29.1.2021

Talvista Haliasta! 24.1.-29.1.2021

 
 

 
Jebu! Se on terveen tuntuinen olo, että "vois tehdä viikon mittaisen talviretken Haliakselle". Osaa ottaa sit vielä helmikuun ajan pääkaupunkiseudun parhaat puolet =) ja osaa tää Haliastouhu olla välillä tosi kivaa!


Su 24.1.

Sataman portista läpi klo 13.30 ja Pyry on sopivasti vastassa aseman parkkiksella. Rojut taksista ulos ja saman tien Pyryn jäljillä kohti öljysäiliöitä tsekkaamaan sataman puolella löytynyttä nokikanaa, jonka Pyry ja Juho olivat aikaisemmin päivällä kantiksen vihjeistä löytäneet. Nyt pitää mennä just oikealle kalliolle pällistelemään, että Ulkosataman laitureiden keskellä kelluva nokikana näkyy. Ei yhtään huono tapa aloittaa talvista retkeä Haliaspinnalla! Nokikana on nykyään asemalla pikkurariteetti ja ansaitsis lisälajistatuksen, Suomen pesimäkanta on kutistunut todella kovaa vauhtia ja leudot talvet vaikeuttavat lajin näkemistä saaristossa. Jäättömien talvien jäljiltä linnut ampuvat kevätmuutolla suoraan pesimäpaikoille, eikä leutoina talvina jäätilanne työnnä talvehtimaan jääneitä lintuja riittävän ulos. Hangon Kalasatamasta on ilmoiteltu kahta lintua jo useamman päivän, joten nythän se piti tietenkin hoitaa. Ja tämä lintu oli Ulkosataman puolella!

Säiliöiltä takas parkkikselle, kamat kantoon ja asemalle vaihtamaan junioreiden kanssa parit kuulumiset & pikaisesti purkamaan rinkan ja repun sisältöä. Puolitoista tuntia ennen auringonlaskua hyvästelin kaverit kotimatkalle ja lähdin iltapäiväretkelle. Kun saaristoon ei vielä tänä vuonna päässyt, niin vuosipisteitä ropisee hyvällä tahdilla: kotilahdelta nousee pari harmaahaikaraa, uiveloita on tyypilliseen tapaan kertynyt lahdelle mukava porukka (tänään 14p) ja samaan porukkaan on liittäytynyt kaksi lapasotkaakin. Gåsörsbergetin edustalle putoaa tavi ja särkän kärjestä onnistun yhyttämään junnujen aikaisemmin päivällä löytäneen naaras-allihaahkan! Hyvänä bonuksena saukko häärää lahden jäänreunalla. Meri on päivän viimeisissä valoissa edelleen tyyni ja sumuinen, illalla virittelen tupaan kaiuttimet ja painun aikaisin nukkumaan.

Juhon ja Pyryn kuvitusta päivältä:






Ma 25.1.

Yön aikana sumu hälveni ja iltaa kohti yltyvä etelätuuli viimeisteli priimanäkyvyyden. Bunkkerilla viihtyi kokonaiset kolme tuntia, muutto on talvisesta menosta huolimatta yllättävän monipuolista ja kirjaan lomakkeelle kahta eri lajia koskeloita, yhden pienen mustalintuparven ja pari pilkkasiipiparvea. Naurulokkeja tuntuu pörräävään pieniä jengejä siellä täällä, joita tulkitsen asemalomakkeelle 16 paikallista yksilöä. Itäpuolella kelluu naaraspukuinen haahka. Alleja ynnäilen 650 paikallista, tukkakoskeloja 13p ja 8m.

Lounastauon jälkeen niemeä kiertämään: kotilahdella tänään uiveloita 5k 13 n p, etelätuuli työntää mereltä vesilintuja sekä Gåsörsvikenin että Gåsörsbuktenin puolelle, päivän kokonaissummina mm. 154 kyhmyjoutsenta, 93 sinisorsaa, 350 telkkää ja 220 isokoskeloa. Buktenin puolelle kerääntyneestä vessuparvesta löytyy myös kolme lapasotkaa. Kierros vie jälleen öljysäiliöille, mutta yltyvä etelätuuli vaikeuttaa havainnointia ja taitaa sillä eilisellä nokikanallakin olla tuollaisessa aallokossa melko tukalaa. Merikotkia näkyy ainakin 12 yksilön edestä, maalinnuista voisi vielä mainita tilhen (1m), räkättirastaan (1m) ja peukaloisen (1p).

Vaikeeta tuo panoraamojen ottaminen. Klassinen staijausmaisema silti

 
Ti 26.1.

Tyyntä! Upeiden puitteiden lisäksi saan päiväretkelle saapuneen Mika Kilven bunkkerille staijiseuraksi. Kuulumisten vaihtamisen ja lintutilannekeskustelun ohella staijaillaan ja talvinen Halias antaa taas parastaan. Eilistä allihaahkaa etsiessä löydän Uddgrundetin rannalta koiras-harmaasorsan, lounaisella sektorilla muuttaa kaakkuri ja Mika avustaa päivän parhaassa havainnossa, nuotittamalla länsilounaasta kaukaisia merisirriluotoja. Kaukana ovat, jossain Stenskärin etelä-/lounaispuolella, mutta hyvällä näkyvyydellä ja pienellä tuurilla sieltä löytyykin lennosta noin 30 merisirrin parvi! Kovaa kamaa tällaiset parvet Haliaksella. Aamu antaa myös muutaman mustalinnun ja pilkkasiiven, sekä länsipuolelta kaksi paikallista riskilää. Idässä edelleen haahka, Tullholmenin kupeessa tukkasotkaparvessa kaksi lapasotkaa, ja Gustavsvärnillä paikallinen piekana! Naurulokkeja ynnään vähemmän kuin eilen (8p), mutta kalalokkeja liikkuu merellä useiden kymmenien lintujen parvia ja horisontista pöllyää välillä isoja määriä ilmaan - 550 paikallista kalalokkia on tammikuiselta Haliakselta myös mukava summa.

Meri on melko tyyni vielä pitkälle iltapäivään, joten niemen kiertämisen jälkeen vesilintusummat nousevat eilistä korkeammiksi: kyhmyjoutsen 256p, sinisorsa 160p, telkkä 360p, isokoskelo 290p, harvalukuisemmista mukavia määriä jälleen tukkakoskelolla (16p 2m) ja uivelolla (9k 18n p). Niemen kiertäminen päättyi jälleen öljysäiliöille; nokikanasta en taaskaan saanut revanssia, mutta sopivasta kohdasta sain sen verran näkymää Kalasatamaan, että siellä viihtyneen punasotkan sai naulattua vuosipinnalistalle. Näkyi siitä käsin parit pulut ja naakatkin, lintulajeja päivälle mukavat 38!




Ke 27.1.

Sakeaa lumisadetta ja pohjoisen puoleista tuulta heti aamusta, joten päätin viettää valoisaa aikaa sisätoimistossa ja kerätä voimia polttopuiden roudaamiseen autokenttien laidalta asemalle. Jari oli tehnyt tilauksen parista motillisesta koivuklapeja ja Sami Virta oli taannoisella jaksollaan hoitanut suurimman duunin, mitä nyt roudattavaa riitti vielä useamman kottikärryllisen edestä ja tällaisella heittopusilla hommaan meni kolmisen tuntia. Hyvää hyötyliikuntaa =D paljoa ei tarvii päivän haviksia mainita, kotilahdella uiveloita 5k 6n ja niemessä paikallinen punakylkirastas.



To 28.1.

Nyt taas lähtee ja hyvin! Jos tiistaita sai kehua tyynenä päivänä, niin tänään meri oli paikoitellen rasvatyyni, ja aurinkoakin tuntui näkyvän kunnolla edellisiin päiviin verrattuna. Osaa tää touhu olla jumankauta kivaa tällaisina päivinä. Uusia vuosipisteitä en onnistunut löytämään, mutta retkenpinnoiksi punarinta (1p aseman takapihalla), tikli (2m) ja urpiainen (1m). Päivän parhainpana naaras-allihaahka, joka löytyi tällä kertaa suoraa eteläpuolelta Gäddgrundetin edustalta paikallisena. Mereltä myös mm. kolme riskilää, 19 tukkakoskeloa, haahka edelleen itäpuolella. Nyt oli entistä parempi tähystää länteen ja luoteeseen, telkkiä sai summattua jopa 570p ja isokoskeloita 340p. Alleja nousi lounaisesta horisontista 600 linnun pilvi ilmaan, joten tällekin lajille mukava kokonaissumma 1100p. Stenskäriltä sai ynnättyä sinisorsia, mutta haapanaan tai muuhun harvinaisempaan puolisukeltajaan eivät taidot riittäneet. Kotilahdella uiveloita taas mukavasti, nyt 5k 16n
 
Piekana oli jälleen paikallisina itäpuolella. Niemen maalinnuista mainittavimpana edelleen niemessä talvehtivat kolme peukaloista, niitä ei tuore 15 cm paksu puuterilumikerros tunnu haittavaan. Takapihan niityllä yksi lintu sinkosi melkein jaloista hangen alta, samaan aikaan huussilehdossa rätisi toinen lintu, ja kolmas löytyi Kotilahden koillisrannalta. Lajimäärä jäi kuitenkin tiistain lukemasta jälkeen, en onnistunut näkemään esimerkiksi ainoatakaan sotkaa.





Pe 29.1.

Lähtöpäivä. Yön aikana pohjoistuuli yltyi ja niemelle tuiskusi uutta lunta, joten retkeilyn sai ottaa taas vähän kevyemmin. Vakion loputtua lähdin pyörähtämään eteläkärjessä ja löysin sieltä päiväretkelle lähteneen Lauri Mäenpään. Fiilisteltiin mm. saukon jälkiä ja Hangon lintutilannetta, manattiin kurjaa keliä ja sain taas kuulla muhkean setin hienoja tarinoita. Haviksista mm. uiveloita jopa 10k16n, lapasotka 2k p (Late näki eteläkärjessä), tukkakoskelo 4p3m ja naurulokki 4p. Iltapäivällä havaintotietokannan täydennys, lähtörutiinit, taksilla kaupunkiin ja kohti Helsinkiä, Hankoon takaisin viimeistään kuukauden päästä!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti