3.1.2017

Keskitalven talvilintulaskennat


"Äh, onko tonne ulos oikeasti pakko mennä..."

Joulupäivänä tuulee ja metsäteille sopis paremmin hokkarit kuin maiharit ("This it's like when Finland wants to kill you"). Taivaalta ei kuitenkaan sada yhtään mitään, ainakaan vielä, joten lähipäivien otollisimmat laskentakelit ovat nyt. Joka tapauksessa, Mäntyharjun Hietaniemessä odottaa kaksi laskettavaa talvilintureittiä ja pyhien jälkeen tiedossa siirtymä Hämeen puolelle.

Päivä valaisee tuntuvasti vasta puoli kymmenen jälkeen, samoihin aikoihin tiaiset tuntuvat saapuvan ruokinnoille. Ensimmäisen ruokinnan jälkeen (6 hömötiaista!) oli tiedossa enää harvempaa haja-asutusta, metsätilkkuja ja raiskiota. Aholantien alussa fiilisteltiin turhan innokkaasti laulanutta hömötiaista ja melko pian tien reunalta lehahti kaksi pyytä. Reitin puolivälissä teeri lentää ylitsemme, mutta "se hieno koivikko" pysyy jälleen hiljaisena, ei edes picusta. Vihkoon kertyy merkintöjä mm. 15 hömötiaisesta (neljänneksi runsain laji tallarin, sintin ja keltasirkun jälkeen), jonka jälkeen muutamat töyhtötiaiset, hippiäiset ja puukiipijät tuntuvat lähinnä silpulta. Reitiltä lounaspöytään klo 12.20 ja seuraavalle reitille klo 12.50.

Viime talven lopulla perustettu reitti 3986 niitti mainetta ja kunniaa lyömällä kahdella ekalla laskentakerralla avauslajiksi varpuspöllön! Nyt laskettuun kolmanteen kertaan ei enää pöllöjä riittänyt, mutta kovat avauslajit jatkuivat; kun avaussuoralta päästiin metsätielle, säikäytyimme maan tasalta metsoukon lentoon! Kierrokselle mahtuneista pyystä ja kahdesta teerestä osaa myös iloita, toisinaan näitä reittejä on rämmitty ilman kanalinnun kanalintua. Varpuslintuja on edellistä reittiä vähemmän, toisaalta tällä kertaa eivät kulttuuriympäristöjen tiaiset olleet kiusaamassa, vaan sitä sai keskittyä ainoastaan erämäälajistoon; reitin saldona mainitut pyy, metso ja 2 teertä, 2 käpytikkaa (päivän ainoat, tikat tosi vähissä!), hippiäista, puukiipijää ja töyhtötiaista yksi yksilö kutakin, 2 närheä ja 3 korppia, niin vähän saa miettiä että millä leveyspiirillä ja kuinka syrjässä sitä onkaan =D

Mäntyharjulaista metsohabitaattia - ja lunta sataa!

Epätavallisempaa hömötiaishabitaattia, mutta kolme hömppää tässä oli


Viralan-Hyvikkälän talvilintureitti laskettiin kolme päivää myöhemmin, tähän mennessä tuuli ehti tyyntymään ja aurinkoakin piisasi. Sinttiä, tinttiä ja muuta kaiken maailman kulttuurilajistoa on taas kiusaksi asti, mutta onneksi hömötiaisia (11 yksilöä) tuntuu olevan täälläkin suht runsaasti. Töyhtiksiä on joskus ollu enemmänkin, nyt 2 tapausta. Hyvikkälän päädyssä 52 urpiaisen parvi viihtyy riistapellon tapaisen äärellä - onneksi parvi rauhoittuu sähkölangalle, tarkan luvun saa helpommin ja parvesta löytyy tundraurpiainen! Olisko nää vielä vuodenvaihteen jälkeen tässä? Turpoa enemmän sykähdyttävät petolinnut, kun kierroksen saldoksi saan 3 kanahaukkaa (2kv-lintu Rauhalassa, ad Metsämaantiellä ja juv Järventaustantiellä) sekä Viralanjärven eteläpäädyn yli painellut hiirihaukka.

... ja seuraavaksi 1.1.-pinnarallin pohjustuksiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti