23.12.2014

Laruralli_2014

29.11. klo 04.05. Vanhankaupungin bussipysäkillä. Teeripullo narskahtaa auki ja odottelemme Juho Könösen kanssa bussia keskustaan. Pääkaupunkiseudulle saapunut Juho majoittui tätä kisakoitosta varten meikäläisen kämpässä, joskin suorituksesta selviäminen (pun intended) vois tehdä tiukkaa kahden tunnin yöunilla.

Kolmen vartin päästä löydämme tiemme Lauttasaareen, purkupaikka Bar52:n eteen. Tiimin kolmatta pyörää, Jari Laitasaloa, saadaan odotella vielä. Mutta moiset voi antaa anteeksi, kun aikaa on ja Jari ansiokkaasti keitti pari termarillista kaakaota tiimin lämmikkeeksi. Minttuakin löytyi. V***n sisikset lähtevät liikkeelle.

Rallin pari ensimmäistä tuntia kuluu pimeälajien (pöllöt, kurpat) etsimiseen. Rallin eka punarinta löytyy, ei tule olemaan vaikea laji. Fiilistellään tuhnukeliä ennen Myllykallion torniin kiipeämistä, tornista vallataan paikka tunti ennen auringonnousua, aamustaijin aikana kepitetään niinkin kovia rallilajeja kuin keltasirkku, palokärki, tilhi, tukkasotka, alli, kanahaukka ja harmaahaikara (a11p). Saaressa melko kova töyhtötiainen huutaa niin että Myllykallio raikaa.

Tauon paikka loskasateessa.

Vähän minttukaakaota koneeseen...

... huikkaa...

... ja taas jaksaa!

Aamustaijin jälkeen suuntaamme länsiväylän pohjoispuolelle. Katajaharjunniemeltä kompataan peippo ja rallin ainoaksi jäänyt käpytikka. Kaskisaarelle vievällä sillalla kotkansilmä-Könönen skarppaa isolepinkäisen, siinä missä pikkutikka ja käpylinnut kirjataan menetetyiksi. Nackapuiston ruokinnalta revitetään varpushaukka ja nokkavarpunen (uusi rallilaji ja ässä!) Välistä sataa niin maan peevelisti lunta, joten minttukaakaolle pyhitetty paussi on paikallaan. Paluu Myllykalliolle puoleksi tunniksi, uusia lajeja ei juuri irtoa, enemmän sitä häiriköidään Kallen, Edwardin ja Diegon tiimiä.

Loppupäivä menee Länsiulapanniemen, Ryssänkärjen ja fasaanipaikan välillä. ”Poliisin” mökkialueilta saamme Jarin kanssa jähistettyä punakulkirastaan, paikalla myös pari erua (rallin aikana löydämme yhteensä 6 punarintaa). Hevosenkenkälahdella pitkään notkunut tukkakoskelo urpoillaan ohariksi, onneksi rantalepikosta löytynyt tikliparvi paikkaa. Jari ja Juho painuvat Ryssikseen hoitamaan pikkuvarpusen, hömötiaisen, järripeipon ja haapanan (”varmat nuotit”), kun karvanaama painuu etsimään fasaania (”tonne se meni eilen yöpymään”).

Myllykalion staijitunnelmia.

Dry Martini vaappuu vastaan fasaanipaikalla: kovin on muikeat ilmeet kavereilla, potkivatkohan saaren ainoan fasaanin nuotitetulta paikalta pakoon. Mitään ei ainakaan löydy ensimmäisellä, toisella, eikä kolmannellakaan komppausyrityksellä. Istahdan evästämään ja jään odottamaan. Ode & Biti saapuvat paikalle, Ode keskittyy komppaamiseen, Bitin kanssa jutellaan yhdestä, toisesta ja muistaakseni asian vierestäkin. Varmaan Lauttasaaren fasaanipopulaatiostakin. Jos tällä saarella on enää yksi ukko jäljellä, niin tällä komppauksella yleisen rallihäiriköinnin jälkeen sitä tuskin löydetään. Eikä sitä löydy, vaikka Jari & Juho saapuvat komppausavuksi pankkilajit kuitattuaan.

Päivän viimeiset valoisat hetket kuluvat Larun itärannalla. Jari taisi ehdottaa huuhkajastaijia Ruoholahden päältä, mutta ainoastaan karvanaama näyttäis ottavan ajatuksen vähääkään tosissaan. Viimeisten minttujen aika. Siitä purkupaikalle. Oma osaamisemme huomioiden ja rallin tasoon nähden purussa ei hirveästi edes jännittänyt, tuskin sitä kovimmilla kärkisijoilla kuitenkaan ollaan. Meno on letkeetä – välillä vinoillaan ja virnuillaan tutuille, Koffin Porter maistuu. Purkutunnelman siivillä pärjätään hyvin, myös sijoitustaulukossa: 44 lajia riittää jaetulle neljännelle sijalle! Paremminkin ois aina voinu mennä, mikä heijastui Jarin loppukaneeteissa (”yritä tässä sit rallata, kun mukana on puuseppä Pirkanmaalta ja joku hippi jostain helvetin Keski-Pohjanmaalta”). Voiton korjasi Tringan nuorisoväestä ja turkulaisesta kupasta koostunut Kuppa ja 3 muuta 48 lajilla! Onnittelut!

Kuppa ja 3 muuta tuulettaa!


Lauttasaaren ralli 2014, kunniataulukko:

1.       Kuppa ja 3 muuta (Markus Lampinen, Aleksi Mikola, Tomas Swahn, Ossi Tahvonen) 48. Västäräkki, kottarainen.
2.      MC Rallus (Tuukka Kupiainen, Juha Laaksonen, Jarkko Santaharju, Kari Soilevaara) 48. Pulmunen.
3.       Takaveto (Vesa Jouhki, Andreas Lindén, Matti Rekilä, Jukka Salokangas) 46. Lehtopöllö, sarvipöllö.
4.       V...Sisikset (Aki Aintila, Juho Könönen, Jari Laitasalo) 44. Nokkavarpunen.
        Hammars Gård (Ilpo Huolman, Mikko Kataja, Johanna Klemettinen) 44.
6.       La Rouge (Pentti Kallio, Heikki Lokki, Kari Saarinen, Heikki Seppänen) 43.
7.       Dry Martinit (Kimmo Heiskanen, Seppo Knuuttila, Pekka Rusanen, Petri Shemeikka) 42.
8.       Fluish Papas (Edward Kluen, Kalle Meller, Diego Pavon) 41. Laulurastas.
        Team TLY (Sebastian Andrejeff, Paul Boijer) 41. Isokäpylintu.
        Myllykallion tykit (Jukka A. Lahtinen, Timo Vilkka, Leo & Ville Wallinmaa) 41.
        Heittokääpiöt -1 (Jenni Leppänen, Sanna Mäkeläinen, Johannes Silvonen, Vilppu Välimäki) 41.
12. Wounded Knee (Jukka Hintikka, Samuli Lehikoinen, Antto Mäkinen, Sini Tuoriniemi) 40. Rautiainen.
13. A-Gentit (Kai Hilditch, Johannes Ijäs) 39.
14. Mittumaarit (Minna & Timo Damski, Veli Niemi) 38.
15. Epävirallinen Symbioosi (Olli Jalonen, Tuomas Lahti, Mikko Tiusanen) 37. Tavi.
      Team Hemppo (Matias Castrén, Jukka Haltimo, Pekka Huttunen, Olli Okko) 37.
17. Nahkhiirmees (Lauri & Minna Mäenpää, Ira Rekilä) 36.
18. Odet (Biti & Markku Ojala) 34.
19. Lintupoppoo (Björn Ahlnäs, Antti & Jouko Rissanen) 33.
20. Laru Films (Esa Aittokallio, Erkki Halkka, Teemu Konttinen) 27.

Pekka Rusasen laatima yhteenveto rallihavainnoista:

”Rallilajeja havaittiin 63, historian neljänneksi parhaiten. Ässälajeja oli vaihteeksi runsaasti: 10 (tuloksissa). Uutena rallilajina (118.) tavattiin nokkavarpunen.

Perusvesiäisten ohella tarjonta oli niukkaa: merimetso (vain muutama), kanadanhanhi (ainakin a8), haapana (yli 10), tavi (1), tukkasotka (kymmeniä), alli (siellä täällä niukasti), pilkkasiipi (2-3), uivelo (a5) ja tukkakoskelo (1).

Muita peruslistan ulkopuolisia olivat muun muassa harmaahaikara (ainakin a11), merikotka (vain pari), fasaani (2k 1n), kana- ja varpushaukka (molempia ainakin 3), palokärki (ainakin 3), käpytikka (vain jokunen), tilhi (kymmeniä), punarinta (ainakin 8), räkättirastas (kymmeniä-satoja), punakylkirastas (2), hömötiainen (2), korppi (ainakin 3), pikkuvarpunen (yli 5), peippo (vain jokunen), järripeippo (5), tikli (poikkeavan runsas: a20, 10 ja 6), vihervarpunen (vain pikkuparvia), urpiainen (yksittäisiä), käpylintulaji (1 parvi), isokäpylintu (1 parvi), taviokuurna (pari), punatulkku (vähälukuinen), pulmunen (a3) ja keltasirkku (1 tai useampi).

Yksittäin tavattiin hiiripöllö, lehtopöllö, sarvipöllö, västäräkki, rautiainen, laulurastas, töyhtötiainen, pähkinänakkeli, isolepinkäinen, kottarainen ja nokkavarpunen.”

Kiitokset järjestäjille & rallaajille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti