31.10.2021

Halias 18.10.-31.10.2021 - ministerivierailu, pari tonnia punatulkkuja ja taigakirvinen

 

 
18.10.
Ma
 
Kyllä - ministerivierailu! Uuden viikon havainnointirutiinit avattiin Aksun, Jukan, Tatun, Juhon, Inan ja Aleksin kanssa, aamupäivästä paikalle saapui Vilppu ja puoliltapäivin seurue, jossa mukana olivat ympäristöministeri Krista Mikkonen, tuleva ympäristöministeri Emma Kari, kansanedustaja Jenni Pitko ja porukallinen avustajia, valtiosihteereitä, sekä Metsähallituksen ja Vapaasataman edustusta. Aksu, Jukka, Vilppu ja Aleksi esittelivät ansiokkaasti aseman sekä Tringan toimintaa (toki kainosti vihjaillen että vastaavaa linnustonseurantamuotoa ei pelkällä pyhällä hengellä pyöritetä), vierailusta piisas näkyvyyttä someen, mediatiedotteisiin ja myös näyttävään Hufvudstadsbladetin artikkeliin. Ministeri ilmaisi tyytyväisyyttään vierailuun ja harrastajien panosta ympäristönseurantaan kehuttiin yltiöpäisesti. Organisaattorit nakittivat pitkäaikaishavainnoijan sinne minne se kuuluukin - eli bunkkerille - ja staijausta esiteltiin niin hyvällä pieteetillä kuin paukkuja jännitykseltä riitti. Pakko kyllä myöntää, että jännitti. Vieraat olivat haltioissaan bunkkerin yllä kieppuvista varpushaukoista ja rengastetuista pyrstötiaisista, mitä nyt yksi väärin tulkittu häly Långörenin suunnalla havaitusta kiljukotkasta ja turhan innokas "se taitaa näkyä" -ilmoitus pistivät vähän pasmoja sekaisin ja nostattivat valmiiksi tuhoon tuomittuja odotuksia =D mut Emma Kari kuulemma hehkutti Haliaksen staijausmeininkiä vielä Hangon kaupungin tarjoamalla lounaallakin. 
 
Päivä oli lintumielessäkin oikein kiva, naakkoja paineli vielä 4199 lintua niemen ohi, siinä sivussa syksyn ensimmäinen ja ainoa mustavaris. Maakotka pyörähti Hangon päällä ja nokkavarpunen piristi aamuvakiolla. Lisäksi alli 4000p, sinitiainen 1140m, pähkinänakkeli 1m, pyrstötiainen 104m, varpushaukka 76m, luotokirvinen 1m ja pikkuvarpunen 150m.

Tringan tiedote ministerivierailusta:


Palokärkipipo sanoo hep ja sillo läks

Naakkaa pukkaa



Vieraat paikalle ja haviksiakin ropisi!

Pyrstötiaiset nostattaa aina riemua

Kristalle ja Emmalle lahjoitettiin uudet Euroopan lintuatlakset

Koko kööri potretissa, kameran takana Jukka Hintikka



19.10.
Ti

Aseman toiminta normalisoitui ja touhuilua jatkettiin yöllisillä verkkorundeilla, reippaat kiertäjät palkittiin sekä sarvipöllöllä että harmaalla lehtopöllöllä, joka oli rengastettu toukokuun lopussa Pälkäneellä! Tuuli tyyntyi lähes nolliin yön aikana ja pientä pohjoisvirtausta pukkas. Mikola nousi bunkkerille jo vajaa tunti ennen vakion alkua, rareilla ei yritystä palkittu mut auringonnousu oli kaunis. Vaimeita vihellyksiä kuului jo pimeässä ja päivälle kirjattiin yhteensä 111m 15p punatulkkua. Loppusyksyn osastoa edustivat myös tilhet (47m 8p) ja urpiaisiet (188m), sieltä saatiin väänettyä samalla syksyn ensimmäiset tundraurpiaiset (tai "ralliturbot", kohtahan se kuitenkin lumpataan). Mainittavia myös punakylkirastas 32m 5p, tiltaltti 1p, pyrstötiainen 165m 20p, isolepinkäinen 4m 1p, naakka 1335m, pikkuvarpunen 247m 20p, pikkukäpylintu 16m ja keltasirkku 78m. Juho puolestaan pisti porukkaan säpinää ja komppas länsikärjen pohjoisrannalta mitä hienoimman koskikaran! Pinnahimoiset havainnoijat saatiin pian kasaan, tuoreeltaan saapunut Ahti Ihonen mukaanlukien, ja lintu etsittiin uudelleen näkösälle, tosin bunkkerikin lopulta näki linnun. Haliaspinnoja paukku! 

Kuulas loppusyksyinen sää kääntyi iltapäivällä etelätuuliseksi ja tihkusateiseksi, seuraavien päivien ennusteet eivät kauhean mairittelevilta näyttäneet ja päätin lähteä iltapäivästä parin yön lomille. Pakkaushommissa bunkkerilta alkoi kuulumaan melko levotonta höpinää kovin myöhäisestä haarahaukasta kaukana pohjoispuolella. No en malttanu lähteä lokakuun pinnaa bointsaamaan, ennen kuin lintu koukkas Gåun takaa kohti Kalskärejä ja sitä sit porukalla saunarannasta ihmeteltiin. Kohti tullessaan lintu näytti varsin rariselta mut osoittautui hetken seuraamisen jälkeen nuoreksi ruskosuohaukaksi! Myöhäinen sekin, kaverin lentotyyli oli melkoisen jäykkää ja varsin vahvassa kulmassa se molempia käsisiipiään roikotti, joten ei ihmekään jos määritys ei mennyt heti kohdilleen, jos linnulla on siivet vähän klesana. Sit Aleksin kyydillä lomille.
 

Ryhmäselfie koskikaran kunniaksi. (c) Juho

Isoleksafiilistelyä


(c) Juho


22.10.
Pe

Tatu noukki pitkäaikaisen Hangon K-supermarketilta ja takaisin asemalle. Kovat tuulet puskivat meriveden pintaa reippaasti ylös mut asemalle päästiin vielä kuivin jaloin. Tältä päivältä ei ollut mainittavia haviksia, eilen jengi ynnäili rapiat 1700 sinitiaista ja 254 pikkukäpylintua, toissapäivänä reippaita havainnoijia palkittiin sekä huuhkajalla että hiiripöllöllä, pihassa hengannut hipö saatiin myös renkaisiin. Harmillisesti missasin Kalle ja Vanamo Mellerin vierailun asemalle, mut jossain vaiheessa näitä lomiakin on hyvä ottaa.


23.10.
La

Jumanperkule! Tai jotain sellasta. Tuuli kääntyi yön aikana pohjoiseen ja piti auringon noustessa niemeä otteessaan tihkusateen kera. Staijauskokoonpanon keskuudessa heräs pientä hämminkiä staijataanko vakio bunksulla vai etelämetsässä, mut sopivalla tuulisuojien sijoittelulla sinne betonimöhkäleen päälle mahtu hyvin kolme tyyppiä kaukoputkineen. Vakion eka jakso meni pimeää aamua, komeaa väreilyä ja vähäistä liikehdintää ihmetellessä, vakion tokalla jaksolla kärjen päälle muodostui mielenkiintoista pikkulintuhässäkkää mut ihmettely vaan jatkui - jumalauta nää on punatulkkuja! Kärkeen saapui 20-40 tulkun parvia yks toisensa jälkeen, ihan lajipuhtaina ja saatto siellä olla jokusia järrejä mukana, mut tulkkuja oli enimmillään toistasataa lintua samanaikasiesti bunksun päällä ja parhaassa jaksossa ynnäiltiin yli 490 yksilöä, suurimpien parvien kattaessa yli 70 linnun jengejä. Vakion jälkeen linja siirtyi itäpuolelle, kun Russarö-linjaa pitkin saapui lintuja Tulliaseman kohdalta sisään. Staijia kertyi piirun verran vajaat seitsemän tuntia ja Haliaksen uusi punatulkkujen muuttoenkka nostettiin kertaluokkaa suuremmaksi ja 2277 yksilön suuruiseksi. Huikeeta! 

Tulkkujen ohella staijattiin 6400 hanhea (joista 1599 valkoposkia), 48 varpushaukkaa, kolme maakotkaa (kaikki kaupungin päältä), neljä kangaskiurua, kaksi isolepinkäistä, 89 pikkukäpylintua. Paikallisena nuori suosirri särkällä, Tatu tuuletti pihaverkkoja ja käsitteli noin kuutisenkymmentä kintua, pöllöverkot jäivät saunan jälkeen auki ja kelin pitäs viimein tyyntyä...


24.10.
Su

... ja sehän tyyntyi! Petoverkot avattiin yötä vasten ja aamukahden rundilla Ecotoneihin tarttui kaksi lehtopöllöä ja yksi helmipöllö. Lähes pläkätyynenä aamuna ois toivonut että asemalla ois ollu kolmen jantterin sijaan täysi tupa, niin Gåulle ois saanu kunnon iskuryhmän heti auringon noustessa - nyt oli tyytyminen vain iltapäiväkävelyyn. Kalskärin ja Gåbin välissä vilisi peukaloisia ja yksi tiltaltti piti tietenkin katsoa tarkkaan, mut fuscatukset jäi muuanne. Muuttopuolen kohokohtina alli 12 440m, pikkutikka 2m, kangaskiuru 3m, pyrstötiainen 40p 166m, pulmunen 1m ja keltasirkku 93m. Tatu ja Juho poistuivat, tilalle Aksu ja Soiska, sekä päijäthämäläisiä nuoria hurjia Joonas Juujärvi, Eeli Juujärvi ja Tuukka Rantanen. Lajeja 69.


25.10.
Ma

Navakan lounaistuulen se yön aikana loihti ja bunkkerille noustessa kelailtiin et meristaijiksi menee. No, ehdittiin me merellekin katsomaan mut eihän me ees kajavaa nähty, kun sinitiaiset puski lyhyen ja intensiivisen pulssin, lomakkeelle 898m ja renkaisiin noin 300 lintua, eli aika matalalla tulivat! Ennen hässäkkää Aksu kuskas bunkkerille tristis-tiltaltin ja hässäkän aikana yksinäinen staijari näki eteläpuolen lähimmällä luodolla paikallisen merisirrin. Sinttipulssin jälkeen Tuukka spottas kaukaa Bromarvin päältä kaksi maakotkaa ja jokunen pyrstisparvikin saapui iltapäivällä kärkee, summana 119 pyrstötiaista. Gåullakin käytiin ja huudon jälkeen kuunneltiin kaikenlaista Sex Pistolsista Kenny Logginsiin. Lajeja 54.


Nuoret päijäthämäläiset Haliaksella


26.10.
Ti

Pöllörundeja jatkettiin ja sivusaalina saatiin taivaanvuohi. Oli gomia, sanos Aksu. Tinttiä pukkas varsin äkäseen heti aamusta, mutta meno hyytyi nopsaan: sinitiainen 2095m, talitiainen 613m, pyrstötiainen 613m, rengastuksia vajaa 400. Muista muuttajista vihervarpusia vielä 1085m, kottarainen 189m ja punatulkku 176m. Tomaslandetilla paikallisena neljä merisirriä, joista Soiska kuittasi Haliaspisteen ja lähti iltapäivästä kotimatkalle, Aatu kävi kylässä ja tupaan saapui vielä encore-retkelle Tatu Hokkanen. Saukki otti pitkät päivälevot sukellusveneluodon laella ja sulatti monen staijarin sydämet.


27.10.
Ke

Vanha naaras-sarvipöllö herätteli Aksun käsissä jengiä aamuhämärissä kannustaen kokoonpanon töihin, Antti Ruhanen saapui samoihin aikoihin parin päivän mittaiselle pätkälle. Ja juuri sopivasti, kirkkaanpuoleinen aamu ja edelleen huomattava lounaistuuli lupaili tinttihässäkkää ja sitä totta vie saatiin! Reilun viisituntisen aikana ynnäiltiin syksyn hienoimmat tinttisigmat: sinitiainen 7174m, talitiainen 1914m, kuusitiainen 411m ("hunnit" ovat olleet totaalisen kateissa koko syksyn) sekä pyrstötiainen 183m. Oli mukava laskea kun ei peippolinnut ollu häiritsemässä. Pihaverkkojakin uskallettiin pitää auki, kolmen rengastajan ja kolmen apurin avulla käsittelyjäkin kertyi yli 950! Vakion alussa Aksun johdolla ynnäiltiin kevyet 23 500 allia eteläpuolelta länteen. Ja sen mitä maltoin pikkulintumuuton ohella merelle katsoa, niin spudeen osui sopivasti kaksi merisirriä länteen Gäddgrundetin edestä. Muita mainittavia summia todettiin lähinnä viherpeipolla 286m, punatulkulla 588m ja vihervarpusella 1227m, käsittelyissä myös yksi palokärki ja tikli. Tintit hyytyivät vakion jälkeen ja ennen kahdelta alkaneita sateita ehdin plokkaamaan kaksi maakotkaa, taas länteen Bromarvin suunnalta. Saunan jälkeen jatkeettiin verkkokierroksia ja tämän vuorokauden puolella saatiin vielä naaras-lehtopöllö! Asemalle iltasella Antti Miettunen-Nordstrom. Jatketaan...


28.10.
To

"Nyt se tuli."
"... häh, mikä?"
"No se viirupöllö".
"TÄ! JUMANSVIDDU!"

Kutakuinkin tuollainen sananvaihto käytiin unisen pitkäaikaisen sekä Tatun kanssa ennen kuin aamupalalle edes pääsi. Vaatetta päällä, sandaalit jalkaan ja pihalle ihmettelemään Aksun asemalle kuskaamaa VIIRUPÖLLÖÄ! Spondevuodaripäissäni oon tässä syksyn aikana pöllörundeilta toivonut, mut nyt kolahti! Samalla tajusin et viimeksi oon nähny viirun Haliaksella toissa vuosikymmenellä, legendaarisena pöllösyksynä 2009, samalta vuodelta on muitakin hienoja muistoja tästä lajista, siksi osasi sykähtyäkin. Verkoista saatiin samana yönä myös helmipöllö ja lehtopöllö.

"Päivystävä meteorologi Hokkanen" oli kuulemma nuuskinut eilen illalla ilmaa ja povannut sumua - ja sellaista sit viirun fiilistelyn jälkeen saatiinkin. Näkyvyys oli vakion alkaessa noin kolmisensataa metriä ja Morgonlandet erottui horisontissa vasta noin klo 11 aikoihin. Iltapäivän puolella taas saatiin tihkusadetta ja rengastus piti stopata. Bunkkerilta käsin osattiin muutolta haarapääsky ja pulmunen, paikallisena kolme merisirriä (melkosen kiero lajikombo), sinttejä puski niemeen sen rapiat 1700m ja niistä nyhdettiin 150 käsittelyä. Miettunen treenaili innoissaan verkkorengastusta, Aksu kävi heti aamun puolella Gåulla ja souteli iltapäivästä Uddgrundetille tsekkaamaan pihasta käsin löytäneensä riskilän raadon (ei rengasta). Antti Ruhanen poistui, tilalle Juho Tirkkonen.

Tsädäm! (c) Aksu


Pöllönostalgiaa! Hullua pöllösyksyä 2009 tuli nostalgisoitua ja pakkohan tääkin kaveri oli omiin hyppysiin saada. (c) Antti


29.10.
Pe

Yöllä pyynti päällä mutta saldo jäi nollille, eikä tuo aamun massarengastuskaan oikein ottanut siihen lähtevään, Tatun sanoin "tiaiset vinoilivat meille, kun tuuli ei ollutkaan tarpeeksi kova", suurin massa painoi menemään niemen länsirannan puolelta ja osa taivaalla yli. Joku sanois et verkot on väärässä paikassa... sinitiaisia ynnäiltiin kuitenkin yli 4200 muuttavaa, hirvittää ajatella että onko niitä vielä marraskuun puolella tulossa näin paljon.
 
Tuuli yltyi vasta lähempänä puoltapäivää ja sekös teki päivän kohokohdasta vielä hämmentävämmän, tinttimenoa staijatessa katse osui pohjoispuolella kohti kärkeä leijuvaan kahteen isoon petolintuun, mut jotain outoa tässä nyt on. Optiikkaa kehiin ja jumalaare, kaksi nuorta maakotkaa olivat toden totta lipumassa kohti kärkeä, matalalla, alle kilsan päässä! Tulivat siitä vielä vähän liki, mutta pääsin silti sanomaan et "oisivat ny tulleet vähän lähemmäs". Virkistysretkelle saapunut Ympäristöministeriön pieni jengi ehti pihasta käsin näkemään linnut ja valokuviakin saatiin. Mut siihen ei tyydytty, ennen Gåun retkeä löytyi syksyn ensimmäinen pikkukajava Tullirakennuksen liepeiltä, meinas vaan tuottaa ensin vaikeuksia, hankalan vastavalon takia kyynärsiiven yläpinnan kuviointi ei ensin meinannut erottaa ja lintu vielä paussas matkantekonsa parille luodolle ennen kuin lopulta katosi eteläpuolelle. Iltapäivästä kuskasin vierailevan ryhmän Gåulle ihmettelemään luonnonhoitotöiden jälkeä, uutta laidunaluetta ja tietenkin legendaarista särkkää. Mut mittää lintuja ei nähty =D Hokkanen poistui viikonloppukävijöiden tieltä, tilalle Petro ja Alpi Pynnönen sekä Ahti Ihonen.

Incoming!




30.10.
La

Lämmintä on ku tropiikissa, etelälounainen puhalsi pitkin päivää ja horisontin peitti klassinen rarisumu. Tokavika lokakuuta on Haliaksella merkittävä (ja merkillinen) päivämäärä, joten yrittää piti. Ahti ja Petro kiipesivät bunksulle jopa 50 min ennen vakion alkua ja tasan kahdeksan tuntia kestäneen staijin aikana havaittiin mm. räkättirastaita 2917m, sinitiaisia 1217m, kottaraisia 877m 25p, hemppoja 56m, urpiaisia 256m, pikkukäpylintuja 51, punatulkkuja 246m, sekä Asko Rokalan piippaama virtavästäräkki, Länsikärjestä niemen yli Kistskärille ja sieltä itäsatamaan päin. Merisirri löytyi kahdelta eri luodolta (lomakkeelle 2p) ja saivathan nuo rengastajaässät sarvipöllön pikkulntuverkosta jallitettua aamuhämärissä. "Tosiaan", Säppi haastoi Haliaksen saariskabaan ja asemalla oli hyvä pöhinä päällä, jotta tuleva tappio saatais kurottua edes lähelle marginaalista. Tirkkonen läksi Gåulle heti aamuhämärissä ja Vattulainenkin saapui pienelle päiväkävelylle.

Vakion jälkeen jengiä alkoi hajaantumaan asemarutiineista sinne sun tänne. Useammalla meistä sikisi ajatuksia erilaisista komppauskierroksista, aloitin omani länsikärjessä pööpöilemässä ja sumuiselle merelle tuijottaen, Gåbilta tähystin Gåun lahden ruovikon reunan ilman mainittavia haviksia, sit siirryin kuitenkin takaisin luontopolun varteen ja Aro-yhtymän nurkilta löytyi iihppailun avulla sopivasti naaaraspukuinen mustaleppälintu ja viimevuotiselta "humei-paikalta" pientä hämmennystä ja rarifiilistä nostattanut pajulintu. Nyt nykii! Petron ja Aatun kanssa tsekattiin vielä särkkä ja Gåsörsbuktenin rannalta vanha autokenttä - vitu mittää. Aatu läks luontopolkua pitkin himaan ja Petron kanssa jatkettiin pohjoisrannan männikkökaistaletta pitkin takas kohti naisvankiloita, jos töyhtötiaisen sais mukaan skabaan. Pieni kaistale ehdittiin etenemään ja sit tärppäs! 20 metrin päästä maasta nousi mäntyyn kirvismäinen pikkulintu, jäi smyygailemaan oksiin mut onnistuin saamaan linnun putkeen: korvatäplät ja hillitön silmäkulmajuova paistoivat kirvisen päästä ennen kuin ehdin edes kuvaa tarkentamaan! Huikkasin Petron paikalle ja TAIGAKIRVISEKSI savolainenkin sen määritti! Lintu vaihtoi aika pian paikkaa ja katosi hetkeksi, hälyytettiin muut asemalta paikalle, sit mun selän takaa kuului muutama lentoääni, ensin vierestä ja viimeisin loittoni jo selvästi autokentän suunnalle. Paikalle saapui aseman jengin lisäksi Late Mäenpää ja Ari Laine lintua etsimään, mut jälkitilanteessa oli tyytyminen Miettusen naisvankiloilta löytämään metsäkirviseen. Helppo kuvitella et tästä tulee kuittailua, mut Petron sanoin "ihan eri lintu!" Oishan se kiva nähdä jotain minkä kaikki pääsis kuittamaan. Mut kutkuttava ajatus et mitä kaikkea muuta niemellä sillä hetkellä olikaan, se oikeasti kova jäi kaikilta löytämättä =D

Isoja bileita ei pidetty mut sauna osattiin lämmittää. Päivän haviksesta löytyivät myös pikkulokki 12m, haarapääsky 1m, peukaloinen 16p, tiltaltti 4p, pyrstötiainen 20p 160m, kuusitiainen 70m, tallari 20p 113m (tosi pieniä määriä sinitiaisiin verrattuna) ja pulmunen 1m. Lajeja 74!


31.10.
Su

Tuuli kääntyi aamuksi kaakkoon ja rariset fiilikset jatkuvat. Ensimmäiset staijarit kiipesivät taas bunkkerille 50min ennen vakion alkua ja pian saatiin muuttolomakkeesta eka sarake täyteen, kun peippoa, kottaraista, tinttiä ja rastasta liikku mukavalla tahdilla. Juho ja Ahti lähtivät aamuhämärissä kauas plusan puolelle ja lähettivät pohjoisrannalta virtavästäräkin kärkeä kohti - jäi Kalskäreille. Kärjen puolella touhu meni vaihteeks mokailun puolelle, Aksu spottas pihan päältä tsik-sirkun, Petron kanssa yritettiin naulata ilmeinen pikkusirkku komiteakelpoiseksi ja nähtiin se jopa läheltä, mut vakion alussa ja pilvistä taivasta vasten. 9.30.-jaksolla Petro spottas pohjoispuolelta mitä mageimman 2kv-aroharmaalokin, mut lintu otti ja kääntyi länteen eikä skouppikuvista tullu muuta kuin mössöä. Tähän vielä päälle yksi hämmennystä herättänyt pienikokoinen lokkilintu, niin haviskrapulan fiilishän siinä jo iski. Gåun partio sentään osas ja ilmoitti 14 viiksitimalin parven Gåun ruovikosta, Heikki Vasamies taas päiväretkellään löysi Kalskärin ja Gåbin välistä hippiäisuunilinnun, osa aseman jengistä pääsi kuittaamaan aktiivisestikin äännelleen linnun. Päivän neljäs lisälaji löytyi ulkoluodoilta ja 2 merisirriä kirjattiin taas lapulle. Anita kävi opiskelijaystävä Helka Waldénin kanssa pitkän kaavan päiväretkellä, pinnoja ja pyrstiksiä ropisi.

Päivän muut raportoivat: sinisuohaukka 1m, ruokki 1m, lehtopöllö 1 reng, sarvipöllö 4 reng, palokärki 2p 1m, kangaskiuru 4m, haarapääsky 2m, peukaloinen 14p, räkättirastas 454m, tiltaltti 4p, pyrstötiainen 25p 135m, kuusitiainen 104m, sinitiainen 2224m, talitiainen 240m, isolepinkäinen 1p 1m, kottarainen 1305m, peippo 961m, hemppo 38m, punatulkku 8p 214m, pulmunen 2m. Aksu, Ahti, Juho, Antti, Petro ja Alpi poistuivat, tilalle Jari Laitasalo ja Ossi Tahvonen. Lajimäärä taas kovaa kamaa, 78! Lokakuu 2021 on nyt kirjoissa ja kansissa, kiitos ja anteeksi, tästä seuraavaa etappia kohti...


Kameranperäkuvat (c) Juho

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti