6.3.2016

Optiikkatesti: ovatko kiikarivaljaat uusi musta?




Kevyemmän välineistön hankkiminen ei ole ainoa keino kantokuorman vähentämiseen. Swarovski toi ensimmäisenä markkinoille "kiikarivaljaat"; henkseleiden kaltaiset hihnat, jotka kulkiessaan olkapäiden ylä- että alapuolelta jakavat kiikarin painon tasaisesti ylävartalolle. Kevyempi painaa kantavia kiikareita. Valjaissa on muitakin näppäriä puolia, mutta ovatko ne kokonaisvaltaisesti hihnoja parempi ratkaisu?

Kun henkselit on vedetty päälle, kiikarit saa pikakiinnityksellä helposti valjaisiin kiinni. Näin kiikarit saa kannosta pois ja takaisin valjaisiin vaivatta, mistä syystä kiikarit ikinä pitääkään riisua pois (automatkan ajaksi, kaverille katseltavaksi, tai jos iski tarve painua maan tasalle makaamaan ja jotain mötiäistä kuvaamaan). Muoviklipsut puolestaan kiinnittyvät kiikareihin todella näppärästi ja nopeasti. Valjaiden hihnojen pituuden säätäminen on myös helppoa - paitsi jos ne valjaat ovat päällä, eikä ole kaveria auttamassa.

Kun valjaat on kiristetty omaan kroppaan sopiviksi, kiikarit roikkuvat mukana vyötärön yläpuolella eivätkä kävellessä turhia heilu. Nailonhihnat joustavat sen verran, että kiikareita ei tarvitse väkivoimin kiskoa ylös.

Keväistä kuvitusta, hitto vie.

Erityisen hyvin nämä kiikarit jakauttavat kannettavien vermeiden painoa, kun mukana kulkee kunnollinen hihnahelvetti; kiikarien lisäksi kaulaa kiertää kameran Blackrapid-hihna, kameralaukun (missä säilytetään niitä kahta muuta objektiivia) hihnat, ja tähän päälle vielä selkäreppu, niin on se hyvä kun jotain saa hartiolta pois.

Huonoa palautetta näistä nyt ei varsinaisesti voi antaa, ellei sitten päällepukemisprosessista joku tiukkapipo haluaisi niuhottaa. Hintaahan on tietysti vähän enemmän kuin perinteisellä hihnalla. Paitsi mites seipiön käyttö? Mietitääs.

Koska henkselit syövät liikuttamismahdollisuuksia horisontaalisuunnassa, käyttö seipiön - erityisesti vähän painavamman seipiön - kanssa tuntuu hieman hankalammalta, painavan seipiön pudotessa jalkojen eteen pörimään. Pienen teleskooppivartisen tai sellaisen seipiön, jota ei kiinteästi kiinnitetä kiikariin, avulla käyttö olis varmaankin helpompaa.

Valjaita voi silti käyttää kirveenvarsimallinkin kanssa "hihnat olan yli ja kainalon ali" -taktiikalla. Silloin seipiö menee kropan sivulle / kainaloon, eikä pyöri yhtä herkästi jaloissa. Kun hihna on tarpeeksi löysä, sillä on varaa nostaa kiikareita silmille järkälemäisellä staijikepillä ilman, että mistään kiristää. Tämä tietysti vähän syö sitä valjaiden alkuperäistä ideaa ja kuormittaa toista hartiaa, valjaan hihnat ovat vähän leveämmät kuin monet perushihnat.

Swaron ja Zeissin lisäksi tällaisia henkselivaljaita valmistaa ainakin Kite.



Näin. Seipiön käyttöä helpottaa se, että laittaa valjaat tämän saksalaisen mallin mukaisesti olalle, staijipamppu kiikareihin kiinni ja sit muuttoa kepittämään. Hihnat vaan riittävän löysälle, ettei mistään kiristä.



Plussat ja miinukset:

+ Helppo kiinnittää kiikareihin
+ Eivät rasita niskoja, helpottaa kuormaa erityisesti silloin kun niskassa roikkuu muita hihnoja.
+ Edessä pidettynä kiikarit eivät kävellessä heilu - ainakaan niin paljoa
+ Muoviklipsut nopeuttavat kiikarin irrottamista valjaista

- Epäkäytännölliset painavan seipiön kanssa, jos nyt ylipäätään pitää painavaakaan seipiötä käytännöllisenä. Tämä korjaantuu viemällä valjaat toisen olan yli, eikä se poista painavan seipiön epäkäytännöllisyyttä. ;)
- Valjaat itsessään hitaammat riisua, perinteisen hihnan avulla retkeilyvaatetuksen keventäminen tai lisääminen on helpompaa.

1 kommentti:

  1. Tästä arviosta on helppo olla samaa mieltä. Mainittakoon omissa nimissäni, että helpottavat myös niiden kiikarinkuluttajien elämää, jotka säännönmukaisesta pomivat jotain maasta - kiikarit nimittäin roikkuvat jonkin alemapana, jolloin sienten poimiminen helpottuu, eivätkä heilu holtittomasti ympäriinsä.

    Itse siirryin tähän viime vuonna. Autoperusteisessa liikkumisessa tavallisen hihnan kanssa on helpompi toimia, mutta asia ratkeaa kiinnittämällä vanhaan kiikarinhihnaan sopivankokoiset klipsit. A vot.

    VastaaPoista