12.6.2021

Halias 1.6.-11.6.2021 - "... vaikka eihän Suomessa sais tällaisia lintuja nähdä"



 
1.6.
Ti
 
Aseman ulko-oveen pitäisi saada kyltti, missä lukee "huomenna on raripäivä". Toisaalta tajutaan se vähemmästäkin, kun ei se ollut tänäänkään. Kesäkuu avattiin kesäisessä säässä ja kevätmuuton puolelle kallistuneet havainnot jäivät melkosen vähiin. Gåulla paikallinen heinätavi, suopöllöjä 2m ja ruokokerttusia todettiin 13 p, joista 11 renkaisiin. Syysmuuttoa nähtiin sit senkin edestä, kun eteläisessä horisontissa näkyi pitkin päivää "valkoisia viivoja" ja läntisille sulkasatoalueilla suuntaavia koirashaahkoja ynnäiltiin yhteensä 10 127 muuttavaa yksilöä. Lienee aseman kovimpia haahkakoiraiden syysmuttoja. Lintulajeja päivälle 94.



2.6.
Ke

Erinomainen kupolinkäristyskeli koko päivän, staijin keinoilla yritettiin tehdä tästä päivästä sitä päivää mistä tämä kevät muistetaan, mutta ei nähty edes mehiläissyöjää, vaikka säätila sellaista huusikin. Maestro Pynnönen vastasi lisälajeista hiffaamalla klo 4.45 pohjoispuolelta Russarötä kohti painelleen koiras-arosuohaukan, klo 10 aikoihin Länsikärkeen laskeutuneen koiras-virtavästäräkin, sekä Gåun iltaretkellä särkältä länteen muuttaneet kaksi pikkutiira! Petron sinnikäs uurastus palkittiin viimein henkilökohtaisella Haliaspisteellä. Asemalomakkeelle kirjattiin myös kyhmyjoutsenia 211p, haahkoja 6000p 2711m, pilkkasiipiä 52m, kuikkalintuja 230m, sinisuohaukka 1m, ruskosuohaukka 1m, ruokkeja 6m, aito ja oikea idäntilaltti 1p Ä ja pikkulepinkäisiä 2/2p.


3.6.
To

Torstai ja "no hope in sight", laulaisi Nick Holmes. Odotukset silti tavallista korkeammalla ja jos Jurmosta kerran löytyi aavikkotulkku, niin jotain sopis odottaa löytyvän täältäkin. Töitä saa silti tehdä. Päiväretkelle saapunut Aatu havaitsi parkkipaikalla idänuunilinnun, 10h10min mittainen muutonhavainnointi antoi vesipääskyjä 10m, mustavariksen ja sulkasatotelkkiä 356m. Rengastuspuolella ihailtiin jälleen juovattomia kerttusia ja kevään tiäs kuinka monetta collybita-alalajin tiltalttia. Eli paperitöihin tässä joutuu mut minkäänsortin pinnaa ei pääse ruksaamaan.
 

...kaikenlaisia juovattomia acroja...


.... ja phyllareita!

Collybita-alalajin tiltaltti


4.6.
Pe
 
Legendaarinen meropspuun nimeämisen vuosipäivä. Keli on edelleen helvetillisen upea, tyyntä, lämmintä se +20 astetta ja ihan mitä tahansa vois odottaa näissä olosuhteissa näkevänsä. Nyt nähtiin jalohaikara 1p ja turkinkyyhky 1m, muuttopuolelta muutoin sepelhanhia 454m itään ja metsäviklo 1m länteen. Verkoista rengastajien hyppysiin pari räkättirastasta. Heinätavi 1 k ed p, suosirri 137p 101m, suopöllö 2m, kultarinta 10p, ruokokerttunen 18p. Päiväretkellä Anita Bognomini "piristämässä pitkäaikaista", Juho läks kevätjuhlaan ja Petro himaan.
 
 
Turkinkyyhky matkaa sepelkyyhkyn kanssa

Gåun heinätavi


 
5.6.
La
 
Varsin rariset kelit jatkuvat ja päivät tahtovat mennä muistikuvissa keskenään sekaisin. Draaman kaari kulki voimakkaasti ylös sekä alas, vakiolla Tomas hiffas aseman/länsikärjen suunnalla tiksuvan pikkusirkun, ilmeisesti putosi huussilehton reunalle ja jäi laulamaan, kuuluen sekä bunkkerille että itse huussiin. Sepi ja Tomas kuittasivat Haliaspinnan! Vastapalloon löi yksi varsin kusipäinen supikoira, jätetään se tarina kertomatta, koska painokelvottomaksi tämä teksti kuitenkin yltyy. Muutoin ei havaittu suuria poikkeavuuksia lähipäivien tapahtumiin, päivän 85 lintulajiin mahtuivat myös sepelhanhi 607m, ristisorsa 2m, telkkä 14p 194m, sinisuohaukka ad n m, kangaskiuru 1m, kultarinta 8p, jalohaikara 1p. Tiltalttigeneraattori antoi tällä kertaa idäntiltaltin (1p ja Ä), päiväunia nukuttiin kaikenlaisissa pätkissä milloin missäkin vaiheissa. Sauna lämpeni ja nuoriso istui taas iltaa.



6.6.
Su

"The neverending search of your shattered sanity."

Keli lämpenee entisestään ja linnut tuntuvat vain vähenevän. Alkuillasta Hankoniemen yli pyyhkäisi ukkoskuurojen näköisiä pilviä, illan puolella seurattiin jääkiekon MM-finaalia, tällä kertaa Suomi taipui Kanadalle jatkoerässä 3-2. Kokoonpanomuutoksina Swahn ja Andrejeff ulos, Jukka Hintikka, Pyry Laurikka ja Juho Tirkkonen sisään. Havispuolelta ei juuri mainittavaa, lisälajiputki katkesi, keväisistä sepelhanhi 6p 217m, kuikka 87m, kultarinta 6p, syksyisistä mm. kuovi 1m ja kangaskiuru 1m. Lajeja 82.


7.6.
Ma

Jukan sanoin "eilinen tv-vakio vähän painoi silmiä mut hyvin silti jaksettiin". Muuttopuolelta lähinnä kesäkuun alun sälää, mm. telkkä 86m ja mustaviklo 2m. Lisälajipuolelta sit osattiin, tai pikemminkin nuoret osasivat, Juho hiffasi "ison metsän" laidalta iihppailevan siepponaaraan ja duunilla hankalasti havaittavissa oleva lintu naulattiin sepelsiepoksi! Lintu hengasi kirjosieppokoiraan kanssa ja kävi yyvimässä yhtä koloa, joten sekapesintää taitaa olla luvassa. Alkuillasta Pyry puolestaan skarppas pihassa pyörivän paikallisen keltahempon.


8.6.
Ti

Saaristolaskentojen toinen kierros alkaa leppoisan kesäisessä säässä ja tähdättiin siihen, että kaikki asemarutiinit hoidetaan ennen luodoille lähtemistä. Pyry ja Juho suorittivat vakion, Jukka hoiti rengastusvakion ja pitkäaikainen dudeili Gåulla. Oli pitkästä aikaa virkistävää käydä särkällä hienoissa aamuvaloissa ja lintujen lauluaktiivisuuden huipun aikana. Aamun mukavimpana kaksi pikkusirriä, liekö allekirjoittaneen eka keväthavainto täältä, lisäksi tundrakurmitsa 1p ja isosirri 1p, joten kahlaajalajisto mukavan monipuolista. Sepelsiepponaaras ed p ja pihassa lauloi keltahemppo. Päivän luotokierroksella syynättiin länsipuolen avoluotoja ja Kistskärien neljästä luodosta kaksi. Jokunen lapintiiran ja kalalokin juniori sai renkaan koipeensa ja tiiroilla tuntuu olevan muutenkin suojelualueen luodoilla hyvä meininki. Tjuvskäriltä kompattiin paikallinen pensassirkkalintu.




9.6.
Ke

Mitäs tässä kitisemään, hiki virtaa ja elämänlanka palaa otsanahan kanssa. Aamu touhuiltiin niemellä, Pyry suoritti Gåulla käynnin ja Haliasemeritus Vattulainen saapui bointsaamaan ed p viihtyvän sepelsiepon. Keltahemppo saatiin taas päivän toiseksi lisälajiksi, koiras laulaa edelleen pihassa, lisäksi Gåulta löytyi kolmen jalohaikaran parvi ja turkinpulu huuteli niemessä. Muut sälät ja silput: pilkkasiipi 3p 32m, isokoskelo 230p, kyhmyjoutsen 220p, ruokki 11m + kiisla/ruokki 4m, rytikerttunen 4p ja isokäpylintu 4m. Alkuiltapäivästä alkaen häröiltiin jälleen suojelualueen luodoilla, työstettiin sekä eniten komppausvoimaa vaativia sekä rutiinitsekkauksia tarvitsevia luotoja. Muutama lapintiiran pentu sekä avoluodolla pesivä kyhmyjoutsen renkaisiin. Västrä Tistrornan vesiliskot ilahduttivat myös, Östrä Kistskäriltä löydettiin kymmenisen uutta haahkanpesää ja poikueitakin näkyy viimein - haahkojen kato ei ainakaan vielä näytä totaaliselta, vaan monet mammat tuntuvat viivyttävän pesintöjään. Pientä kisaväsymystä alkaa olemaan ilmoilla, mutta kyllä tässä pitäs vielä pari päivää takoa.





10.6.
To

Jotain tässä tapahtuu, aamulla skarppi näkyvyys tyssäsi Dödin länsipuolella velloneeseen sumurintamaan. Onneksi se ei levinnyt tänne asti, päivä pysyi taas aurinkoisena ja hikisenä. Rutiininomaisesti kulkeneen staijivakion kolmannella tunnilla yksi kiikarien skannauskierros osui Kistskärin päälle ja kiinnitin huomioni suht läheltä itäkaakkoon suuntaavaan kihuun. Lintu putkeen ja yllätys olikin sit melkoinen, kun älysin tuijottavani voimakkaasti poikkijuovikasta, vatsakasta ja varsin kylmänruskean sekä harmaansävyistä kihua! Jukka oli just saapumassa bunkkerille linjaverkoilta ja Juho oli myös ehtinyt aamun Gåun retkeltä takaisin asemalle, joten kaikki ehtivät koppaamaan kaakkoon kääntyneen 2kv-LEVEÄPYRSTÖKIHUN. Kehdattin määrittää kun saatiin tarkempiakin yksityiskohtia irti, vaikka "tämmösiä ei kuulemma voi Suomessa nähdä" =D

Tavallisempaa lisälajiosastoa tarjosivat jälleen kärjen paikallinen keltahemppo sekä sepelsieppo tutulla paikalla. Juho löysi Gåulta kuovisirrin, puoliltapäivin viimeisteltiin loput kaakkois- ja eteläpuolen luodot ja haravoitiin takapihan niittojätteet. Pyry ja Jukka poistuivat kotimatkalle ja tämän pitkäaikaisen kevätkausi on yhtä aamua vaille valmis.





11.6.
Pe
 
Pientä draaman kaarta saatiin vielä tällekin päivälle rakennettua. Idyllisen, kesäisessä säässä suoritetun vakion rauhaa rikkoi pohjoispuolelta itään painellut pieni kyyhky, aiheutti allekirjoittaneelle kovat turturisävärit ja Juholle eliksen näkemisen jännitystä, mut jokin vähän liian kaukaa lentäneessä linnussa jäi hiertämään ja päätin sit jälkikäteen jättää määrityksen auki. Kun osaa ne turkinkyyhkytkin joskus kontrastikkaita olla. Sentään osattiin määrittää kaksi länteen lentänyttä riuttatiiraa. Lisäksi haahkoja 12 000 p ja kuovisirri ed p. 
 
Rutiinien jälkeen loppusiivousta ym sähellystä, jotenkin ihan kaikkea ei osannut tehdä ajoissa ja lopulta meinas tulla kiire ehtiä rautatieasemalta lähtevään bussiin. Kai Hildich saapui asemalle majoittumaan saaristolintulaskentojaan varten (Metsähallitus laskee myös suojelualueen ulkopuolella olevia saaria ja luotoja) ja pari pientä hommaa jouduimme hänelle nakittamaan. 
 
Haliaksen kevät 2021 päättyi osaltani tähän, lämmin kiitos jälleen koko Haliasjengille, niin muille havainnoijille ja rengastajille kuin asematoimikunnan jengille ym. taustapiruille. Kevät todettiin yhdeksi aseman lajirikkaimmista ja kevätkauden pinnoja revitettiin huikeat 210 kipaletta. Heinäkuussa takaisin, sitä ennen Lappiin ja yölaulajaretkille!
 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti