11.8.2017

Viidettä kertaa - Batumiin!


Henkilön Rei Segali kuva.


Taas mennään, kun Georgian lounaiskulma ja yksi läntisen palearktisen suurimmista muuttoväylistä kutsuu. Batumi Raptor Count viettää syksyllä 2017 10-vuotisjuhlia ja suomalaisedustusta on taas mukana koko sesongin edestä.

Tässä kohtaa sitä voi jo vähän uumailla mitä tuleva syksy tuo tullessaan. Kahteen kuukauteen mahtuu kaikki mahdollinen mitä kenttäkauteen voi mahtuakaan; arkisia rutiineja, onnistumisia, pettymyksiä, vastoinkäymisiä, sairastalua, nuijauksia, kitkoja henkilökemioissa, koordinointityön ylikuormitusta ja haasteellisia olosuhteita. Toisaalta lintuja tulee näkymään aivan varmasti, alkaen mehiläishaukkojen pukukirjosta, suohaukkojen yllätyksellisyydestä aina sinne kotkamuuton adrenaliiniryöppyihin.


Mutta, jokainen sesonki on ainutlaatuinen, joten vaikka raamit olis tiedossa, sisältö vaihtelee, ja lopulta ei sitä oikeasti voi tietää mitä sitä on edessä:
- Osuuko mehiläishaukkojen päämuutto yhdelle vai neljälle päivälle?
- Kuinka paljon suohaukat aiheuttavat harmaita hiuksia ja voiko ilmiöön "400 niittysuota vartissa" varautua uudelleen?
- Muuttaako alueen läpi aina vaan enemmän ja enemmän haarahaukkoja ja pikkukotkia?
- Mitenkä käy hiirihaukkojen päämuuton?
- Millainen on tämän lokakuun tajunnanräjäyttävin kotkapäivä?
- Näkiskö vihdoin ja viimein sen keltapäähaukan? Tai neitokurjen?

Opittavaa riittää tällaisessa paikassa niin monella eri tasolla. Samoin koettavaa, sillä satavarmasti tähän kauteen mahtuu unohtumattomia hetkiä myös laskentapaikkojen ulkopuolella, uusia ystäviä ja vanhojen kavereiden kanssa remuamista. Saas nähdä päästääkö ne mua ja John Wrightia samalle asemalle lokakuussa enää ollenkaan. Ja ehkä tärkeintä, mitä tällainen luterilaisella työmoraalilla koordinointia painava suomalainen staijari voisi oppia, olisi se että nauttis olostaan enemmän. Ja vaikka ei se koko kauden osalta onnistuiskaan, siinä oon satavarma, että mahtuu sinne joukkoon niitä palkitsevia ja nautinnollisia päiviä. Ja paljon.


Laskenta käynnistyy 17.8. ja päivittäiset laskentatulokset tulevat edelleen osoitteeseen http://www.batumiraptorcount.org/research/monitoring/raptor-count-results


Batumi Raptor Count on vapaaehtoisvoimin pyörivä luonnonsuojelujärjestö - tue toimintaa liittymällä jäseneksi, lahjoittamalla tai matkustamalla itse paikan päälle seuraamaan unohtumatonta petolintumuuttoa! www.batumiraptorcount.org


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti