30.4.2021

Halias 17.4.-30.4.2021 - huhtikuinen pikkusirkku ja hillitön piekanamuutto


17.4.
La

Nyt sitä kauan kaivattua itätuulta saatiin, mutta lintumäärät jäivät vielä yllättävän vaisuiksi eikä lämmin kaakkoisvirtaus ihan vielä päässyt purasemaan. Haviksina mm. 2 uiveloa, punajalkaviklo, 6 tiltalttia, Juho näki jälleen aamuisella Gåun retkellä vuorihempon ja vieläpä pikkutikan. Lauantaisaunaa edelsi kunnon puusavotta.


18.4.
Su

Arkinen, aurinkoinen ja itätuulinen päivä. Jengi jaksoi staijata ym. häröillä niemessä kellon ympäri, Pyry ja Juho osallistuivat nuorten valtakunnalliseen linturalliin ja taisivat pärjätä ihan hyvällä menestyksellä =) Asiaan: niemestä havaituista 88 lintulajista vihdoin ja viimein saatiin se jalohaikara keväänpinnaksi. Tosin tämä pitkäaikainen vietti toista vapaata aamuaan putkeen ja nuijas. Tai vapaata ja vapaata, sisätoimistohommia enempikin. Muutoin lintuosasto oli tuttua ja turvallista huhtikuun puolivälin tavaraa: ristisorsa 2p, lapasotka 1m, ruskosuohaukka 2m, sääksi 3m, ampuhaukka 1m, kurki 804m (pari parvea itäpuolelta illalla, kun iltahuutoa pidettiin pihalla), kuovi 28m, selkälokki 6m, tiltaltti 6p, peippo 2221m, isokäpylintu 5p. Kokoonpanomuutoksiakin todettiin, Tirkkonen poistui upean jakson päätteeksi ja tilalle ensikertalaisena Anna Isotalo.


19.4.
Ma

Kupolia käristävä auringonpaiste ja itätuulet painavat edelleen päälle, mutta tänään Haliasjengi takoi kovaa tulosta. Lajimäärä kurotettiin jälleen lukemaan 88 (ilman lehtokurppaa) mut laatu ja määrä nostettiin kertaluokkaa korkeammalle. Päivän lajina ja massana ehdottomasti kurki, joita ynnäiltiin toistaiseksi kevään kärkitulos 7349m. Muutto käynnistyi puolenpäivän aikaan ja huipentui klo 13.00-15.30, lähinnä länsipuolelle ohjautuneeseen tykitykseen. Meno hyytyi alkuiltaan mennessä ja huutoakin päästiin pitämään kahdeksan jälkeen. Päivän kvaliteetiksi löytyi avosetti koilliseen itäpuolelta klo 8.41, kantiksen eka tosisponde havis Suomesta. Peippolinnutkin virittelivät kevään päämuuttoa, sigmana noin 6000 koppanokkaa seuraavasti jakautuen: peippo 4151m, järripeippo 132m ja Fringilla sp 1779m. Kehtaan mainita vielä seuraavat: ristisorsa 2p 2m, alli 2400p, kaakkuri 7m, kuikka 41m, ruskosuohaukka 2m, piekana 13m, sääksi 4m, merikihu 1p 1m, räyskä 1m, kalatiira 1p 9m, luotokirvinen 3p 3pm, västäräkki 144m, kivitasku 2p 1m (keväänpinna), tiltaltti 8p, isolepinkäinen 2p samaan aikaan Hauensuolessa, ja nokkavarpunen 1m. Iltapäivällä asemalle Keski-Suomen vahvistus Vilma Niskanen. "Ei oo häävii!"




20.4.
Ti

Aika erikoinen päivä kaiken kaikkiaan. Rauhallisen aamuvakion tuoksinnassa niemen ympärillä soidintavasta sinisorsaparvesta osui naaras keskikallion petoverkkoon. Se päätyi sit Lampiselle laitettavaksi, "raskaaksi ykköseksi vyölle roikkumaan". Jari puolestaan rengasti legendaarisen ja verenhimoisen isolepinkäisen! Keväälle ainoana uutena heinätavi, jonka Jari ja Mage löysivät kaakkoispuolelta Högberget-nimisen saaren länsipäästä. Vain osa porukasta sai kuitenkin hoidettua lajin, sillä epeli päätti jäädä sen samaisen pienen niemen taakse yöpymään. Päivässä oli lajipäivän makua ja muutolle kirjattiin mm. metsähanhi 23m, tundrahanhi 26m, mustalintu 356m, sääksi 5m, kurki 2071m, kapustarinta 29m, punakuiri 6m, västäräkki 92m, peippo 1446m, järri 43m ja Fri sp 1135m.




21.4.
Ke

Lintupäivä! Yritystä oli jo aamuhämärissä, kun ensimmäinen aamuyön käynti Gåbille suoritettiin. Vakiolla massat olivat vähissä, parina mukavana kvaliteettina mustakurkku-uikku (keväänpinna) länsipuolelta kaakkoon ja siunaantui se heinätavikin viimein vuosipisteeksi tälle pitkäaikaiselle, näkyi lennossa Dödörenin suunnalla haapanaparin kanssa. Suolipukeltajia muutenkin mukavasti mestoilla: haapana 104p 53m, harmaasorsa 4/3p, tavi 28p 39m, jouhisorsa 2p 14m.

Säätilasta kehkeytyi päivän aikana varsin keväinen, bunkkerilla tarkeni helposti ilman talvitakkia ja otsanahka kärysi. Tunti vakion jälkeen eteläiselle sektorille ilmestyi kerralla useampi piekana ja klo 11 jakson alussa ohittaneet taisivat todeta että "väylä on auki, tulkaa perässä", joiden jälkeen pieniä piekanajengejä ilmestyi näköpiiriin yksi toisensa jälkeen! Tämä pitkäaikainen ajoitti lounastaukonsa ihan väärään paikkaan, mut mitäpä pienistä, kun bunkkerilla päivystänyt jengi seurasi Haliaksella ennennäkemätöntä petomuuttoa. Aseman edellinen kevätenkka oli paperia reilun puolen tunnin jälkeen ja syksyn enkkakin jäi pian kauas jälkeen, kun jatkoin lounastauon jälkeen Lampisen vastuulla ollutta länsisektoria, sieltä pystyi nakuttamaan yksittäisiä ja kolmen-neljän linnun parvia tasaisella tahdilla. Sektorilta riitti vielä useita kymmeniä uusia lintuja! Päiväretkelle saapunut Petteri Hytönen nuotitti lintuja eteläkalliolta käsin ja Haliaskonkari Vattulainen sai myös osansa bunkkerilla. Kovin meno laantui parin tunnin jälkeen ja iltapäivällä kasassa oli huikeat 130 piekanaa! Lisäksi ynnäiltiin kaksi ruskosuohaukkaa, sinisuohaukka, 47 varpushaukkaa, sääksi, kaksi tuulihaukkaa, kolme ampuhaukkaa, 1095 kurkea, 66 kuovia, selkälokkeja 3p ja 12m sekä mereltä haahkoja 7000p.

Staijit lopeteltiin siinä neljän jälkeen, hommia jatkettiin hakkaamalla loput Samin ja Soljan tuomat koivut klapeiksi, siivottiin verkkolinjoja ja suoritettiin huussille säiliönvaihto-operaatio. Sauna lämpeni, mutta se todellinen kvaliteetti jäi vielä iltahämärään. Jari ja Mage palasivat päivän viimeiseltä verkkorundilta salamyhkäisesti myhäillen, Jari istahti tuvan pöydän päähän naaras-pajusirkun näköinen lintu kädessään ja minä jatkoin elämääni omissa oloissani illallisen äärellä. Jari taisi tokaista, että "piti tulla tänne sisälle rengastamaan kun tuolla ulkona ei enää näe mitään", ilman minkäänlaista vastareaktiota, seuraavaksi mumistem "nää naaras-pajusirkut on välillä vähän vaikeita muutenkin", jonka jälkeen vilkaisin lintua ja totesin, että "niin ja tuo varmaan sanoo tsik sit kun se lähtee". Jatkoin muina orneina ateriaani mut sit mä älysin katsoa lintua uudelleen. Hitto, onpa punaruskea pää ja kokotumma nokka - mitäääää, jumankauta! Sit vasta epäuskoisena tajusin että Jari pitää käsissään PIKKUSIRKKUA! Oli tullut kosteikkoverkosta, kovaa kamaa huhtikuussa ja Jarylle kaivattu Haliaspiste! Pyry piti hälyyttää kammarin puolelta paikalle ja tais naisten saunavuorokin loppua kohden vähän hoppua. Valokuvattiin, vapautettiin ja juhlistetiin! Lintulajejakin messevät 92.



(c) Mage

22.4.
To

Aamusta pilvipeitettä ja pieniä sadekuuroja, iltapäivää kohti oikein kesäistä menoa, aurinkoista, tyyntä, lämpöväreilyn ja ilmankosteuden yhdistelmänä utuista horisonttia. Pikkusirkku todettiin edelleen paikalliseksi, keväänpinnoiksi taasen valkoviklo ja nuolihaukka, isot massat eilisen jäljetä kateissa mut monta muuta mukavaa havista voi tähän päälle lisätä: harmaasorsa 2p 7m, haahka 7000p 555m, alli 2500p 565m, kuikka 59m, nuolihaukka 1m, kalatiira 30p 23m, lapintiira 3p, (tiirat ovat tulleet ja taas aikaisin!), suopöllö 1m, punarinta yht. 89p, isolepinkäinen 1p, nokkavarpunen 1p. Jari veks, lintulajeja 93!

Kevään eka nuolihaukka (c) Jari

23.4.
Pe

"Ei se retkuksi tee jos vähän renttuillaan."

Nyt se pohjoisvirtaus ottaa muuttotilanneta haltuun ja Koistisen lintusäätiedote lupaa viikonlopulle jopa "masentavan surkeaa" muuttosäätä. Mut ei täällä tähän aikaan vuodesta voi tyhjin käsin jäädä (ei välttämättä edes säkkisumupäivänä), henkisiä ja fyysisiä sisämaataustaisia harrastajia lämmittivät mm. samalle luodolle kerääntyneet kuusi merikotkaa, jotka kyttäsivät yhdeltä linnulta saalista, pari ristisorsaa p, sekä merikihuja 3p 2m, joista muuttavat upeesti bunkkerin viereltä N. Arviopohjalta allien määrät tuntuivat eilen runsastuneen, joten nyt otettiin solulaskin pitkäaikaisen käteen ja aloin ynnäilemään parvia yhteen, loppummana alleja 3800p. Aamustaijin jälkeen pitkät torkut ja sisätoimistohommia, iltapäivällä asemalle Petri Saarinen.


24.4.
La

Luoteistuulta ja vakio etelämetsästä. Pakko myöntää, että oli mukavaa vaihteeksi seurata merellä liikkuvia lintuja lähempää ja näyttää Vilmallekin, että eikö olekin siistiä kun nuo allit näkyy nyt paljon lähempää. Ja hyvin niitä nähtiinkin, tänään lomakkeelle 5600p. Sitä päivän parempaa antia myös merikihu 3p 5m, kalatiira 71p 22m, luotokirvinen 8p 2m. Melkoisia riemunkiljahduksia nostatti myös eteläpuolella pyörähtänyt riskilä.

Iltapäivästä tämä pitkäaikainen pääsi viestintähommiin, kun Erä-lehdestä pyydettiin lintuharrastajan haastattelua Reppu-juttusarjaan. Hauska sessio, vaikka säät vähän haasteita heittivätkin ja toimittajan mielestä varmaan tuputin liikaa linnustonseurantaa ja ne iänikuiset mikäonsunparasbongaus-tarinat jäivät vähän vähemmälle =D


25.4.
Su

Karua. Pohjoisblosista pitkin päivää, useita lumi- ja sadekuuroja pyyhki niemen yli. Jengi jaksoi sankarillisesti yli yhdeksäntuntisen staijin ja Gåullakin käytiin, vaikka lajimäärä jäi reilusti alle 80 niin jotain järkevää päästiin silti lomakkeelle printtaamaan: haahka 8000p 424m, alli 4500p, tukkakoskelo 16p 65m, sääksi 1m, rantasipi 1p, merikihu 2p3m, selkälokki 1"p 17"m, kalatiira 50p 25m, nokkavarpunen 1m. Vilma ja Anna poistuivat, iso kiitos mukavasta viikosta ja upeaa kun asemalle innostuu uusia kävijöitä saapumaan <3


26.4.
Ma

Keväälle takapakkia monessa eri muodossa, aamupäivän aikana ulkona tuli niin vettä, räntää kuin pieniä rakeitakin. Mage otti ansaitun vapaan aamun ja Peten kanssa kerättiin staijivakion ajan peruslajeja päivän pienimuotoista lintuasemaskabaa varten. Vastaavasti päätin ottaa iltapäivän puolelle vapaata ja Magen, Pyryn, Clelian ja Lluisin muodostama komppausryhmä lähti kohti seuraavia sankarillisia urotöitä. Mage tosin palasi aika nopeasti takas asemalle, mukanaan Kalskärin tyven supikoiraloukkuun hairahtanut varis! Ja tovin kuluttua sain lähteä rykmentin perään, kun ässät olivat hiffanneet Gåun ruovikossa huuttelevan luhtakanan! Asemalle jättäytyminen osoittautui jälleen toimivaksi vaihtoehdoksi ja lärppyhälytyksen jälkeen lähdin bointsaamaan Haliaspinnaa - mikäli lintu enää suostuisi ääntelemään. Kuittailut "pussitiaispartaisesta pitkäaikaisesta" ja hetken aikaa vallinnut epätietoinen tunnelma väistyivät, kuin sikamessias-lempinimellä siunattu rantakana päätti viritellä uudelleen syrinxiään ja tunnelma vapautui. Hyvä, että lintuasemaskabaan mahtuu lisälajikin. Asemalle alkuillasta Pan Hirvonen.


Luhtakanaa juhlistettiin asiallisella selfiellä

27.4.
Ti

Tuuli edelleen pohjoisesta ja vakiolla odotetun hiljaista, pieninä piristeinä kaksi nuolihaukkaa ja ampuhaukka. Teerinaaras seikkaili jälleen niemessä ja ei se nyt mitenkään turhan kaukaa sitä lähintä verkkoa ohittanut. Puolenpäivän staijiyritys antoi lounaispuolelta löytyneen ja länteen suunnanneen 2kv-arosuohaukan (keväänpinna). Arktisten meriharakoiden muutto on hyvässä vauhdissa, särkälle kerääntyi tänään mukavat 138 yksilöä


28.4.
Ke

Pohjoisvirtaus alkaa hiljalleen hiipua, tänään vielä luoteistuulta, aurinkoista sentään, joten muuttoa padonnut tulppa alkoi hiljalleen hellittämään. Päivän haviksiin kirjattiin mm. 51 kuikkaa, 460 mustalintua, 103 tukkakoskeloa, 117 meriharakkaa, 3 piekanaa, 2 sääkseä, suopöllö, nokkavarpunen ja kevään ensimmäinen pajulintu. Iltapäiväksi saatiin jo kesäisempiä kelejä ja ulos uskaltautui ilman välikerrastoa. Huomiseksi povattiin sääennusteiden perusteella viikon kovinta lintupäivää, lisäksi henkilökohtaiset tilastot näyttivät 700. Haliasvuorokauden rajan menevän rikki. Aikataulussa oli myös vaihtopäivä, kun Mage ja Pyry aikatauluttivat poistumisensa tulevaa Lågskärin reissua ajatellen, joten juhlaskumpat juotiin ennakkoon keskiviikon saunavuoron yhteydessä. =D

Herrat Lampinen ja Hirvonen verkkoilun äärellä

Särkän tyvelle eksyi pieni sakki isojen koirien ulkoiluttajia. Eivät sentään vapaana juoksuttaneet...



29.4.
To

Hellurei! Tämä merkkipäivä osoittautui lähes odotusten mukaiseksi: aurinkoa, tyyntä tai korkeintaan kainoa lännenpuoleista puhallusta koko päivän mittaan. Ensimmäistä kvaliteettia ja ei tarvinnut kauaa yrittää, kun pitkäaikaisen näkökenttään lipui eteläpuolelta länteen suunnannut ja kauan kaivattu MUSTAPYRSTÖKUIRI. Mage ehti bointsaamaan vuosipisteen ja allekirjoittanut kuittasi kevätkauden neljännen Haliaspisteen! Liikettä oli muutenkin reippaammanpuoleisesti, merellä viuhtoi tavaraa hyvää tahtia ja verkoista irtosi lintua useamman edellisen aamun edestä. Haviksina mm. haahka 8500p 570m, alli 2500p 230m, mustalintu 2159m, pilkkasiipi 81m, tukkakoskelo 10p120m, härkälintu 4m, suokukko 8m, merikihu 4p, kiisla/ruokki 1m, riskilä 2m, kangaskiuru 2m, västäräkki 126m, punarinta 35p kärjestä, mustapääkerttu 1 k p reng, isokäpylintu 1m, kaikenlaista kertyi siinä ennen puoltapäivää. Mage rengasti aamun karmanteella myös koiras-sarvipöllön.

Orastavaa petomuuttoa havaittiin jo vakion puolella ja alkuiltapäivästä alkaen kaikenlaista jännää lappas tasaiseen tahtiin niin, ettei bunkkerilta uskaltanut poistua ennen kahtennentoista staijitunnin täyttymistä. Petokavalkadista kehittyi miellyttävä ja monipuolinen: ruskis 5m, sisu 3m, nisari 2p 11m, hiirihaukka 1m, piekana 9m, sääksi 4m, tuulihaukka 19m, ampuhaukka 3m, nuolihaukka 1m, koiras-arosuohaukka länsipuolelta N sekä sirosuohaukaksi jäänyt naaras-arosuo, vastavalon puolelta pohjoiseen.

Noin klo 12.20 katsoin Russarön linjaa saapuvaa päivän ainoaa hiirihaukkaa, samalla kaukoputken näkökentässä kaukaa hiirihaukan takaa erottui Hankoa kohti saapuva kurkimainen iso lintu. Nykivä lentotyyli karkoitti ensifiilikset siitä oletusarvoisesta lajista ja saimme kevään toisen kattohaikaran naulattua. Muuta jengiä hälyyteltiin paikalle, lintua seurattiin asiaan kuuluvalla intensiteetillä, sitä sit ihmeteltiinkin kun epeli heitti selkeästi ennen Hankoa täydellisen u-käännöksen takaisin etelään, painaen hetken matkaa takaisin kohti Viroa ja kääntyi sit kuitenkin kohti itää, selvästi rannikkolinjan ulkopuolella.

Mahtui tähän muutakin, mm. kurki 207m, kapustarinta 104m, lajipäivää tästä lähdettiin tekemään ja erinäisiä lintutaksoneja lyötiin asemalomakkeelle yhteensä 101 kiappaletta, ilman lehtokurppaa. Lähestyvä vappu enteili myös kokoonpanomuutoksia, Lluis, Clelia ja Mage poistuivat, tilalle Jukka Hintikka. Ei yhtään hassumpi 700. Haliasvuorokausi.


30.4.
La

Vappuaatto on aina lintuharrastajalle mielenkiintoista aikaa ja oman visiitinsä alkuhetkillä Jukka muisteli edellistä Hangossa viettämäänsä vappuaattoa. Tapahtumasta ehti kulumaan yli 20 vuotta ja merkittävien lintuhavaintojen sijaan tarinaan sisältyi "pientä rähinää" paikallisten kanssa. Vuoden 2021 vappu vietettiin fyysisesti väkivallattomissa tunnelmsisa (ajoittain intensiiviseksi yltynyt kuittailu ja kaaottiset soittolistat ois ulkopuolinen saattanu tulkita henkiseksi väkivallaksi): staijattiin, juotiin, grillattiin, fiilisteltiin musiikkia ilman genrerajoja. Päiväretkellä todellisen Haliaskipinän saanut Anita Bognomini. Pohjoistuuli vei havispuolelta parhaimman terän, kirjoihin mm. ristisorsa 3, piekana 3, nuolihaukka 4, keväänpinnaksi liro.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti