja punavarpunen 1m.



25.8.
Ke

Totaalinen välipäivä, vesisadetta ja kovaa tuulta suurimman osan päivästä. Gåun retken aikana huomasin tulvivalla ruovikkopolulla vasemman jalan saappaan vuotavan, muutenkin oli tyytyminen peruslajeihin. Päivän päätteeksi huussin tyhjennys, puutöitä ja sauna.


26.8.
To

Jaahas. Ehdin viettämään vakiosta ekan puolituntisen bunkkerilla, ennen kuin kaakosta saapuneet sateet ajoivat saunan terassille lusimaan. Päiväunien jälkeen vähän uutta vauhtia maastoiluun, ensin lyhyt bunksusessio ja siitä Gåulle touhuilemaan. Mainittavimmat havikset painottuivat taas kahlaajiin: tylli 10p, kapustarinta 2'p, tundrakurmitsa 1" p, isosirri 1" 1' p, suosirri 1" 3'p, taivaanvuohi 2p jne. Miina ja Melissa veks, lepakkotiimiä täydentävät vasta huomenna Fernanda Ito ja Eeva-Maria Tidenberg, asemalle illan viimeisissä valoissa Aksu Lehikoinen.


27.8.
Pe

Säätila jatkuu tihkusateisena sekä itä/koillistuulisena, silti hommassa oli parin välipäivän jälkeen ihan eri tavalla mielekkyyttä ja lintuja nähtiin mukavan monipuolisesti. Aksu avas pelin kuittaamalla aamuhämärissä syksyn ekan kehrääjän, illalla asemalle saapunut Pyry näki luontopolulla toisen, ja lisälajikin saatiin vakion alussa, kun koiras-arosuohaukka leijui kärnen yli länteen. Verkkoja sai pitää auki koko valoisan ajan ja staijia kertyi 9h35min. Havislistaa: haapana 44p 99m, jouhisorsa 2p 7m, lapasorsa 13p 1m, haahka 1500p, mehiläishaukka 1"/ m, ruskosuohaukka 3m, sinisuohaukka 1' (sypi), varpushaukka 7p 12m (wtf!?), sääksi 3m, ampuhaukka 1m, meriharakka 2p, tundrakurmitsa 1m, isosirri 4m, suokukko 27p 7m, pikkusirri 1p, taivaanvuohi 1p 8m, punajalkaviklo 1p 3m, liro 7m, selkälokki 1" m, metsäkirvinen 10p 442m, lapinkirvinen 4m, keltavästäräkki 132p 555m, punavarpunen 4m. Asemalle viikonlopuksi vielä Pyry Laurikka ja Juho Tirkkonen.
 
 

Lisääkin käsiteltävää tälle päivälle (c) Aksu



28.8.
La

Aamu valkeni pilvisenä ja itätuuli yltyi aika ajoin melko navakaksi. Lintuja se ei haitannut ja metsäkirviset liikkuivat kauden päämuuton edestä 2279 muuttavalla. Keltavästäräkit kepitettiin 648 linnun kokonaissummaan. Yksi lapinkirvinenkin havaittiin ja mereltä löytyi 222 muuttavaa mustalintua, 11 allia ja kolme pikkusirriä (1m 2p). Aamupäivästä sää selkeni ja petomuuttoa havaittiin monipuolisesti, linnut tosin menivät pääsääntöisesti korkealla. Klo 14.30. luoteispuolelta löytyi haarahaukka ja revitys pitkälle iltapäivään palkittiin pohjoispuolelta löytyneellä nuorella punajalkahaukalla! Massoista mainittakoon 16 mehiläishaukkaa, 261 varpushaukkaa, 15 ruskosuohaukkaa, 2 sinisuohaukkaa, 9 hiirihaukkaa ja 4 sääkseä. Aksu poistui, tilalle Ari Rantamäki ja Aila Tarvainen.


29.9.
Su

Viimein tyyni yö ja kirkas aamu! Asemalle saapuneet Rantamäki ja Tarvainen pääsivät samoin tein tositoimiin, kun pusikossa pomppi hysyä ja niemen ilmatilassa liikkui varpushaukkaa toivottuun tahtiin. Antti Miettunen-Nordstsöm saapui päiväretkelle staijiavuksi ja Heikki Eriksson kuvauskeikalle taltioimaan Haliakselle materiaalia someen ja printtijulkaisuihin. Kärjessä pyöri kauden ensimmäinen aamupäiväopastus täydellä kymmenen hengen ryhmällä. Ja nähtävää riitti, pikkulintupuolelta metsäkirviset ovat hiipumassa (297m), keltavästäräkkejä riitti vielä 538m, äänimaisemaan on liittynyt selvästi enemmän peippoja (382m) ja vihervarpusia. Lapinkirvisiä havaittiin yhteensä kuusi yksilöä ja syksyn eka pikkusieppo rätisi takapihan reunalla. Aamun puolella havaittiin myös palokärki 1p 1m, jalohaikara 1m sekä sirosuohaukka (ilmeinen 1kv-arosuokoiras) itäpuolelta kaakkoon.

Mallikkaasti sujuneen opastuksen jäleen (kiitos Heksa ja Ari avusta) jatkettiin hyvin alkaneen petomuuton seuraamista pitkälle alkuiltaan: mehiläishaukka 15" 1' m, ruskosuohaukka 16m, sinisuohaukka 1m, kanahaukka 2'm, varpushaukka 18p 514m, sääksi 5m, tuulihaukka 7p 25m, ampuhaukka 1" k m. Kuten arvata saattaa, niemeen saapui yöpymään runsaasti varpushaukkoja, Ari ja Aila jatkoivat pyyntiä vielä pari tuntia auringonlaskun jälkeen yhteensä 17 rengastetun varpushaukan saldolla. Kokonaisuudessaan käsittelyjä kertyi noin sata kappaletta, kun kauan kadoksissa olleet hyönteissyöjät viimein saapuivat: pajulintu 59 reng (80p), ruokokerttunen 4 reng, leppälintu 6 reng (8p), myös palokärki 1 reng. Hyvä meininki!


30.8.
Ma
 
Hellurei! Haliaksella nautitaan taas korkeapaineesta ja koillistuulista, lintuja etsitään korkealta ja kaukaa yläpilvien kirjomalta sinitaivaalta kunnes niskat taittuvat ja silmät punottavat. Päiväkirjaa kirjoittaessa käsialakin sumenee. Pikkulintupuoli oli eilistä vaisumpaa, sentään keltavästäräkki 289m, lapinkirvinen 1m, luotokirvinen 4m, västäräkki 40p 113m, kulorastas 1m ja jumalaare palokärki 1p 4m. Petomuutto jatkuu entistä näyttävämpänä: mehiläishaukka 14m, ruskosuohaukka 12m, sinisuohaukka 1m, varpushaukka 648m (syksyn päämuutto!), sääksi 2m, tuulihaukka 4p 21m. Haarahaukka nousi Munkhamnin takaa ilmanaa, leijui tovin paikallisena niemellä ja lopulta poistui Kistskärin suuntaan klo 11.10. Pientä hypeä saatiin aikaiseksi kun päivän toinen haarahaukka ohitti niemen SW klo 15.04 ja tänään staijiseuraksi saapuneen Alex Nylanderin kanssa spekuloitiin sitä, että toisen jälkeen vois vielä tulla kolmaskin. Tuntia myöhemmin se meinas sit löytyäikin, leijumasta kaukaa itäpuolella, mut hetken seuraamisen jälkeen syke nousi kovaa tahtia, kun linnulla välkkyikin ihan oikeat vaaleat siipilaikut käsisiiven alapinnalla ja pyrstö hohti kauniin punaruskeana! Kauheen läheltä se nyt ei mennyt, hetken tempoilun jälkeen poistui suoraan pohjoiseen, mut siinä meni sit Haliaksen eka syksyinen isohaarahaukka pilaamaan haarahaukkojen päiväenkan, jos ARK suo. (Haliaksella ei siis ole vielä havaittu kahta haarahaukkaa enempää samana päivänä.) 12h30min staiji päättyi kauniiseen ja tyyneen iltaan, 82 lajin sekaan ei muuta mainittavaa juuri jäänyt, mut vois mainita pikkusirri 1m, tylli 12p 14m, suokukko 5p 6m nyt ainakin. Rengastuksia mm. varpushaukka 16 reng, pajulintu 9 reng, leppälintu 2 reng, cabaret-urpiainen 1' kontr, yht 34 reng ja 18 kontr.
 
 
 
31.8.
Ti
 
Hieno meininki jatkuu edelleen, vaikka aamuksi tyyntynyt keli ei enää edellisten päivien kaltaisia massoja tuonutkaan, varpushaukkojen ensimmäinen aaltokin taitaa olla ohi ja tänään luoteistuulessa lintu tuntui liikkuvan vään eri suuntaan kuin edellisinä päivinä. Kaikenlaista silti nähtiin; pulmussirri löytyi sukellusveneluodolta kolmen pikkusirrin ja tusinan tyllin seurasta, sinirinta pomppi bunkkerin länsipuolen kallioilla ja lapinsirkku muutti puoliltapäivin, pari kangaskiurua ilahduttivat myös. Petomuuttoa riitti vielä seuraavasti: mehiläishaukka 1"m, ruskosuohaukka 9m, sinisuohaukka 4m, varpushaukka 6p 315m, sääksi 1m, tuulihaukka 4p 22m. Totesimme myös kyhmyjoutsenia 433p, merimetsoja 800p 309m, palokärkiä 1p 5m, yhden lapinkirvisen, äänimaisemaan on taas liittynyt entistä enemmän peippoja, vihervarpusia ja västäräkkejä. Alex näki länsikärjessä saukon ja bunkkerin ohi pyyhälsi kaksi minkkiä riitaisasti kitisten. Lajeja 83.
 
 
Syksy saa!


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti