22.10.2020

Halias 12.-21.10.2020 - kotkamuuttoa ja kylmänpurkausta



12.10.
Ma

Tihkusateinen ja etelätuulinen aamu. Tatu, Jukka ja Juho pitivät linjaa auki, Kalle ja Pyry ynnäilivät tinttei ja peippoi bunkkerilla, pitkäaikainen jumitti ensin ylimääräisen kahvikupillisen sisätiloissa ennen kuin uskaltautui niemeä komppaamaan. Aamuvakion puolivälissä se dudeilu sai luvan loppua, kun pikkulintumuutto hieman voimistui ja pian olin törkeästi nakittamassa Kallea pois kirjurin paikalta. Ajoitusta voi kehua vain ja ainoastaan onnistuneeksi, kun tunnin sisään bunkkerin ohi matkasi sviddu NELJÄ PEREGRINUSTA! Eka löytyi leijumasta jostain kotilahden päältä matalalla, ohittaen hienosti ja hieman kieppuen, kunnes tajuttiin että lintuja on samanaikaisesti kaksi näkyvillä! Molemmat poistuivat suoraan etelään, ja kaksi seuraavaa lintua saapuivat kärkeen samaa linjaa. Niiden voimalla jaksettiin staijata pitkälle iltapäivään, muuttoennätyksiä tosin ei rikottu mutta muuttohaukkastaijin ohella saatiin muitakin summia kasaan: kuusitiainen 325m, sinitiainen 1833m, talitiainen 1933m, sepelkyyhky 3113m, Kalle löysi Kalskärin tyveltä paikallisen jalohaikaran, Kalskärin takana telkkäparvessa viihtyi 30 lapasotkaa ja Kotilahdella yhteensä 25 lapasorsaa. Lajeja 78. Iltapäivän puolella Jukan johdolla tehtiin pihalla puutöitä.




"Väyrynen" (c) Jukka


13.10.
Ti

Nyt nähtiin niin paljon lintuja että Hintikkaakin hirvitti! Yöllä saatiin helmipöllö, vakion ekalla tunnilla meno oli vielä suht rauhallista, mutta yhdeksän jälkeen sinttien liikehdinnän voimistuttua saatiin myös ne oikeat päivän massat - hippiäisiä! Taas! Muuttoennätykset ovat tietysti oma lukunsa, mutta tämä kokoonpano bunkkerilla ei ainakaan tällaista liikehdintää lajilla ole nähnyt. Meno oli kiihkeimmillään klo 10.30-12.00, Jukka tais itsekin sanoa että "vietin kaks tuntia linjaykkösen ja linjakakkosen välillä ja näin pelkästään hippiäisiä", enkä tiedä tuliko se kauheen positiiviseen sävyyn =D Bunkkerilla piti välillä jakaa länsipuolen sektoria kahdelle eri laskijalle, kun tiaisparvien peesissä - tai oikeastaan jatkuvana yhtenä parvena - ohi vilahteli pieniä vihertäviä lintuja.

Hippiäisten menon laantuessa oli puoliltapäivin viimein aikaa katsella muualle, ja noin klo 11.45 Kalle löysi itäpuolelta päivän ensimmäisen "chrysan", joka kuitenkin katosi satamaan parkkeeratun laivan taakse. Seuraavaa lintua saatiin odotella tunti, jonka jälkeen ahkeralla staijaamisella lomakkeelle kirjattiin yhdeksän maakotkaa. Suurin osa näistä oli iältään nuoria tai vuoden vanhoja, mukana oli yksi varmaankin 4kv-lintu, viimeiset kaksi yksilöä  löytyivät Hangon suunnalta klo 16 ja huomattava osa linnuista näkyi Haliaksen mittapuulla oikein kauniisti. Huomiselle ennustetaan kunnon pohjoisvirtausta ja iltahuudossa todettiin notta "nyt ne ensimmäiset saapuivat".

Lisäksi päivältä todettiin hippiäisiä 330p 2288m, sinitiaisia 2924m, talitiaisia 825m, alleja 4000p, harmaapäätikkoja 4m, kangaskiuruja 29m, peukaloisia 20p, valkoselkätikka 1m (syksyn eka, korkealla linjan yli etelään), 12 pähkinänakkelia, 14 pähkinähakkia ja 1863 naakkaa. Lintulajeja yhteensä 84. Kiitos Halias taas tästä päivästä!


(c) Jukka

Naakkaparvi I
Naakkaparvi II


Tyyntä tiaisaallon edellä


 
14.10.
Ke

Jukka Hintikan sanoin "ihanainen päivä Hangon kuninkaallisella lintuasemalla piirsi havainnoijien verkkokalvoille a) yhtä b) toista". Kylmänpurkaus todellakin saatiin, ja ajatus niemeen putoilevista erikoisuuksista vaihtui pian tragikoomiseen nauruun siitä, että ei ne tähän jää, vaan menee yli ja lujaa kun Suomi tyhjenee. 

Maakotkia nähtiin tänään kahdeksan yksilöä, melkoisen erilaisessa rytmissä kuin eilen, jolloin suurin osa linnuista nähtiin iltapäivän puolella, tänään taas seitsemän kahdeksasta yksilöstä havaittiin puoli yhteen mennessä. Merikotkiakin muutolla jopa 21 yksilöä - siihen vielä tusina paikallisia. Samalla kun tuijotin Hangon suunnnalta löytynyttä päivän seitsemättä maakotkaa, Pyry ilmoitti seuraavasta pedosta sanoen "nyt tossa taitaa olla joku harvinainen kotka". Kalle otti seuraavaksi kopin linnusta, sanoen "kiljukotkalta näyttäis". Samaan aikaan hälyyteltiin muuta kokoonpanoa paikalle, ehdin hetken aikaa ihmettelemään börringe-hiirihaukkaa (se ei saanut läheskään kaikkea ansaitsemaansa huomiota kun oli kiire etsiä sitä Pyryn löytämää lintua) ennen kuin sain oikein klassiselta vanhalta kiljukotkalta näyttävän linnun kaukoputkeni kuvaan. Samalla taisin sanoa jotain hyvin painokelvotonta =D

Sit niemellä kävikin aivan saatanallinen möykkä, kun yhtä ja toista alueella seikkaillutta ornia haavittiin bunkkerille, jopa Tatu kiipesi portaat ylös ja oli vissiin clangaakin harvinaisempi näky! Perheensä kanssa retkellä ollut mäihä-Markus Keskij- eiku Keskitalo pääsi myös tätä itärajan takaa saapunutta harvinaisuutta ihmettelemään. Jotain hyötyä Haliaksellekin siitä lokakuun kuumasta itäputkesta! Linnun liikkeitä seurattiin intensiivisesti ja sain pyydellä jälkikäteen anteeksi sitä, kun en ensimmäisenä älynnyt päästää ihmisiä kaukoputkeni äärelle, mut risteymäyksilön poissulkemiseksi halusin ahmia linnusta kaiken mahdollisen visuaalisen informaation irti. Batumissa moisesta yksilöstä ei olis mitään epäilystäkään, hieno tummanruskea yksilö, joka kaarrellessa näytti hyvin leveäsiipiseltä ja liidossa jopa kulmikkaalta. Nähtiin noin kilometrin etäisyydeltä hyvässä myötävalossa, poistui Hangon suuntaan, havaintotilanteen jälkeen iski oikein kunnon raritärinät, pienet itkut ja muistin vielä että "se maakotka ja börringe pitäs varmaan myös kirjata lapulle".

Tovi havaintotilanteen jälkeen poistuin Jukan kanssa aseman sisätiloihin juonimaan ensi vuoden kuvioista, esimiehen kanssa oli todella upeaa käydä läpi tätä vuotta ja sopia seuraavasta, paras mahdollinen palaute lintuasemaduunista on sitä kun työnantaja pyytää duunia jatkamaan <3 Kalle, Pyry ja Juho meinasivat välillä keskeyttää palaveria ilmoittamalla hanhimuuton käynnistyneen, ja sit kun sisätiloista pääsi takas bunkkerille, tajusi et kuinka intensiivisestä menosta oli kyse. Hanhiparvia painoi niin itäpuolelta, länsipuolelta ja päältä. Aikaisemmin syksyllä itätuulet olivat työntäneet lintuja normaaleilta levähdysalueilta länteen, ja nyt oli aika lähteä lipettiin. Vaikka vahvimmasta pulssista Jukan kanssa myöhästyttiin, meno oli oikein viihdyttävää vielä loppuiltapäivän, kun tiedettiin että aseman uusia muuttoennätyksiä tässä taas kepitetään. 

Hanhia kirjattiin lopulta rapiat 37 000, joista määritettyjä valkoposkihanhia 10 090, harmaahania vain muutamia satoja.

Muita hyviä muuttosummia naakalta (3945m), hiirihaukalta (96m), lisäksi harmaapäätikka 5m1p, pähkinänakkeli 3m ja kangaskiurujakin vielä 5m. Päiväretkellä Keskitalon lisäksi Niilo Jauhola, asemalle uutena kävijänä saapui Hanna Pesanto. Lajeja 87.
 
 




Hiirihaukkaparvi ison maailman malliin



Itkuhan siinä pääsi kun oikean raripedon näki. (c) Jukka


15.10.
To

Kylmänpurkaus jatkuu ja kelit alkavat olemaan uskottavan viileitä lokakuun puoliväliä ajatellen, 8m/s pohjoistuulta koko päivän tuntui sopivan hyytävältä. Aamuyön aikana petoverkoista saatiin pari sarvipöllöä ja helmipöllö

Bunkkerilta todettiin pari tonnia hanhia eilisten rippeinä, pari valkoselkätikkaa ja saman verran pähkinänakkeleita. Aamunpuoleisella piha antoi mukavasti urpiaisia, tundraurpiaisia neljä yksilöä niiden mukana, mut Pepe-konsultoinnin jälkeen niistä kirjattiin asemalomakkeelle vain kolme. "Hieno" laji, ja nyt viimeistään tuli selväksi, että vanhan koiraan kriteereinä tulisi käyttää muutakin kuin vaaleaa ala- ja yläperää =D päiväretkellä tänään Mika Kilpi, lintulajeja havaittiin 80.

Kaikenlaisia vaaleita urpiaisia...






16.10.
Pe

Pohjoisvirtaus jatkuu, vähemmän tuulta ja enemmän aurinkoa kuin eilen. Petoverkot lyötiin puoliltaöin kiinni kuurosateiden uhkien takia, aamulla pihasta rengastettujen urpiaisten porukasta ei löytynyt edes keskustelua herättäviä vaaleampia yksilöitä, eikä niitä klassisiakaan tundraurpiaisia. Päivän suurin massa nähtiin etelälounaisella merialueella, mistä kirjattiin alleja 15 000p. Laatuna valkoselkätikka 1p, pähkinänakkeli 3m ja maakotka 4m, lisäksi tundrakurmitsa 1m, harmaapäätikka 1p4m, pikkutikka 2m, kangaskiuru 2m. tiltaltti 2p, isolepinkäinen 2p ym.

Jukka meinas antaa tälle päivälle jotain juhlimisen aihetta hiffaamalla länsikärjen yli lentäneen rarirautiaisen, mutta bunkkeri vuosi ja Pyryn turhan äänekkääseen schaibanjauhantaan yllyttänyt Kanninen sai arvoisensa nuhteet. Ei tällasia rareja olis varaa nuijata. Tilanne otettiin tosissaan, mankkaa huudatettiin pihassa ja Jukan lajinmäärityksestä huolimatta aseman ö-mappi rikastui taas kerran. Mut minkäs mahdat.

Päiväretkellä viihtyivät Kannisen lisäksi Olli Keskikallio, Sanna Kannisto lapsiensa kanssa, Vanamo & Laura Meller sekä Iivari, Alma ja Jani Sipilä. Sopivasti se päivän pyrstötiaisparvi löysi tiensä kärjen verkkoihin, ja Tringan nuorisojaostoon odotetaan lisää rekryyttejä tulevaisuudessakin. Lajeja tänään yhteensä 78, staijia klo 8.00-15.00, alkuillasta kaupoilla käyntiä, pientä iltasteppailua ja pöllöverkot jäivät auki odottamaan tyyntyvän yön saldoa...





17.10.
La

Viimein tuuli kääntyi länteen, mutta pohjoisvirtauksien aikana niemi lähialueineen taisi tyhjentyä linnuista. Puoli kymmeneen mennessä niemeen saapui muutama tiaisparvi, sen verran että yhdeksältä alkanut (ja vuoden viimeinen) opastus ehti näkemään muutaman muuttavan pyrstötiaisen. Siihen ne massat sit loppu ja aamupäivälle piti oikeasti keksiä sisältöä. Tatu, Juho ja Hanna kuskasivat onneksi näytille nuoren kanahaukan, käpytikan ja hippiäisiä, loput menikin sit verkkojen, bunkkerin ja muiden aseman puitteiden demoamiseksi sekä paikallisten vessujen ihmettelyksi. 

Pinja Kettunen ja Aleksi Mikola kävivät jälleen päiväretkellä, petoverkot olivat Tatun johdolla koko yön auki, mutta tyynen yön saldoksi jäi "vain" yksi helmipöllö. Niemessä nakkeli 1p ja tiltaltti 2p, siinäpä ne.




18.10.
Su

Tinttejä tänään hiukka enempi kuin eilen, mutta aika tyhjiä verkkoja saivat Tatu ja Hanna kierrellä. Kylmän ja kolean päivän parhaimpina maakotka pohjoispuolelta koilliseen ja ruokki/kiisla eteläpuolelta kaakkoon. Myös pähkinänakkeli 1m. Tatu, Ahti, Juho ja Pyry poistuivat, tilalle Jösse & Valpuri Palmgren, Touko & Jyrki Torppa sekä Mika Aronen. Lintulajeja 61.


19.10.
Ma

Kova luoteisblosis ajoi staijarit etelämetsän suojiin. Sateiden takia rengastusta vain hetkellisesti, parhaimpana käsittelynä nuori koiras-kanahaukka. Puolenpäivän jälkeen suoritettiin tehokasta niemen kiertämistä, auringonlaskun jälkeen pöllövakio antoi rengastettavaksi yhden sarvipöllön. Päivän haviksina myös teeri 1k p, lapasorsa 13p, lapasotka 6m, harmaapäätikka 1p, metsäkirvinen 1m, virtavästäräkki 1m SW etelämetsän edestä 11.00, tilhi 50p 313m, pähkinänakkeli 1p, isolepinkäinen 1p1m, pulmunen 2m (syksyn ekat), lajeja yht. 54.

(c) Valpuri



(c) Mika Aronen

20.10.
Ti

Nyt taas kelpaa! Haliaksella vietettiin kuulas, kirkas ja oikein nasta päivä. Lintua nähtiin monipuolisesti ilman massan tuomaa kaaosta, verkot olivat auki koko päivän ja parhaimpina rengastuksina mainittakoon mm. viisi eri tikkalajia (harmaapää-, pikku-, käpytikka, palokärki ja illan hämärärundilla tullut valkoselkätikka), nuori kanahaukka ja pöllövakion sarvipöllö.

Sebastian Andrejeff etäili Säpistä Haliaksen päivän kovimman lajin, turkulainen laittoi kameranperäkuvan saatetekstiksi "kohta siellä" ja itse kelasin, että vuonna 2018 vastaavaan meni pari päivää, ennen kuin lapintiaiset ennättivät tänne asti Säpin havaintojen jälkeen. Mut nyt ei menny ees kahta tuntia, ennen kuin sopivan kuuloista möykkää kantautui bunkkerin länsipuolelta ja Touko oli ensimmäisenä äänessä: LAPINTIAINEN! Veivas hetken aikaa niemenkärjessä ja poistui pienen tiaisparven mukana, kaikki paikallaolijat ehtivät näkemään. Siistiä!

Lisäksi mässäiltiin seitsemällä maakotkalla ja neljällä pähkinänakkelilla. Harmaapäätikkoja kirjattiin yhteensä 3m ja pikkutikkoja 2m, muita haviksia mm. pähkinähakki 7m, pikkuvarpunen 66m, punatulkku 94m, pulmunen 1m, kangaskiuru 6m, isokäpylintu 4m, harmaahaikara 5m31p, kanahaukka 4p 1m ja merikotka 12m15p. Jösse kuittasi päivänpinnan kahdesta muuttavasta kurjesta. Jalohaikara viihtyi koko päivän Gåsörsvikenillä ja "plusan rajalla" huuteli hily-tiltaltti.

Mika ja Jyrki poistuivat hyvissä ajoin ennen iltahämärää, pitkäaikainen jäi asemalle dataamaan ja vetämään iltahuutoa, ennen kuin Touko ystävällisesti heitti Hangon rautatieasemalle ja parin päivän lomille. Päiväretkellä lisäksi rengastusharjoittelijat Jenni ja Matias Kallio, lintulajeja yhteensä 76.


21.10. Touko kepitti aamuvakiolla syksyn ekan pikkukajavan, iltapäivällä Neljän tuulen tuvalta ilmoitettiin neljän linnun parvi länteen mutta niistä ei Haliasjengi koppia saanut. Kotilahdelta löytyi paikallinen kivitasku ja Kalskäreiltä huuhkaja. 22.10. vakiolla jälleen pikkukajava, paikallisena jalohaikara, sekä kivitasku, huuhkaja ja valkoselkätikka ed p. Touko kävi Hangossa hakemassa pitkäaikaisen takaisin ja saunomaan.


Lapintiaineeeen!!


(c) Mika Aronen




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti