3.12.2020

Halias 9.11.-2.12.2020 - loppukiriä

 

 
9.11.
Ma
 
Haviskrapulahan sieltä tuli, huikean viikonlopun jäljiltä, samoin 12m/s voimalla puhaltava luoteistuuli. Vakiolla 6 pilkkasiipeä m, lounaassa 600 allia p. Vakion jälkeen niemeä kiertämään, kiireisimmät bongarit olivat kuitanneet eilen löytyneen kashmirinuunilinnun edelleen paikalliseksi, saapuessani tsekkaamaan paikkaa iltapäivän puolella vastaan tulivat Aatu ja Jussi Lindström. Ehdin takseeraamaan tyhjän oloisen särkän ennen kuin lintu löytyi uudelleen ja nämäkin herrat pääsivät sitä fiilistelemään. Paikalta löytyi myös renkaaton naaras-valkoselkätikka. Loppupäivän ohjelmassa huussin säiliön tyhjennys ja polttopuuvarastojen täydennys.
 




10.11.
Ti

Ei tällaisia ulkoilukelejä uskois marraskuussa näkevänsä: aamulla vain aavistuksellinen puhallus pohjoisesta, iltapäivällä pläkätyyntä, aurinkoa koko päivän. Bunkkerilla elämää kului neljä tuntia ja vartti, muutolle kirjasin viisi kaakkuria, nuoren kuikan, 16 pilkkasiipeä, västäräkki, kolme rautiaista, 8 pyrstötiaista, 233 sinitiaista, harakan, 47 pikkuvarpusta, 276 peippoa, nokkavarpusen ynnä muuta, sekä päivän ainoaksi lisälajiksi jääneen vuorihempon. Aivan, linnustollisesti tätä päivää en osannut täysin hyödyntää ja vähän tässä alkaa olemaan paineita sen tunturikiurun paikkaukselle. Staijien jälkeen niemeä kiertämään ja päivänpinnasaldoon sain sentään muutaman lisäyksen, mutta humeikin tuntuu vaihtaneen maisemaa kun tänään paikalla käyneiltä bongareilta ei päivityksiä kuulunut. Oli tää hienoa silti!









11.11.
Ke

Siirtymä linnustollisesti vaisumpaan suuntaan, muuten ois jäänyt melko ontoksi ilman vakion 11 pilkkasiipeä ja nyt plusan rajan metsästä löytynyttä naaras-valkoselkätikkaa. Renkaaton, liekö sama lintu kuin eilen. Asemalle saapui illalla Jarkko Santaharju, joten odotetunlaista säpinää oli luvassa ja päiväkirjatekstitit jäivät kaiken muun ohella hieman tyngiksi =D iltapäivällä käytiin tietenkin Gåulla ja Jarna viritteli pöllöpyyntiä illaksi.


12.11.
To
 
 Pitkäaikainen staijas vakion ja vieraileva rengasta lomaili verkoilla. Peippo, spinari ja kolme tulkkua piristivät tinttisälän seasta. Jarkko kuuli pihaan taivaalta isokirvismäistä ääntä, just samaan aikaan kun olin rinteessä laskeutumassa alas bunksulta =D keli on alkuviikon jälkeen lämmitä ja rarista, mutta enempää ei osattu, Gäun mainittavimmat paikallisina kiuru ja niittykirvinen. Illalla fiilisteltiin tuoreahkon Suomileffan teepaitavalintoja ("I put the black in black metal").


13.11.
Pe

Lintumaailmassa ei kummoisempia muutoksia, samanmoista puuhastelua ja fiilistelyä kuin eilenkin. Lapasotka särkän takana ja kotilahdella pari tavia. Asemalle saapuivat illalla Jukka Vilen, Petri Saarinen ja Tuukka Kupiainen, joten tunnelma sähköistyi entisestää. Tuukka värkkäs kaudenpäättäjäiset vol II kuskaamalla juhla-aterian aineksia. Grilli kuumaksi ja iltaa vietettiin pitkään, myös sisätiloissa, mm. Steven Wilsonin, Toolin, Insomniumin ja Nofx:n tuotantoa fiilistellen.
 
 
14.11.
La

Jumalauta, aamusta tujuja flunssan oireita eikä oikein kyennyt staijaamaan. Iso sääli, sillä tällä kokoonpanolla olis mielellään remunnut maastossa enemmänkin. Jengi staijasi vakion ja komppasi aluetta tehokkaasti, päivän parhaana ensin Gåulta löytynyt virtavästäräkki, joka myöhemmin iltapäivällä ylitti myös pihan. Olin sisällä pakkaamassa, Jarkko ja Tuukka olivat patiolla, kun Jarkko huusi linnun. Kumma kyllä ehdin sisätiloista tilanteeseen mukaan, Jarkon sanoin "harvoin tuossa noin käy mut ihan kuin tuo lintu olis jääny tuohon Munkhamnin päälle hetkeks roikkumaan =D" lisäksi Tuukka ja Jarkko näkivät ilmeisen pikkusirkun plusan rajalla, mutta sitä lintua ei saatu naulattua.

Joten eipä siinä muuta mahtanut, kuin pummata Petriltä kyyti Hankon rautatieasemalle ja poistua kotiin. Ensi viikko oli tarkoitus pitää joka tapauksessa lomaa, mutta poissa Helsingistä, silti sisälomailuksi tämä meni. Kiitos viikonloppujengillä kauden toisista päättäjäisistä ja Petrille vielä erilliset kiitokset kyyditsemisestä. Maanantain koronatesti oli onneksi negatiivinen, joten sen pahempaa karanteenia ei tarvittu. Lisäksi Sami Virta saapui paikkaamaan maanantaista eteenpäin.
 




24.11.
Ti

Asemalle päivän viimeisissä valoissa, plusan raja tulvii ja veemäistä ois ollu kulkea se pimeässä. Liisa-myrsky ei onneksi koetellut Hankoniemeä kauhean pahasti, merilinnut vaan taisi taas jäädä näkemättä. Jurmossa ois ollu mitä mainioin keli sirrien rengastamiseen, mutta pääasia että pysyi terveenä.


25.11.
Ke

Tästä alkaa Aintilan pojan tämän syyskauden loppukiri, tavoitelajeina koskikara, pikkujoutsen, pikku-uikku ja tunturikiuru, mutta saas nähdä miten käy. Olo on puolitoista viikkoa sitten alkaneen lenssun jäljiltä vielä vähän puolitehoinen, onneksi leppoisa keli armahti. Keskiviikon aamu valkeni pilvisenä, sateettomana ja heikkotuulistena, marraskuisempaa säätä saatiin onneksi vasta iltahämärän puolella. Vakiolla jaksoi takoa lomakkeesta yhden sarakkeen täyteen, muutolla mm. kaakkuri, neljä haapanaa, 11 lapasotkaa, 415 allia + 400 p, 8 pilkkasiipeä, pari merimetsoa ja kulorastas, niemeltä puolestaan harmaahaikara 22p Gåun lahdella, peukaloinen 4p, mustarastas 10p, punakylkirastas 2p, harakka 1 pihassa paikallisen oloisena. Lajeja yhteensä 38, joka on kai marraskuun loppuun kelpo määrä. Päivän negatiivisempana puolena pari Gåun särkältä löytynyttä kalastajaa, olivat onneksi yhteistyökykyisiä eikä tarvinnu asiasta ruveta vänkäämään. Muutoin oli oikeastaan kiva tulla vielä hetkeksi takaisin.




26.11.
To

Aamupäivän yhtenäistä sadetta, joten uskaltauduin ulos vasta puolenpäivän tuolla puolen. Gåbin kalliolla huusi pikkutikka ja särkän rudelta löytyi tundraurpiainen, muutoin rannat ja metsäpolut eivät uutta antaneet, peukaloisia 3p ja punarintoja 2p, Gåun harmaahaikaratkin vähentyneet tusinaan. Kevyellä iltapäivästaijilla kirjasin muuttavat 31 pilkkasiipeä lounaaseen ja tukkakoskelon länteen.


27.11.
Pe

Päivälämpötilat putosivat eilisen kymmenestä plusasteesta noin kahdeksalla asteella, tuuli kääntyi pohjoiseen ja voimistui. Aamulla piti olla kuulasta ja kirkasta, mutta säätila toteutui alapilvinä ja lumikuuroina. Lintua kuitenkin liikkui ja viihdyin bunkkerilla vuodenaikaan nähden ruhtinaalliset neljä tuntia. Muutolla laulujoutsen 149, kanadanhanhi 186, valkoposkihanhi 1m, merimetso 5, varpushaukka 1, hiirihaukka 1, piekana 1, kottarainen 8, pikkukäpylintu 2 ja isokäpylintu 1. Långörenin tyven suuntaan laskeutui jalohaikara, tuon vois nähdä vielä ensi kuun puolellakin. Staijin jälkeen niemen kiertelyä ilman mainittavia lisähaviksia, lajeja päivälle mukavat 38.




28.11.
La

Koillistuuli rauhoittu hieman eikä tänään onneksi mitään satanutkaan. Lintujen muuttopaineet purkautuivat eilen, tänään massaa oli vähemmän liikkeellä ja sen kunniaksi bunkkerilla tuli seisoskeltua puoli tuntia vähemmän. Muuten saman taktiikan mukaan kuin eilen ja jotain hajontaa haviksissakin: kaakkuri 3m ja harmaahaikara 36 p (22 idässä, loput Gåulla), kanahaukka 1p, kuusitiainen 4m, peippo 2p 9m, isokäpylintu 1m ja pajusirkku 1m, erikoisimpana kurki, joka ylitti niemeä matkalla etelään Kalskärsbergetin päältä kun olin luontopolulla matkalla Gåulle. Lajeja 34.


29.11.
Su

Aamupalaa syödessä sääennuste näytti siltä, että vakion saisi staijata pihalta ja loppupäivänkin sais ulkoilla sadevaatteissa. Vakion ekan tunnin jälkeen sateet kuitenkin väistyivät eikä itätuulikaan lopulta kauheasti vaivannut, vaan tällä puolella niemeä oli ajoittain ihan leppoisaa. Haviksina mustalintu 3p1m, kaakkuri 1m, sepelkyyhky 1p, pikkutikka 1 k p Gåbilla, tilhi 42m, peukaloinen 5p, punarinta 2p, pyrstötiainen 6m, isokäpylintu 3p, parhaana naaras-valkoselkätikka Munkhamnin ja "Sylvian" välisessä metsikössä. Iltapäivästä saunan puuvarastojen täyttöä ja yhden huussisäiliön tyhjentäminen, nyt siellä on pitkälle talveen yksi tyhjä varalla), sen kunniaksi myös viikonlopun saunavuoro siirtyi tälle päivälle.


30.11.
Ma

Hiljaista, vakiolla ei liikkunut lokkikaan. Kirjauksia muuttolomakkeelle ruhtinaalliset seitsemän, joista yhtenä kuitenkin kaakkuri länteen ja toisena kurki pohjoispuolelta Hanko kohti. Muut havikset: kyhmyjoutsen 90p, telkkä 120p, harmaahaikara 12p, harakka 1p pihassa ja isokäpylintu 1p Gåun männikössä.

Myöhemmin iltapäivällä Aatu soitti ja kertoi Gåsörsbuktenin pohjujkasta käsin katselevansa - kiikareilla - mielenkiintoisen näköistä isoa vesilintua. Mertsimetson kokoluokkaa, mutta "ei näytä merimetsolta", ja vois olla iso kuikkalintu. Kello oli jo yli kolmen, mutta mä läksin yrittämään. Gåbin kalliolta näkyis yksi iso vesilintu "joka vois ehkä olla se", sit ehdin vielä ihan kelpo valoissa pohjoisrannalle, mutta lintu oli varmaan lipunut jo niin pitkälle luoteeseen, ettei väreilyssä kelluneesta yhdestä isosta linnusta saanut edes lajiryhmää irti. Enkä mä sit kirjannu tietokantaankaan mitään ja Aatu laittoi omansa Tiiraan. Mut näitä tulee ja menee, huomenna pitää yrittää heti vakion jälkeen pohjoisrannalle, josko lintu olis jääny selälle yöpymään.
 


1.12.
Ti

Joulukuun ensimmäisenä länsituuli yltyi ja niemenkärki tuntui entistä tyhjemmältä. Haviksiin kuitenkin alli 800p, kaakkuri 5m, peukaloinen 3p, punarinta 2p ja isolepinkäinen 1p retkenpinnaksi aseman pihasta. Päivän päätteeksi alustavaa pakkailua ja pientä säätämistä (mm. asemalomakkeen sähköisen peruspohjan toimittaminen Aksulle ei ollu ihan niin simppeliä kuin ensin ajattelin =D ), huomenna lähtö. Lajimäärä putosi lukuun 26.


2.12.
Ke

Kovaa etelätuulta ja tihkusadetta. Tuli päivän aikana mieleen, kun joskus kun on koko kesän maastoillut Kilpisjärvellä ja lähtöpäivänä se paikka on näyttänyt parhaat puolensa... no, tänään ei ollu sellainen päivä =D eikä oikeastaan tarvinnutkaan, kiva se on silti viimeistään alkukeväästä 2021 tulla takaisin ja hienoja päiviä luulis riittävän ensi vuodellekin. Tänään vakiolla tukkasotka ja kaakkuri, tämän viimeisen etapin aikana retkenpinnoja yhteensä 64. Haliasvuorokausia puolestaan on kertynyt 636. Illan viimeisissä valoissa veks ja kohti Helsinkiä, Sami Virta jatkaa tästä talviekoskaban merkeissä.

Kantahämäläisen syyskausi Haliaksella päättyy tähän, iso kiitos lintuasematoimikunnan pj Aksulle, Tringan pj Jukalle, asemanhoitajille, toimikunnalle, Johannekselle syksyn opastusten koordinoinnista, kaikille joiden kanssa on saanut asemalla tänä vuonna viettää aikaa sekä kaikille niille joiden kanssa tätä maastokautta on päässyt fiilistelemään ja kiroamaan myös etänä. Kiitos ja anteeksi!

 
Lähtöselfie. Kiitos Halias!

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti