22.3.2017

Champions of the Flyway tulee taas - tuetaan muuttolintujen suojelua!


Linnuston monimuotoisuus hupenee kovalla tahdilla ja valmiiksi harvalukuisten lajien lisäksi aikaisemmin runsaat lajit ovat harvinaistumassa. Erityisesti pitkän matkan muuttolintuihin kohdisuu yhä enemmän ja enemmän uhkia, kun elinympäristöä katoaa sekä pesimäseuduilla, talvehtimisalueilla ja muuttoreittien varrella. Monien seurantatutkimusten mukaan pitkän matkan muuttajat taantuvat dramaattisesti erityisesti sukulaissuhteiltaan ja samanlaisilta elintavoiltaan verrattaviin lähimuuttajiin nähden. Kokonaisvaltaisen elinympäristökadon lisäksi liian monen muuttolinnun matka pysähtyy metsästäjän takia; muuttoreittien varrella lintuja ammutaan, pyydystetään verkoilla, liimatuilla oksilla tai muilla ansoilla.

BirdLife Internationalin mukaan toiminta on hyvin laajamittaista ja arviot kadosta ovat kammottavia - joka vuosi Välimeren seudulla tapetaan 12-36 miljoonaa lintuyksilöä. Okei, haarukka on melkoinen, mutta suuruusluokka selvä. Monet lajit ovat tuttuja ja yleisiä, monet entuudestaan uhanalaisia tai vähintäänkin taantuvia. Metsätyksen taustalla on myös monia syitä; lintujen metsästäminen voi olla yli vanhasta mittakaavastaan kasvanut traditio, se voi olla silkkaa ajanvietettä tai hupia, tai pyydetyistä linnuista valmistetaan kulinarista herkkua, jolloin toiminnan taustalta löytyy järjestäytynyttä rikollisuutta. Oman toiminnan haitallisuutta ei välttämättä ymmärretä, jolloin koulutus, valistus ja kampanjointi ovat ensiarvoisia menetelmiä ongelmien kitkemiseksi. Yhtä lailla sopimuksia ja lakeja ei noudateta, tietämättömyyden tai korruption takia - eikä kaikilla muuttoreittien varsien valtioilla vastaavia lakeja välttämättä ole.

Champions of the Flyway -tapahtumassa kerätään varoja muuttolintujen tappamisen vastaiseen toimintaan sekä tiedotetaan ongelman eri ilmiöistä - ja laajuudesta. Tapahtuman runkona ovat eri puolilta maailmaa sikiävät joukkueet, jotka promotoivat tapahtumasta, tavoittelevat joukkuekohtaista varainkeruusummaa - joka lahjoitetaan tietylle projektille lyhentämättömänä - ja joukkueet osallistuvat maaliskuun lopussa Israelissa järjestättävään linturalliin.

Hep! Miksi Israel? Tehdään se tässä heti selväksi, että kyse ei ole poliittisesta tapahtumasta ja yksi tapahtuman iskulauseista kuuluukin, että linnut eivät tunne rajoja. Israel on läntisen palearktisen alueen monipuolisimpia lintumaita ja lintuharrastajien perinteinen matkailukohde, joten sen puolesta on luonnollista, että se toimii tapahtuman kotimaana. Itse linturalli on tärkeää rallin yhteisöllisyyden vuoksi, sillä tapahtuma kerää yhteen muuttolintujen suojelusta kiinnostuneita ihmisiä. Mukana on myös palestiinalaisia joukkueita, ja israelilaisten sekä palestiinalaisten luonnonsuojelujärjestöjen yhteistyö on Israelissa merkittävää. Ralli toimii kokonaisuuden lippulaivana, jonka avulla sitä näkyvyyttä saadaan. Rallin päätteeksi palkitaan rallissa korkeimman lajimäärän saavuttanut joukkue, eniten varoja kerännyt joukkue sekä eniten promotyötä tehnyt joukkue. Enkä väheksyisi kilpailun merkitystä kokonaisuudessa, linnuston monimuotoisuus konkretisoituu rallissa havaittuna kokonaislajimääränä.


No niin, eteenpäin.Tänä vuonna joukkueiden keräämät varat ohjanaan Turkin BirdLifen Doğa Derneğin projektiin, jonka pääsääntöisenä toimialueena on Turkin Anatolian seutu, tärkeä muuttoväylä mm. petolinnuille ja muille nousevia ilmavirtauksia hyödyntäville linnuille.
Doğa Derneği pyrkii tavoitteisiinsa koulutuksen, erityisesti metsästäjien perheisiin ja nuorisoon kohdistuvan ympäristökasvatuksen kautta, jolloin seuraava sukupolvi tarkkailisi luontoa mieluummin optiikan läpi kuin aseen piipunvartta pitkin. Lisäksi Anatoliaan on saapunut poikkeuksellisen paljon syyrialaisia pakolaisia, jotka eivät ole tietoisia muuttolintujen suojelusta tai niitä koskevista kansainvälisistä sopimuksista. Pakolaisten syyttelyä ei kannata edes aloittaa, yhtä lailla Suomessa metsästyksessä on räikeitä epäkohtia.

Champions of the Flyway -kotisivujen mukaan projekti on saavuttanut turkkilaisten nuorten ympäristökasvatuksessa jo merkittäviä tuloksia ja henkilöstöllä on konkreettiset suunnitelmat yli 3 000 pakolaisperheen kouluttamiseen. Ja nyt toimintaa nostetaan uudelle tasolle tavoitteiden saavuttamiseksi.

Champions of the Flyway järjestetään nyt neljättä kertaa ja aikaisempina vuosina varoja on kerätty muuttolintujen tappamisen vastaiseen toimintaan Kreikassa, Kyproksella ja Georgiassa. Keräyssummat ovat tasaisesti nousseet ja viime vuonna Kreikan BirdLifelle lahjoitettiin yli 80 000 dollaria! Viime vuonna mukana oli 14 kansainvälistä ja 24 paikallista joukkuetta, ja vuorokauden kestäneessä rallissa nähtiin kokonaisuudessaan yli 240 lajia.Suomalaisjoukkue The Arctic Redpolls on osallistunut ralliin kahtena aikaisempana kertana ja lähtee skabaamaan nyt kolmatta kertaa. Tundraurpiaiset ovat menestyneet niin ralleissa kuin rahankeruussakin, viime vuonna rallin voitto irtosi 174 lajilla ja porukka keräsi yli 4 000 euroa kokonaispottiin. Joukkueeseen kuuluvat Jarkko Santaharju, William Velmala, Vilppu Välimäki ja Roni Väisänen, joten kannustetaan nämä loistavat tyypit seuraavaan voittoon ja autetaan tiimiä saavuttamaan vieläkin korkeampi keräyssumma! Tiimiä sponssaa Zeiss Sport Optics.

 Lahjoitukset:

Justgiving.org -järjestelmän kautta, lahjoitus kilahtaa saman tien tilastoihin ilman verkkopankkiviiveitä. Täällä lahjoituksen voi tehdä myös omalla nimellä, nimimerkillä tai nimettömästihttps://www.justgiving.com/fundraising/COTF2017-AR

En tiedä onko mulla kuinka paljon retkikavereita, mutta haastan niiden lisäksi kaikki blogin lukijat lahjoittamaan! Paronilta lähti just muutama kymppi BirdLifen lahjoitustilille. Ralli kisataan 28.3., joten vielä ehtii lahjoittamaan. Pienellä summalla, esimerkiksi viidellä eurolla, on jo iso apu, muuttolinnut kiittävät!

Näistä linkeistä löytyy mm. tapahtuman kotisivut, ja sosiaalisen median puolelta voi seurata tapahtuman taustoja, muuttolintujen metsästykseen liittyviä uutisia ja seurata tapahtuman kulkua:

Champions of the Flyway - Facebook- & www-sivut

The Arctic Redpolls - Facebook, Twitter, & tarina viime vuoden kisasuorituksesta.

Doğa Derneği -projektista lisää täällä.

Kuvat ovat Cotw-sivustolta ja Zeissin blogista.Lisäys:

Vuoden 2017 rallin voitti - jälleen - The Arctic Redpolls huikealla 181 lajin tuloksella! Samoin tapahtumassa kerättiin kokonaisuudessaan yli 60 000 $ muuttolintujen suojeluun! Summa menee lyhentämättömänä  Doğa Derneğille! Onnea Roni, Vilppu, Jarkko ja Wilu ja onnea muuttolinnut!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti