31.7.2014

Põõsaspea II - mustalintuja!
"Joko Spitham alkaa tehdä vaikutusta?"
-Margus


Pe 18.7.

Lintupäivä! Mukavan monipuolista lajistoa ja hyvää muuttoakin. Aamulla G hälyytti avuksi, kun sekä merellä että mantereella meni hyvin liikkennettä. Hektisin aika oli tietysti jo ohi, mutta hyvällä tahdilla lintuja sai kirjata. Keskipäivästä otin parin tunnin torkut ja lyhyen dataussession jälkeen uudelleen kärkeen, mitä nyt intoilu kostautui liialla väsyllä ja voimattomuudella. Hyvä iltasessio siitä kuitenkin kehittyi, kun tyynessä kelissä laskevaa aurinkoa vasten kauhoi mustalintuparvi toisensa perään. Kahlaajiakin meni.

Massoja meni omilla staijausvuoroilla yli 30.000 mustalinnun,  43 silkkiuikun, 22 härkälinnun, 962 suosirrin (päiväsumma >1600), 18 kuovisirrin ja 900 naurulukon (päiväsumma >2000) edestä. Peruslajistoa täydensivät 2 heinätavia, mustakurkku-uikku, isosirri, 2 pikkusirriä, 2 pulmussirriä, pari mustamyrstökuiria (1m1p), 2 merikihua, 6 pikkutiiraa ja etelänkiisla. Tätä lisää!


La 19.7.

Juho piti vapaan, joten karvanaama soolostaijasi aamuvuoron. Itäsektorilla melko tiheänä vellonut  sumu taisi hieman hillitä tilannetta, kun missään vaiheessa ei varsinaisesti tullut kiire, vaan sitä sai tilanteen mukaan keskittyä vesilintuihin (mustalintu 6.700, telkkä 226, lapasotka 7, silkkiuikku 59, härkälintu 11), tiiroihin (kala- ja lapintiirat yht. 169m sekä pikkutiira 1m) ja kahlaajiin (suosirri 406, kuovisirri 4, pikkusirri 2, mustapyrstökuiri 1). Vakion jälkipuoliskolla sumu hälveni ja fiilis oli hemmetin leppoisa, kun kärjessä sai staijata hyvää muuttoa - aamukahdeksasta eteenpäin ilman paitaa =)  Sitä jaksoi jonnekin kahteen asti, jonka jälkeen odotti eilisen aineiston digitointisessio. Homma venyi pitkälle iltaan, samalla kun jätkät kepittivät kärjestä yli 30.000 mustalintua. Mutta ei ne kaikki vielä menneet...


Suosirrejä iltavaloissa.

Su 20.7.

... vaan niitä tuntuu riittävän vielä vaikka kuinka! Iltavuoron ensi tunnit tuntuivat hemmetin hiljaisilta, homma meni lähinnä fiilistelyksi. Ekoja pieniä mustalintuparvia näkyi vasta klo 18.30 jälkeen ja tunnin päästä oli täysi rähinä päällä.  Iltavakion ajan "mullia" puski koko ajan ja nyt touhussa pääsee tekemisen makuun. Suurimmat parvet olivat yli tuhatpäisiä ja menoa riitti niin, että jäin yksin tapittamaan pimenevälle merelle iltavakion päätyttyä. Viimeissä valoissa lintuja meni enää pari tonnia, lintuja luulisi lähteneen enemmän liikkeelle yömuuttoa vasten. Illan kokonaissaldona 41.000 mustalintua,  siinä sivussa mm. 16 ristisorsaa, 107 pilkkasiipeä, 114 telkkää, 99 tukka- ja 2 lapasotkaa. Menosta nautittiin 5-8m/s länsituulessa, onneksi puhallus oli lämmin!


Ma 21.7.

Jooh. Eilinen fillarointiretki sekä pitkä iltastaiji painoivat aamuvuorolaisen päälle. Staijaus oli melkoista hapuilua; lintuja meni ohariksi ja parvien laskemisessa virhearvioita. Toisaalta enhän mä lintuja oikeasti tunne, oppimaanhan tänne on tultu. Lintuja kuitenkin meni ihan hyvällä mallilla vielä keskipäivästä ja päivälle povattiin kauden kovinta mustalintusigmaa, mikäli iltamuutto olisi suotuisa. Iltapäivästä kauppareissu Haapsaluun ja parin tunnin torkkujen jälkeen vähän pirteempänä iltastaijille.

Ensimmäinen tunti oli melko tyhjää, mutta vakion ekalla jaksolla muutto käynnistyi heti; ei tiedustelijoita tai ensijoukkoja, vaan samoin tein yli 800 mustalinnun kertarynnistys kärjen ohi! Sitten saatiinkin parvea toisensa perään. Lintupulssi ei kestänyt yhtä pitkäjaksoisesti kuin eilen, mutta tuntui sitäkin intensiivisemmältä. Ensimmäistä kertaa kaikki kolme miehittäjää olivat samanaikaisesti kärjessä.

Koska suurin osa vuorokauden muutosta saatiin katettua, päivän kokonaissaldo nousi yli 75.000 mustalintuun! Näistä 36.700 paineli klo 20-22.30. välillä.  Päivä oli mainio myös pilkkasiiville (yht. 570m), härkälinnuille (yht. 47m) ja punakuireille (aamulla 675m viidessä eri parvessa). Kohtalainen meno myös muilla vesilinnuilla (tukkasotka 165, telkkä 289, tukkakoskelo 91), mutta kahlaajat näyttävät hiipuvan, suosirrejä enää 65m. Korkeapaine ja myötuuli...
Ti 22.7.

Lintupäivät jatkuvat, tosin edellisten päivien vastaavia sigmoja ei saavutettu. Suht letkeää menoa, muutama iso mustalintuparvi hienossa päivävalossa ja keskikesän lämmössä. Pitää nauttia nyt, lokakuussa ehtii taas palelemaan.  Päivän sigmoina 13 kaakkuria, 48 silkkiuikkua, 7 härkälintua, 4 lapasorsaa, 13.000 mustalintua, 146 pilkkasiipeä, 198 telkkää, 19 suosirriä ja 110 punakuirin parvi. Iltapäivän puolella koiras-niittysuohaukka leijaili mökkikylän ilmatilassa.


Ke 23.7.

Karvanaaman eka vapaapäivä, 13 työpäivän putken jälkeen. Fillaroin Dirhamin kyläpuotiin hakemaan salaattitarpeita ja näin samalla koiras-niittysuohaukan, 2 tuulihaukkaa ja hiirihaukan.


To 24.7.

Välipäivän jälkeen tästäkin kehkeytyi oikein hyvä muuttopäivä. Hommasta vois jopa nauttiakin (edelleen lämmintä, paljon lintuja lähietäisyydeltä) jos osais esimerkiksi kirjata dataa ylös ja laskea parvikokoja oikein. Päivän sigmoina 21 härkälintua, 33.900 mustalintua ja 200 telkkää, lajikirjoa täydensivät 2 mustakurkku-uikkua, 21 isosirrin parvi ja merikihu.


Pe 25.7.

Alunperin aamustaiji aikataulutettiin soolostaijiksi, mutta lyhyelle retkelle piipahtanut Peter Uppstu tarjosi staijausseuraa, Päivi Sirkiä jäi yömatkan jäljiltä mökkiin lepäämään. Miehelle osuikin kvaliteettipitoinen aamu kohdalle, kun havikseen kirjattiin 2 jalohaikaraa, 4 pussitiaista (kärkeen ilmestynyt poikue) ja keltahemppo. Haapsalun vahvistus Tarvo Valker saapui myös pelimestoille. Ja iltastaijille sitä väkeä tarvittiinkin rekvisiitaksi, kun Marguksen järjestämään yhteishavainnointipäivään saapui ERR:n (Eestin "YLE") kameraryhmä reportaasia tekemään. Margus ja Tarvo saivat oikeutetusti eniten huomiota, toimittaja kehtasi näyttää myös Juhon pärstää, mutta karvanaamasta ei kansan onneksi näkynyt Batumi Raptor Count -paidan selkämystä enempää =)

Yleisöä hellittiin myös muutolla, mustalinnut jatkoivat hyvien iltarynnistysten putkea yli 15.000 linnulla. Illan viimeisissä valoissa nähtiin Osmussaareen suunnannut sarvipöllö. Leppoisaa menoa, tässä porukassa oli kiva staijata ja fiilistellä tyynessä kelissä läheltä ohittavia mustalintuparvia. On tää koukuttavaa puuhaa.Könönen arvostaa - vai arvostelee?

La 26.7.

Hienoja iltastaijeja riittää, rupeaa varmaan näkymään tekstin sisällön toistossakin. Vaan minkäs teet, kun illat ovat älyttömän upeita; se tunnelma on aivan uskomatonta, kun auringonlasku värjää peilityynen meren ja pintaa hipoen muuttaa melkein tuhatpäisiä mustalintuparvia sinne tänne rönsyilevinä nauhoina. Se siipien humina kuuluu kauas - ja ne laulaa! Tänään mustalintuja 15.300, päivän kvalina tosispondesti mereltä poimittu pulmussirri. Seurasta vastasi ensi syksyksi Batumiin rekrytoitu Tarvo Valker.


Su 27.7.

Margus ja Tarvo hoitivat aamuvuoron, joten lähdimme Juhon kanssa dudeiluretkelle. Noarootsi on Eestin lajirikkaimpia alueita, hyvien muuttomestojen lisäksi erilaisten biotooppien kirjo on häikäisevää. Aamuviidestä pari tuntia eteenpäin ja havikseen kirjattiin kymmenen kilometrin lenkiltä  seuraavia lajeja lisätietoineen:

Jalohaikara a4
Heinätavi 1 n-puk
Niittysuohaukka 1 koiras
Käenpiika 3p
Valkoselkätikka 1ä
Mustaleppälintu 1 koiras
Kangaskiuru 1p
Ruokosirkkalintu 1Ä ja 1ä
Kirjokerttu 3p ja 3p (2 eri reviiriä poikueineen)
Pikkusieppo 1ä
Viitatiainen 2p
Pähkinänakkeli 1ä
Kuhankeittäjä 1Ä ja 1ä

... kuinka paljon sais Suomen puolella tehdä duunia tällaisen lajikirjon eteen? Kolme tuntia ei välttämättä riittäis. Iltastaiji oli aika peruskauraa, mutta 6 pikkutiiraa ja pakolliset riuttikset olivat oikein hyvä lisä päivän lajidiversiteettiin. Mainittujen lisänä 11 ristisorsaa, 5.700 mustalintua, pari jouhisorsaa ja punasotka. Markku Rantala vaimoineen piipahti niemenkärjessä.


Ma 28.7.

Peruspäivä toimistossa; pienellä vastatuulella mustalinnut hiipuvat, mutta kahlaajia ei näytä tippuvan näkyville. Kahlaajia odotellaankin kovasti lisää, suosirrien kokonaissigma vasta alle 5.000 lintua, vielä olis nelisenkymmentä tonnia tulematta!

Massoista mainittavampaa menoa oli ainoastaan pilkkasiivellä (117m). Muuten päivästä olisi tuskin kannattanut mitään mainita, ellen olisi huulet pyöreänä seurannu 16 jalohaikaran parven ohitusta. Niin missäs päin maailmaa sitä taas oltiinkaan...
Projektin kotisivut:
http://www.eoy.ee/poosaspea/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti