14.5.2018

Halias 12.-15.4. - kevään kiihkoa ja Haliaspinna






Huhtikuun alku toi kevään Suomeen. Kablin jälkeen ehdin parille pistoretkelle Viikkiin ja vuosipinnalista täyttyi mm. jalohaikaralla, pikkutyllillä, sääksellä, ruskosuohaukalla, rautiaisella ja punajalkaviklolla. Seassa näkyy kaikenlaista kivaa, kuten pulmusta ja ampuhaukkaa, kuten keväisessä Viikissä tuppaa käymään.

Seuraava tarkemmin tarinoitava jakso osui huhtikuun puoliväliin, kun rekrysin opiskelijatiimin Haliakselle. Torstaina 12.4. lähdimme Joona Koskisen kanssa etulinjaan, Inka Voutilainen & Elisa Nygård saapuivat perjantaina ja Atte Laaka & Miia Mannerla lauantain puolella. Asemalla köörin lisäksi Aatu, Jonne von Hertzen ja Tomas Swahn. Kyllä tästä retken taas saa, tänään asemalla laskettiin mm 666 muuttavaa peippoa.

13.4.

Heil seitan. Joonan kanssa kiivettiin aamulla bunkkerille, Tomas piipahti siellä verkkokierrosten välillä ja Jonne keskittyi aamun ensi tunnit kuvaushommiin. Itäiset virtaukset jatkuvat massamuuttoa jarruttaen, nähtävää kuitenkin riittää ja Hangon saaristo todettiin kauniiksi auringon noustessa pilvettömältä taivaalta. Asemarutiinit pyörivät: vakio [x], vakiorengastus [x], Gåulla käynti [x] staijia yht 10h25min.

Lajeja havaittiin mukavat 81 kipaletta, sisiskasvatteja lämmittivät mm. mukavan aikainen lapintiira (bunkkerin yli iltapäivällä), 2 ampuhaukkaa, kangaskiuru ja metsäkirvinen. Paikallisista mainittavimpana 220 kyhmyjoutsenta, 6200 haahkaa ("hyvää duunia!"), 800 allia, 44 haapanaa, harmaa- ja lapasorsaparit, 4 jouhisorsaa, luotokirvinen ja 6 tiltalttia. Muutolla 465 kurkea, 7 piekanaa, 3 sääkseä, 52 västäräkkiä ja harakka =) joten positiivisen puolelle kallistuttiin vahvasti. Päivän loppupuoliskolla haettiin Inka ja Elisa Hangosta.

Huhtikuinen saaristo on kaunis



Koskinen takseeraa

Vesi on matalalla ja Gåulla kelpaa talsia...



Västäräkki taisi olla viikonlopun kuvatuin laji








14.4.

Lajipäivä! Itävirtaukset edelleen vallalla, mutta selkeesti "nyt oli tullu jostain", koska:

- Sivari-Tomas spottas vakion vikalla jaksolla bunkkerin ohittaneen sitruunavästäräkin! Satuin just olemaan katajan juurella keskikalliolla, kuulin äänen ja kysyin että sittiskö siellä meni =D lintu äänteli kahdesti ja suuntasi ENE, Tomas näki keltaisen vatsan ja siipijuovat, selkää ei nähty kun ohitti sen verran korkealla. Eikä äänikään oikein feldeggille taivu.

- Aatu löysi aamupäiväkävelyllä Gåbin kalliolta pajulinnun! Siinä oli päivälle toinen Tringan saapumisenkka.

- Kivasti ilahdutti myös bunkkerin vierustalla pari säettä viritellyt mustapääkerttu, joka siirtyi Länsikärjen suuntaan ja päätyi lopulta rengastettavaksi. Kovin on aikaista lajistoa nyt liikenteessä.

Atte Laaka ja Miia Mannerla saapuivat noin tunti sittiksen ohituksen jälkeen. Tänään taas kepitettiin bunkkerilla niin että kulmakarvat kärähti, käytiin Gåulla ja päivän päätteeksi saunottiin. Iltahuudossa selvisi aikaisten saapujien lisäksi muutakin päivän lintutilanteesta: haahka 5000p627m, uivelo 2/1m, kuikka 30m, sinisuohaukka 4m, piekana 14m, sääksi 5m, kurki 2014m, kuovi 3m, räyskä 3m, kangaskiuru 4m, metsäkirvinen 6m, luotokirvinen 3p, tiltaltti 8p, mustavaris 3m ja nokkavarpunen 1m. Lajeja 90!

Aikainen mustapääkerttu eksyi verkkoon

Peukaloinenkin saatiin ihasteltavaksi

Sääksi ohittaa bunkkeria, taustalla "sukellusveneluodot"



Merikotka ohitti myös bunkkerin - poikkeuksellisen läheltä



Tiltaltti


15.4.

Tuttuun tapaan spekuloitiin aamupalapöydässä, että mitä sitä tänään nähtäis. Mä yritin vaatimattomasti tarjota Jonnelle jotain mulelia, serinusta tai avosettia, mutta kohtasin totaalisen tyrmäyksen. "Ei, jotain kovempaa!"

Sen kummempia ajattelematta kapusin bunkkerille aloittamaan vakiota, Miia ja Elisa perässäni. Havainnointia ehti ehkä kulumaan se seitsemän minuuttia, kun Inka soittaa. "Täällä kotilahdella on KAKSI PUNAPÄÄNARSKUA." MITÄÄÄ!? Epäuskosta toivuttuani lähetin Elisan ja Miian alas, että menkää nyt hitto kattomaan sitä! Oletin että linnut olis jossain määrin paikallisina, joten jäin rauhallisesti staijaamaan vakiota. Vähän siinä silti rupes sydän jyskyttämään, kun kuulin pian bunkkerille kapuavilta Inkalta ja Joonalta, että linnut katos Kallskärien taakse. Samalla spekuloitiin Jonnen kohtaloa, joka ei ilmeisesti vastaa puhelimeen. Mutta huuto tavoittaa.

Tomas oli huussireissun päätteeksi spotannut linnut tsekkaamalla amerikantusohaaveissaan kotilahden lintuja ja löytänyt asemalle uuden lintulajin! Tomas ja Aatu olivat lähteneet Kallskärien kalliolle etsimään lintuja uudestaan ja sieltähän ne löyty. Jonne, Miia ja Atte hoitivat linnut uudelleen aseman rannasta käsin ja kun väkeä oli palannut riittävästi bunkkerille, lähdimme Elisan kanssa kuittaamaan lajit. Ja siellähän ne oli Aatun hellässä hallussa, ihanaisen matalassa aamuvalossa. Siinä kelpasi fiilistellä koreaa koirasta ja yrittää oppia miltä se naaras näyttääkään. Sopivan ihasteluikkunan jälkeen palasimme bunkkerille - muutto ei yltynyt mitenkään intensiivisesti, jengillä oli homma hallussa ja sain kaikessa rauhassa keskittyä fiilistelyyn =D

Viikonlopun juhlakalut. Skouppikuva (c) Tomas Swahn


Bunkkerilla viihdyttiin koko miehittäjäkokoonpanon voimin, mutta ylimääräistä staijia ei tällä kertaa kauheasti kertynyt. Kaunis aamu kehittyi tihkusateiseksi keskipäiväksi, jonka siivittäminä teimme pikaisen retken Gåulle ennen lähtövalmisteluja. Meni vähän läpijuoksemiseksi siinä tihkusateessa ja se isokokoisen näkönen tumma rastas olis pitäny naulata, mutta kaksi paikallista luotokirvistä jakso piristää. Lisäks nähtiin muutolla mustavaris, 9 kapustarintaa, 34 kuikkaa ja merellä paikallisina 24 silkkiuikkua.

Kotia kohti startattiin siinä kolmelta iltapäivällä, eikä pääteiltä poikettu päättömille bongauksille. Kiitoksia Jonnelle, Tomakselle ja Aatulle isännöinnistä sekä seurueelle hyvästä retkestä! Ja anteeksi.

Retkiporukan ikuisti Jonne von Hertzen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti