18.4.2017

Ahvenanmaa ja täpläverkkoperhoset 2017, osa II - pääsiäisen tienootToukat kasvaa ja haahkat mouruaa! Raportoidut linturallit ovat intensiivisyydestään huolimatta olleet vain oheistoimintaa, joiden välissä paahdutaan, palellaan nautitaan tyynestä merestä tai haetaan auton takaa tuulen suojaa, kun vaaka ei muuten anna luotettavia tuloksia.

Tässä huhtikuun alkupuoliskolla ollaan mietitty, että jos olisimme aloittaneet työt samaan aikaan kuin vuosi sitten, olisimme olleet auttamatta myöhässä; ensimmäiset toukat olivat ulkona jo hyvissä ajoin maaliskuun kolmannella viikolla ja ensimmäisiä 6. toukkavaiheeseen vaihtaneita cinxioita tuli vastaan siinä 5.-6. huhtikuuta. (Toukat talvehtivat 5. toukkavaiheessa ja koteloituvat siinä 7. toukkavaiheessa.) Enimmäkseen lumettoman talven ja aikaisen kevään jäljiltä tuntuu siltä, että ilman lumisuojaa ja matalammalta paistavan auringon kanssa huonommissa paikoissa elävät toukat pärjäävät vielä huonommin. Vastaavasti hyvien paikkojen hyvät puolet korostuvat ja samalla laikulla elävissä yksilöissä voi olla järjettömiä kokoeroja. Samoin 6. toukkavaiheen saavuttaminen tuntuu olevan eräänlainen kynnys, jonka jälkeen kasvu kiihtyy.

Aseman parkkipaikan vierestä löytyi tällainen kaunokainen... silmässä jotain?

MRC:n rekrytoimat kevätkartoittajat rellestivät saarilla 6.-12.4. ja näistä päivistä viimeisimpänä päädyimme heitä auttamaan täydentämällä Bomarsundin suurimmalta laikulta myös kevätseurannan tietokannan. "Joo ihan hyvin voidaan tehdä, me kerätään omaa dataa samana päivänä siltä laikulta." Lopputulemana samalla laikulla vietetyt kahdeksan tuntia, kun punnauskierroksen jälkeen
- laskettiin toukkaryhmät ja ryhmien keskinäiset sijainnit
- täydennettiin samanaikaisesti sekä kevätseurannan tietokantaa että omaa tietokantaa; pientä säätämistä, tuplatsekkaamista ja aikaa vievää hommaa itse työmäärään nähden (Tvärminnen haahkasesongista tuttu "double catch syndrome", aikaa menee menee enemmän kahden asian työstämiseen samanaikaisesti, kuin työstäisi ne erillään)
- edellä mainittu huipentui siihen, kun Susu punnitsi parit pesät uudelleen ja samalla karvanaama kikkaili kahden eri maastopäätteen äärellä - menee kategoriaan "tulipahan tehtyä" =D

Bomarsund ja toukat pakkasyön jäljiltä jäässä

Sormenpäitä kipristelee...

Tutkimuslaikun ympäristössä on jonkin verran raunioita...

Vanhat kivijalat istuu hyvin syksyiseen metsämaisemaan... eiku....


Samalla, Symbioosin rallin jälkitauteina, molemmilla on ollut enemmän tai vähemmän vahva flunssa päällä, maastoassarin piti vielä yhtenä päivänä ottaa maastotöistä kokonaan sairaslomaa. Eivätkä Bongariliiton rallin jälkeen kylmenneet säät yhtään auttaneet asiaa; pääsiäistä kohdin ulkolämpötila kävi aina vaan kylmemmäksi ja pyhinä vasta palelsikin! Välissä ollaan siedetty oikein rehellisiä räntäsateitakin. Samalla somekanavat huutavat melkoisista paluumuuttajamääristä, erityisesti rastaiden puolella. Täältä käsin ei oo valittamista, kun lintuja kuitenkin tuntuu olevan maastossa - tosin näkökulmaa kehtaa sanoa vinoutuneeksi, linnut kun ei pääse eteenpäin ja sisempänä Suomea saattaa olla melkosen tyhjää.


Husö 11.4. ja lunta tupaan....

Hyvä päivä toimistotöille.


 Pohjoisessa Finströmissä ihmeteltiin myös ulkoilmaan päästettyjä pääsiäislampaita.Pettuleipää ja mustaa metalliaIsokäpylintu on täällä mäntymetsien tyyppilaji

Rallit on tyhjentäny staijauspaineet aika hyvin, mutta kyllä sitä tämän toukkapuurtamisen ohella tulee jotain vastaan; 15.4. Saltvikin Hagan tienoilla, laikun reunakuusikossa, pöllytin sarvipöllön ulos päiväpiilosta! Havikseen on kirjattu myös jokunen harmaapäätikka, kolme isolepinkäistä ja Eckerön Bölessä kolmen nokkavarpusen parvi, sen arkisemman tuntuisen sälän lisäksi. Ja sit oli tää:

Ihana koiras-sepelrastas Saltvikin Ödkarbyssä 17.4.! Spottasin pelkääjän paikalta aivan tien vieressä liikkuvan linnun. Varmaankin pari päivää aikaisemmin Jyrki Normaja nuotitti mulle Jomalasta parin linnun nuotit (kiitos!) mut etsimisen kannalta ne linnut olivat vähän sivussa meidän työmatkoilta, niin olipa kiva kun tämmöne osu sit spondesti kohdalle!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti