24.11.2019

Halias, marraskuu 2019 - Loppusyksyn valoja, kontrasteja ja tunnelmia




Syyskausi päätökseen.

1.11.
Pe

Marraskuu avattu, tuuli vaihteeksi luoteesta mutta aurinkoa onneksi saatiin, joten bunkkerilla tarkeni yhteensä 5h30min. Retkeilyn ohella käytiin kaupoilla ja uusi kuhilas on nousemassa pihalle edellisen tilalle. Lajidiversiteettiä aika niukasti, vain 58 taksonia, mutta viihdykettä ja fiilistä nostattivat lukuisat, suuret ja niemenkärjen kautta koukanneet lukuisat tilhiparvet (600p 3 598m, suurin parvi 1 200 lintua) sekä Mikolan spottaama koiras-virtavästäräkki, ensin Inren päältä länsikärkeen ja myöhemmin länsikärjen yli kaakkoon. Tikoista jälleen harmaapäätikka 1p 1m, palokärki 4m ja pikkutikka 2p 4m, lisäksi kirjosiipikäpylintu 1m, ampuhaukka 1m ja jänkäkurppa 1p. Jari veks, tilalle Mage Lampinen ja Joonatan Toivanen. Huudon jälkeen soi irkkupunkki, mörköooppera ja muumisoundtrack.




2.11.
La

Tujua etelätuulta ja yläpilviä, pahimmilta sateilta onneksi vältyttiin. Staijia kaksituntisen vakion verran bunkkerilla ja ylimääräinen tunti eteläkalliolla. Staijin jälkeen puutöitä (Jarin urakan jäljiltä rungot pilkottu klapeiksi ja pinottu), Gåun komppausta, Vilma tuurasi verkoilla ja rengasti upean nuoren genakoiraan. Lajeja yhteensä 54, mainitaan erikseen vielä allit 3 500p sekä edelleen kärjen ympäristössä pyörivä virtavästäräkki. Saunan jälkeen petoverkot pyyntiin, mutta yö jäi pöllöttömäksi.



Lähtö
Sinne män

3.11.
Su

Eilisestä toipuminen oli ilmeisen hidasta, lauantain päivyriteksti kirjoitettu aamukahdeksalta eikä kolmelta aamuyöllä, vähän heikotti eikä päässä tahtonut veri kiertää, mutta hyvän seuran ja fysioterapeutin avulla (kiitos Vilma!) siitä selvisi....

Asiaan! Olosuhteet tarjosivat tänään lintupäivää, kun taivaanrannassa näkyi kevyttä utua, taivas oli puolipilvinen ja koillisesta kävi vain kevyt henkäys. Lajeja edellisiin niukempiin päiviin verrattuna 63, parhaimpina kauas etelään suunnannut virtavästäräkki, vakion jälkeen läntisiin lentänyt tunturikiuru, kaksi niemestä poistunutta valkoselkätikkaa sekä paikallinen haarapääsky, joka niemen ympärillä pyöriessään huudettiin muutolle varmaan kahdeksan kertaa. Haviksina myös harmaahaikara 19p, kuikka 1p, riskilä 1p, harmaapäätikka 2m 1p, pikkutikka 1m 1p, palokärki 2m, pohjantikka 1m eli tikkameno jatkuu edelleen. Massoina taas tilhi 800p 3533m. Aleksi, Vilma, Mage ja Joonatan poistuivat, alkuillasta Gåun retki, sit tässä menee muutama ilta ennen seuraavia saapujia. Sen kunniaksi vähän mörköoopperaa: Snake Pit Mating Frenzy!


4.11.
Ma

Upea loppusyksyn päivä, tuulta koillisesta, eteläpuolella auringon peittänyt pilviharso, pohjoisessa pilvetöntä, kuulasta ja kylmää valoa. Staijia 3h30min, iltapäivästä niemen kiertelyä, tunti ennen auringonlaskua sisätoimistoon. Laatuna kärjen tuntumassa paikallisena pyörivä virtavästäräkki ja vakion jälkipuoliskolla niemeen saapunut naaras-valkoselkätikka, massoina tilhi 500p 3 312m (taas hienoja parvia bunkkerin ympärillä), vihervarpunen 150p 718m ja punatulkku 45p 227m, diversiteettinä uivelo n-puk p, hiirihaukka 8m, piekana 3m, jänkäkurppa 2p (yksi kotilahden pohjukassa ja toinen Gåulla), riskilä 1p, kangaskiuru 2m ja pulmunen 1m. Lajeja 58.



5.11.
Ti

Askel kärsimysornitologiaan, askel vapauteen. Koillistuulta 13m/s, pikkupakkasta, maanpinta kuurassa ja rannat ohuen jään peitossa. Pudotusta laji- ja yksilömäärissä kuten säätyyppiin ja ajankohtaan sopii. Eilisestä parempina lukuina aamustaijin laulujoutsen 62m, kanadanhahi 180m ja merimetso 71m. Lisäksi kanahaukka 1p1m, piekana 1m, palokärki 1m. Tilhi 200p 1491m, peukaloinen 1p, punatulkku 25p 76m ja pulmunen 1m. Lajeja 44.



6.11.
Ke

Koillisvirtaus jatkuu, tosin lajistossa havaittavissa muutosta pirteämpään suuntaan. Aamustaijia 3h, kierros niemellä ja gåu, parhaimpina vakiolla muuttanut kirjosiipikäpylintu ja länsikärjen eteläpuolen rannalta noussut huuhkaja, joka löytyi uudelleen fillarivajalta ja siirtyi Uddgrundetille. Lisäksi teeri /1p, harmaahaikara a19p itäpuolella, kanahaukka 1p 4m, varpushaukka 4m, hiirihaukka 2m, palokärki 1m, pikkutikka 1m, kangaskiuru 1m, tilhi 2p 722m (hiipuuko tilhien meno?), lajeja yhteensä 49. Päivän päätteeksi sauna, ja ex-sivari Tomas saapui asemalle pitkälle viikonloppuredulle.

"Tonne se meni!" =D

7.11.
To

Yöllä satoi kevyt lumipeite niemeen, sitä toivoi taas säänmuutoksen laittavan lintua liikkeelle, mutta aika tappavan hiljainen vakio oli. Havikseen jokunen räksä- ja tilhiparvi, mainittavimpana kahden uivelon, yhden tukkakoskelon ja yhden isokoskelon sekaparvi. Pimeääkin alkaa olemaan, ainakin näin paksun pilvipeiton alla, onneksi maan lumipeitteestä sai vähän valoa. Komppauskierroksellakin oli kara ja kuuran esiin ajama rarihysy mielessä, vaan tyytyminen oli Gåun särkän tyveltä löytyneeseen kiuruun. Mut ei auta valittaa, kun marrasretkeily osaa olla sen verran tunnelmallista. Tomas löi aamulla ”kaikki auki” ja suurin duuni osui pihaan, kun talvi ajoi lintua ruokinnalle, rengastuspuolella yhteensä yli 80 käsittelyä, joista 47 tinttikontrolleja, kärjen verkoista vain kolme lintua. Muita haviksia: laulujoutsen 23p, haapana 1p, lapasotka 1p, haahka 1p, pilkkasiipi 2p 4m, kanahaukka 1p, kotilahden ja Gåun väliä sahannut töyhtöhyyppä, palokärki 1m (tuli Russaröstä), tilhi 50p 749m, punakylkirastas 5p, lajeja yhteensä 47.




8.11.
Pe

Lämpötila kääntyi plusan puolelle ja lumipeite katosi. Tuuli pysyi myös maltillisena, eli oivaa retkisäätä koko päivän. Miinuksen puolelle tässä silti jäätiin ja pahasti, osattiin määrittää koiras-valkoselkätikka, kaksi mustapääkerttua, 800 räkättirastasta ja jänkäkurppa, sit sitä Kalskärin tyveltä Inrelle lähtenyttä pikkulintua ei osattu määrittää. Tomas sen potkas, kuuli jonkun ihmeellisen ”tsi”-äänen, mä näin sen lentävän salmen yli ja näytti tasaharmaalta ”laulurastasta pienemmältä” pikkulinnulta. Arvatkaa vaan löydettiinkö uudelleen? Manattuja fraaseja mm. ”joku kova”, ”perkeleen kerttuli varmaan” ja ”sit kun mä käyn retkellä Kamtshatkassa tai Alaskassa niin sit välähtää”. Minkäs teet. Lajeja 49. Markukset Lampinen ja Kanninen asemalle, illalla kauden päättäjäiset vol I – Pure Evil and Hate!

Näitä riittää ja hyvä niin!

9.11.
La

Huh hellettä, lämpötila tasaisesti +8 asteen tuntumassa ja tuuli kaakosta. Havainnoijilla vähän kohmeinen olo eilisen jäljiltä, mutta vakiot ja rutiinit suoritettiin, sitä jaksoi jopa kompata luontopolun alun viereisen rannan, ja lopulta kasassa oli marraskuuhun nähden mukavat 56 lajia, parhaimpina kärjen tuntumassa useaan otteeseen pyörinyt virtavästäräkki (tällä kertaa n-puk) ja kaksi paikallista naaras-valkoselkätikkaa (renkaallinen ja renkaaton), ja Magen rengastama itäisen näköinen tiltaltti (aika lähellä trististä mut huono siipikaavio ja keltaista silmän päällä). Lisäksi kuikka 1m, jänkäkurppa 1p, pikkutikka 1m, västäräkki 1p, maastossa myös useampi peukaloinen. Ulkona oltiin taas koko valoisa aika, mut mitään kovempaa saati eilistä Kalskärin mysteeripikkulintua ei nähty.

Kantis sai silti oikein isosta halosta päähän, kun aamun ekaa valkoselkätikkaa naisvankiloilla ihmetellessäni polulla osui vastaan Insomniumin ja Omnium Gatherumin kitaristi Markus Vanhala, vaimonsa Annin kanssa. Näkivät vasetin, fani fanitti ja melodeath-maestro oli vähän hämillään (mitä, eturivissä...”), ihmeteltiin hienoa tapaamista molemmin puolin ja pariskunta buukkasi ensi vuodeksi opastuksen. Haliaksen maine yltää nyt suomalaisen melodeathmetallin kovimpaan kärkeen ja tää oli minulle tositositositärkeä juttu, tärkeämpi kuin tämä teksti antaakaan ymmärtää. Päivän päätteeksi sauna ja kauden päättäjäiset vol II.



10.11.
Su

Tuhnua, tuulta ja tihkua. Staijasin vakion saunan terassilta käsin, puoli yhdeltätoista sade hellitti ja heitin kierroksen niemessä, kävin Gåulla ja uudelleen luontopolun alussa, saldoksi 42 lajia, ei lisälajeja eikä kauheasti muutakaan mainittavaa. Lehtokurppa, kulorastas ja hemppo näkyivät tänään, jäivät eiliseltä. Mage, Maco ja Tomas poistuivat, tilalle Johannes Silvonen ja viiden päivän TET-harjoitteluun Pyry Laurikka.



11.11.
Ma

Lämpötila putosi muutamalla asteella ja tuuli luoteesta, silti tuntuu että tässä vois jotain vielä nähdä – ja kaikenlaista tällä päivämäärällä on nähtykin. Kovien odotusten ja karvaiden pettymysten onnenpyörässä karahdettiin taas sinne pettymysten sektorille, vaikka staijien jälkeen niemeä tehokkaasti kierrettiinkin. Haviksina pilkkasiipi 5m, harmaahaikara 18p itäpuolella, jänkäkurppa Gåulla, pikkutikka 1p, peukaloinen 2p, vihervarpunen 300p 421m. Tettiläiselle opetettiin maastoilun jälkeen lajilyhenteitä ja asemalomakkeen täyttöä.

Tuore TET-harjoittelija

12.11.
Ti

Aika karua”, sanoi orni Haliaksella. Eikä tää nyt ihan niin karua oo kuin päivämäärällä olettais. Selkeä (eli pilvetön) aamu pitkästä aikaa antoi jonkin sortin pikkulintumuuton aaltoa, lisäksi hyvä näkyvyys merellä kannusti tuijottamaan horisonttiin. Aamustaijien jälkeen käytiin Pyryn kanssa Gåulla ja kantis oli päänsärkyjen takia tujujen päiväunien tarpeessa, Johannes keskittyi niemellä retkeilyyn ja kävi iltapäivällä Hangossa tapaamassa paikallista luontomatkaopasta. Haviksina alli 10 700p, merimetso 2p 37m, harmaahaikara 4m, kaakkuri 1m, pikkutikka 2m, tilhi 253m, räkättirastas 175m, kuusitiainen 7m, sinitiainen 76m, pähkinähakki 1m, peippo 359m, järripeippo 34m, vihervarpunen 250p 168m, hemppo 16m, kirjosiipikäpylintu 1m, pikkukäpylintu 27m, punatulkku 20p 84m ja pulmunen 4m. Koko päivän enempi vähempi aurinkoista, illaksi odotettavissa sateita.

Terassikeli (c) Johannes
Puikku! (c) Johannes

13.11.
Ke

Kaakkoistuulta 12-14m/s ja koko päivän tihkua tai reippaampaa sadetta. Vakio saunan terassilta, välipäivän makua ja välipäiväks ois jääykin ellei Johannes olis löytäny kotilahden ruovikon reunasta pikku-uikkua! Aran oloinen lintu viihtyi esillä aamupäivän aikana, toivottavasti olis siinä vielä huomennakin. Gåun retki meni sateessa läpikävelyksi eikä lintutilannetta parantanut. Johannes poistui, illalla sauna, lajeja lopulta 34.


14.11.
To

Yöllä lisää sadetta, taukosi sopivasti aamulla niin että tänään päästiin suorittamaan vakio bunkkerilta käsin. 12m/s voimalla puhaltanut etelätuuli ja sankka utu eivät paljoa antaneet, meristaijin sijaan keskityimme räksien (975m) ja vihervarpusten (613m) laskemiseen – jälkimmäisiä havaittiin myös valtakunnallisesti merkittäviä määriä. Päivän parhainpana yhden räksäparven peesissä matkannut nokkavarpunen, ovat olleet tänä syksynä pahasti kateissa. Gåun jälkeen kevyttä kiertelyä niemessä (puikkua ei tänään havaittu) ja makuuhuoneen siivoamista. Lajeja 33.


15.11.
Pe

Marraskuun upein päivä tähän mennessä. Aamulla lähes pilvetöntä, kevyttä itätuulta, ja aurinkoa pitkälle iltapäivään. Ja mitään valtakunnallisesti merkittävää ei tietenkään nähty, mutta monipuolista marraskuun lajistoa kuitenkin. Haviksina telkkä 200p, gavia sp 1m, harmaapäätikka 1p, valkoselkätikka 1 k p (bunkkerin itäpuolelta haavikkoon), pikkutikka 2m, palokärki 1m, kangaskiuru 2m, peukaloinen 2p, rautiainen 1m, räksä 211m, pyrstötiainen 5p 10m, sinitiainen 175m, tikli 11m, vihervarpunen 150p 305m, urpiainen 146m, kirjosiipikäpylintu 1m, pikkukäpylintu 11m, pulmunen 3m, lajeja yhteensä 52. Staijin, niemen kierroksen ja särkän komppauksen jälkeen kitkettiin männyntaimia laukkaneilikkapaikan ympäriltä, talsittiin kaupoille, tultiin Aatun kanssa takas perustamaan kisastudiota ja todistettiin kuinka Suomi selvitti tiensä historiallisesti ensimmäistä kertaa fudiksen EM-turnaukseen. Aatu tais sanoa että ei olis uskonu näkevänsä maajoukkuetta lopputurnauksensa elämänsä aikana. No, kohta näkee. Petri Saarinen, Jari Laitasalo ja Noora Syyninmaa saapuivat myöhemmin asemalle. Ja ollaan kaikki edelleen hengissä.

Kantiksen syksy olis encorea vaille valmis. Vika iltahuuto hoidettu ja huomenna Helsinkiin. Suuret kiitokset Aksulle, Hannelle, Jarille, Soiskalle, Jukalle, Haliastoimikunnalle ja koko Haliasjengille, oli aivan mielettömän hieno vuosi, kuten näistä teksteistä ja kuvista toivottavasti huomaa. Kiitos!




Adios

Encore:

23.11.
La

Jeh! Asemalle eilen iltahämärissä Ripa Nevanlinnan kanssa. Ilta oli pitkä eikä kaamoksen alkuvaiheessa osaa mennä tarpeeksi ajoissa nukkumaan =D

Lauantain puolella aktiivista retkeilyä, aamustaijia jopa 4 tuntia, iltapäivällä syynättiin kotilahtea ja kompattiin Gåun seutua. Suht monipuolinen päivä, lajeja 46, mainintoina sinisorsa 226p, lapasotka 1p 9m, telkkä 280p 8m, kuikka 1m, harmaahaikara 6p, tilhi 413m, peukaloinen 2p, räkättirastas 848m, pyrstötiainen 8m, vihervarpunen 70p 665m, pikkukäpylintu 11m, parhaimpana luontopolun varrelta iltahämärissä löytynyt koiras-valkoselkätikka, tällä kertaa renkaallinen (Tatun rengastama aikaisemmin syksyllä). Koko päivä kaakkoistuulta 9m/s ja pilvipoutaa, Aksu saapui illalla sopivasti saunomaan ja huomisiin opastushommiin.



24.11.
Su

Kaakkoistuuli heikkenee ja ilma viilenee. Aksu viritti pihaan kolme verkkoa ja vakio staijattiin ennen päivän opastusta; asemalle saapui kansanedustaja Tiina Elon ja puolisonsa Antti Mikalan vetämä yhdeksän hengen seurue, saivat parituntisen tietoiskun aseman toiminnasta, kierroksen bunkkerilla ja rengastuksen esittelyä. Homma toimi mlempiin suuntiin ja Aksu sai pari hyvää ideaa aseman toiminnan kehittämiseen. Lintupuolella tapahtui, parhaimpana itäpuolella huudellut virtavästäräkki ja tällä kertaa niemenkärjessä äännellyt valkoselkätikka. Muutolla 5 kaakkuria, 466 tilheä, 666 räksää ja 455 vihervarpusta, käsittelyinä mm. koiras-pikkutikka ja 11 järriä. Lajeja 49, asema jää pariksi päiväksi tyhjilleen, ennen kuin Sami Virta jatkaa loppusyksyä. Mun osaltani tämä oli tässä, ensi vuoteen!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti