19.5.2014

Perinteiset wappusekoilut Haliaksella


Panoraama bunkkerin miehittäjistä. Vasemmalla Vilppi ja oikealla Jonne. Kuvaajana Jenni Leppänen.


30.4.

Ruoholahden K-Citymarket klo 16.30. Helvetti irti pahimman mahdollisen kaupparuuhkan muodossa. Kärsivällisyyttä mitataan, vaikka hommasta jää sellainen fiilis, että täältä on päästävä mahdollisimman kauas ja mahdollisimman pitkäksi aikaa. Toiveeni toteutuu parin tunnin päästä, kun suuntaan Vilpun ja Jennin kanssa kohti Hankoa – paluu Helsinkiin vasta 1.6.!

Hangossa vietetty toukokuu alkoi siis muutaman päivän Haliasjaksolla, asemalla vastassa Aatu, Jarkko, Jonne von Hertzen sekä Rebecca Viitala.

Revitys aloitettiin Haliaksen parkkipaikalla. Klara wappen! Kuva: Jenni Leppänen


1.5.

Haliaksen klassisia vappuelementtejä; vakiolla sataa räntää, Santaharju puhuu skumppapäissään rivoja, hämäläinen nauraa räkäisesti, jutut on levottomia ja meno levottomampaa, pikniköidään Gåbin kalliolla hitonmoisessa viimassa, saunotaan ja riidellään iltahuudossa. Vai miten tämä muka eroaa Haliaksen normiarjesta, kun valkolakitkin unohtu!

Heikohkon kelin takia staijia yhteensä 6h ja lajeja lapulle 74, mutta saatiin siitä jotain irti: merellä kyhmyjoutsenia 90p ja haahkoja 4000p, joista n.2000 yhtenä parvena Morgonlandetin suunnalla; kuikat yritti virittää muuttoa 15 ja 20 linnun voimin, lomakkeelle silti vain 48m; petoja nähtiin 6 merikotkan, 2 varpushaukan, 2 sääksen, tuulihaukan ja 4 nuolihaukan edestä; merilinnuista liikkeellä merikihu 3m (2t1v), tiiroja 200p 88m (joista lapintiiroja 120p54m); hysypuolella hiljaista, mainittavimpana hernekerttu 1Ä (vuodenpinna). Niemessä myös 2 huutavaa käenpiikaa, vuosipiste siitäkin.

Oli sangen piristävää käydä valoisan ajan päätteeksi iltaretkellä Gåbin kalliolla särkän ja lahden elämää ihmettelemässä, paikalla kivasti vesilintuja (heinätavi 2/2 p, lapasorsa 3/3p, ristisorsa 2/1p), kahlaajia (valkoviklo 29p!!, mustaviklo 2p ja punakuiri 3p (vuodenpinna)), nuori vaaleapäinen harmaalokki (”cake” poissuljettu) sekä 2 intermedius-tyyppistä selkälokkia. Metkaa!

Piknikillä aseman pihalla.

2.5.

Tästä saatiin taas sellanen ”osattiin ja ei osattu” –tyyppinen päivä. Keli oli onneksi aurinkoinen ja tyynissä paikoissa lämmitti, mutta yli 10m/s pauhannut NW/W-tuuli piti ylimääräiset vaatekerrat päällä.

Ekan kerran ei osattu, kun olin kuulevinani bunkkerin päältä lyhytvarvaskiurun ääntä. Ei huutanut useammin, eikä lintua näkynyt, meni Aatulta ja Jonnelta ohariksi. En lähtenyt hetimmiten komppaamaan, ois kai pitäny, kun myöhemmin Jonne kertoo nähneensä Länsikärjessä mystisen katoamistempun tehneen kiurueläimen. Se vasta innostaa komppaamaan, mutta ei sieltä mitään löydy, edes tavallisia kiurueläimiä. Ei auta ei, rareja kyllä tippuu pitkin pk-seutua (onnittelut Kalle Mellerille eilisestä hienosta mustajalkatylli-löydöstä!), mutta Halias taisi taas jäädä ilman…

Vakion jälkipuoliskolla vaihteeksi osattiin, kun hiffasin kauempaa länsipuolelta pohjoiseen suunnanneen ”pienen petolinnun”. Lintu Zeissin syyniin ja, seurauksena epämääräistä mölinää bunkkerilla seuraavan kaavan mukaan:
        Oijjoijoijoj…
        Mikä siellä menee?
        Oijjoijjoijoijjoi…
        Missä se on!?
        Musta huppu, viiksijuova, oijjoijojjoijjoi
        Toihan on muuttohaukka!
        Oijjoijjoijjoi!

Suomeksi; paronin perepsykoosi synnytti lähinnä epämääräistä muminaa, Jenni hiffasi heti mistä on kyse, Vilppu meinasi huitasta takaraivoon kun nuotteja ei kuulunut ja päiväretkellä ollut Aksu ei kuullut muminaa linnun mustasta hupusta =) Aikuinen muuttohaukka paineli suoraviivaisesti pohjoiseen puolentoista kilometrin päästä, upeeta!

Sitä kolmatta ei taas osattu, kun vakion jälkeen bunkkerille kuului jännää tiksahtelua: kun äänen lähde paikallistetaan, kiikareihin osuu sirkun näköinen lintu! Jonne arvelee lintua pienikokoiseksi, mutta hankalahan tuota on ilman suoraa vertailua arvioida. Eikä jälkikäteen kuultu Jarkon vertauskuva peipon ja järripeipon kokoerosta auta lintua kauhiasti määrittämään. Pikkusirkku sijoitetaan lyhytvarvaskiurun kanssa ö-mappiin ja tämä merkintä jätetään taksonille pikku-/pohjansirkku. Kova havis sekin, mutta olishan se ollu kiva naulata…

Mainittujen lisäksi lomakkeelle kirjattiin myös kyhmyjoutsen 130p, haahka 4500p, nuolihaukka 2m, suosirri 3m, pikkukuovi 1m (molemmat vuodenpinnoja) sekä merikihu 4m 4p. Lapun havainnoijat–kohdassa riitti ruuhkaa: Aksu & Mari kävivät koiriensa kanssa päiväretkellä, törkyturpaosasto (Jarkko, Jenni & Vilppu) suuntasivat takaisin pk-seudulle, alkuillasta Kari Soilevaara ja Markus Lampinen saapuivat asemalle. Tomas Swahn oli saapunut jo eilen.

Vessapolun varrella kolme kyytä leikkivät lemmenleikkejään, kun kaksi sinertävää koirasta piirittivät ruskeaa naarasta.Matelijoiden kukkotappelu.

La 3.5.

Tornien taisto 2014! Kovasti olen odotellut mahdollisuutta osallistua valtakunnalliseen lintuharrastutapahtumaan Haliaksen bunkkerilta, kun tähän aikaan täällä pitäisi näkyä kaikenlaista pikkukivaa, välillä kovempiakin rariteetteja. Nyt taisi olla odotukset turhan korkealla sen 200 Haliaspinnan katkaisemiseen…

Meno oli nimittäin törkeän nihkeetä. Vaikka keli oli optimaalinen, muutto oli tosi vaisua, ja hyvät lajipäivät Haliaksella nojaavat enemmän siihen muuttoon, kun monipuolista habitaattia ei ole ympärillä. Kosteikko- ja metsälajien osalta homma voi jäädä pahemman kerran puutteelliseksi, ja 88 lajia riitti noin 29. sijaan! Ja olihan se kelikin melko hyytävää toukokuun alkuun nähden.

Kyllä täällä silti nähtävää riittää, vaisumpanakin lajipäivänä. Tomas spottas päivän ekan kohokohdan, pohjoisen puolelta loittonevan muuttohaukan. Loittonevasta linnusta nyt ei näkynyt juuri mitään, joten iski sellainen fiilis, että ihan jokaista näkökenttään eksyvää peregrinusta ei voi estoitta hehkuttaa =) vai pehmenenkö minä? Bunkkerilla suurempia riemunkiljahduksia aiheuttivat betonihäkkyrältä plokatut 3 keltahemppoa! Ensin ihmettelin outoa västäräkkimäistä ääntä, mutta kun bunkkerin ylittää aivan erinäkönen lintu, huudetaan synkassa Tomasin kanssa notta ”serinus!” Hyvin näkyy keltanen yläperä. Seuraavan kerran Soiska hiffasi bunkkerin yli lentäneen pariskunnan. Tais mennä lajin muuttoenkka uusiks =)

Haliaksen ja henkilökohtaisella skaalalla mukavia haviksia olivat myös heinätavi 2p , lapasotka 3m, merikotka 14p, tuulihaukka 7m, nuolihaukka 3m, puankuiri 16p 29m, merikihu 4p 4m, ruokki 3m, suopöllö 1m, muutolta kärjessä levähtänyt kangaskiuru, mustavaris ja nokkavarpunen. Keltahempon lisäksi vuodarit paukkuivat pikkulokista ja mustapääkertusta. Jonne ja Rebecca poistuivat, päivän päätteeksi saunottiin ja siemailtiin Markuksen skumppia.

Bunkkerin lähistöltä löytyi myös rantakäärme.Su 4.5.

Pilvinen, kylmä ja sateen uhkaama aamu, bunkkerilla ois voinu tulla pahasti vilu jos mereltä olisi tuullut yhtään enempää. Hiukka väsynyttä menoa eilisen jälkeen, itse ei oikein jaksanut staijata aamuvakiota enempää. Komppaaminen sen sijaan houkutti ja Gåun retki palkittiin kolmella vuodenpinnalla (pensastasku 3p, kirjosieppo 3p ja leppälintu 1p). Keli oli ehtinyt vaihtua gomeammaksi ja rarifiilikset korkealle, kun aurinko paistoi tarpeeksi korkealta ja tuuli oli hetkeksi tyyntynyt. Kauaa sitä ei kuitenkaan kestänyt, kun luoteesta puski jykevää sadekuuroa niemen ohitse ja tuuli yltyi jälleen.

Siihen jäi sen jakson ulkoilut, loppupäivä meni blogikirjoituksia päivitellessä ja seuraavana aamuna poistuin asemalta, kohti seuraavia seikkailuja...
2 kommenttia:

 1. Väärinkäsityksiä välttääkseni täytyy oikaista pohjansirkku -vertaus. En siis verrannut pohjansirkkua järripeippoon vaan vertasin pohjansirkun ja pikkusirkun kokoeron olevan suhteellisesti samaa luokkaa kuin peipon ja järripeipon kokoero.
  t. Jarkko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hemmetti millaista tajunnanvirtaa olen taas suoltanu. Mutta kiitos kun oikaisit!

   Poista