9.2.2017

Jurmo 30.1.-5.2.


Kuten edellisessä päivityksessä manasin, kaipuu saaristoon kasvoi ja kuun vaihteessa sain hyvän sauman lähteä Jurmoon; aseman varauskalenterissa oli kuunvaihteessa ammottava aukko, joten talvihavainnoinnin paremman kattavuuden nojalla pääsin myös ornimaan aivan omissa oloissani muutaman päivän ajaksi. Vaikka pari klassista jurmolajia jäi nyt uupumaan, viikon mittaisen jakso oli lopulta älyttömän monipuolinen! Ja niin, Kimmo Savolaiselle lämmin kiitos siitä kun pääsin uusimaan kamerakalustoani - oli vähän paineita saada edes jotain jälkeä aikaiseksi! Ainakin linssien läpi katsoessa saaren maisemasta löytää näin 16. käyntikerralla edelleen uusia puolia.


Ma 30.1.

Hyppään Kampista klo 7:40 lähtevään bussiin – suoraan bussiyhteyteen Kampin terminaalista Pärnäsin satamaan! Ei mitään vaihtokikkailuja Kaarinassa ja varmaan saaristotunnelmaan pääsee taas Nauvoon vievällä lossilla. Eivorin eteen kurvataan klo 10:45 ja kannella klassista Eivor-seuraa, mantereelta Utöhön palaava Jorma Tenovuo ja Jurmoon telttailemaan lähtevä Tomi Juurikivi. Herrojen kanssa vaihdellaan kuulumisia, erityisesti Tenovuon matkakertomuksia on aina viihdyttävä kuunnella. Matkalla staijataan 2 tukkakoskeloa vuodariksi ja rapiat 8 merikotkaa, mutta muutoin on yllättävän hiljaista. Eivor skippaa Nötön, joten Jurmoon saavutaan suht aikaisin, jo kello 14.

Rantautumisen jälkeen heitin kamppeet asemalle ja nopean välitankkauksen retken veryttelyt reitillä muinaismuisto-Sorgen-etelälahti-satama, tuloksina koillispuolella kellunut pilkkasiipi, nummella pyörähtänyt varpushaukka ja sataman vieressä kellunut sotkaparvi, koostumuksella 120 tukkasotkaa ja ainaski 19 (8/11) lapasotkaa! Telttavaihtoehdon valinnut Tomi Juurikivi näki lännessä naaras-ampuhaukan. Hitto mikä fiiiii-iii-liis, mulla on sunnuntaihin asti aikaa tehdä tuloksia ja odotuksiakin on! Eri asia taas, että kuinka alhaalla karvainen leukani roikkuu paluumatkan aikana. Mutta eihän yks’kään Jurmon reissu oo ollu pettymys, eihän? Lisäksi hipsterin eväskassissa on tällä kertaa mukana itse leivottua saaristolaisleipää, thaimaalaisia curryseoksia, liikaa tofua, liian vähän hunajaa, parit ”kuuskutoset” ja yerbaa!


Otetaas uus perinne Jurmoretkien raportointiin ja liitetään kuvitukseen dokumentit asemalomakkeelle piirretyt reitit. Maanantaina ei paljoa ehtinyt.


Ti 31.1.

Game on! Yötaivas oli kirkas, mutta aamun sarastaessa sumu peitti saarta. Uskaltauduin silti länteen heti aamun ensimmäisissä valoissa ja alku oli erittäin lupaava, kun sataman ja Moringharun välissä kellui 3 merimetsoa! Vuuooooodari! Tästä sumuiseen Heinäsaareen, vähän väliä merta skannaillen, missä lopulta odottelin puolille päivin näkyvyyden kohenemista. Ei kohentunut eikä massaakaan hirveesti kertynyt, mutta niiltä sijoilta löytyi sentään 2 tavia ja 3 naurulokkia. Jatkoin päivää kiertämällä saarta; Länsilahden rannalta löytyi koiras-pulmunen, Etelälahden pohjukasta 2 urpiaista ja nummelta saalisteleva nuori piekana! Koukkasin kylän kautta, missä näin 3 ukkoteeren parven ja ylilentävän peipon. Eteneminen tuntui hitaalta, kun yritin skannata merta säännöllisin väliajoin, ehdin silti hyvissä ajoin itään. Pilkkasiipi viihtyi edelleen koillisella selällä ja Grundvikia lähestyessäni näin puolestaan kaakon puolella talvipukuisen riskilän. Idästä vessuja syynätessäni löysin kaaaaukana itäpuolen luodoilla saalistaneen naaraspukuisen sinisuohaukan! Aika helpottunut olo, vaikka olis kuinka ollut paikallisena edelliset pari viikkoa niin mitään ei pidä ottaa itsestäänselvyytenä. Revitys jatkuu Grundvikin rannalla, kun potkaisen niityn pohjoisosasta niittykirvisen! Umpisponde kiva talvilaji. Jatkoin tästä vielä harjulle ja yritin kuulostella huuhkajaa täyspimeään (iltakuuteen) asti, mutta tuloksetta.

Muutoin talvisen näköistä asemalomaketta (ei kahlaajia, ei muita hysyjä) koristivat myös 25 lapasotkaa (8/14 sataman vieressä ja 1/2 lännessä), 21 tukkasotkaa, 370 telkkää, 3 allia, 4 tukkakoskeloa, 14 merikotkaa, 32 kalalokkia (vähissä, ei mitään jengejä missään), 4 räksää, 20 sinttiä ja 80 tallaria, kokonaisuudessaan kivat 32 lajia. Löysät pois ja onnistuneen lintupäivän päätteeksi – viisaampia lainatakseni - ”sipasin yhden kuuskutosen”. Huomenna lisää!Heinäsaaren kannaksella komea rakkolevävalli


Tämän reissun kuvatuin lintu
Tiistain reitti, kilometrejä kertyy!

Ke 1.2.

Helmikuu alkoi täyspilvisennä, 7 m/s länsiluoteisella ja aamusta hyvällä näkyvyydellä, joka kuitenkin kääntyi tuhnuksi iltapäivää kohden. Aloitin tykkikalliolta, staijaamalla ekan valoisan tunnin, parhaimpana länteen painelleet 2 mustalintua! Samalla huomasin, että sataman sotkapoppoo oli kutistunut, silti lapasotkia 16 (4/12). Heinäsaaressa lisää ankaraa tapitusta merelle, särkiltä ja pikkusaarilta saldona 7 tavia (1/6) ja 2 haapanaa (1”/1). Ei sirrejä, edes Skalmörenillä, ironista kuinka sitä kaipaiskaan kunnon puhuria joka lennättäisi calmarit Utöstä tänne (eilen siellä 70p), vaikka meno on ollut niin leppoisaa ettei Berlebach tärise tuulessa…

Päivän jälkipuoliskolla kiersin loput länsiosista ja tein pienen staijipiston itään; Lounaisriutan kärjestä käsin näin Haahkasaaren pihlajan latvassa piipahtaneen koiras-ampuhaukan! Piekana edelleen nummella, pilkkasiipi samoilla aalloilla kuin eilen ja mantereelle poistunut Tomi Juurikivi ehti nähdä Grundvikin niittykirvisen ennen lähtöään. Massaa tältä päivältä; kyhmyjoutsen 59p (vain 2 nuorta), sinisorsa 210p, telkkä 345p ja tukkasotka 73p. Lisäksi laulujoutsen 2p, alli 6p, tukkakoskelo 1/2p ja isokoskelo 34p, teeri 3 k p, merimetso 2p, merikotka 8p, räkättirastas 34p, peippo 1p ynnä muuta, linnustoa tänään 27 lajia vaikka pari ”helppoa” varpuslintua jäi näkemättä.


Aamun staijimaisemat


Meriteeret


Rävanäsin sotkaparvea

Eivor tulee...


... ja Eivor menee.Staijimaisemaa itään.


Saaren kuvatuin pihlaja itäriutan tyvellä


Keskiviikon reitti.

To 2.2.

Tämähän käy duunista! Tuuli kääntyi lounaaseen ja puhalsi 10 m/s. Koko päivän umpipilvistä, iltapäivästä tihkusadetta ja taivaanrannassa utua. Aloitin jälleen Heinäsaaresta, lompsin sinne vielä pimeässä ja palelin paikalla puoli kahteentoista asti, parhaimpana NW-puolella kelluneet 3 kuikkaa! Kaikki linnut vanhoja talvipukuisia. Löysin ensin 2 lintua aika lailla pohjoisesta, ja Skalmöreniä skannatessani kuvaan pompsahti myös kuikka. Tuumasin, että ehtikö joku aikaisemmista jo noin pitkälle, mutta lyhyellä skannauksella kaksi ekaa löytyivät myös! Lopulta kaikki linnut lipuivat löyhästi NW-sektorille. Kovaa kamaa helmikuisessa Jurmossa! Sinisorsien joukossa tällä kertaa 10 tavia (3/7). Kyllästyttyäni kärvistelyyn jatkoin päivää länttä komppaamalla; järvellä, etelälahdella ja Sorgenillä hiljaista, Lounaisriutalla sentään 4 pulmusta. Piekana edelleen nummella. Kiersin vielä muinaismuiston kautta (pilkkasiipiä nyt 2p), kylän ja sataman (Rävanäsin vieressä tällä kertaa 90 tukkasotkaa ja 5/11 lapasotkaa) kautta ennen kuin kävin uudelleen Heinäsaaressa. Tuuli heiluttaa jalustaa ja hali pölläytti Skalmöreniltä hyvät sorsamällit lentoon, mutta sirrei ei vaan näy. Ei muillakaan luodoilla. Mut vielä pitää yrittää! Lajeja tänään 27 ja iltasella poika saunoo!


Väijyä Heinäsaaren kärjestä.


Männikön reunalta löyty pläski jänis

Alpakat lähdössä radalle


Ei näytä paljolta, mutta reitti asema-Heinäsaari-LLounaisriutta-Sorgen-muinaismuisto-satama-Heinäsaari-asema edellisten päivien talsimisten jälkeen tuntuu siltä =D


Pe 3.2.

Tuuli hieman tyyntyi, muutoin olosuhteet eilisen kaltaiset ja kokeilin hieman erilaista lähestymistapaa; staijailin aamun ekan valoisan tunnin muinaismuistolta, kävin satamassa ja Moringharun tyvellä laskemassa vessuja, sit aloitin männikön kautta raivokkaan komppauksen idässä. Tervaleppämetsät ja suo syynättiin – mielestäni – riittävän huolellisesti, sekä Grundvikin rannat ravattiin katajan ja ruohopuskan tarkkuudella ympäri, mutta pöllöjä, punarintaa eikä niittykirvistäkään löytynyt. Retkenpinnoina kuitenkin kappelilla tiksunut laulurastas, männikössä huudelleet tilhet ja suon laidalla smyygailleet punatulkut. Vesilintumassoista mainittakoot telkkä 315, tukkasotka 92 ja lapasotka 5/9. Itäsannoilla tuli vastaan Walesista kotoisin ja Ahvenanmaalla asuva valokuvaaja, joka potkaisi rannalta lentoon kovin vaalean näköisen urpiaisen – muuta en ehtinyt näkemäänkään kun turpokandi lensi yhtä kyytiä Grundvik harunin suuntaan. Tänään myös naurulokki 1p, varpushaukka 1p ja juv-piekana ed p. Lajeja 26. Iltalaivalla asemalle saapuivat tuore asemanhoitaja Jorma Hellsten, Olavi Nurmi ja Paavo & Outi Sallinen, lisää komppausvoimaa! Paavo ei kuulemma koskaan ole tehnyt talviretkeä Jurmoon näkemättä tunturipöllöä, katotaan tärppääkö… =)


Suon reunaa, toissasyksyn valkoselkätikan ruokailujälkiä edelleen havaittavissa.

Järven laskuojalta ei löytynyt punarintaa, eikä mitään muutakaan.Itäpainotteinen päivä


La 4.2.

Lai lai lauantai! Aamulla sää edelleen utuista, mutta surrealistisen tyyntä, iltapäivästä S/SW-tuuli vähän viritteli ja näkyvyyskin hieman parani. Ulkosalla oltiin klo 8:5-17:30 ja koko porukalla kierrettiin saarta reitillä Järvi-Heinäsaari-satama-Sorgen-muinaismuisto-itäsannat-Grundvik-kappeli, päivän parhaimpina Heinäsaaren eteläpuolella kellunut tp-kuikka - sekä harmaahaikara, jonka spottasin matkalennosta Länsiriutan päältä ja putosi noin tunniksi Haahkasaareen, mistä jatkoi kauas SSW. Lisäksi niittykirvinen viihtyy edelleen Grundvikin niityllä ja Heinäsaaresta käsin nähtiin ajankohtaan nähden mukavat 17 tavia, a2/1 Haahkasaaressa ja a14 Skalmörenillä. Kovasti ilahduttivat myös 13 pulmusta (4 järven kannaksella ja 9 itäriutan tyvellä) ja Länsiriutan pohjoispuolella kellunut lähes juhlapukuinen riskilä – kevätmuuttaja! Useamman silmäparin voimin lapulle lyötiin myös 79 kyhmyjoutsenta, 4/6 lapasotkaa, 29 allia (m), 2 pilkkasiipeä, 338 telkkää, teeriä 6/1, merimetso, juv-piekana, naurulokki, 51 kalalokkia ja 38 räkättirastasta. Kiva retkipäivä taas ja päivän päätteeksi lämpeni sauna!


Pieni pulmusparvi järven kannaksella.


Ardea!

Su 5.2.

Jakson viimeinen päivä; Jorma, Olavi, Outi ja Paavo lähtivät aamusella saarta kiertämään, itse jäin vielä asemalle pakkaamaan, tekemään eväät loppupäiväksi ja hoitamaan muutamia poistumisrutiineja, ennen kuin löin omat ja samalla laivavuorolla poistuvan Outin ja Paavon kamat kärryyn ja hipsin satamaan. Sieltä käsin ei kovin paljoa komppausintoa enää löytynyt, muut etenivät länsireittiä pitkin Länsiriutan tyvelle ja siinä odotellessa kuvasin Moringharun kivikkoista ympäristöä – ja huikkasin muille saarta ylittävästä harmaahaikarasta, ilmeisesti sama lintu kuin eilen. Heinäsaareen päästessä Jurmo muistutti muista elementeistään, kun suht sakea lumisade pudotti näkyvyyttä ja itätuuli yltyi. Merisirrejä tapitettiin silti ”viime tinkaan asti”, ennen kuin kärjestä piti poistua takaisin satamaa kohti.Eivor lähti Jurmosta siinä 13:30 ja kannelta staijattiin lähinnä Jurmonselän osuus, parhaimpana (ja likimain ainoana) alukseen vieressä lentänyt talvipukuinen riskilä ja Aspön sataman tsekkauksella nähty Outin löytämä isolepinkäinen. Eivorin kahvilassa kalakeitto-limppu-olut-kinuskimunkki -kombinaatio toimi oikein hyvin, matkan aikana tuli tarinoitua Outin, Paavon ja Jorma Tenovuon kanssa. Satamassa sain odottaa bussia melko kauan, mutta klo 18:40 lähtenyt bussi kuskasi suoraan Kamppiin ja kotiin pääsin puoli yhdeltätoista.

Takana taas yksi hieno talvinen Jurmon jakso! Kiitokset TLY:lle, asemanhoitajille, viikonlopuksi saapuneelle retkiseuralle, Jorma Tenovuolle, muille asianomaisille sekä tietenkin sendarille. Ensi kertaan!


Hyvältä maistu ja dokumentti olkoot tribuutti Matti Koivulalle.
1 kommentti:

  1. Jurmo on aina hieno. Ei tarvitse jonottaa mihinkään...ehkä ainoastaan huussiin.

    VastaaPoista