2.9.2017

Batumi2017, osa II - Laskennan ensimmäiset päivät & alkukauden rariteetteja17.8. Shuamta, Day 1

… ja laskenta käynnistyy tästä! Aamu oli odotetun hiljainen, jolloin koordinaattori rehki kirveen kanssa laskentapaikan suojan rakenteita varten. Yritin saada aikaiseksi myös muutaman sivutuen, mutta sopivaa puumateriaalia ei ainakaan vielä löytynyt. Hirvee helle, univelka ja rehkiminen johtivat melko heikohkoon oloon, jota voimisti ylimääräinen patikointi - ukkoskuuron saattelemina kävimme Elzan talolla ja kiipesimme uudelleen asemalle parin tunnin odottelun jälkeen.

Lintuja kuitenkin liikkui jo suht hyvin siinä savotan ja ukkoskuuron välissä: ruskosuohaukka sai olla ensimmäinen tietokantaan syötetty laji, ja paria minuuttia myöhemmin sesongin toisesta pedosta vastasi kovaa ja korkealla aseman yli pyyhältänyt ad-muuttohaukka! En olis ees uskaltanu veikata tätä kauden ekaksi linnuksi mutta lähellä oli =D myöhemmin iltapäivällä nähtiin toinen muuttohaukka, joskin paikalliseksi tulkittu, mutta suht lähellä pyörähtänyt nuori yksilö. 

Mehiläishaukkoja laskettiin ekana päivänä rapiat 800 yksilöä, seassa esiaikuinen käärmekotka, kaukana pohjoispuolella kierrellyt pikkukilju-/kiljukotka, joukossa pari pikkukotkaa ja niittysuohaukkaa. Nuori hollantilainen Bjorn laski 550 muuttavaa tervapääskyä, siinä missä tammitikka ja palokärki huutelivat kansallispuiston puolella.

Illalla sai sit heittää hyvästit univelkojen kuittaamiselle, kun ”aikaisin nukkumaan” -toiveet mureni siinä, kun perusrutiinien tilalle saa aina jotain ekstraa. Ens viikolla sit?


18.8. Shuamta, Day 2

Yöllä ukkosti tosi järeästi ja georgialainen bakteerienvaihtokuurikin piti hereillä. Aamupäivällä työstettiin suojaa, tällä kertaa vaakatasoisia tukipuita tehden ja kaivaen kuoppia pystytolpille. ”En mä mikään insinööri oo” -vitsit kaikuivat varsinkin silloin kun vaakapuille ei saatu sopivia solmuja aikaan. Saamarin raskaita nämä savottahommat näillä keleillä =D

Aamupäivällä nähtiin paljon ukkosrintamia merellä, mutta nyt säästyttiin eestaas ravaamiselta. Muutoin asemalla oli tänään hyvä meno, mehiläishaukkoja lähemmäs 1800 muuttavaa, joukossa mustahaikara, 15 kattohaikaraa, 14 pikkukotkaa, jokunen ruskis, niittysuo ja haarahaukka. Lisäks taivaalta kuului virtavästäräkin ja nummikirvisen ääniä, ja vanhalla laskentapaikalla (nykyisellä raksatyömaalla) pyöri harjalintu.
 
Shuamtan hyönteisfaunaa: purjeperhonen ja etelänpäiväkiitäjä 
19.8. Shuamta, Day 3

Aamu alkoi aika friskeissä fiiliksissä, kun elokuun sateissa sählättiin suojan tolppien poikkipuut kiinni, jotta sen suojan saa paremmin kiinnitettyä. Onneksi tuuli oli sen verran kova, että lopulta sitä pressusuojaa ei kannattanut laittaa tuulen riepoteltavaksi vaan kelin kohentumista odoteltiin turistikatoksesta käsin. Startti ei oo muutenkaan ollut helpoin mahdollinen, unirytmi sen verran sekasin että herään aamukolmen tienoilla ja nuokun puolivalveilla pari tuntia ennen herätystä. Vähemmästäkin on torkkujen tarpeessa =)

Mehiläishaukkoja nähtiin tänään tonni ja rapiat, joiden mukana etelään suuntasivat kauden eka sääksi, jokunen pikkukotka, pari niittysuohaukkaa, pikkukotkaa ja yksi mustahaikara. Paikallinen Peregrinus leijaili ensin aseman itäpuolella (havahduin siihen kun tervapääskyt sukelsi hirveetä vauhtia kohti rannikkoa ja sit totesin virne suupielissä, että no niinpä tietysti) ja näyttäytyi uudestaan päivän viimeisinä tunteina.

20.8.

Vapaapäivä! Hyvä nollata kroppaa matkustamisen, järjestelyjen ja muutamien pitkien päivien jälkeen. Mukava majoittua vaihteeksi Ruslanin talossa - kävin iltapäivällä antamassa pikaopastuksen kahdelle italialaiselle turistille ja siinä samalla läppärin viereen oli ilmestynyt kuppi georgialaista kahvia ja suklaata! Päivän soundtrackistä vastasivat Cream, Cynic ja Edison’s Children.

21.8. Shuamta, Day 5

Batumin aurinko polttaa nahkaa pilvettömältä taivaalta ja pilvetön taivas ohjaa linnut kauas itäpuolelle. Kun kolmen tuhannen mehiläishaukan keskuudesta löydettiin lähinnä mustahaikara, yksi pikkukotka ja pari ruskosuohaukkaa, niin sitä huokas notta jaahas, tää on taas ”näitä päiviä”. Niin siinä meinäs käydäkin. Sit myöhään iltapäivästä hollantilainen Elien hoksaa aseman päällä rundaavan jalohaukan. Katon että onpa kummallisen näkönen subari – eiku hei, onko sillä tumma pää? VÄLIMERENHAUKKA!! Lintu jää onneksi rundaamaan matalalle aseman päälle ja 2kv-linnun paraatituntomerkit erottuu hyvin; juv-siipisulkien karkea raidoitus leveälti tummalla siiven takareunalla, lisäksi lintu on vaihtanut tummia aikuispuvun höyheniä päässä ja rinnan yläosassa, eli tumman muodon yksilö. Kyseessä on Georgian kolmas havainto lajista, joten ihan hyvät pöhinät siitä saatiin. Ja kas kummaa, Espoon Laajalahdelta löytyi Suomen toinen välimerenhaukka. Ei onneksi mennyt Viikkiin =)

Tiimiin saapuu lähes päivittäin lisää väkeä ja tänä iltana todistettiin vähän suurempaa työvoittoa, kun kenialainen Martha Mutiso saapui Batumiin! Mm. Thaimaan petostaijiprojektissa työskennellyt Martha haki koordinaattoriksi jo viime vuonna, mutta viisumiongelmien takia ei päässyt paikalle, Lähellä oli että ei olisi päässyt nytkään, mutta näin tämä projekti kansainvälistyy! Samoin vuodelta 2015 tutut Emmanuel Roy ja Yves Dubois saapuivat, Suomi-Ranska-vinoilu sen kun yltyy.

Eleonora!Tuntomerkit erottuu mustavalkokuvastakin
22.8. Sakhalvasho, Day 6
  
No niin, se oli sit 20 000 mehiläishaukkaa tänään! Aamu alkoi oikein hyvin muutamalla nätillä suohaukkaparvella ja hienolla pukukirjolla. 25 niittysuohaukkaa ja 14 ruskosuohaukkaa ei oikein edusta sitä Batumin kovinta kärkeä, mutta pakkohan sen muuton on jostain startata =) Hiljaisen keskipäivän jälkeen asemien väliselle sektorille kehittyi aika hyvä mylly mehiläishaukkoja, ja seasta napsittiin käärmekotkan, pikkukiljukotkan ja vanhan arokotkan kaltaista laatua. Myös yksittäisiä sirovarpushaukkoja näkyy muiden lintujen seassa. Päivän kruunasi aseman yllä pyörähtänyt VÄLIMERENHAUKKA, joka osoittautui sulkasadon perusteella eri linnuksi kuin eilinen! Tämäkin oli 2kv-lintu ja tumman muodon yksilö. Eilistä vastaavaa mässäilytasoa ei tänään saavutettu mutta kelpaahan nämä =)

Siinä missä niitä ensimmäisiä parempia päiviä odottaa, ne ovat myös yllättävän raskaita koordinoida. Batumin ensikertalaiset, varsinkin nuoremmat, huutelevat lintuja joka sektorilta ja sekaisin olevaa pakkaa pitää koko ajan korjata. Systemaattisen laskennan, datan keruun ja joidenkin protokollaa seuraavien laskijoiden hermojen kannalta meno oli melko koettelevaa ja kuluttavaa, mutta onhan se hitto vie tärkeetä että täällä on porukkaa joilla riittää intoa. Onhan sitä itekin hehkuttanut niitä ”vain” 20 000 pedon päiväsummia niillä ekoilla reissuilla =D

Loppupäivästä suomalaiskoordinaattorin energiaa kului ison sveitsiläisryhmän parissa (tarinaa tuli ja vastineeksi projekti sai muhkeat lahjoitukset) sekä päivällisen jälkeen pidetyn sirosuohaukkojen määritysesitelmää vetäessä. Sitä ihmettelee aamukuudesta sinne iltayhteentoista, että kuinka paljon ihminen voikaan päivän aikana hikoilla…


Mehiläishaukkojen kuvaussesonki on alkanut22.8. nähtiin jo komeiksi luokiteltavia parvia.


23.8. Shuamta, Day 7

Aika kokonaisvaltainen sadepäivä. Kiivettiin aamuseitsemäksi asemalle ja todettiin, että sateen ja tuulen yhdistelmällä pressusuoja ei riitä, joten tapettiin aikaa turistikatoksessa puolillepäivin asti. Sen jälkeen staijattiin pari tuntia, mitään ruskosuohaukkaa kummempaa petoa ei juuri nähty ja länsipuolella velloi hetken ihan komea 500 tervapääskyn parvi, mutta alapilvet nostattivat tunnelmaa. Sade pakotti meidät suojaan taas iltapäivästä ja sen saattelemina poistuimme laskentapaikalta vähän aikaisemmin. Illalla Ruslanin isä Nuri pääs vähän goijaamaan talossa majoittuvaa porukkaa, kun ”Haluatteko maistaa juuri valmistunutta kotiviiniä?” tarkoittin sitä että ”Nyt tuhootte nuo pari viiden litran tonkkaa ja helvetin äkkiä.” Päähänhän se kosahti. Koko sirkuksen päätteeksi herra John Wright saapui residenssiin ja tunnelma muuttuu aina vaan levottomammaksi.

24.8.

Toinen vapaapäivä, vähän meinas aamulla päätä kiristää mutta sopivalla nestetankkauksella ja Game of Thronesin uusimmalla jaksolla se hoitu ihan hyvin. (S07E06, jumankauta mikä jakso.) Laskentapaikoiltakaan ei raportoitu mitään historiankirjoja ravisuttavaa, joten jäämme odottelemaan kuun viimeisiä päiviä ja mehiläishaukkojen ensimmäistä rynnistystä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti