14.4.2019

Halias 1.4.-14.4. - Kurkien eka aalto ja nuorisoretkiä


 



Huhtikuun alkupuoliskolle osui jo useampi hieno kurkimuutto, lisäksi asemalle järjestettiin pari nuorisoretkeä ja kevään eka yleisötapahtuma.

1.4.

Ti



Vihdoinkin huhtikuu! Jarin sanoin ihanaa, kun ei tarvii laittaa tiltalttia piippariin ennen tammikuuta =D meillä ei huumorintaju riittäny aprillipäivän metkuihin, enkä tiedä olisiko riittäny yleisölläkään, kun rarisinta mitä nähtiin oli vähän hämmennystäkin aiheuttanut talvipukuinen ruokki pohjoispuolella. Pitkään sitä kytättiin ja Jarin piti lähteä vielä erikseen Länsikärkeen tsekkaamaan (vähemmän väreilyä) et millasesta ötökästä onkaan kyse.



Päivän muita haviksia: haahka 1 560m 1 600p, tukkakoskelo 72m, kurki 146m, kangaskiuru 7m, kulorastas 32m, niemessä käynyt töyhtötiainen, 270m peippoa ja hemppoja mukavat 37m, nokkavarpunen 1m ja sit vielä neljän vuorihempon parven ohilento. Iltapäivällä Jari vaihtoi rengastushuoneeseen uuden kaapin ja siisti puuceen. Jonne von Hertzen saapui yön pimeinä tunteina asemalle.











Yhdellä haahkaukolla oli oudot käsisulat


2.4.

Ti



Huhtikuu todellakin! Aurinkoa ja muutolle suotuisia tuulensuuntia koko päivä, bunkkerilla viihdyttiin yli 12 tuntia, ja tällaisien päivien päätteeksi kroppaa kolottaa, silmiä kuivaa, yöunet jää sekä lintupäivälle tyypillisesti iltahuuto venyy pitkään, kun setvittävää ja ynnäiltävää riittää. Pahimmassa tapauksessa päivä on ollut niin elämyksellinen, että untakin saa vielä odotella. ”Muistan sen ekan Porkkalan retken, huhtikuun puolivälissä, haahkojen ja lokkien huudot kaikuivat pään sisällä vielä nukkumaan mennessä...”



No niin, asiaan. Yksi päivän kohokohdista oli Jonnen ja Jarin kaupungista roudaama upouusi HELOn kiuas! Hankolainen yritys tukee kotikuntansa lintuasemaa hienolla eleellä. Iltapäivällä tekele esipoltettiin pihalla ja roudattiin omalle paikalleen, pääsee jo huomenna tositoimiin.



Hyvää huhtikuista muuttoa nähtiin pitkin päivää. Upeissa aamuvaloissa fiilisteltiin läheltä ja enimmäkseen läntisiin suuntiin muuttaneita haahkoja, joita ynnäiltiin lopulta 3 588 yksilöä (+ 1 600 p). Lajisto oli muutenkin monipuolista, bunkkerilta käsin havaittiin mm. naaras-lapasotka, 156 pilkkasiipeä, 2 kaakkuria, piekana, ampuhaukka, kapustarinta, kangaskiuru, pari luotokirvistä ja tilhi, mutta päivän ainoaksi keväänpinnaksi jäi punajalkaviklo. Päivän kokonaislajimääräksi saatiin 69 lintutaksonia.



Päivän veivät kurjet. Puolenpäivän jälkeen eteläiseen horisonttiin ilmestyi utuisia ja rauhallisesti eteneviä jonoja, ja se jos mikä nostattaa endorfiineja, kun yhden parven ohitettua löytää seuraavat samalta suunnalta. Muutto hieman taukosi alkuillasta, mutta Jari ja Jonne tykittivät komealla iltamuutolla päivän loppusummaksi lopulta 3 437 kurkea! Älyttömän aikainen huippumuutto, saas nähdä miten näitä tulee lähipäivinä lisää.



 

Jari rengasti tiklin



Kurkien massaa aikaisin liikkeellä



Uutta kiuasta asemalle! (c) Jari Laitasalo



... ja esipoltto aseman pihalla. (c) Jari



3.4.

Ke



Komeat retkeilykelit jatkuvat. Pilvetön taivas, kevyt etelä/kaakkoinen puhuri hiveli enemmän tai vähemmän kaljuuntuneita päälakia ja aurinkorasvan unohtamisesta rankaistiin ankarasti. Aamuinen muutto oli jälleen vilkasta, pääsääntöisesti länteen muuttaneita haahkoja tänään 3 592 yksilöä. Peipot virittelee kevään päämuuttoa varten (899m), kalenteriin nähden mukavia summia havaittiin myös kulorastailta (88m) ja sepelkyyhkyiltä (136m). Päivän kohokohtana olivat kurjet, jotka järjestivät kunnon iltapäivämuuton yli 2 640 yksilön summalla. Eilisestä poiketen meno ei jatkunut iltavaloihin asti, vaan uuden kiukaan hönkiä päästiin testailemaan sopivan aikaisin.



YLEn luontotoimittaja Paul Segersvärd saapui kuvaamaan Haliaksesta pätkää Luonto lähellä -ohjelmaan. Iltapäivällä maiseman, staijaamisen, tilanteiden ja lintujen kuvaamista, iltavaloissa staijiapinan haastattelua. Uskomatonta miten paljon tavaraa saa mahtumaan viiden minuutin tv-slottiin, mutta kun sen tekee hyvin… Paulin kanssa oli nastaa työskennellä ja toivottavasti asema saa tämän kanavan kautta lisää näkyvyyttä! Iltasella asemalla Aksu Lehikoinen, Edward Kluen, Veronica Nanni, Purabi Deshpande, Anna Välkki ja Katja Rönkä, joten viihdettä riittää varmasti huomisellekin. 













 

Aksu tarkistaa kellarin kuntoa ja jotain klonkkuläppää tästäkin heitettiin



4.4.

To



Ei suurta muutosta linnustollisessa kokonaiskuvassa. Tällä porukalla meno on suht levotonta – vain ja ainoastaan hyvällä tavalla – kun lintuja näkyy, aurinko paistaa ja vitsit uppoaa. Kurkia ja haahkoja paljon vähemmän kuin eilen, mutta pari ruokkia, kolme nokkavarpusta ja kolme pulmusta. Massalajina peippo (1 552m). Segersvärd hoiti porukkaa ”ohjaajan elkein” ja päiväretkelle saapunut Sanna Mäkeläinen järkkäsi kunnon mämmitarjoilut bunkkerilla!



Alkuiltapäivästä lähdin Jonnen mukana kohti pääkaupunkiseutua ja ”viikonloppulomille” Ahvenanmaalle, niistä riennoista saa lukea täältä. Viikonloppuna asemalla havaittiin mm. 6 viiksitimalin parvi, virtavästäräkki, vuorihemppo, keväänpinnoiksi myös kuovi ja räyskä.



Helsinki Lab of Ornithology aamustaijeilla



Mämmiä!







7.4.

Su



Yölaivalla takaisin Helsinkiin, Helsingissä ennakkoäänestys ja iltapäiväjunalla Karjaan kautta Hankoon. Hangossa kaupoille ja portista sisään nuorisoretkeläisiä kyytsänneen Nico Niemenmaan kyydissä. Sopivasti pääsin digitoimaan sunnuntain muuton (348 kurkea, 47 meriharakkaa, 158 naurulokkia, 22 kulorastasta, 10 nokkavarpusta) mut olipa kiva palata putipuhtaalle asemalle! Pekka Hänninen saapui parin päivän retkelle.





8.4.

Ma



Nyt se säätyyppi sitten muuttuu, aurinkoiset kevätpäivät kääntyivät harmaan ja vilpoisen puolelle. Aamulla heikkoa lännenpuoleista tuulta, voimistuen iltapäivällä ja kääntyen lopulta pohjoiseen. Vakio olis muuten jäänyt melkoisen hiljaiseksi, mutta schaibanjauhannan välissä Pekka totesi lakonisesti ”pedoista puheenollen”, ja seuraavaksi matalalla linjaverkon päältä saapunut suopöllö melkein törmäsi bunkkeriin. Aamustaijilla myös kaksi nokkavarpusta, 53 meriharakkaa (+14p), luotokirvinen 1p 2m ja 3 isokäpylintu. Päivällä Aatu liittyi seuraan, niemenkärki, metsä ja Gåu kompattiin perusteellisesti, saldona 3 peukaloista, 18 rautiaista, 35 punarintaa ja isokäpylintu. ”Illalla kuunneltiin musaa ja juteltiin.”





9.4.

Ti



Eilinen sumu vaihtui takatalveksi, pohjoisblosista 8-10 m/s ja lumikuuroja pitkin päivää. Keski-Suomessa tais tulla jopa 30cm uutta lunta, mahtaa olla punarinnoilla kivaa x/ . Kummoisempaa pakomuuttoa ei kuitenkaan havaittu, muutoin hiljaista vakiota piristivät härkälintu 2m, harmaasorsa 1/1 m, kuikka ja kaakkuri 1m kutakin. Paikallisina 12 merihanhea, 1 700 haahkaa, 24 meriharakkaa ja rapiat 50 muuta lajia. Pekka ja Aatu poistuivat puoliltapäivin ja iltapäivä meni sisätoimistossa.



Sisätoimiston tunnelmia



10.4.

Ke



Pohjoisvirtaus jatkuu, päivästä ei olis jääny kauheasti uisteltavaa, ellei vakion vikan tunnin aikana olis bunkkerin viereen pudonnut mitä ihanin koiras-mustaleppälintu. Vanha kolli ei kauaa aloillaan viihtynyt, vaan jatkoi hetimmiten matkaa kohti eteläkärkeä. Kotilahden päällä hetken leijunut sääksi sai kunnian olla päivän toinen keväänpinna. Lisäksi haahka 1 800 p, alli 700p, mustalintu 19m, tuulihaukka 1m, riskilä 1p, isolepinkäinen 1p, kuusitiainen 2m ja pulmunen 2m. Lajeja 56.





11.4.

To



Uh! Takatalvi hellittää ja kevät ottaa taas parempaa otetta. Päivän lajia ei tarvinnu staijata puolta tuntia pidempään, kun vasemman silmän näkökentän yläreuna poimii bunkkerin päältä liikettä. Lasia silmille ja sellainen yksinäisen staijarin kuuluva ”oijjjjumalauta”-parkaisu taisi kuulua, kun VANHA MUUTTOHAUKKA paineli korkealla ja määrätietoisesti koilliseen. Loput aamun staijeista kuluikin sit aika kepeästi, aurinko poltteli nenänpäätä ja lomakkeelle kirjattiin mm. kangaskiuru, luotokirvinen 3m, västäräkki 22m ja nokkavarpunen 1m. Teetauko saunan terassilla ja piekana leijui upeasti pihan yli. Sit vielä Gåun kautta sisätoimiston puolelle, sitä ennen ehdin havaitsemaan myös 2 hiirihaukkaa, 44 kurkea ja isolepinkäisen. Lajeja yht. 63. Jussi Timonen saapui yhden vuorokauden tutustumiskäynnille.







12.4.

Pe



Yöpakkaset jatkuvat ja aamun varpuslintumuutto jäi määrällisesti melko vaisuksi. Mut laatua piisas, ensin Jussi spottas granskärin päältä suopöllön ja klo 9.20 bunkkerin ylitti aktiivisesti äännellyt virtavästäräkki. Kurkien muutto käynnistyi klo 11 jälkeen, ja meno oli kiivaimmillaan klo 13.30-14.00 -jaksolla, jolloin Hangon ilmatilaan saapui 725 yksilöä, ja päivän lopulliseksi summaksi saatiin 2 204 kurkea. Staijit kruunasi lännen puolelta koilliseen suunnannut koiras-arosuohaukka! Sen verran kaukaa meni, että piti odottaa linnun saapumista pohjoispuolelle jotta väreily helpottui ja tuntomerkkejäkin erottui. Onneksi muuttosuuntana oli itäkoillinen =D



Muut mainittavat: ristisorsa 1p, haahka 1 900p 225m, teeri 1p, kuikka 6m, pikkutikka 1 k m, kangaskiuru 1m, luotokirvinen 2m, pulmunen 1m. Jussi poistui puoliltapäivin ja tilalle Ina Tirrin liidaama nuorisoretki, kokoonpanossa Kaisla Kanerva, Anna Tuominen, Kimi Nurminen, Annetta Suominen, Rauna Lilja ja Elina Nenonen.









13.4.

La



Nuorisoretken ensimmäistä päivää siunattiin oikein kelvollisilla ulkoilukeleillä, joskin yöpakkaset ja lievä pohjoisvirtaus hillitsivät muuttoa. Huippunäkyvyydellä oli kuitenkin kiva katsella merelle ja ainakin sorsien määrissä oli havaittavissa positiivisia muutoksia: haahka 2 800 p, ristisorsa 4 p, haapana 110 p ja harmaasorsa 6p. Yksittäisistä kellujista mainittakoon myös silkkiuikku 2p ja härkälintu 1p. Muutolla 6 metsähanhea, 63 pilkkasiipeä, 3 kuikkaa, piekana, tuulihaukka, räyskä, luotokirvinen, varpuslintujen lukumäärät alhaisia. Gåun retki antoi jänkäkurpan, ja ennen lauantaisaunaa suoritettiin pienet iltapäivästaijit. Kiva meno, upea ryhmä fiksuja ja nuoria orninalkuja, lisää tällaisia tänne kun kysyntää ois!



Tänään rallattiin myös kirjoitetun historian ensimmäinen Haliasralli. Kisan alueena Hanko, mutta Tulliniemen luontopolun varrella havaituista lajeista sai 1.25 kertoimella lisäpisteitä. Ralliin osallistui kuusi joukkuetta, joista yksi lihasvoimin, ja kaikki tiimit kävivät aseman alueella. Potin korjasi Juha Kettusen, Arto Laakson ja Andy Lindénin tiimi 87 lajilla, joista Haliakselta 62 lajia. Vertailuksi mainittakoon, että aseman havainnoijat havaitsivat 71 lajia, ilman osallistumista ralliin. Saisko tästä tapahtumasta perinteen?















Aseman pihalla viihtyi komea kyy







14.4.

Su



Korkeapaine jatkuu, eikä lintutilanteessa havaittu aamun aikana suuria muutoksia. Ristisorsa 1p 1m, haahka 2 500p, kuikka 5m, metsäviklo 3m, luotokirvinen 1p, räyskä 1m. Uusien tapahtumien ketju jatkui Eteläkallion lintupäivystyksellä, kun allekirjoittanut päivysti klo 12-14 välisen jakson päiväretkeilijöitä opastaen. Apinoitiin Tringan torniopastusten konseptia ja somessa kiertänyt video saavutti laajaa näkyvyyttä tavoittaen yli 8 500 henkilöä, huh! Ekan rundin kävijämääräksi nousi 13 henkilöä ja Haliaksen ystävien esitteitä lähti hyvin maailmalle. Ja nähtiin siinä jopa lintujakin! Ensimmäisiä retkeläisiä ilahduttivat aivan viereen saapuneet 2 pyrstötiaista, ja kaksituntisen aikana nähtiin hyvä osa päivän 985 kurjen muutosta. Lintupäivystys paketoitiin Etelämetsän yli ammutulla 7 piekanan pulssilla. Päiväretkelle lähtenyt Aatu ja muutaman päivän jaksolle saapunut Tuomas Ojalehto olivat menossa hyvin mukana, mistä suuri kiitos. Nuoriso poistui iltapäivällä, kiitokset vielä tällekin erinomaiselle retkiporukalle ja tervetuloa uudestaan!
















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti